shadowmare Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca Cześć. sklejałem już ichniego MC. 202 a teraz naszła mnie chęć na MC. 205. W porównaniu do poprzednika w pudełku mamy też maski. Ktoś się na szczęście zreflektował w temacie sterów kierunku i wysokości i mamy je poprawione, żebra są zaznaczone delikatnie. MC 202 - ilość żeber, ich grubość totalnie pomylone. MC 205 - nie idealnie ale akceptowalnie. Mam zamiar otworzyć silnik z 1 strony i komorę działka, której nie ma w zestawie, jak ktoś ma jakieś materiały prośba o podesłanie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca (edytowane) Zasiadam,tak myślałem że pójdziesz za ciosem:).Będzie na co popatrzeć,mam oba zestawy plus Pacific Coast Edytowane 5 Czerwca przez Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Zasiadam, chociaż nie moja skala ale chętnie pooglądam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bARTZ Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca 20 godzin temu, shadowmare napisał: Mam zamiar otworzyć silnik z 1 strony i komorę działka, której nie ma w zestawie, jak ktoś ma jakieś materiały prośba o podesłanie. Hej, tu znajdziesz trochę informacji: https://www.cmpr.it/MN - Macchi MC. 205 V.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iceman Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Zawsze lubiłem ten samolot. Będę zaglądał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca Też patrzę, miałem go w planach zakupowych ale nadchodzący MC200 ma pierwszeństwo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 8 Czerwca Autor Share Napisano 8 Czerwca Dzięki za kibicowanie. W dniu 6.06.2025 o 18:04, bARTZ napisał: Hej, tu znajdziesz trochę informacji: https://www.cmpr.it/MN - Macchi MC. 205 V.htm Dzięki, ciężko coś wywnioskować jeśli chodzi o komorę działka. Zalałem Surfem linie na kadłubie i przeszlifowałem, żeby złagodzić ich głębokość. z Następnie ponitowałem. Pojedyncze linie nitów na skrzydłach w rzeczywistości były podwójne ale ich zagęszczenie byłoby przesadne na modelu. Potem wpadłem na pomysł, żeby odwzorować odkształcenia poszycia, efekt jeszcze in progress. Może to wyglądać na dosyć mocne ale żeby na modelu to było widoczne po warstawach surfacera i farby to trzeba przesadzić trochę. Co z tego wyjdzie zobaczymy, na pewno nie można położyć za intensywnego matu. Wręga za silnikiem sklejona założyłem osłony anti-sand ale można ich nie zakładać. Golenie ponacinane tak, żeby można było je dokleić po pomalownaniu a przy okazji wzmocnić drutem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 19 godzin temu, shadowmare napisał: Potem wpadłem na pomysł, żeby odwzorować odkształcenia poszycia, efekt jeszcze in progress. Może to wyglądać na dosyć mocne ale żeby na modelu to było widoczne po warstawach surfacera i farby to trzeba przesadzić trochę. Co z tego wyjdzie zobaczymy, na pewno nie można położyć za intensywnego matu. Szczerze powiedziawszy, dla mnie wygląda to źle. Ale może jeszcze z tego wybrniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca Napisałem, że efekt jeszcze nie skończony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Bo to zawsze wygląda źle na tym etapie. To jest jeden z tych przypadków modelarskiej magii, kiedy sposób ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, wydaje się być bez sensu, w trakcie pracy wygląda okropnie, a na koniec daje zdumiewająco dobry efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, greatgonzo napisał: Bo to zawsze wygląda źle na tym etapie. To jest jeden z tych przypadków modelarskiej magii, kiedy sposób ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, wydaje się być bez sensu, w trakcie pracy wygląda okropnie, a na koniec daje zdumiewająco dobry efekt. Tak to jest jeden z tych myków, który oddaje swój efekt dopiero na końcu ale czy będzie na plus to się okaże. Trzeba trochę ryzykować czasami 4 fun. Edytowane 9 Czerwca przez shadowmare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca (edytowane) Kolejny log z budowy. Żeby kokpit się złożył trzeba usunąć bolce na tylnej wrędze kokpitu - jakiś błąd Italeri. Chłodnica składa się z 6 blaszek i 2 połówek plastikowych wygląda to ładnie. Odkształcenia trochę wygładziłem, na to jeszcze nity i trochę pracy papierem. Wnętrze już zacząłem malować. Zielony to mój miks. Silnik trochę oprószyłem Gun Chrome Gunze żeby był bardzej metaliczny. Jak już zlepię w całość bebechy zrobię ładniejsze fotki. Nos będzie otwarty z jednej strony, Edytowane 10 Czerwca przez shadowmare 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca (edytowane) Na zdjęciach ten zielony wygląda na ciemny. Powinien być jaśniejszy, chyba że zdjęcia przekłamują odcień. Jesteś pewny zielonego wnętrza? Bo w pewnym momencie zamiast zielonego stosowano szary. Edytowane 11 Czerwca przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca Tutaj warsztat, gdzie ktoś zadaje sobie spory trud przy budowie, w kokpicie jest zielono. https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/101255-118-macchi-c205-veltro-mm92252/page/3/ Dorobiłem komorę działka materiałów mało, w sumie z 1 ryciny korzystałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi