shvili Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Archaiczny model, sklejony tylko po to, aby przyswoić sobie metody projektowania pod żywiczny wydruk (różni się trochę od projektowania pod filamet ) i wypróbowania nowo zakupionej drukarki. Wnętrze kadłuba opierałem na Karasiu. 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października No, no - wielce interesujące połączenie -vintage-future. I baaardzo miły dla oka efekt końcowy, podkreslony nietuzinkowym malowaniem. Gratuluję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Bardzo ciekawy projekt i w gruncie rzeczy zrealizowałeś koncepcję, która chodzi mi po głowie od dłuższego czasu. Mianowicie takie połączenie technologii - czyli kadłub wykonany w vacu, plus mniejsze elementy drukowane/skracz/PE - jawiło mi się, jako dobra koncepcja na budowę modelu od podstaw. Forma vacu oczywiście wymagałaby sporo pracy z opracowaniem powierzchni - czyli rycie nowych linii, nitowanie, dorobienie detali - ale wydaje mi się rozwiązaniem problemów z drukiem dużych elementów (czyli ryzyko odkształceń i deformacji żywicy, waga, problem z usuwaniem rastra). Dodatkowo w vacu plusem jest grubość (a raczej „cienkość” ścianek, dzięki czemu lepiej oddaje realne elementy konstrukcji samolotu. Pewnie kiedyś zabiorę się za taką realizację… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Brawo, świetne połączenie technik i niezły efekt końcowy . Mam sentyment do tego modelu, Sum to jedna z nielicznych wakuform które zbudowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października 2 godziny temu, Albatros napisał: Bardzo ciekawy projekt i w gruncie rzeczy zrealizowałeś koncepcję, która chodzi mi po głowie od dłuższego czasu. Mianowicie takie połączenie technologii - czyli kadłub wykonany w vacu, plus mniejsze elementy drukowane/skracz/PE - jawiło mi się, jako dobra koncepcja na budowę modelu od podstaw. Forma vacu oczywiście wymagałaby sporo pracy z opracowaniem powierzchni - czyli rycie nowych linii, nitowanie, dorobienie detali - ale wydaje mi się rozwiązaniem problemów z drukiem dużych elementów (czyli ryzyko odkształceń i deformacji żywicy, waga, problem z usuwaniem rastra). Dodatkowo w vacu plusem jest grubość (a raczej „cienkość” ścianek, dzięki czemu lepiej oddaje realne elementy konstrukcji samolotu. Pewnie kiedyś zabiorę się za taką realizację… O, czyli jest nas więcej dumających A tutaj w galerii widać praktykę - a efekt tylko zachęca do tego, by spróbować. Może kiedyś jakaś kooperacja? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Bardzo ciekawy projekt i bardzo dobrze zrealizowany Czyli z vacu da się coś przyzwoitego zrobić, trzeba tylko dorobić całe wnętrze i inne detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października 1 godzinę temu, ArtuRze napisał: O, czyli jest nas więcej dumających A tutaj w galerii widać praktykę - a efekt tylko zachęca do tego, by spróbować. Może kiedyś jakaś kooperacja? Hmmm, dobrze czytać (no i na załączonym przykładzie widzieć), że taka koncepcja ma sens i kilka osób na nią wpadło. To chyba dobrze rokuje Co do kooperacji, to mam jeden model rozgrzebany i 4 zestawy w pudłach, więc harmonogram prac zapełniony na jakieś 12 lat jak będzie szło sprawnie w każdym razie jest czas na dopracowanie koncepcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października (edytowane) Mega szacun! Vacuforma którą kojarzy niemal każdy, cokolwiek pamiętający dawniejsze czasy ,i zarazem ze świecą szukać zbudowanych z niej modeli Wkładka 3D - kapitalne wzbogacenie zestawu. Pozdr ww Edytowane 14 Października przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Sporo wycisnąłeś z tego zabytku, a ja nie wiedziałbym jak się za to zabrać - szacun. Taki mało wintydżowy się wydaje co oczywiście jak najbardziej na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Oesuuu! Pamiętam tą wydmuszkę ze sklepów (chyba końcówka lat 80-tych). 9 godzin temu, shvili napisał: Trochę razi ta niedoszlifowana łopata. A po za tym ciekawe zróżnicowanie powierzchni. Ogólnie wrażenie pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Cześć! Zepsułem kiedyś ten model - miło jest zobaczyć go zrobionego a zwłaszcza tak dobrze! Pomysł z uzupełnieniem vacu wydrukami 3D jest bardzo dobry. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shvili Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października 5 godzin temu, Baas ArK napisał: Oesuuu! Pamiętam tą wydmuszkę ze sklepów (chyba końcówka lat 80-tych). Trochę razi ta niedoszlifowana łopata. A po za tym ciekawe zróżnicowanie powierzchni. Ogólnie wrażenie pozytywne. Żywica jest strasznie łamliwa, bałem się połamać przy szlifowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi