Skocz do zawartości

Is-2 - Prawie Italieri - 1/72

ams

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam szaownych forumowiczów.

Dawno, dawno temu, w odle... zacząłem modelik Is'a-2 i doprowadzony do podkładu leżał (z winy modeli samolotów 1/72) chyba z 5 lat.... Aż dzięki dopingowi kolegi Sławka (pozrawiam) udalo się dokończyć. Jak wyszło pozostawiam Gronu do oceny.

Model Italki - tyle że przerobiony - zmiana przodu pancerza, trochę poprawiony obrys tyłu wieży, trochę szpachli aby urozmaicić powierzchnię... Figurki - White Strok

Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia.

Ps. Przedostatnia fotka trochę prześwietlona, ale chciałen nieco zbliżyć na figurki i tak jakoś wyszło.

Ps2. Nie zagłębiałem się zbyt poważnie w merytorykę XD - tyle o ile...

IS2_01.jpg

IS2_02.jpg

IS2_03.jpg

IS2_04.jpg

IS2_05.jpg

IS2_06.jpg

IS2_07.jpg

IS2_08.jpg

IS2_09.jpg

image.thumb.jpeg.6e86d64bffb98e24588f23b183368021.jpeg

IS2_11.jpg

IS2_10.jpg

Edytowane przez ams
  • Like 19

Fajnie wyszło. Mnie się podoba. Nienachalnie ściorany ale jednak widać, że wycieczka do Berlina to nie był spacerek.

• Like 1

Bardzo fajny. Zwracają uwagę pasy na wieży - jak by Wańka z Saszką strzelili po 100 gram "gwardyjskiego wina" i szczotką moczoną w wiadrze z farbą malowali (a tak właśnie często było).

• Like 2

Napisano (edytowane)

Gratuluje. Model bardzo fajny. Jakieś 10 lat temu robiłem nem model. Miło go wspominam.  :)  Konwersja na IS-2M wyszła też bardzo dobrze. Od siebie na pewno bym powiercił otwory w kołach. Italeri ma je delikatnie zaznaczone, u Ciebie znikły pod warstwami brudu. 

Dwa detale mi się jakoś nie zgrały. Mocowanie jarzma działa (a może lepiej powiedzieć maski działa?) do reszty wieży. To był osobny element skręcany na śruby. Miało to na celu ewentualną wymianę uzbrojenia. U Ciebie widzę tam spaw, którego nie powinno tam być. 

image.thumb.jpeg.17e0af5248b041111d2f73fc80f558b8.jpeg

No i druga rzecz. Figurki. Pomalowane są świetnie jak na tą skale. Producent wbrew temu co napisał nie odpowiadają 1944-1945. Czołgiści są ubrani w bluzy wzoru 1935 dodatkowo dodane są pagony co od razu sugeruje okres przejściowy 1943 (reforma mundurowa, zmiana oznak stopni z patek kołnierzowych na pagony na ramionach). To się mocno gryzie z 1945 rokiem. W dodatku jeden z nich ma niebieskie spodnie, które zasadniczo wymarły w 1941 roku. Parę detali też w moim mniemaniu jest pomalowane złymi kolorami.
Wybacz za tą krytykę. Ktoś kto mało się zna na umundurowaniu to tego nie zauważy. 
Mimo wszystko gratuluje pięknego modelu.  :)

Edytowane przez Maciej R
  • Like 1

W dniu 5.07.2025 o 10:43, Maciej R napisał:

Od siebie na pewno bym powiercił otwory w kołach. Italeri ma je delikatnie zaznaczone, u Ciebie znikły pod warstwami brudu. 

Dwa detale mi się jakoś nie zgrały. Mocowanie jarzma działa (a może lepiej powiedzieć maski działa?) do reszty wierzy. To był osobny element skręcany na śruby. Miało to na celu ewentualną wymianę uzbrojenia. U Ciebie widzę tam spaw, którego nie powinno tam być. 

No i druga rzecz. Figurki. Pomalowane są świetnie jak na tą skale. Producent wbrew temu co napisał nie odpowiadają 1944-1945. Czołgiści są ubrani w bluzy wzoru 1935 dodatkowo dodane są pagony co od razu sugeruje okres przejściowy 1943 (reforma mundurowa, zmiana oznak stopni z patek kołnierzowych na pagony na ramionach). To się mocno gryzie z 1945 rokiem. W dodatku jeden z nich ma niebieskie spodnie, które zasadniczo wymarły w 1941 roku. Parę detali też w moim mniemaniu jest pomalowane złymi kolorami.

Dziękuję za super komentarz jaki pozostałe miłe komentarze. Tak jak pisałem we wstępie merytoryka nie była głównym priorytetem przy tworzeniu tego modelu. Jednakże tak podanej informacje zachęciły mnie do poprawy. O ile wywiercenie otworów w kołach nie będzie chyba bardzo trudne, to usunięcie spawu wokół osłony działa może być kłopotliwe i spowodować uszkodzenie modelu. A nie będę miał serca robić to od nowa. Wszak to nie Tygrys... chyba że.... 

Co do figurek niestety nie miałem żadnych innych które spełniałyby kryterium jakości. Jak dla mnie wszelkiego rodzaju druki 3D tej skali nie są jakościowo zadowalające.  Co do mundurów sowietów to faktycznie nie znam się na nich dlatego uznałem informację producenta za miarodajną. Czekam właśnie na zamówione figurki z firmy SCALE75 sowieckich pancerniaka i piechociarza, więc jak przyjdą i je pomaluję to pewnie je podmienię. 

I tym sposobem merytoryka stała się istotnym kryterium tego modelu, tym bardziej że malowanie jest autentyczne potwierdzone zdjęciem. 

Proszę jeszcze o informację na temat do detali i błędnych kolorów jakie użyłem do ich malowania. Nauki nigdy za wiele.  Z chęcią się poprawią...

43 minuty temu, R_Mazzi napisał:

Ja jeszcze podpytam czy używałeś jakiś blaszek? Cześć detali wydaje mi się podejrzanie delikatna

Coś tam używałem, ale raczej "scratch"

1bccd4c1-87ac-4d58-8893-cefbb32e10f5.jpg

5582bc0b-727a-4668-b1ba-23101d9acadc.jpg

• Thanks 1