Roland_Sebastian Napisano Piątek o 16:11 Share Napisano Piątek o 16:11 (edytowane) Od dłuższego czasu dłubię dużą Airacobrę od Army, jakoś tak się złożyło, że nie wrzucałem tutaj zdjęc. Pomyślałem jednak, że publikacja pierwszej częsci filmu z budowy tego modelu na YouTube będzie dobrym argumentem, żeby wrzucić i tutaj zdjęcia z budowy tego modelu. Link do filmu: https://youtu.be/sfcXTGAQMdk Do modelu postanowiłem użyć dodatków drukowanych 3D zaprojektowanych z myślą o tym modelu przez Arma Hobby, nie mam jednak dostepu do drukarki. Na szczęscie okazało się, że obecny tu na forum @Przemek Przybulewskizajmuje sie drukiem 3D. Poniżej zdjęcia tego co od niego dostałem Po drugie, moim założeniem było zminimalizować wykorzystanie kalkomanii i co sie tylko da malować od masek. Zwłaszcza, że wybrałem malowanie francuskie: Ponieważ słysząłem kilka opinii o tym, że spasowanie tego modelu odbiega od standardów do których nas Arma Hobby przyzwyczaiła podszedłem do budowy z dużą ostrożnością. Przygotowałem wszystkie części potrzebne na tym etapie: Suche pasowanie na każdym kroku i dokładna inspekcja wielu elementów wykazała, że w wielu miejscach nadlewki przeszkadzają w odpowiednim złożeniu wszystkiego w całość. Poniżej zdjęcia z zaznaczonymi miejscami, na które trzeba zwrócić uwagę. Wybaczcie na napisy po angielsku, sa to fotki przygotowane na stronę na FB, myślę, że jest to na tyle jasne że każdy zrozumie o co chodzi. Ponadto nawierciłem otwory we wrędze za fotelem pilota. Ostatecznie powyższe piny uzunąłem zupełnie bo rozpychały kadłub. Dodatkowo należy zwrócić uwage na miejsce mocowania tablicy zegarów do kadłuba - kanał wlewowy należy odpowiednio obrobić, żeby nie przeszkadzał w montażu. Po tych zabiegach całość pasuje do siebie bez zarzutu. Kolejne zdjęcia w następnym poście. Edytowane Piątek o 16:16 przez Roland_Sebastian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano Piątek o 16:32 Autor Share Napisano Piątek o 16:32 Jak wspomniałem, dzięki tym zabiegom skłądanie kokpitu było łatwe i przyjemnie, od siebie dodałem między innymi kable do radiostacji. Na tym etapie postanowiłem tez sprawdzić spasowanie oszklenia, siedzi nienajgorzej: Mogłem skleić kadłub i przykleić oszklenie: Przy nosie miałem troche szpachlowania, musiałem odtworzyć linię podziału Również przy stateczniku były drobne problemy, za głęboki pin montażowy statecznika pionowego. Trzeba również zebrać nieco plastiku z tego "szpica" który wchodzi w kadłub. Na koniec nawierciłem otwory konstrukcyjne w tylnej ściance stateczników: To by było tyle na razie. Wkrótce wrzuce resztę zdjęć tak żeby dogonić stan faktyczny. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Piątek o 18:01 Share Napisano Piątek o 18:01 (edytowane) Super temat, jeszcze w tym malowaniu. Żabojady po wojnie używały kupę fajnych maszyn: amerykańskie, brytyjskie, rosyjskie, ale też i niemieckie które podobnie jak Czesi produkowali. Siadam i patrzę, poniżej dwie foty twojej maszyny. Jest parę smaczków : Zdjęcia z zasobów Images Defense Edytowane Piątek o 18:19 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 19:13 Share Napisano Piątek o 19:13 2 godziny temu, Roland_Sebastian napisał: kable do radiostacji. Chcąc być precyzyjnym do IFF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano Piątek o 19:44 Share Napisano Piątek o 19:44 Bardzo lubię patrzeć na Twoje warsztaty, aż chciałoby się zobaczyć Cię w akcji z czymś w większej skali. Pozdrawiam Łukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano Sobota o 07:35 Autor Share Napisano Sobota o 07:35 12 godzin temu, greatgonzo napisał: Chcąc być precyzyjnym do IFF Dzięki za sprostowanie, moje ignoranctwo daje o sobie znać. 13 godzin temu, barszczo napisał: Siadam i patrzę, poniżej dwie foty twojej maszyny. Jest parę smaczków : Dzięki wielkie! Nie znalazłem zdjęć tego samolotu i to co wrzucasz będzie bardzo pomocne. Widzę, że muszę przemalować panel z wlotem powietrza za kabiną, bo jest w jaśniejszym kolorze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Sobota o 07:54 Share Napisano Sobota o 07:54 A ja podpowiem -> dokup plik z lotkami i wydrukuj. Bardzo dobrze zaprojektowane i dodadzą życia modelowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano Sobota o 08:07 Autor Share Napisano Sobota o 08:07 12 minut temu, martinello napisał: A ja podpowiem -> dokup plik z lotkami i wydrukuj. Bardzo dobrze zaprojektowane i dodadzą życia modelowi. Niestety za późno, model jest już pomalowany. Lecę dalej z aktualizacją. Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że przy pasowaniu kadłuba wyszło, że tworzy się szczelina wzdłóż połowek kadłuba. Problem ten powodowały zbyt płytkie wpusty pod listwy pozycjonujące częsci względem siebie. Wystarczyło zeszlifować nadmiar plastiku z tych elementów. Kolejny etap, do którego podchodziłem z większą rezerwą były spasowanie skrzydeł do kadłuba. Słyszałem o problemach na tym polu. Po pierwsze, ważne jest usunięcie sporu nadlewek w obrębie wlotów powietrza, mocno utrudnia to poprawne sklejenie połowek skrzydła ze sobą, po drugie musiałem zebrać część plastiku z częsci, która tworzy tylną ścianę wnęki podwozia przedniego. W ferwoerze walki nie zrobiłem fotek, ale przy uważnym pasowaniu częsci do siebie łatwo wychwycić problematyczne miejsce. Pasowanie skrzydeł do kadłuba wyglądało nasepująco: Widoczna szpara w większości znika po mocniejszym dociśnieciu skrzydeł do kadłuba, dodatkowo udało mi się dość czysto skleić połowki skrzydła ze sobą. Łączenie wypełniłem szpachlówką z kleju CA i talku po czym odtworzyłem linię podziału. Pasowanie kadłuba do skrzydła od strony przejścia kadłub-skrzydło, po dociśnieciu elementów zostaje delikatny schodek. Poradziłem sobie delikatnie szlifując ten fragment po sklejeniu. Następnie zabrałem się za nitowanie: Zestaw narzędzi, z których korzystam: Cały proces dość dokładnie opisałem na facebooku oraz opublikowałem film na YouTube na ten temat: https://youtu.be/ZJUO4ZRdit0 Ostatecznie wyszło tak: W kilku miejscach, tam gdzie technologia wtryskowa osiąga swoje limity, warto poprawić model: I mała część wydrukowana w 3D, dołączona jako errata do modelu, oryginalnie wlot jest ustawiony nie w tę stronę co trzeba. Należy go zeszlifopwać i wkleić wydruk: Tak oto model doszedł do etapu malowania i dostał srebrny podkład: To tyle na ten wpis, w kolejny będzie już na temat stanu faktycznego modelu. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano Sobota o 08:15 Share Napisano Sobota o 08:15 (edytowane) Świetny warsztat! Mimo że nie moja skala bardzo lubię do niego zaglądać. Na jakim jedziesz nitowadle- producent i podziałka? Edytowane Sobota o 08:16 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano Sobota o 08:28 Autor Share Napisano Sobota o 08:28 (edytowane) 13 minut temu, panDespota napisał: producent i podziałka? Mam od RB, udało mi się kupić ostatni komplet, tutaj akurat 0.65mm, mam też 0,55mm (te zwykle do 1/72). Przy czym u mnie nitowadło to tylko jakieś 50% efektu końcowego, w skrócie, nituję nitowadłem, poprawiam nity igłą, szlifuję całość na gładko żeby nie było wypchniętego plastiku, i jesli jest taka potrzeba to znowu poprawiam igłą. Edytowane Sobota o 08:29 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Sobota o 11:26 Share Napisano Sobota o 11:26 3 godziny temu, Roland_Sebastian napisał: sprostowanie Doprecyzowanie. IFF to też radio. W wersji MkIII umożliwiające nawet uproszczoną komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Może kogoś zaintersuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu (edytowane) Bardzo fajnie prowadzony warsztat. Z przyjemnością obserwuję Edytowane 21 godzin temu przez Cazador 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Nity jak z fabryki. A nawet lepsze bo nie zanikają. Bardzo fajnie się ogląda te zmagania pomimo, że nigdy mnie ten samolot jakoś nie grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi