Skocz do zawartości

Italeri | Macchi MC. 205 | 1:32

shadowmare

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

sklejałem już ichniego MC. 202 a teraz naszła mnie chęć na MC. 205. W porównaniu do poprzednika w pudełku mamy też maski. Ktoś się na szczęście zreflektował w temacie sterów kierunku i wysokości i mamy je poprawione, żebra są zaznaczone delikatnie. 

italeri2519reviewbg_0.jpg

ACB-Macchi-MC205-Veltro-51-Stormo-155-Gr

tsevojM.jpeg

MC 202 - ilość żeber, ich grubość totalnie pomylone.

RmN3Wk5.jpeg

MC 205 - nie idealnie ale akceptowalnie.

afMcFUM.jpeg

Mam zamiar otworzyć silnik z 1 strony i komorę działka, której nie ma w zestawie, jak ktoś ma jakieś materiały prośba o podesłanie.

• Like 9

Dzięki za kibicowanie.

W dniu 6.06.2025 o 18:04, bARTZ napisał:

Hej, tu znajdziesz trochę informacji: https://www.cmpr.it/MN - Macchi MC. 205 V.htm

Dzięki, ciężko coś wywnioskować  jeśli chodzi o komorę działka.

P5W4Vse.jpeg

Zalałem Surfem linie na kadłubie i przeszlifowałem, żeby złagodzić ich głębokość.

tgf4s9m.jpegz

Następnie ponitowałem. Pojedyncze linie nitów na skrzydłach w rzeczywistości były podwójne ale ich zagęszczenie byłoby przesadne na modelu.

RAvtM7A.jpeg

Potem wpadłem na pomysł, żeby odwzorować odkształcenia poszycia, efekt jeszcze in progress. Może to wyglądać na dosyć mocne ale żeby na modelu to było widoczne po warstawach surfacera i farby to trzeba przesadzić trochę. Co z tego wyjdzie zobaczymy, na pewno nie można położyć za intensywnego matu.

Wręga za silnikiem sklejona założyłem osłony anti-sand ale można ich nie zakładać. 

qtEUorA.jpeg

Golenie ponacinane tak, żeby można było je dokleić po pomalownaniu a przy okazji wzmocnić drutem.

mnhIpHH.jpeg

• Like 3

19 godzin temu, shadowmare napisał:

Potem wpadłem na pomysł, żeby odwzorować odkształcenia poszycia, efekt jeszcze in progress. Może to wyglądać na dosyć mocne ale żeby na modelu to było widoczne po warstawach surfacera i farby to trzeba przesadzić trochę. Co z tego wyjdzie zobaczymy, na pewno nie można położyć za intensywnego matu.

Szczerze powiedziawszy, dla mnie wygląda to źle.

image.thumb.png.76603406878b36851363b4ec5cfcaa44.png

Ale może jeszcze z tego wybrniesz.

Bo to zawsze wygląda źle na tym etapie. To jest jeden z tych przypadków modelarskiej magii, kiedy sposób ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, wydaje się być bez sensu, w trakcie pracy wygląda okropnie, a na koniec daje zdumiewająco dobry efekt.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, greatgonzo napisał:

Bo to zawsze wygląda źle na tym etapie. To jest jeden z tych przypadków modelarskiej magii, kiedy sposób ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, wydaje się być bez sensu, w trakcie pracy wygląda okropnie, a na koniec daje zdumiewająco dobry efekt.

Tak to jest jeden z tych myków, który oddaje swój efekt dopiero na końcu ale czy będzie na plus to się okaże. Trzeba trochę ryzykować czasami 4 fun.

Edytowane przez shadowmare

Napisano (edytowane)

Kolejny log z budowy. Żeby kokpit się złożył trzeba usunąć bolce na tylnej wrędze kokpitu - jakiś błąd Italeri.

mBTg9Cv.jpeg

aaqrmZ6.jpeg

LDD8K19.jpeg

Chłodnica składa się z 6 blaszek i 2 połówek plastikowych wygląda to ładnie.

tNWurlp.jpeg

Odkształcenia trochę wygładziłem, na to jeszcze nity i trochę pracy papierem.

p5pMwpd.jpeg

Wnętrze już zacząłem malować. Zielony to mój miks. Silnik trochę oprószyłem Gun Chrome Gunze żeby był bardzej metaliczny. Jak już zlepię w całość bebechy zrobię ładniejsze fotki. Nos będzie otwarty z jednej strony, 

v2DUcjB.jpeg

Edytowane przez shadowmare
  • Like 3

Na zdjęciach ten zielony wygląda na ciemny. Powinien być jaśniejszy, chyba że zdjęcia przekłamują odcień. Jesteś pewny zielonego wnętrza? Bo w pewnym momencie zamiast zielonego stosowano szary.

Edytowane przez mig

• 2 weeks later...

Tutaj warsztat, gdzie ktoś zadaje sobie spory trud przy budowie, w kokpicie jest zielono.

https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/101255-118-macchi-c205-veltro-mm92252/page/3/

Dorobiłem komorę działka materiałów mało, w sumie z 1 ryciny korzystałem.

bjKnOeu.jpeg

w3afuEU.jpeg

• Like 2