barti94 Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Witajcie. W jakich wersjach kolorystycznych wystepował Sd.Kfz.7/2 wczesna wersja? Czy służyły w Afryce? Jeśli tak to jak były malowane? Czy były przypadki malowania np. dunkelgelb? Producent TRUMPETER 01526 zaleca kolor od Vallejo German Camouflage Orange Ochre 70.824. Będzie on ok? Edytowane 12 Marca 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, barti94 napisał: Witajcie. W jakich wersjach kolorystycznych wystepował Sd.Kfz.7/2 wczesna wersja? Czy służyły w Afryce? Jeśli tak to jak były malowane? Czy były przypadki malowania np. dunkelgelb? Producent TRUMPETER 01526 zaleca kolor od Vallejo German Camouflage Orange Ochre 70.824. Będzie on ok? Pomaluj bazą na szaro, a potem znęcaj się nad tym jakimś piaskowym kolorem., Najlepiej, żeby gdzieś przrbijał się kolor szary. Habilitacji z tego nie zrobisz, ale efekt powinien być fajny. Dobij to odpowiednią do warunków piaskiem i kurzem. Amen. Tu masz z Italii, na pewno przybył on z Afryki Kolory masz gotowe: Edytowane 12 Marca 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obcy Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Witam, lepiej rozcieńczać farby hataka blue line rozcieńczalnikiem tamiya x20a, wodą czy czymś innym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Ma ktoś zdjęcia 2s19 msta-s z wojny w Ukrainie. Jakieś samoróbki , ciekawe malowanie czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 (edytowane) 6 godzin temu, Krzysiek12 napisał: Ma ktoś zdjęcia 2s19 msta-s z wojny w Ukrainie. Jakieś samoróbki , ciekawe malowanie czy coś Możesz zrobić bardzo styraną: mniej ubłoconą: zamaskowaną albo defiladową w pixele Edytowane 16 Marca 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 W dniu 12.03.2023 o 20:19, robertmodelarz napisał: W dniu 12.03.2023 o 13:25, barti94 napisał: Witajcie. W jakich wersjach kolorystycznych wystepował Sd.Kfz.7/2 wczesna wersja? Czy służyły w Afryce? Jeśli tak to jak były malowane? Czy były przypadki malowania np. dunkelgelb? Producent TRUMPETER 01526 zaleca kolor od Vallejo German Camouflage Orange Ochre 70.824. Będzie on ok? Pomaluj bazą na szaro, a potem znęcaj się nad tym jakimś piaskowym kolorem., Najlepiej, żeby gdzieś przrbijał się kolor szary. Habilitacji z tego nie zrobisz, ale efekt powinien być fajny. Dobij to odpowiednią do warunków piaskiem i kurzem. Amen. Tu masz z Italii, na pewno przybył on z Afryki Wytłuściłem tekst w pytaniu - cytat "W jakich wersjach kolorystycznych wystepował Sd.Kfz.7/2 wczesna wersja?" - WCZESNA WERSJA. W odpowiedzi Kolega daje dwie fotki wersji późniejszej - "dopancerzonej". Fotki z roku 1944 - jedna z Rosji druga z Włoch. Szkoda słów na komentarz. Merytorycznie jak zwykle. Proszę Cię nie wprowadzaj innych w błąd. W dniu 12.03.2023 o 13:25, barti94 napisał: W jakich wersjach kolorystycznych wystepował Sd.Kfz.7/2 wczesna wersja? Czy służyły w Afryce? Jeśli tak to jak były malowane? Na teatr Afrykański wysłano pojazdy w ciemno szarym malowaniu tylko na początku - czyli luty/marzec 1941 roku. Więc kolor bazowy RAL7021 całkowicie odpada. Pojazdy wysłane od marca/kwietnia 1941 roku malowane już fabrycznie w kolory pustynne RAL8000 i RAL7008. Natomiast od marca/kwietnia 1942 roku wprowadzono nowe kolory RAL8020 i RAL7027. Tak trafiły na front Afrykański w 1942 roku. W dniu 14.03.2023 o 21:38, bulik58 napisał: Pytanie - czy pojazdy we wersji Sd.Kfz. 7/2 trafiły w ogóle do DAK? Tak. Fotografia tylko w celach dyskusji. W temacie tych pojazdów polecam Panzer Tracts No.22-5. Numer 22-4 opisuje inne wersje tego pojazdu. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Godzinę temu, bulik58 napisał: Czy na front w N. Africa trafiły również pojazdy Sd.Kfz 7/2 z opancerzona kabiną? Nie spotkałem się z taką informacją o tym pojeździe w Afryce. Produkowane od około czerwca 1943 roku. Pozdrawiam Krzysztof 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 T-80U RPG Czy ma ktoś może foto korekty błędu w instrucji do modelu T-80U od RPG 1/35. Tego na facebook nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 6 minut temu, bulik58 napisał: A czego ma dotyczyć ta korekta? Poniżej masz instrukcje do tego modelu , może tu coś znajdziesz. RPG Model 35001 T-80U Main Battle Tank – World Hobby Miniatures Zakupiłem rzeczczony model i zacząłem czytać po necie. Trafiłem na relację KFS i tu znalazłem wpis "Ten mały zgrzyt mamy w instrukcji, gdzie nastąpiły drobne błędy, które zostały jednak skorygowane przez producenta i można je znaleźć tutaj w postaci fotografii" i tego tutaj już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 12 minut temu, bulik58 napisał: Oddam w dobre ręce kalkomanie do pojazdów z II w.ś , są to kompletne zestawy , lub resztki kalkomani z zestawów lub modeli. Jest ich bardzo dużo , koszt to tylko tyle ile wyniesie przesyłka, wśród nich są przeważnie z krzyżami, choć sa równierz z gwiazdą zarówno białą jak i czerwoną, angielskie, polskie. Proszę o info do czwartku tego tygodnia , Ja chętny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Poradzicie jaki będzie odpowiedni kolor washa do tych pojazdów w 1/35?? Stoją już u mnie jakiś czas, ale są jednak zbyt czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 6 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Poradzicie jaki będzie odpowiedni kolor washa do tych pojazdów w 1/35?? Stoją już u mnie jakiś czas, ale są jednak zbyt czyst Punktowo Jak po całości i ścierać to to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Byłbym ostrożny z tym wash'em Po pierwsze uwydatni babole sklejonych przez Ciebie modeli , po drugie jak będziesz czyścił jego nadmiar to usuniesz lub zmyjesz kreski robione cienkopisem na granicach kamuflażu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 10 minut temu, slawekmalysek napisał: Byłbym ostrożny z tym wash'em Po pierwsze uwydatni babole sklejonych przez Ciebie modeli , po drugie jak będziesz czyścił jego nadmiar to usuniesz lub zmyjesz kreski robione cienkopisem na granicach kamuflażu Dobra, to TKSa nie ruszam A poza tym, to 7TP już był potraktowany farbą olejną jakieś 4 kąta temu, wiec kolejne warstwy washa mu nie zaszkodzą. 22 minuty temu, robertmodelarz napisał: Punktowo Jak po całości i ścierać to to: Czyli brąz. Tak myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 1 minutę temu, Kolekcjoner WP napisał: Dobra, to TKSa nie ruszam A poza tym, to 7TP już był potraktowany farbą olejną jakieś 4 kąta temu, wiec kolejne warstwy washa mu nie zaszkodzą. Miałem na myśli WZ i TKS po siódemce widać że wash'a "dostała" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 Czy jakaś firma produkuje blaszki PE z osłonami reflektorów do Shermanów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Marca 2023 Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2023 Są na ogół w setach PE dla danego modelu, ale po co się męczyć 3d rooolez, zobacz w ofercie Przemka ma takowe https://emp3d.eu/pl/p/Sherman-oslony-lamp-komplet-9-sztuk-135/1767 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 @Greif Dziękuję za podpowiedż. Nie napisałem w pytaniu że chodzi o skalę 1:72. Przemek w tej skali. Już poprawiam swój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Czy jakaś firma produkuje w skali 1:72 blaszki PE z osłonami reflektorów do Shermanów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 11 godzin temu, Endrju napisał: Czy jakaś firma produkuje w skali 1:72 blaszki PE z osłonami reflektorów do Shermanów? Endrju , a jak te osłony wyglądają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Godzinę temu, Cypis napisał: Coś takiego ? Tak. O takie elementy mi chodziło. 59 minut temu, bulik58 napisał: 1/72 Eduard Ten zestaw znam ale jest nieosiągalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Endrju , tylko , że to jest druk 3D , firma się nazywa Firma49 , na pewno jest dostępna tutaj http://www.tracks-n-troops.eu/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=14_10&products_id=20331 ale poszukaj może jest gdzieś w Polsce , lub może jest gdzieś taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Leopard 1a4 z 79r Tamiya wzbogacony blaszkami edka i gąskami od bordera.. niestety są za duże a gumy na pewniaka poszły w kosz. Co tu można zrobić? W koło napędowe nie pasują i nie schowają się pod fartuchem. Chyba model jest źle zwymiarowany. Wiem że ma swoje lata ale chciałem ulepszyć zabawkę no i mam ... Nauczony błędem nie kupię już nic starego żeby przerabiać. Po 1 model plus dodatki wychodzą drożej niż inny model produkowany współcześnie gdzie jest wszystko w pudle. A po drugie można zaliczyć dzwona jak ja dzisiaj składając gąski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Mam pytanie dotyczące malowania naszych Shermanów z 2 Brygady. Kolory do tych Shermanów to według opisu w jednym z tomów Śladami polskich gąsienic to: - SCC 5 Light Mud - SCC 14 Black. Jak to przełożyć na konkretne kolory farb konkretnych producentów najlepiej Mr Color albo Tamiya. Pomoże ktoś bo już dwie godziny kopię w sieci i nic sensownego nie mogę znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi