Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
28 minut temu, jawkers napisał:

Składałem to z blaszki, odwrotnie zagiąłem. Chciałem poprawić ale blaszka jest tak cienka, że po prostu podczas wyginania w drugą stronę się połamała na każdym zgięciu. Próbowałem to ratować, ale wyglądało to nieakceptowalnie. Było powyginane i brzydkie, dlatego wylądowało w koszu na śmieci.

O drugiej wersji nic nie wiem i dla tego użyłem tego elementu z Seeda

Jednak bym tego tak nie zostawiał. Wypiłuj z profilu plastikowego kształt zejściówki i przyklej jakiekolwiek fototrawione drzwiczki. Albo dolep z płytek dół do tego wentylatora (po jego odczepieniu) i obrób, a następnie dodaj drzwiczki. Jak Ci się chce bawić, to mozna zrobić też wersję z drutu, pokrytą szmatą. Ja parę razy w swoich modelach taką robiłem.

Na nadbudówce przed banderą:

P1050380 (Copy).jpg

P1050112 (Copy).jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

ja wiem że i tak dobrze jest, że takie uwagi teraz a nie w galerii końcowej :haha:

ale żeby tak od razu pałką po grzbiecie....  kolega się zrazi, morale mu spadnie i ucieknie ze stoczni....

@jawkers  dobrze Ci idzie i pamiętaj że @zaruk  już wcześniej słusznie zauważył :

W dniu 7.05.2026 o 09:33, zaruk napisał:

Coś czułem, że to będzie  przemocowy projekt...

EDIT  -----------------

6 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

No przecież po to na blaszce jest sam stelaż, żeby go pokryć szmatOM Kyrjeelejson LUDZIE....

to nie takie proste, w wersji szmato-stelażowej bez drzwi trzeba jeszcze dziurkę wyrżnąć i zrobić listwę obrzeżową z hipsu

82.JPG.e4d6b5e0e54b67c51deac9f733bb03b6.JPG

8 godzin temu, jawkers napisał:

....dlatego użyłem tego elementu z Seeda...

tak w ogóle to ten element to jest chińska dywersja bo producent twardo stwierdził że tu jest wentylacja i nawet dał blaszkę w kratką....  

81.thumb.jpg.82ed7fb4297c09589556e81dfcb8fc9d.jpg

ale to że tu była zejściówka pod pokład to nie ma żadnych wątpliwości patrząc na foty z epoki...

Tu na szybko znalazłem nawet  taką z otwartymi drzwiami :

80.thumb.jpg.bc4d81f96b41e77fb6f0f6feb9f5b4a6.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1
Napisano

Panie Zbychu,  trochę już Pan abstra:bip:esz od układu odniesienia z tą listwą obrzeżową z pipsu... 

To jest 1/350, a nie 1/48... Jaką dziurkę? Przecież tam jest właz, można go sobie w ostateczności zamarkować płytką plastikową albo kawałkiem blaszki. 

Że stelaż wygląda na bardzo wiotki, to się zgadzam. Więc jak się nie uda, to albo drut, albo szlifowanie profilu, albo... Na szczęście, w tym przypadku prawidłowych dróg prowadzących do celu jest kilka. 

• Super Moderator
Napisano
12 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

No przecież po to na blaszce jest sam stelaż, żeby go pokryć szmatOM Kyrjeelejson LUDZIE....

SO_PC2.jpg

Dzięki za wyjaśnienie.

Ja myślałem, że to jest ten stelaż co pontony ratunkowe się do niego przymocowuje. :super:

Dorobi się to wyjście.

Napisano
2 godziny temu, socjo1 napisał:

Panie Zbychu,  trochę już Pan abstra:bip:esz od układu odniesienia z tą listwą obrzeżową z pipsu... 

To jest 1/350, a nie 1/48... 

Moim zdaniem Kolega Zbyszek pokazuje słuszną, pozbawioną zgniłych kompromisów, drogę. 

• Haha 1
Napisano
1 minutę temu, zaruk napisał:

Moim zdaniem Kolega Zbyszek pokazuje słuszną, pozbawioną zgniłych kompromisów, drogę. 

Tak, Zbyszek podąża nią już chyba ósmy miesiąc.

(przepraszam.... 🙂 ) 

• Haha 1
Napisano
1 minutę temu, socjo1 napisał:

Tak, Zbyszek podąża nią już chyba ósmy miesiąc.

(przepraszam.... 🙂 ) 

Niedługo więc rozwiązanie :)

• Like 1
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

wierzcie mi Panowie robię co mogę - na razie obskrobałem kadłub i tak leżakuje w pudle od czerwca....    

nawet nie ma co pokazywać :benc:

EDIT -----

w sensie greka , bo SEEDa zostawiam na razie na lepsze czasy

Edytowane przez M.A.V.
Napisano
40 minut temu, M.A.V. napisał:

bo SEEDa zostawiam na razie na lepsze czasy

Lepsze, psze Pana, to już były.

Lada chwila to i okaże się, że i igły też kiedyś miały większe oczka...

Napisano
8 godzin temu, socjo1 napisał:

Lepsze, psze Pana, to już były.

Lada chwila to i okaże się, że i igły też kiedyś miały większe oczka...

nie powinienem czytać takich komentarzy....

...miałem przez to mokry sen   ---->  wizję bycia skazanym na Jajmota w 1/200   :haha: 

• Haha 3