Moses Napisano 9 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2025 (edytowane) Przeprowadzka zakończona, warsztat rozłożony, mogę zatem wracać do prac. Dodałem do silnika przewody zapłonu z drutu 0.2mm. Przy okazji widać jakość Tamiyowskiego podkładu, z którego schodzi od dotyku GunzeH Edytowane 9 Grudnia 2025 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2025 2 dni później, i kilka połamanych wierteł później, skończyłem silniki. Efekt mnie zadowala, na tyle że przestałem żałować decyzji o nie kupowaniu silników 3. A co Wy o tym sądzicie? Następnie wziąłem się za osłony silników. Po usunięciu paskudnych śladów po wypychaczach, miałem już je sklejać gdy coś mnie tknęło i porównałem średnicę złożonych na sucho elementów i sklejonych wcześniej gondol. Po pomiarach suwmiarką okazało się że osłony mają o ok 0,4mm mm mniejszą średnicę. Różnica ta była bardzo widoczna gołym okiem po przyklejeniu części, trzeba było więc to skorygować. Rozpocząłem od naklejenia na krawędzie części pasków 0,2mm. Poraz kolejny sprawdziła się maksyma - Przymierz 3 razy, klej raz. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Grudnia 2025 Share Napisano 11 Grudnia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Moses napisał: A co Wy o tym sądzicie? Kloss nie sądził, od sądzenia byli inni! Niebrzydkie całkiem. W silnikach jest jakiś problem z proporcjami. Zewnętrzna część osłony reduktora jest chyba zbyt kopulasta. W każdym razie jest jej za dużo, i to zaburza proporcje na pierwszy rzut oka. To znaczy wiem, że Prattandwittneyowym purystom, a schowana pod osłonami w tej skali i im niekoniecznie :). Brakuje tez charakterystycznego dla serii C rozrzeźbienia w tej strefie, przez co silnik wydaje się zbyt gładki jak na tę wersję. Ale to jak wyżej i jeszcze bardziej. Korpus, osłonę reduktora i rozdzielacze malowano Engine Gray, ale iskrownik już na czarno. W silnikach z ciśnieniową instalacją zapłonową, a zatem i 34W, kolektor przewodów malowano jak korpus EG. Edytowane 11 Grudnia 2025 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 12 Grudnia 2025 Share Napisano 12 Grudnia 2025 Ja wiem, że pod zamkniętymi osłonami nie będzie widać, ale gryzie mnie w oczy położenie względem siebie cylindrów obu rzędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2025 Problem z proporcjami może wynikać z tego że trzeba było zmieścić pierścienie silników pod bardzo grubym płaszczem plastiku. Ogólnie z tymi silnikami tak w wersji zestawowi, jak i z druku 3D jest nie do końca halo, i chcąc wsadzić konkretną miniaturę tychże, trzeba by kupić jakiś aftermarket. Przechodząc do modelu. Ukończyłem kadłub. Owiewka jest odlana, zgodnie z obowiązującymi obecnie trendami z częścią kadłuba, i nie do końca dobrze była spasowana. Ciężko jest mi powiedzieć czy to wina modelarza czy modelu. Udało się to jednak dopasować. Odtworzyłem też linie podziału i dokleilem stateczniki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2025 Podwozie dostało Wash - Stone Gray for Black, po czym wkleiłem je w skrzydła. Przy okazji sprawdziłem jak model stoi. Tak więc ołowiu za mało się okazało. Może uda się jeszcze w gondole silnikowe upchać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2025 Na sam koniec dnia Dokleiłem gondole do skrzydeł, i jest to najgorzej spasowany element tego modelu. Chociaż na sucho wyglądało to dużo gorzej, ale ściśnięcie klipsami i podlewanie Extra Thinem w miarę poradziło sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 11 godzin temu, Moses napisał: Przy okazji sprawdziłem jak model stoi. Tak więc ołowiu za mało się okazało. Wg starego przysłowia pszczół - "siła razy ramię" . A nosek latawca pusty jak bęben . Jedna ołowiana kulka w tym miejscu dała by większy zysk niż dwie -trzy przylepione do tylnej ściany kabiny. Ale trudno - po to są porażki w życiu aby uczyć się na błędach 11 godzin temu, Moses napisał: Może uda się jeszcze w gondole silnikowe upchać. A może weź czeskie narzędzie piłką zwane i ładnie ten nosek po linii podziałowej upitol, dopchaj ołowiu ile się da i przylep go kulturalnie z powrotem na swoje miejsce. Jako prowincjusz z Polski "B" zasugeruję, że kulki ołowiane można sobie rozciąć na pół, dzięki czemu można te połówki gęściej upchać. Ponad to można też użyć małych kuleczek ołowianych do wypełnienia pustych przestrzeni pomiędzy dużymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2025 W dniu 26.11.2025 o 23:15, Moses napisał: No gdzie pusty? Nad komorą podwozia tyz jest ołów, tyle na ile pozwoliło miejsce. Ale ja ten temat ugryzę inaczej, nie będzie siedział na ogonie. Nie ze mną te numery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 9 minut temu, Moses napisał: No gdzie pusty? Nad komorą podwozia tyz jest ołów Przecież ja nie pisałem o tym co jest nad komorą podwozia, tylko o: 33 minuty temu, abtb napisał: nosek latawca Ale ok, nie wcinam się - skoro miejsca nie ma to znaczy, że nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2025 Kolejny który fochy strzela W nosku nie mogłem dać, bo były by widoczne, za tą ścianka najbliżej noska, jest jeszcze komora, gdzie montuje się podwozie. Dlatego dałem ołowiu jeszcze pod kabiną. I serio wydawało mi się że nawalone zostało tego sporo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 8 minut temu, Moses napisał: Kolejny który fochy strzela Dobre! Daję plusa 10 minut temu, Moses napisał: jest jeszcze komora, gdzie montuje się podwozie Ok, dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 Tam chyba naprawdę nie ma miejsca. Przynajmniej wg Grummana. Sorry, ale ta cholera nie chce się obrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2025 ile ludzi patrzy mi się na rence. Zaczynam czuć presję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 6 godzin temu, Moses napisał: ile ludzi patrzy mi się na rence. Nawet nie wiesz ilu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2025 Były szpary, nie ma szpar. Standardowo, ramka rozciągnięta nad ogniem, trochę większa niż szpara, wciśnięta w szparę po solidnym podlaniu Extra Thinem. Następnie nałożona szpachla i zeszlifowane. Na dolnej powierzchni natomiast użyłem akrylowej szpachli Vallejo, nałożonej silikonowym pędzelkiem, następnie nadmiar zmyty zwykłym pędzelkiem nasączonym LT. I tak etap konstrukcyjny płatowca zakonczony. Chowam kleje, wyciągam farby 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Grudnia 2025 Share Napisano 19 Grudnia 2025 Fajne kocisko się szykuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 Jędrek gdzie są aktualizację warsztatu się pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2025 Teraz to ja lepie pierogi i maluję sernik lukrem A na serio, robi się, model przygotowuje do malowania, także easy, bez nerwów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 Model pokryłem szarym surfacerem 1500, po wyschnięciu, ołówkiem zaznaczyłem wszystkie miejsca które mi się nie podobają, i nad którymi trzeba popracować, głównie tyczy się to łączeń części. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia Autor Share Napisano 1 Stycznia Trochę poprawek i niedoskonałości wyszło po podkładzie, głównie na łączeniach części. Wymagało to szpachlowania i/lub szlifowania. Nie podobało mi się przejście skrzydło-gondola, na górnej powierzchni. Wyszedł schodek, a powinno być na równo. Najprostszym sposobem było nakleić 0,2mm płytkę Everfgreena, wyszlifować przejście oraz wyryć na nowo linie. Teraz jest jak należy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Wszystkie niedoskonałości usunięte, moge malować. Najpierw preshading, z koloru bazowego. Czemu tak? Bo maszyna nie była mocno wyeksploatowana, a delikatne zróżnicowanie powierzchni postaram się uzyskać malując panelami. Na zdjęciu i mnie wygląda jakby ten SB był jasny, ale to wina światła, w rzeczywistości jest bardzo ciemny 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia Model pomalowany MRP, ale to są świetne farby. Jakieś drobne babole wyszły, ale już będę musiał z nimi żyć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 4 godziny temu, Moses napisał: Model pomalowany MRP, ale to są świetne farby. Zgadzam się w całej rozciągłości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi