Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

553_rn.jpg

Panowie, jak ze sklejalnością i spasowanie tego zestawu. Da się go w miarę bezstresowo złożyć czy bez tony szpachli i paczki relanium się do niego nie zbliżać?

Napisano

Więc tak jast to przepak EE ,pakowany jako Skif ,tu jeszcze może być dobrze,ale jak to modele ze wschodu szpachla się przyda.Szlifowanie cię nie ominie to nie jast Tamiya ani Dragon ale da się go skleić.

Napisano

Witajcie! Otóż szykuję się do sklejania kolejnego ruska i oto moje pytanie. Jaki kolor będzie najlepiej pasować do obić?

Napisano

Gasiennice Bronco Models AB3540 1/35 do Pantery

Czy ktos skladal te gasiennice , chodzi mi o to w jakiej kolejnosci maja byc skladane . W zestawie sa trzy rodzaje ogniw . Na pudelku jest rysunek na ktorym jest nastepujaca kolejnosc :

1 ogniwo czyste

2 ogniwo z tzw. ze znakami pionowymi i poziomymi

3 ogniwo z numerami

Napisano

Czy ktos skladal te gasiennice . Chodzi mi o to w jakiej kolejnosci maja byc zakladane ogniwa. W zestawie sa trzy rodzaje ogniw a mianowicie :

1 ogniwo tzw czyste

2 ogniwo ze znakami pionowymi i poziomymi

3 ogniwo z numerami

Napisano

Jakos nikt nie kwapi sie z odpowiedzia . W koncu wzorujac sie na rysunek z pudelka zlozylem jedna gasiennice.

Efekt po zlozeniu jest wspanialy . Ale nie poleca tego zestawu poniewaz , ze jest duzo obrobki przy plastiku tzn . duzo szlifowania pilnikami , najpier okraglym ( ogniwo Pantery ma charakterystyczny ksztalt w miejscy laczenia sie ogniw a mianowicie ksztalt luku i w tym miejscu zostaje plastik po wycieciu z ramki ) a potem plaskim ( slady pozotale przy tzw zabku ogniwa na plaskiej powierzchni ogniwa - dwie kreski po obustronach ). Nastepny problem jest przy samym skladaniu , mozna tylko raz to zlaczyc . Po rozlaczeniu ogniw niszczy sie platikowy lacznik i wtedy tylko ratuje juz klej i jest polaczona na stale , nie jest juz ruchoma . Na szczescie producent dodal kilka dodatkowych ogniw , w zestawie jednej gasiennicy jest 96 ogniw ( jeda gasiennica Pantery sklada sie z 86 ogniw). Pry laczeniu ogniw najpiew laczymy gore potem dol. Chociaz gasiennica sklada sie z trzech roznych ogniw i efekt jest wspanialy to go nie polecam. Modelkasten czy Friulmodel nie jest tak efektowny jak Broncko , ale prosciej te zesawy sie sladaja.

Napisano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak ukształtować gumowe gąski ?

• 2 weeks later...
Napisano
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak ukształtować gumowe gąski ?

Przyklejać je do kół klejem. Zwisy można uformować suszarką do włosów, nagrzewając je i szybko schładzając wodą. Oczywiście nieumiejętne używanie suszarki może się skończyć...

Napisano
Mam pytanie odnośnie kleju Tamiya Zauwazylem ze jest ich kilka rodzaj i czy moglby mi ktoś w skrócie je opisać ?

Napisano

Szukam zdjęć napisów umieszczanych na ścianach ku pokrzepieniu serc lub w drugą stronę na murach i ścianach budynków z czasów IIWŚ. Czy ktoś z was posiada takowe?

Napisano

A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie klejenia. Jaki polecacie klej z pedzelkiem do dużych powierzchni ( np. do zimmeritu ) ? Dobrze by było, żeby był wolno schnący.

Napisano

Kolejne pytanie do szanownych kolegów Sprawa tyczy się farb transparentnych ( przezroczystych ), bo przy kolejnym modelu będę musial pomyslec o pomalowaniu peryskopów, lamp itp. spraw. Co o nich sądzicie ?

Napisano

Osobiście jestem z nich zadowolony. Używam Tamiya. Najpierw maluję wnętrze reflektora na srebrno a potem transparenta. Poniżej masz link do foty na której to widać:

https://lh5.googleusercontent.com/-2bV2DnIr1i4/UK5x8vvgfdI/AAAAAAAAChc/EjQhMU_9ItM/s640/DSCF1571.JPG

Przednie lampy robiłem podobnie tylko zamiast transparentnej farby dawałem Vallejo Still Water. Ostatni kupiłem sobie Humbrol Clear fix i będę w przyszłości testował.

Napisano
A co Ty do tej pory robiłeś, że nie słyszałeś, czytałeś czy nie widziałeś farb olejnych MIG-a, albo AK ?

Pzdr

Nie wiem, modelowałem?

Pomalowałem SE figurki akrylami , bo nie znałem AK I MIG, i napiszesz jakie to one nie są (LOL)

DSCF2842.jpg

Potem se w rzeczce WEL połapałem rybek, a później pomalowałem takie coś?

DSCF2302.jpg

Dalej wesoło, że się obudziłem ? Ty moje fajne ty....