Skocz do zawartości

Spitfire Mk.IXc - Eduard 1:48

barszczo

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam galerię zbyt długo budowanego  modelu Spitfire'a Mk.IXc w barwach PFT. Maszyna o oznaczeniach ZX-1, rzadziej przedstawiana przez modelarzy, a szkoda bo dużo się na niej dzieje i w bardziej lub mniej umiejętny sposób starałem się to pokazać. Trochę podmalówek, ślady po szybkiej zmianie kamuflażu na pustynny, maszt anteny pozostawiony w kolorze OG, zdublowany numer seryjny na klapce wywarzającej ster kierunku. Ten ostatni szczegół w kalkach przedstawiono jako klasyczną czcionkę, a na samolocie namalowany jest ręcznie w kolorze najprawdopodobniej niebieskim, takim jak litery kodowe. Jedyny element kalkomanii którego nie wykorzystałem, to biała cyfra 1 która miała być umieszczona na dolnej części okapotowania silnika. Przy dużym powiększeniu kolorowego zdjęcia, na leżącym na ziemi tym fragmencie kadłuba widać coś co przypomina jedynkę, ale taką jak namalowano na boku, czyli niebieską z białą obwódką. Nie będąc do końca przekonany odpuściłem to oznaczenie. Na ZX-1 ostatni lot odbył Dziubek Horbaczewski 6 kwietnia 1943 roku. Przeceniwszy nieco swoje umiejętności wdał się nad Sfaxem w walkę z kilkoma Messerschmittami, po czym z palącym się silnikiem musiał ratować się ucieczką. Podczas nurkowania płomień zgasł, a Dziubek dociągnął do lotniska w Gabes, skąd na drugi dzień wrócił do reszty Zespołu który zdążył go już opłakać. Właśnie z Gabes pochodzą zdjęcia tej maszyny podczas rozbiórki. Sam model to klasyczny Eduard ze swoimi wadami i zaletami. Całość malowana farbami MRP, Tamiya, Gunze i śladowo Vallejo pod pędzel. Brudy Miga i Ammo, pastele i kredki. Jedyny dodatek to kalki Techmodu. I tradycyjnie miłego odbioru życzę ;o):

oTH0SIR.jpg

CkZKlta.jpg

udc4bAZ.jpg

hGdMYi3.jpg

nef4L7Z.jpg

81Kh5Uq.jpg

fUlY5hO.jpg

NMqo5mn.jpg

dDcbAhV.jpg

• Like 25

Bardzo przyjemne wrażenie, fajnie że pokusiłeś się o oddanie różnych smaczków. Dwa pytania:

- śmigło rzeczywiście nie było w żaden sposób sfatygowane na krawędzi natarcia?

- lusterko wsteczne: czy jest pomalowane w środku?

• Thanks 1

22 minuty temu, socjo1 napisał:

- śmigło rzeczywiście nie było w żaden sposób sfatygowane na krawędzi natarcia?

Śmigło było drewniane z mosiężnym okuciem na części krawędzi natarcia. Akurat w tym egzemplarzu nie zdążyło się wypracować, widać to bardzo dobrze na kolorowym zdjęciu oryginału w wątku warsztatowym.  Śmigło leży na ziemi obok rozbieranego samolotu.

25 minut temu, socjo1 napisał:

- lusterko wsteczne: czy jest pomalowane w środku?

Wczesne lusterko w tym modelu było tylko z blaszki. Całość była pomalowana, a potem wydrapałem środek do srebrnego. Nie wygląda to najlepiej ale już zostanie wink4

Moim zdaniem jedynka na dolnym okapotowaniu silnika jest taka jak piszesz. Szkoda, że jej nie ma na modelu

Zaślepki na  gniazdach nieistniejących działek - niech tam, ale wlotu do  chłodnicy paliwa mnie tu zdecydowania brakuje..

Za to odbiór, rzeczywiście, bardzo miły!

• Thanks 1

14 minut temu, greatgonzo napisał:

Powiedziałbym, że się raczej nie dopatrzyłem :).

A stencile są, bo nie bardzo widać na zdjęciach?

Wstyd się przyznać otwór wlotu do chłodnicy jest, tylko nie po tej stronie :haha:. Stencili na drzwiczkach nie dawałem, mam zamiar je wymienić na żywiczne od Quickboosta, lusterko jednak też wymienię bo mi się średnio podoba.

Edytowane przez barszczo

Jak dla mnie Sikalafą, brudzing bez hiszpańskiej maniery. Świetny.

• Thanks 1