Skocz do zawartości

Gloster Gladiator Mk.I Irish Air Corps Airfix 1:72

tommyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zbudowany w ramach konkursu na PWM-ie.

Nr.1 Fighter Squadron Aer Ch r na h ireann (Irish Air Corps), Lotnisko Baldonnel, Irlandia 1940

Model zasadniczo wdzięczny w budowie. Sugeruję jednak wzmocnić golenie wstawionymi prętami, bo producent przewiduje wklejanie na styk, co daje raczej bardzo słabe połączenie.

Także koncepcja wklejania połączonych zastrzałów i potem odcinania połączeń to jakiś karkołomny pomysł.

Poza tym ok. Od siebie dodałem/dołożyłem/ dorobiłem:

1. Blaszkę SBS do wnętrza
  2. Tablicę YAHU
  3. Dalszy ciąg pasów za fotelem
  4. KM od Mastera
  5. Gondole KM Aires
  6. Naciągi to elastyczne linki Uschi

01.jpg

1.jpg

1A.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

9A_edited.jpg

10.jpg

11.jpg

Edytowane przez tommyk
  • Like 17

Bardzo ładny dwupłat Ci wyszedł. Duży plus za bardzo nietypowe i oryginalne malowanie. 

Gladiator fascynował mnie od zawsze, mam rozgrzebanego z Matchboxa i po prostu boję się go kończyć, bo nie wiem, czy poradzę sobie z naciągami, które tu mistrzowsko pociągnąłeś.

W dniu 3.07.2025 o 22:48, Baas ArK napisał:

A co do łyżki dziegciu, to czy podwozie się trochę rozjechało (trzecie zdjęcie od końca)?

Przyjrzałem się ale wychodzi mi, że nie. Po prostu zdjęcie nie jest do końca w linii i powstaje takiej wrażenie. Jeżeli już coś jest to absolutnie minimalnie ale w granicach rozsądnej tolerancji :).

Zacny, oj zacny wyszedł. I to jeszcze w tej skali. Bardzo wiarygodne malowanie i świetne sznurowanie. A propos sznurowania to brakuje chyba linek od steru kierunku czy może na zdjęciach się nie uwidoczniły?

10 minut temu, TAW napisał:

A propos sznurowania to brakuje chyba linek od steru kierunku czy może na zdjęciach się nie uwidoczniły?

Tych w istocie brakuje bo z uwagi na położenie tj. przyleganie praktycznie do kadłuba i sposób wyjścia z kadłuba oraz minimalną długość, nie miałem pomysłu jak to estetycznie wykonać. Odpuściłem świadomie. Wolałem tak, niż ryzykować jakieś pokraczne rozwiązanie. 

Ze zdjęć, które mi pokazano i do których dotarłem wychodziło,m że naciągi wchodziły w płat bez widocznych punktów mocowania. W związku z tym nawiercałem oba płaty i usterzenie na wylot, a wykonane śruby z drutu schowałem na inną okazję 🙂.