gajowy z wąsami Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 4 godziny temu, Robi napisał: Podwozie pomalowane i pobrudzone Wózki masz wklejone odwrotnie - "tyłem do przodu"... A przy okazji to warto było by podszlifować jeszcze te płozy (skid) na górze wózków - tak wiem, że tego w zasadzie nie będzie widać jak dojdą gąsienice, ale... wygląda to po prostu niechlujnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Co tu pisać brak elementarne umiejętności czytania instrukcji i pośpiech a szkoda bo temat ciekawy, zwolnić i uważnie czytać pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia (edytowane) 13 godzin temu, gajowy z wąsami napisał: Wózki masz wklejone odwrotnie - "tyłem do przodu"... A przy okazji to warto było by podszlifować jeszcze te płozy (skid) na górze wózków - tak wiem, że tego w zasadzie nie będzie widać jak dojdą gąsienice, ale... wygląda to po prostu niechlujnie... Tak być powinno. Edytowane 7 Stycznia przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 15 godzin temu, gajowy z wąsami napisał: Wózki masz wklejone odwrotnie - "tyłem do przodu"... A przy okazji to warto było by podszlifować jeszcze te płozy (skid) na górze wózków - tak wiem, że tego w zasadzie nie będzie widać jak dojdą gąsienice, ale... wygląda to po prostu niechlujnie... O ile wiem - wklejenie ich odwrotnie nie jest łatwe - bo tamiya dała inne mocowania z lewej i prawej strony 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Godzinę temu, martinello napisał: O ile wiem - wklejenie ich odwrotnie nie jest łatwe - bo tamiya dała inne mocowania z lewej i prawej strony Jak widać wszystko jest możliwe, i nawet inne mocowania nie stanowią żadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 4 godziny temu, martinello napisał: nie jest łatwe - Nothing is impossible B-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Oj tam, oj tam już nie przesadzajcie i nie zniechęcajcie kolegi. Pomyłki zdarzają się każdemu a na tym etapie wszystko da się poprawić i będzie dobrze. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia W dniu 1.01.2026 o 11:41, Robi napisał: Przygotowywanie elementów do malowania Pierw malujesz a potem uzupełniasz brakujące elementy ? W dniu 28.12.2025 o 15:44, Robi napisał: Dzięki, jak najbardziej chcę go odwzorować. O której wersji piszesz? Bo chyba nie Caballero , dorabianie brakujących elementów zniszczy powlokę jaką już położyłeś. 5 godzin temu, martinello napisał: O ile wiem - wklejenie ich odwrotnie nie jest łatwe - bo tamiya dała inne mocowania z lewej i prawej strony Chyba nie jest to problem , bynajmniej odniosłem takie wrażenie oglądając zdjęcia wyprasek w Internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 25 minut temu, bulik58 napisał: Chyba nie jest to problem , bynajmniej odniosłem takie wrażenie oglądając zdjęcia wyprasek w Internecie Tylko tam jest taki dzyndzel co jest źle odlany i nie pasuje do kadłuba. No więc zrobiłem na odwrót i pomyślałem "dobra, nikt nie zauważy", a tu na mnie czeka 8 komentarzy odnoszących sie tylko do tego wątku 44 minuty temu, Endrju napisał: Oj tam, oj tam już nie przesadzajcie i nie zniechęcajcie kolegi. Pomyłki zdarzają się każdemu a na tym etapie wszystko da się poprawić i będzie dobrze. Może ujmę to inaczej. To nie tak że mnie zniechęcacie (proszę się trzymać z bardzo daleka od takich myśli ), po prostu mi dobrze radzicie a ja doceniam że mam takich kolegów na forum 9 godzin temu, OLO napisał: brak elementarne umiejętności czytania instrukcji A taki wrodzony "talent"... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 37 minut temu, Robi napisał: a tu na mnie czeka 8 komentarzy odnoszących sie tylko do tego wątku Na gorący temat to chyba jeszcze musisz popracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Godzinę temu, Robi napisał: Tylko tam jest taki dzyndzel co jest źle odlany i nie pasuje do kadłuba. No więc zrobiłem na odwrót ... To jest Tamiya, stara ale Tamiya. Tu wszystko jest przemyślane jak na wypraski z 1974 roku. "Dzyndzle" są inaczej położone na lewej i prawej stronie właśnie po to, zeby ich nie pomylić... 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Ale gwiazda na transmisji wygląda pierwsza klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 10:38 Autor Share Napisano wczoraj o 10:38 Jakoś źle się czuję, ale dobra, lecimy z tematem KM: W ogóle mam taki bezbarwny lakier matowy: To trzeba jakoś rozcieńczyć czy coś? Jak to trzeba nakładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano wczoraj o 11:36 Share Napisano wczoraj o 11:36 Trzeba rozcieńczyć i dobrze rozmieszać. Spróbuj najpierw gdzieś na boku czy w trakcie schnięcia nie będzie zostawiał białych smug, czasami się nie łączą i trudno wyczuć która strona jest problemem. Wtedy trudno, trzeba albo kupić nowy albo kłaść gęstym ze słoja. Zderzyłem się z tym problemem kilkanaście lat temu bodajże z kolorem 242. 55 minut temu, Robi napisał: To zapadlisko na skrzynce amunicyjnej zostawisz? Zrób z nim porządek póki jeszcze nie km zamontowany. Od razu +5 do wyglądu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 13:06 Autor Share Napisano wczoraj o 13:06 Godzinę temu, Baas ArK napisał: To zapadlisko na skrzynce amunicyjnej zostawisz? Zrób z nim porządek póki jeszcze nie km zamontowany. Od razu +5 do wyglądu . W sensie że nierówno sklejona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Robi napisał: W sensie że nierówno sklejona? Chodziło o to zapadlisko. Wypadło mi z głowy jak sie nazywa to. Ale ma nazwe związaną z formami od modelu. Edit: Jamy skurczowe Edytowane 23 godziny temu przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu 4 godziny temu, Robi napisał: Jakoś źle się czuję, ale dobra, lecimy z tematem KM: W ogóle mam taki bezbarwny lakier matowy: To trzeba jakoś rozcieńczyć czy coś? Jak to trzeba nakładać? Co chcesz tym matowym lakierem malować? WKM Browning M2 jak każda broń strzelecka był oksydowany czyli powinien być lekko błyszczący, oraz powinien mieć rączkę do ściągania lufy i wyglądać mniej więcej jak ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Godzinę temu, DamianosPL napisał: Chodziło o to zapadlisko. Wypadło mi z głowy jak sie nazywa to. Ale ma nazwe związaną z formami od modelu. Edit: Jamy skurczowe A to było oryginalnie odlane. 59 minut temu, Adams M1A1 napisał: Co chcesz tym matowym lakierem malować? WKM Browning M2 jak każda broń strzelecka był oksydowany czyli powinien być lekko błyszczący, oraz powinien mieć rączkę do ściągania lufy i wyglądać mniej więcej jak ten: Tego matem nie przejechałem. Ten mat to jak się błyszczy farba która się świecić nie powinna, oraz kalki. Ten KM to chyba nie do tej wersji, bo ani early, ani late nie miały takiego mocowania. Early miał na włazie, a late pośrodku wieży. Wątek o rączce: Ehhh... Na zdjęciu na pudełku jest, ale niestety w zestawie tego nie ma. Dzięki że mówicie o tym, ale niestety ja tego nie zmienię. No chyba że za 20 zł takie małe rączki na lufę można kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TR91 Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 20 minut temu, Robi napisał: A to było oryginalnie odlane. To są defekty procesu odlewniczego, tzn. zdarzają się na elementach a nie powinny- tak jak nadlewy czy dziury po wypychaczach Ta ścianka powinna być prosta, powinieneś to zaszpachlować i wyrównać Śledzę budowę, masz dużo zapału, gwiazda na transmisji też mi się podoba powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Godzinę temu, Robi napisał: Ten KM to chyba nie do tej wersji, bo ani early, ani late nie miały takiego mocowania. Early miał na włazie, a late pośrodku wieży. Wątek o rączce: Ehhh... Na zdjęciu na pudełku jest, ale niestety w zestawie tego nie ma. Dzięki że mówicie o tym, ale niestety ja tego nie zmienię. No chyba że za 20 zł takie małe rączki na lufę można kupić... Uggh Przyjacielu musisz jeszcze trochę poczytać i zdjęć pooglądać. Ten karabin maszynowy czyli Browning M2 kalibru 0,5" od ponad 100 lat! jest standardowym wyposażeniem amerykańskich pojazdów wszelkiej maści oraz łodzi , okrętów i śmigłowców , a w przeszłości także samolotów. Zdjęcie które wrzuciłem na szybko było tylko w celach POGLĄDOWYCH, dla zobrazowania jak to powinno wyglądać, tak gwoli wyjaśnienia M2 ze zdjęcia jest na podstawie trójnożnej stosowanej przez zespoły wsparcia piechoty. Co do rączki do ściągania lufy to w końcu modelarz jesteś i kawałek cienkiego miedzianego drucika w izolacji chyba masz? Popatrz na zdjęcie i zrób tak samo. Działaj dalej jesteś pod wnikliwą obserwacją. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 19 godzin temu Autor Share Napisano 19 godzin temu 53 minuty temu, Adams M1A1 napisał: Co do rączki do ściągania lufy to w końcu modelarz jesteś i kawałek cienkiego miedzianego drucika w izolacji chyba masz? Popatrz na zdjęcie i zrób tak samo. Działaj dalej jesteś pod wnikliwą obserwacją. Pozdr. A. Dzięki. Miedziane linki oczywiście że mam. 54 minuty temu, Adams M1A1 napisał: Uggh Przyjacielu musisz jeszcze trochę poczytać i zdjęć pooglądać. No właśnie w tym problem że ja jak jakiś czołg robię pierwszy raz to czasem mi się zapomni pooglądać tych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 19 godzin temu Autor Share Napisano 19 godzin temu A, i chciałbym jeszcze wrócić do wątku tego lakieru. Jak bardzo go trzeba rozcieńczyć? Tego się do jakiejś zakrętki osobnej nalewa i z wodą miesza czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Ten Humbrola to jest lakier Emaliowy. Musisz rozcieńczać Rozcieńczalnikiem do Emalii np. Tamiya X-20 Enamel nie Acrylic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu Albo dedykowanym: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi