jarex15 Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 informuję, że ten weekend spędzony zostanie w objęciach pięknej Mikasy (ku zazdrości mojej uroczej małżonki ) i dalszym dekorowaniu jej olinowaniem Tak więc sprawy na tym froncie powinny posunąć się choćby o mały kroczek Czekam na wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Listopada 2009 Czekam na wyniki Oto one: olinowanie wykonane na śródokręciu; do wykonania jeszcze całość olinowania powyżej "bocianich gniazd", wanty sygnałowe oraz olinowanie na części dziobowej i rufowej. Na śródokręciu pojawiły się również ostatnie szalupy, żurawiki - ten odcinek "frontu" można pomału uznać za zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 więcej, my chcemy więcej piękna robota Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 WIĘCEJ WIĘCEJ CHCEMY WIĘCEJ chociaż fotek. Super to wygląda może jak skończę nagato dam Ci go do olinowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Marcin to co robisz z tym okrętem to mistrzostwo świata z radością się patrzy się na ten okręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 ...w ostatnim MSiO był artykulik o tym okreciku ....fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Zajebioza ...w ostatnim MSiO był artykulik o tym okreciku Ale kanał, przegapiłem jak skończę nagato dam Ci go do olinowania Po czymś takim należałoby Was obu zastrzelić - choćby z czystej ludzkiej zawiści WIĘCEJ WIĘCEJ CHCEMY WIĘCEJ Pozostaje mi tylko zacytować Kolegę bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2009 Chłopacy miło mi, że Mikasa cieszy oko nie tylko moje trzymajcie kciuki aby galeria pojawiła się jak najszybciej. Co prawda nie do końca jestem zadowolony z tego jak wyszły mocowania lin, ale co tam... Zresztą wszystko będzie widoczne w makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Co prawda nie do końca jestem zadowolony z tego jak wyszły mocowania lin każdy z nas jest z czegoś niezadowolony ale w tym przypadku wszyscy jesteśmy zadowoleni z Twojej pięknej roboty czekamy na galerię Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 każdy z nas jest z czegoś niezadowolony ale w tym przypadku wszyscy jesteśmy zadowoleni z Twojej pięknej roboty Podpisuję się pod powyższym wszystkimi czterema kończynami. Trzymam kciuki za ciąg dalszy. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 14 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Listopada 2009 Dzięki, dzięki, chłopacy Kolejne fotki już niebawem - weekend zamierzam spędzić nad kolejną porcją olinowania - tym razem na warsztat pójdą "sygnałówki" w ilości 20 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 może jak skończę nagato dam Ci go do olinowania A mi sie caly czas wydawalo ze frajda jest wtedy jak samemu sie cos fajnie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Listopada 2009 Niestety, póki co, walka z wantami sygnałowymi trwa ( i nie można powiedzieć, żebym ją wygrywał ). Na chwilę obecną wykonane zostało 8 z 16 (a nie jak wcześniej wspominałem - 20 ) want. Walkę rozpocząłem od want rufowych - wykorzystałem w tym celu oderwaną poprzeczkę z masztu. Przykleiłem do niej końcówki niteczek (wcześniej pokryte Surfacerem i farbą wierzchnią). Następnie całość powędrowała na maszt na CA... No i się zaczęła zabawa Nie zliczę ile razy te końcówki się odrywały, ile razy wanty się zrywały, etc... Koniec końców - 8 want sygnałowych jest gotowych - nie wygląda może to perfekcyjnie (różne naciągi , widoczne ślady kleju etc), ale z odległości ekspozycyjnej 30 - 40 cm może uchodzić za akceptowalne Dojdą jeszcze oczywiste poprawki malarskie - poniżej krótka historyjka z przebiegu prac i fotka finalna... Życzę pozytywnego odbioru (ja już się dosyć napatrzyłem )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 niezła plątanina i niezła robota, gratuluję cierpliwości Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 WOW, szczególnie przedostatnie zdjęcie robi wrażenie - istna pajęczyna want i naciągów... Kawał dobrej roboty - efekt powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2009 gratuluję cierpliwościPrzyznam, że chwilami to Google wymiękał w poszukiwaniu stosownych epitetów odzwierciedlających moją desperację i, delikatnie mówiąc, zdenerwowanie szczególnie przedostatnie zdjęcie robi wrażenie - istna pajęczyna want i naciągów... Fakt, sporo tego - te fotki to tak na szybko pstrykane - finalne będą zdecydowanie lepsze i widok będzie sympatyczniejszy No ale to jeszcze "chwila"... Mam nadzieję dzisiaj ukończyć pozostałe 8 want - w sumie, jak się okazuje, jest to najgorsza część olinowania. No ale po tym wszystkim jestem coraz mocniej zmotywowany do sfinalizowania tego projektu, gdyż PBG również w stoczni ... nie wspominając o zimującym USS San Francisco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Jestes zegarmistrzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Listopada 2009 Jestes zegarmistrzem ?Nie jestem ale być może zmienię profesję Tymczasem jest powód do radości - skończyłem olinowanie w strefie śródokręcia czyli pomiędzy- i na- obu masztach Strasznie długo i ciężko to szło ale w końcu jest KONIEC tego etapu Tak jak wcześniej wspomniałem - punkty mocowań może i pozostawiają nieco do życzenia, ale na tę chwilę ważne jest że wybrnąłem z tych okopów Wygląda to tak jak na zdjęciach - niektóre liny wydają się być zbyt słabo naciągnięte - liczę na to, że ów naciąg się poprawi po zamocowaniu lin naciągających maszty odpowiednio w stronę dziobu i rufy. No.... wyszedłem na prostą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 oczopląsu dostaję od patrzenia na tą pajęczą sieć dobra robota Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 No, upiekło Ci się Przepiękna robota, trochę można się pogubić patrząc na tę plątaninę... wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Good job chłopcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 jestem pełen uznania ,jak zwykle Jesteś klasą dla samego Siebie ,warto było tak długo czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Listopada 2009 Dzięki za uznanie oczopląsu dostaję od patrzenia na tą pajęczą sieć trochę można się pogubić patrząc na tę plątaninę...Powiem szczerze, że niejednokrotnie patrząc na te linki sam się zastanawiałem, o co w tym wszystkim chodzi Nieocenioną pomocą były przygotowane materiały czyli zdjęcia modelu z narysowanymi poszczególnymi linami (dwa kolory oznaczają dwie grubości) - bez tego ciężko byłoby się w tym połapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Grudnia 2009 Wykrzesałem nieco czasu... i chęci by podciągnąć nieco prace przy Mikasie. Na pierwszy plan obecnie trafiła rufa. Na chwilę obecną otrzymała zestaw relingów, wykonany został "słupek" na banderę wraz z zastrzałami (jeden uległ małej dewastacji podczas przyklejania relingów); pojawił się również komplet żurawików... W następnej kolejności idzie do roboty balkon rufowy, relingi dziobowe, pozostałe żurawie, dźwigi kotwiczne, kotwice i łańcuchy. Następnie pomosty wzdłuż burt... No i pozostałe duperele... Niewiele już tego Czyżbym widział światełko w tunelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 Super to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi