badger Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 A ja sobie skrytykuję w końcu po to forum jest. Wykonanie bomba itd, podoba mi się jednakże jak dla mnie wielkość pojazdu w odniesieniu do powierzchni podstawki czyni z modelu postać drugoplanową, dołożenie piechoty niedużo pomoże. Jeżeli planowałeś pokazać pole z drogą jak najbardziej Ci się udało, natomiast modele plastikowe stały się tłem całej scenki. Aczkolwiek wybrnąłeś z wielu problemów przednio. Ale i tak jest super Nie obrażać się tylko - okopałem się i czekam na atak obrońców Rafała Całkiem na poważnie w zasadzie wszysko oprócz wielkości całej scenki mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 Roślinki jak wspominałem trawa to chyba polak, nie mam oryginalnych opakowań krzaczkopodobne to też dla kolejkowców - firmy także "nie mam" - bo luzem lata w pudełku. Komentarze jak w galerii Miszczem polskiej pancerki nie jestem( niemieckiej i inszej także, są rzesze lepszych ode mnie, o czym doskonale wiem ! ) To jest mój 1 czołg WP, wiem ile ma niedociągnięć i błędów - z relacji warsztatowych kolegów zajmujących się tą dziedziną "na stałe". Tak, czy inaczej podziękować za pochlebne opinie - tym bardziej, że przecieram sobie tą oto pracą szlaki w kwestii dioramek O scence. Tytułem jest wpisane " na manewrach" co oznacza iż ...no tłumaczyć nie muszę, co to oznacza ;) Jednak w samym nim kryje się pewien myk, mianowicie przedstawiać ma właśnie teren, na którym sie to odbywało. Nie interesowało mnie wpadanie figur na czołg - choć i tak będą dość blisko - minimalizacja mnie akurat nie podchodzi. Wszystko ma "miejsce" czołg, droga, kapliczka i przyszłe figurki(choć pole manewru dla nich się mocno zawęziło) Postawienie 7TP na środku także nie wchodziło w rachubę, moim zamysłem było aby manewry subtelnie schodziły się w całość. Celowo także wyniosłem kapliczkę na piedestał - jest najwyższym punktem na dioramce - tu celu chyba także nie musze tłumaczyć,a zaznaczyć pewną kwestię musiałem. Podczas budowy i ustawiania nikt nie zwrócił mi uwagi, co jest źle ustawione, co można poprawić - czemu, nie wiem, nie wnikam . Dla mnie, jeśli chodzi o moje umiejętności jest dobrze - świat nie oklaszcze, niemniej zrobili to moi bliscy a to najważniejsze Jacku, a co tam obrazić - wypada raczej podziękować..chociaż przeczysz własnym wypowiedziom. fajny pomysł i kompozycja Wykonanie bomba itd, podoba mi się jednakże jak dla mnie wielkość pojazdu w odniesieniu do powierzchni podstawki czyni z modelu postać drugoplanową, dołożenie piechoty niedużo pomoże.Jeżeli planowałeś pokazać pole z drogą jak najbardziej Ci się udało, natomiast modele plastikowe stały się tłem całej scenki. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie, podpowiedzi i oceny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Hmm wiedziałem że zostanę opacznie zrozumiany. Żeby było wszystko jasne - pomysł jest dobry, może zdjęcia przekłamują perspektywę. Wykonania nie komentuję - sam nie umiałbym choć trochę tak dobrze. Gdzieś jak się przyglądam droga wydaje mi się pusta i duża i za nic nie mogę wymyślić co by na niej być mogło, tym bardziej że "natarcie" przez nią przebiega. I to mnie nurtuje że nic do pustej mojej makówki nie wpada. A teren rewelka. W każdym razie masz racje chyba wystrzeliłem za wcześnie (może jeszcze ze ślepaka). Jak dasz figurki i zedrzesz tą taśmę maskującą to pewnie oczy mu wypadną temu misiu. A może wkurza mnie to, że sam tak nie umię. W każdym razie ty to masz przed oczami i najwyraźniej widać że wiesz co czynisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 Jednym sie podoba, innym mniej a są pewnie i tacy którym wcale Dajmy już temu spokój. Trudno, żeby na jarmarku wykupiono wszystkie bibeloty....wtedy sprzedający z walizki, byliby potentatami. Zdziwiła mnie po prostu sprzeczność wypowiedzi - ot co. Paweł, chyba kupię jednak pomysł na te kokoszki Zielony staff już zamówiony, muszę jeszcze pogadać z Tamiyą ;) Pomęczę zaraz kogoś z 4um - co w relacjach tej zielonej mazi używał - po fotkach, coby się wyprzeć nie mogli Bo..chciałbym im skrzydła podnieść - mam nadzieje, ze to marzenie się spełni, a głowa dalej będzie kark zdobić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Pomęczę zaraz kogoś z 4um - co w relacjach tej zielonej mazi używał - po fotkach, coby się wyprzeć nie mogli Zapewne to do mnie było spróbuje tak po krotce przybliżyć ci lepienie w GS 1- narzędzia - wątpię abyś od razu kupował specjalistyczne narzędzia do lepienia ale można się posiłkować rożnymi zamiennikami a) wykorzystać do tego celu to co ma się w domu czyli - skalpel lub drobny srubokrecik , rożnej wielkości igły lub szpilki , jakiś kawałek miękkiego drutu w celu wykonania szkieletu figurki. b) można tez wykonać z ramek kilka narzędzi - ścinając ramkę skalpelem aby uzyskać kształt klina, opalić ramkę aby powstała na końcu kulka - najlepiej wykonać w kilku rozmiarach w zależności od potrzeby. profesjonalne narzędzia i ich zamienniki (na fotce jest także specjalne dłuto do GS którego ja używam) 2- dokumentacja - tablice anatomiczne i fotki docelowego modelu aby nasza praca miała prawidłowe proporcje 3- technika rzeźbienia w GS a) figurkę wykonujemy warstwami i odczekujemy aż każda z warstw wyschnie - ułatwia to prace bo nie zniszczymy przypadkiem gotowego elementu podczas pracy nad kolejnym pod tym linkiem pokazane są figurki w trakcie lepienia (szczególnie model smoka i geparda i ich etapy wykonywania) http://www.hasslefreeminiatures.co.uk/wip.php a tu poradnik jak robić skrzydła i pióra http://www.bolterandchainsword.com/index.php?autocom=ineo&showarticle=49 b) green stuff jest bardzo lepki co ma swoje plusy i minusy plusy to ze kolejna warstwa ładnie przylepi się do wyschniętej już warstwy a minusy to ze tak samo ładnie się lepi do narzędzi. Mozna temu zaradzić maczając w wodzie co jakiś czas narzędzia tak aby cały czas były wilgotne podczas pracy c)większe powierzchnie można tez porostu ukształtować palcami (tez muszą być wilgotne) a na końcu wypolerować (często pozostają odciski palców) szybkim i delikatnym potarciem palca (tu już musi być mocno mokry aby nie pozostawić odcisków) mam nadzieje ze w jakiś sposób pomogłem ale postaraj się poszukać jeszcze jakiś tutoriali w sieci (sporo tego jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 nnnnnooooo niekoniecznie akurat do Ciebie Ale skoro się wyrwałeś Super ! Powiem Ci, że na miejscu Moderatorów poprosiłbym Cie o skopiowanie całego tekstu i wklejenie w odpowiednim dziale - zawsze jest to jakiś początek, czyli dajemy wędkę a rybki łówcie sobie sami ;) Całej kokoszki na pewno nie wymodzę, chciałbym jej skrzydła dorobić - podniesione, a narzędzie się na pewno znajdą - widzę nawet kilka w tej chwili, bo "warsztat" rozgrzebany - dość podobnych. TREEVILL - piękne dzięki za wytłumaczenie i poświęcony na to ,cenny, czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Ja używam modeliny Famo z Empiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 " co kraj, to obyczaj" widd, pewnie i ze zwykłej dałoby coś wymodelować, ale firmom tez trzeba dać zarobić...skoro marketing im wyszedł.... Kilka razy mi się ta masa przewinęła przed oczyma, to i może mnie wyjdzie. Miałem/mam/ białą Tamiya - ale to raczej za klejące i ciężko uzyskać cienką warstwę - przynajmniej mnie. Pierwsza myśl jaka mi podeszła to powycinać pióra z folii al. i tym obkleić kształt skrzydeł..ale jak przypomniałem sobie różyczki..to szukałem śniegu..coby sobie nim krzywdę zrobić p.s. zeszłorocznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 hmmm... jakos rzuca mi sie na oczy zbyt duza ilosc tych galezi ale to widocznie tylko moje odczucie.co do wywodu na temat kompzycji calosci-merritum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 co do wywodu na temat kompzycji calosci-merritum nie rozumiem jakos rzuca mi sie na oczy zbyt duza ilosc tych galezi w porównaniu do czego, czy po prostu ? w sumie coraz mniej rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Rafale, wygląda na to, że gdy cała modelarska Polska... "jeszcze po kropelce", Ty planowałeś rzeźbienie kury? Straszna trzeźwość umysłu jak na "te" godziny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Kaziu, napiszmy że "po prostu" chociaz i teraz palec niepenwym krokiem w myszke trafia:D(zato mam czerwone kreseczki), które dzis mnie takze nie interere :p O! p.s. w ogóle mnie nic nie intererem, a musze jeszcze isc do kina(dobrze z e ma BAR)...i w ogółe beeeeeeeeeeeeeeee zes sie uczepil i zaczynam cie nielibiec,bos sie uczepił i takie tam beeeeeeeee,acha i mie głowa boli:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Niezły "harpagan" jesteś Dodasz jakieś drzewko/brzózkę o której wcześniej wspomniało? Bez tego jak dla mnie "łyso" troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 no ogolnie za duzo tych patykow,jak by miala sie tam osiedlic rodzina boborow. chodzilo mi o trafnosc wypowiedzi na temat kompzycji piles-nie pisz na forum,nie piles-to sie napij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Rafał, wczoraj grzebiąc uporczywie w poszukiwaniu ISów znalazłem cuś takiego na Lifie - może się przyda, choć pewnie powszechnie znane. Z góry przepraszam za ewentualne zaśmiecanie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Avi, zdjęcia owszem piękne Zapraszam na mój film Coś ci przypomina? http://pl.youtube.com/watch?v=5kuO9AnWrK4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 widd rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 A Rafcio chyba kaca leczy....... albo już dawno skończył i zaczyna nowy model w Nowym Roku.... Czekam na ciąg dalszy! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 A ten TP w kapliczkę celuje, brzydko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 A ten TP w kapliczkę celuje, brzydko Już to wypominałem parę dni temu ale ciesze się, że mnie jeszcze ktoś popiera. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 no ogolnie za duzo tych patykow więc ja pytam, w porównaniu do czego? Że wygląda, no wygląda, u mnie za chałupą leży tego więcej - sukcesywnie wykorzystywane do ognisk itp. Badyli, zostanie tyli..ili jest i kropka:D Avi, zdjęcia(fajne) to super pomysł na kolejne projekty ! A Rafcio chyba kaca leczy. Ciężko,oj ciężko było... Nad drzewkiem nie ma co myśleć, nie ma na nie miejsca:( Boli mnie ta droga, po hapim niu jerze dotarło do mnie że tam pusto... W każdym bądź razie wpierw "zatapiam" wojaków, czyli znów zorałem to co sobie wymodelowałem i będę układał listek..po listku,kamień po kamyczku na nowo : Czeka ich "zaziemienie & kurzenie" A i doszły do mnie kokoszki i zielony stuff: Panowie, dajcie na razie sprawom nieistotnym - jak skierowanie luf - spokój. Ja, Wam mogę napisać że nie są wycelowane w kapliczkę, a obok. Zatem zszedłszy się z sobą(bo dwóch nas było - Ja & Ja -...i ten tupot białych mew..) mogę powoli wkręcać się na obroty modelowania. Dziś studiowałem pół dnia sieć,i wszystkie kurki są z ojchlapłymi skrzydełkami - a te co mam w sklepie już bez piór są Jesli może ktoś ma jakieś fotki czmychającej , w sobie znanym kierunku i skrzydłami al`a HALT! - to poproszę o takowe. W ostateczności jakoś podetnę te, co są na nich, uniosę lekko w górę i podziergam nożykiem jakieś sterczące pierza;) pozdrawiam noworocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Ale Rafale, ja jestem ze wsi i nieraz zdarzyło mi się ganiać kury i naprawdę jak one uciekają, to trzymają skrzydła przy sobie - jedynie jak chcą podskoczyć to je rozkładają i raz nimi machają. Przecież do ucieczki to nieaerodynamiczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 ...a tak sie zarzekal ze bez drobiu bedzie. Pisalem o gaskach - to ciagle nie i nie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Uciekające kury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 W pudełku są i gąski, więc kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi