reggy Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Witajcie! Od dłuższego czasu byłem napalony na kolejnego Abramsika. Jako że bardzo przypadł mi do gustu wizualnie, a szczególnie w trójbarwnych malowaniach, musiałem sobie sprezentować drugi już zestawik 3535 Dragona. Gdy odmętach swojego dysku trafiłem na fotki ubabranych Abramsów z 1st Armored Division z manewrów w rejonach Frankfurtu (nad Menem), wszystko inne poszło w odstawkę (znaczy Jagdtigera skończę, ale na razie jest 180 km ode mnie ). Poogoglowałem trochę, poszperałem na stronie 1st Armored Division, po różnych militaryphotos itp, ale niestety nie udało mi się trafić na więcej fotek... Póki co mam tylko te trzy: Osobiście środkowa przypada mi najbardziej do gustu. Ciekawie przybrudzony, chciałbym dokładnie skopiować. Pierwszy Abrams odpada, bo nie ma CIP z przodu, a bez tego wieża wygląda pusto. A trzeci ma napis na lufie którego nie mam, a mistrz pędzelka Avi mi tego nie namaluje. . Do dorobienia będę miał żółte koguty na wieży (tylko na tych fotkach z Niemiec je widziałem - widocznie wymóg do poruszania się po drogach). No dobra, jak zaczynałem pisać tego posta chciałem żebyście mi pomogli wybrać, a jednak sam sobie pomogłem. Może jakiś entuzjasta Abramsów ma/widział/wie gdzie są jeszcze jakieś fotki tej tematyki? Edytowane 1 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Pies mi zeżarł góre kadłuba od 3535 i przez tydzień nie dam mu jedznia bo już sie nażarł zrób tego z "got mitt uns" (?) na włazie dowódcy (malowanie "z pudła") Edytowane 23 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Noo, to środkowe zdjęcie jest kozackie! Zrób właśnie ten egzemplarz Wreszcie po długiej przerwie robisz coś współczesnego, i za to masz ode mnie Czekam na postępy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Coś na tym primeportalu namieszali, kiedyś było więcej fotek Abramsów. Z tej serii coś masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 A trzeci ma napis na lufie którego nie mam, a mistrz pędzelka Avi mi tego nie namaluje. Mr. Green. Dlaczego z góry zakładasz najgorszy scenariusz. Trzeba myśleć pozytywnie, jak mawiał Oddball z "Kelly's Heroes" (w tym miejscu idiotyczny śmiech). Avi może Ci to namalować na arkusiku clear decal i podesłać pod wskazany adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 No środkowa fotka jest wyczesana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Coś na tym primeportalu namieszali, kiedyś było więcej fotek Abramsów.Z tej serii coś masz? A no namieszali coś, oddzielna podstrona całkiem jest o Abramsach. Nie, z tej serii nic nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Czemu nie szukasz na DOD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Nie, z tej serii nic nie miałem. No to masz http://przeklej.pl/d/0000cd7q56jo/abrams_na_polu.rar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Wielkie dzięki Kat, świetne fotki - właściwie mam wszystkie szczegóły "koguta" pokazane. Ale Niemcom kraj rozryli Trochę inspiracji weatheringowej też jest. Czemu nie szukasz na DOD? Przeglądałem, przeglądałem... Dla "1st Armored Division" przejrzałem wszytko, dla "Germany Abrams/M1A1" mało wyszukuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Dlaczego tak kurczowo czepiasz się 1 dyw? Masz takie kalki? Na DOD jest różnie z szukaniem/opisami fot. Przypadkowo znalazłem M113 w dual tex opisany po prostu jako "pojazd w koszarach" czy coś w ten deseń. Mam Concorda o M1. Jak nie masz to poskanuję trochę fot i może coś Cię natchnie. http://dodimagery.afis.osd.mil/imagery.html#a=search&s=abrams&chk=6effc&dsb=12%2F23%2F1998&n=90 Wpisałem Abrams i dałem do roku 1998 (chyba - dla swoich potrzeb zwykle wpisuję 88). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Dlaczego tak kurczowo czepiasz się 1 dyw? Masz takie kalki? Bo ten który mi się najbardziej podoba jest z 1 dyw. Liczyłem że znajdę więcej ujęć. A kalek "dokładnie" takich nie mam, ale z tego co dostarczył Dragon da się spokojnie metodą cięcia i składania paru kalek stworzyć takie oznaczenia jak ma ten ze środkowej fotki (szczególnie, że trochę kalek zostało mi z poprzedniej Abramsa). Tak szperam dalej, szukałem teraz po nazwie manewrów: "READY CRUCIBLE". Trafiłem na te fotki jakie zapodał Kat, jednak dalej są na Primeportal: http://www.primeportal.net/ngops/gert/ready_crucible_home.htm Ciekawe pozostałe fotki tak jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Szkoda, że nie zrobisz tego z pierwszego zdjęcia.Mógłbyś zrobić do niego diorame z Lidlem Czekam na relację z pola walki Życzę Wesołych Świąt i udanego Abramsika A Wam pozostałym udanych modeli, które macie na warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Abramsik miodzi to czekam teraz na relacje i Wesołych Świat życze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Osobiście środkowa przypada mi najbardziej do gustu. Oj tak, jest bardzo fajna i tego też proponowałbym Ci zrobić. Patrząc na modelik STRV 103 w Twoim wykonaniu, zrobienie takie fajnego błotka na ekranach nie będzie dla Ciebie kłopotem, a poza tym mógłbyś pokusić się o minidioramkę na podstawie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Witam Nooo, widzę że ten sam model ktoś tu skleja Czekam na pierwsze fotki Fajnie że zdecydowałeś się na malowanie leśne (nikt nie bedzie mojego do twojego porównywać ) A twoja koncepcja abramsa jest super, Ja swojego robie średnio wyeksploatowanego znajac twój warsztat, to będzie bardzo dobrze wykoany model. Ciesze sie że go ktoś jeszcze robi Powiedz , dokupujesz mu jakąś załoge i tobołki??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Modelik w trakcie budowy. Właściwie niewiele już zostało. Składa się jak klocki. Lekką walkę miałem ze spasowaniem góry kadłuba do wanny. Troszkę z tyłu poszpachlowałem, bo mimo wszystko przy tak dużych elementach ciężko wszystko idealnie dociągnąć. Wieża bez najmniejszych problemów. Zrobiłem pokrowce na wyrzutniki granatów, przykleiłem - i jednak się pomyliłem - pod pokrowcem na fotce nie ma granatów zainstalowanych Na szczęście Dragon daje dwa zestawy wyrzutników - dzisiaj poprawię. Póki co, to więcej walki mam z nowym aparatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Ta lufa (metalowa) to w zestawie?. Fajnie z tymi pokrowcami wyglada, zrobilem tak samo w moim Panther II, im wiecej detali tym lepiej. Mogles sie pokusic o wymiane tych "poreczy" z boku wiezy na druciane, niby nic takiego, ale zawsze troche dodaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Tak, lufka metalowa w zestawie! Z tymi poręczami to raczej zbyteczna robota, narobiłbym się, a po pomalowaniu nie widać raczej różnicy (chyba, że chciałbym giąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciu11 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Luba metalowa w zestawie ale prawde mówiąc w porównaniu do plastykowej straszne uboga w szegóły. Plastykowa prezetuje się o wiele ciekawiej i stanowczo bardziej podobna do prawdziwej. Wiec tym że toczona jest w zetawie nie ma się co podniecać. MarCiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Lufa metalowa w zestawie ale prawde mówiąc w porównaniu do plastykowej straszne uboga w szegóły. Hym, na odcinku bliżej jarzma jest parę malutkich śrub na spodniej części, a na tej dalszej parę wcięć na około na początku i końcu. Hym, z kolei szew po formie na "karbowaniach" wydaje się niemiły do skrobania... Jak ktoś lubi... EDIT: Poprawiłem wyrzutniki. Skleiłem fartuchy (na sucho trzymają się do kadłuba), lampy przednie, parę detali... Prześledzę jeszcze instrukcję, ale mam chyba wszystkie zasadnicze elementy czołgu. Zostało trochę bambateli i gąski. Czyli model na 4 noce Kolejny EDIT: Żeby nie było tak różowo, źle przykleiłem blaszki na górze fartuchów. Powinny licować się z wewnętrzną krawędzią. Szybka poprawka... EDIT: I poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Pytanie za 100 pkt: Jak będziesz maskował szkiełka ? Jestem ciekawy jak to rozwiążesz bo czeka mnie to w Tygrysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 A ja myślę, że maskowanie szkieł w Abramsie jest niepotrzebne, wszystkie wizjery w oryginale i tak mają kolor czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 Pytanie za 100 pkt: Jak będziesz maskował szkiełka ? Nie będę. Skoczę do "hipermarkietu", kupię worek błyszczącego konfetti i z purpurowo-czerwonych wytnę wizjery Wczoraj wieczorem jak przeglądałem Primeportal i walkaroundy Abramsa nań, to zobaczyłem, że można by fajne detale mocowań fartuchów zrobić (nawiercić np. te wystające pypcie na górze fartuchów i te na kadłubie i puścić przezeń pręcik, do tego łańcuszek jakowyś). Ale póki co, dzisiaj Primeportal mi strajkuje i nie pokazuje fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Witam. masz zamiar zrobić model przedstawiający jakąś poligonówke z niemiec ? Czy zwykły czołg stacjonujący w bazie ? Jak narazie wszytsko miód PS . Jakie wymiary ma ten tank w cm >? Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi