barszczo Napisano Poniedziałek o 20:17 Share Napisano Poniedziałek o 20:17 Przedstawiam galerię zbyt długo budowanego modelu Spitfire'a Mk.IXc w barwach PFT. Maszyna o oznaczeniach ZX-1, rzadziej przedstawiana przez modelarzy, a szkoda bo dużo się na niej dzieje i w bardziej lub mniej umiejętny sposób starałem się to pokazać. Trochę podmalówek, ślady po szybkiej zmianie kamuflażu na pustynny, maszt anteny pozostawiony w kolorze OG, zdublowany numer seryjny na klapce wywarzającej ster kierunku. Ten ostatni szczegół w kalkach przedstawiono jako klasyczną czcionkę, a na samolocie namalowany jest ręcznie w kolorze najprawdopodobniej niebieskim, takim jak litery kodowe. Jedyny element kalkomanii którego nie wykorzystałem, to biała cyfra 1 która miała być umieszczona na dolnej części okapotowania silnika. Przy dużym powiększeniu kolorowego zdjęcia, na leżącym na ziemi tym fragmencie kadłuba widać coś co przypomina jedynkę, ale taką jak namalowano na boku, czyli niebieską z białą obwódką. Nie będąc do końca przekonany odpuściłem to oznaczenie. Na ZX-1 ostatni lot odbył Dziubek Horbaczewski 6 kwietnia 1943 roku. Przeceniwszy nieco swoje umiejętności wdał się nad Sfaxem w walkę z kilkoma Messerschmittami, po czym z palącym się silnikiem musiał ratować się ucieczką. Podczas nurkowania płomień zgasł, a Dziubek dociągnął do lotniska w Gabes, skąd na drugi dzień wrócił do reszty Zespołu który zdążył go już opłakać. Właśnie z Gabes pochodzą zdjęcia tej maszyny podczas rozbiórki. Sam model to klasyczny Eduard ze swoimi wadami i zaletami. Całość malowana farbami MRP, Tamiya, Gunze i śladowo Vallejo pod pędzel. Brudy Miga i Ammo, pastele i kredki. Jedyny dodatek to kalki Techmodu. I tradycyjnie miłego odbioru życzę : 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Poniedziałek o 20:49 Share Napisano Poniedziałek o 20:49 Bardzo przyjemne wrażenie, fajnie że pokusiłeś się o oddanie różnych smaczków. Dwa pytania: - śmigło rzeczywiście nie było w żaden sposób sfatygowane na krawędzi natarcia? - lusterko wsteczne: czy jest pomalowane w środku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 21:17 Autor Share Napisano Poniedziałek o 21:17 22 minuty temu, socjo1 napisał: - śmigło rzeczywiście nie było w żaden sposób sfatygowane na krawędzi natarcia? Śmigło było drewniane z mosiężnym okuciem na części krawędzi natarcia. Akurat w tym egzemplarzu nie zdążyło się wypracować, widać to bardzo dobrze na kolorowym zdjęciu oryginału w wątku warsztatowym. Śmigło leży na ziemi obok rozbieranego samolotu. 25 minut temu, socjo1 napisał: - lusterko wsteczne: czy jest pomalowane w środku? Wczesne lusterko w tym modelu było tylko z blaszki. Całość była pomalowana, a potem wydrapałem środek do srebrnego. Nie wygląda to najlepiej ale już zostanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 21:19 Share Napisano Poniedziałek o 21:19 Moim zdaniem jedynka na dolnym okapotowaniu silnika jest taka jak piszesz. Szkoda, że jej nie ma na modelu Zaślepki na gniazdach nieistniejących działek - niech tam, ale wlotu do chłodnicy paliwa mnie tu zdecydowania brakuje.. Za to odbiór, rzeczywiście, bardzo miły! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 21:21 Autor Share Napisano Poniedziałek o 21:21 1 minutę temu, greatgonzo napisał: ale wlotu do chłodnicy paliwa mnie tu zdecydowania brakuje.. Wypatrzyłeś , przyznaję mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 21:25 Share Napisano Poniedziałek o 21:25 Powiedziałbym, że się raczej nie dopatrzyłem :). A stencile są, bo nie bardzo widać na zdjęciach? Chodzi, naturalnie, o napisy na drzwiczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 21:37 Autor Share Napisano Poniedziałek o 21:37 (edytowane) 14 minut temu, greatgonzo napisał: Powiedziałbym, że się raczej nie dopatrzyłem :). A stencile są, bo nie bardzo widać na zdjęciach? Wstyd się przyznać otwór wlotu do chłodnicy jest, tylko nie po tej stronie . Stencili na drzwiczkach nie dawałem, mam zamiar je wymienić na żywiczne od Quickboosta, lusterko jednak też wymienię bo mi się średnio podoba. Edytowane Poniedziałek o 21:39 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 21:46 Share Napisano Poniedziałek o 21:46 O, wyglądał mi raczej raczej na fotokarabin, ale już nie chciałem tego ruszać. Dzięki za ten model. Fajnie zrobiony Spit z PFT to zawsze radość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Wtorek o 03:54 Share Napisano Wtorek o 03:54 Jak zawsze legancko tego bardzo mi się spodobało świndranie spodu, widoczne, ale nie przytłaczające 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Wtorek o 10:16 Share Napisano Wtorek o 10:16 super robota, podoba się bardzo Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Wtorek o 15:31 Share Napisano Wtorek o 15:31 Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 21:43 Share Napisano Wtorek o 21:43 Jak dla mnie Sikalafą, brudzing bez hiszpańskiej maniery. Świetny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano wczoraj o 08:23 Share Napisano wczoraj o 08:23 Bardzo mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi