skarczu Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 Przedstawiam model samolotu PWS-10, który był pierwszym myśliwcem polskiej konstrukcji, wprowadzonym do seryjnej produkcji. Wszedł do służby w Polskim Lotnictwie w 1932r. Model wykonany w technologii druku 3d, bogaty w szczegóły i dobrze spasowany. Miałem małe problemy przy montażu, głównie spowodowane koniecznością użycia kleju CA. No cóż - brak wprawy. Dla mnie najsłabszą częścią zestawu były kalkomanie (widoczny raster i przesunięcia przy niektórych drobnych napisach), które częściowo resztkami od PZL P.7 Army. Jak na pierwszy szmatopłat jestem jednak zadowolony. Myślę, że w przyszłości sięgnę jeszcze po jakiś model od Lukgraph - może PWS-26??? Link do WARSZTATU Zapraszam do galerii PWS-10, nr.1, 11-T, 141 Eskadra Myśliwska, 4 Pułk Lotniczy, Toruń 1934r. I jeszcze trochę wnętrza 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 Wygląda super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 Ekstra ajabym kolor bazowy zróżnicował, bo trochę płasko wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 Fajny podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 Świetny model, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 Z przyjemnością oglądam model siedząc właśnie w Białej Podlaskiej, czyli mieście, gdzie powstawał oryginał. Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2025 Share Napisano 23 Grudnia 2025 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 23 Grudnia 2025 Share Napisano 23 Grudnia 2025 Warto było czekać na galerię, zwłaszcza w toruńskich barwach - lokalny patriotyzm się we mnie odzywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Grudnia 2025 Share Napisano 23 Grudnia 2025 Piękny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 25 Grudnia 2025 Share Napisano 25 Grudnia 2025 Z przyjemnością obejrzałem warsztat i galerię. Doskonale sobie poradziłeś z tym dość wymagającym modelem. Ten PWS to moim zdaniem najładniejszy polski samolot i kiedyś ten model sobie z pewnością zrobię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Grudnia 2025 Share Napisano 25 Grudnia 2025 Wyszło fajnie W dniu 22.12.2025 o 17:56, jachud3 napisał: Ekstra ajabym kolor bazowy zróżnicował, bo trochę płasko wygląda. A się z Tobą nie zgodzę. Wygląda właśnie fajnie naturalnie. Rozróżnianie kolorów, czy jakieś inne panelowanie przerysowało by model. Teraz jak dla mnie jest fajnie naturalnie. Dobra decyzja że zrezygnowałeś Skarczu z takich zabiegów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 Dziękuję za wszystkie opinie. Odnośnie zróżnicowania powierzchni - przeglądałem wiele zdjęć PWS-ów i praktycznie wszystkie wyglądały jakby dopiero co wyjechały z fabryki. Nie było wypłowień, nawet ciężko było ze znalezieniem obić na podzespołach metalowych. Dlatego praktycznie od początku decyzja była taka, żeby wyglądał jak nowy. Poza tym kolor też nie ułatwia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 Bardzo udany model pięknego samolotu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Super, że w końcu Ci się udało skończyć. Ja po nim od druku 3D się odbiłem, może kiedyś wrócę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Pięknie, brawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi