skala72 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Coś dla Śmigłego ... Skala zadaj sobie trochę trudu i poszukaj w sieci, są przynajmniej dwie strony gdzie znajdziesz info o tym pojeździe. Aha, czyli Nie Wiesz Jendrass1, wystarczy nic nie pisać, albo napisać, że nie wiesz. To na tyle do ciebie. ------- Znalazłem to zdjęcie na stronie z opisem, że pochodzi z PW (Warsaw uprising armoured car 1944). Tego typu orzeł bardziej mi pasuje na lata '20 u.w. czyli np. Powstanie Śląskie lub Wielkopolskie, z naciskiem na Wielkopolskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Czy ktoś z was orientuje się co to za pojazd? Widać białego orła oraz (o ile się nie mylę) flagę USA. Źródło: http://ww2photo.mimerswell.com Czy to przypadkiem nie będzie improwizowany samochód pancerny "Józef Piłsudski" użyty podczas walk o Lwów w 1918 r ? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Dokładnie tu znalazłem trochę na jego temat. http://www.weu1918-1939.pl/pancerne/samochody_pancerne/tank_pilsudskiego/dowodztwo_pancerne_samochody_tank_pilsudskiego.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Czy to przypadkiem nie będzie improwizowany samochód pancerny "Józef Piłsudski" użyty podczas walk o Lwów w 1918 r ?Pozdrawiam Jacek Dokładnie, to jest ten samochód, dzięki serdeczne - samochód pancerny "Józef Piłsudski". Dokładnie tu znalazłem trochę na jego temat Również dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 http://www.weu1918-1939.pl/pancerne/samochody_pancerne/tank_pilsudskiego/dowodztwo_pancerne_samochody_tank_pilsudskiego.html Wiesz czyja to jest strona skala ? Śmigłego, więc podpowiedziałem Ci wystarczająco dużo. Żeby znaleźć tą stronę wystarczy wpisać w google "samochody pancerne WP" co zajmuje kilka sekund. Nie czytasz całych tematów lub robisz to bez zrozumienia, rzucasz jakieś hasła i czekasz aż wszyscy obdarują Cię informacjami. Modelarz pełną gębą. Aha masz pozdrowienia od Grześka Klimczaka, wspomina Twoją twórczość z uśmiechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 Temat ci uciekł. Ps. pozdrowienia od Grześka Klimczaka Nie znam gościa, ale dziękuję. Ps.2 Co do koszulek, to już ci pisałem, nie wiem kto będzie chciał nosić koszulkę z imieniem i nazwiskiem kogoś, kto jest nie znanym. Chciałem zachęcić znajomych, ale ... kto to jest G.K.?? Jeżeli chcecie to sprzedać, to wsadzanie infa na strony, które są o tematyce "niszowej" mija się trochę z celem, ale ty pewnie wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Skala sprawiasz że mój dzień robi się weselszy, dziękuję. Grzesiek Klimczak, znany Ci doskonale ze słyszenia, bo już nie raz jego nazwisko padało na tym forum, to nikt inny jak człowiek który odbudowuje 7TP w ramach Fundacji Wojskowości Polskiej. Ten sam czołg o którym wypowiadałeś się kategorycznym tonie, że nic się w ramach rekonstrukcji nie dzieje i całość leży odłogiem. To smutne, że masz tak słabą pamięć. Resztę Twojego komentarza pozostawiam bez reakcji bo szkoda mi nią czasu, stale trzymasz ten sam poziom. Bardzo jestem ciekaw, czy byłbyś takim samym gadułą gdybyśmy się spotkali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Dokładnie, to jest ten samochód, dzięki serdeczne - samochód pancerny "Józef Piłsudski". To jeszcze mały bonus. Dwa zdjęcia tegoż samochodu, których nie ma na stronie www.weu1918-1939.pl Skan pochodzi z książki Pojazdy w Wojsku Polskim 1918-1939. Autorstwa - J.Tarczyński, K.Barbarski i A.Jońca. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 THX. Tej książki nie mam i czekam na wznowienie przez wyd. ZP-Grupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 THX.Tej książki nie mam i czekam na wznowienie przez wyd. ZP-Grupa. Miłego czekania Ja się prędzej renty/emerytury doczekam niż wznowienia tejże książki. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 zmieniły jarzmo czy też zdjęli osłonę ?? Z tego co wyczytałem, zdjęcie jest wykonane w 1944 r. Kolejny hit ... Osłona działa jest zdemontowana. Zdjęcie zostało wykonane w 1942 roku na froncie wschodnim. Użycie 7TP w 1944 roku przeciwko T34 czy Schermanom było by całkiem ciekawe. Poza tym zachowały by się jakieś zdjęcia albo dokumenty z tego okresu, a 7TP byłby na tyle dużą ciekawostką że ktoś by się pofatygował i pstryknął zdjęcie takiemu dziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Schermanom było by całkiem ciekawe. . Chyba Shermanom. Masz szczęście że gen.William Tecumseh Sherman nie żyje. Bo byś się musiał gęsto tłumaczyć Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Znając podejście Tecumseha do białych, po tym jak go zrobili w balona pewnie tak Mimo wszystko nazwę Sherman wymyślili Anglicy więc jakoś nie obawiam się zemsty za grobu ;-) Przepraszam za byka, nie moja branża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Pewnie znane zdjęcie ale dla spokojności sumienia pokażę. Żródło: Leszek Komuda, Norbert Bączyk, "Niszczyciel czołgów po polsku", [w.] "Nowa Technika Wojskowa", numer specjalny 6, 3/2009 Szkoda, że się nie zachowały do dziś w takim stanie Nie widać tego tak na zdjęciu ale wydaje mi się, że 7TP nadal jest w "naszym" kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Jest jest, ale widać że trochę już stoi bo brakuje mu kilku detali, które łatwo można zabrać na pamiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Mnie też nazwisko które podałeś, a już zwłaszcza jakieś pseudo Śmigły nic nie mówi, czyli dla zwykłego użytkownika jest to osoba nieznana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 Schermanom było by całkiem ciekawe. . Chyba Shermanom. Masz szczęście że gen.William Tecumseh Sherman nie żyje. Bo byś się musiał gęsto tłumaczyć Już lepiej jak by napisał Szerman. ps. ale drugie imię ma kozackie Mnie też nazwisko które podałeś, a już zwłaszcza jakieś pseudo Śmigły nic nie mówi, czyli dla zwykłego użytkownika jest to osoba nieznana. No właśnie, hmm Śmigły ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Widzę;, że mnie wywołali Pan Skala i El Commendante do tablicy... Szkoda, że nie wiesz Skala o kim mowa, bo od wczoraj tutaj nie jestem. Ten pojazd, który Skala pokazał;, to "Józef Piłsudski", choć; częciej pojawia się nazwa "Tank Piłsudskiego" i taka się; przyjęła http://www.weu1918-1939.pl/pancerne/samochody_pancerne/tank_pilsudskiego/dowodztwo_pancerne_samochody_tank_pilsudskiego.html Flaga USA była wożona na tym samochodzie. Był to akt wdzięczności za poparcie USA dla polskiej niepodległości. Moim zdaniem, jeśli pojazd powstał 8 września 1918 roku, a 9 wszedł do walki, myślę, że flaga jest związana z "Czternastoma punktami Wilsona" i obradami wersalskimi, szczególnie, że pojazd walczył jeszcze przed 11 listopada 1918. Mniej interesuje mnie flaga, niż to skąd oni wzięli tego orła. Orzeł jest odlany, a korona dorobiona - ponieważ samochód powstał w parę dni, to orła musieli zdjąć ze ściany Jest sporo zdjęć tego samochodu, choć słabej jakości. Sam jedno we Lwowie odnalazłem 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnold90 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 W jednym odcinku "Było nie minęło" widziałem, jak prowadzący mówił coś stojąc koło działa z Baterii Laskowskiego na Półwyspie Helskim. Kojarzy ktoś co to za odcinek był i czy idzie go jeszcze zobaczyć? Tak mi się dziś przypomniało oglądając dzisiejszy odcinek podsumowywujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam ! Nie wiem czy ten dział jest dobry na moje pytanko ,jestem tu nowy i dopiero się przyzwyczajam.Co wiecie o ciagniku CP ? Buduje ten ciągnik w 1/72 ale mam wątpliwości ,czy on wogóle instniał ,zdjęć w necie nie znalazłem posiłkuje się jedynie na modelu RPM w 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Niestety, nie było takiego pojazdu. Powstał tylko w wytwórni modeli plastikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Model już pojechał do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Żartujesz? Rób go chłopie, dalej i pokazuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 http://www.blackliondecals.nl/index.htm Świetne kalki do pancerki z okresu 1918 - 1920...72/35 i kilka fajnych żywic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Znam tych ludzi osobiscie - co do kalek maja dobre pomysly. Na zywice bym jednak uwazal. Matki co do niektorych (MGM) powstaja czasami przez jedna noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi