Skocz do zawartości

Błędy w ocenie

nowafala

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, abtb napisał:

bardzo słuszna uwaga - niech nasz kolega określający polskie modelarstwo "patologią" (podkreślam - nie sędziowanie a modelarstwo) pokaże swoje prace.

Tutaj się nie zgodzę.Nie ma takiego przymusu.

To tak jak z wytykaniem błędów innym samemu nie pokazując swoich prac .

Kolega @Drugafalama prawo do własnego zdania i oceny sytuacji.

Czy inni muszą się z tym zgadzać?

Edytowane przez Xmen

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Kolega @Drugafalama prawo do własnego zdania i oceny sytuacji.

Oczywiście! 

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Czy inni muszą się z tym zgadzać?

Oczywiście, że nie!

6 godzin temu, greatgonzo napisał:

Tak oceniasz wyróżnienia tylko na Babarybie, czy w ogóle na wszystkich konkursach?

Mnie w pokonkursowych przepychankach ta postawa smuci najbardziej.

W sąsiednich wątkach koledzy opowiadają o zdobytych wyróżnieniach, przyznają, że się z nich cieszą, inni im gratulują. Ale okazuje się, że nie rozmawiają o wartości, jaką jest docenienie ich modelarskiej pracy, tylko jarają się medalem za parę złotych.

Organizatorzy rok w rok przygotowują festiwal, starają się go rozbudować, uatrakcyjnić. Wydawałoby się, że chcą tworzyć modelarskie święto. Jednak cały wysiłek idzie w gwizdek bo trywializują wszystko rozdając medaliki za parę złotych.

Fundamentalnie nie zgadzam się z takim rozumieniem modelarskich prezentacji i ich  oceny.

Źle mnie rozumiesz. 

Męska za parę złotych to metafora, ceny wahają się od 5-40pln za sztukę , od najtańszego  zwykłego medalu z katalogu  z wkleją personalizacji konkursu do naprawdę fajnych medali wykonanych specjalnie pod konkursu,  dla ścisłości ostatnie wyróżnienia w Nowym Targu kosztowały 35pln brutto.

W skrócie zawsze znajdzie się kilka dorosłych osób którym zawsze będzie coś nie pasować.

6 Ciupag zorganizowałem , zapewne słyszałeś o konkursie więc wiem jak wygląda organizacja konkursów modelarskich od regulaminu, sędziów itd. Nie dogodzisz  niektórym modelarzom ,  nawet osoby z tytułami jak Master od Moson , jakby ktoś nie wiedział co to rozwiniemy temat 😄, byli u mnie na konkursie jako sędziowie , oczywiście kilku też to nie pasuje , nawet Sędzia Główny bardzo dobry modelarz z Poznania niektórym był solą w oku jako sędzia.

Są osoby w środowisku modelarskim gdzie jak w Bytomiu robi gównoburze u sędziów że "jemu się należy".

Oczywiście ludzie lubią rywalizować.

Są też osoby które zawody uważają za fajne spotkanie z innymi modelarzami i wymiana doświadczeń a nie walka o złote gacie 😄.

Dla porównania ostatnio medal dostał mój AN26 w Moson, zaskoczyło mnie to bardzo , bo zabrałem go żeby pokazać że coś ulepilem z tego gniota, jest tutaj na forum, 72,5pkt  bodajże punkty uzyskał  co dało mu brąz  , srebra w mojej kategorii niebylo a złotych chyba 7 medali , dla porównania ten sam model był w Polsce na dwóch konkursach i nic nie zdobył.

Teraz pytanie do szukających sensacji , modele słabe w tym Moson , sędziowie dobrzy , czy na odwrót ???? 🤣

Ja też startuje w konkursach , jak nie wygramy nic nie robię jakiej gównoburze bo nie wygrałem, a jak dostanę wyróżnienie to oczywiście że się cieszę , taka wisienka modelarskiego weekendu.

Edytowane przez eldiabllo
  • Like 1

10 godzin temu, Drugafala napisał:

Tak, myślę że to oczywiste. Nie mam dostępu do poprzedniego konta. Rozumiem chęć przyjrzenia sie zdjęciom, gdy wrócę do domu postaram się rzetelnie tu powstawiać i poopisywać. 

Wrzucaj wrzucaj.

Albo chociaz napisz co poszlo nie tak w jakiej kategorii.

34 minuty temu, jonathan napisał:

Wrzucaj wrzucaj.

No dokaldnie, ale jedno mnie zastanawia dlaczego ta "wielkafala" nie podeszła do sędziów lub sędziego głównego lub organizatora i nie zapytała o szczegóły .

Nie rozumiem ludzi, jest regulamin są zasady i albo się do nich dostosowuje albo nie startuje , a widzę że ludzie nie czytaj albo czytają , ale jadą bo zrobimy aferę 🤣.

Ciekawe ilu ludzi podeszło do ludzi że sztabu organizacyjnego i podziękowało za zorganizowanie konkursu????

W Nowym Targu z 10-15 osób zawsze przyjdzie podziękować za konkurs, najwięcej tych z zagranicy, nawet jeśli nic nie wygrają , przyjdą podziękują , z Polski też są osoby ktore staną na wysokości zadania, nawet w wiadomościach prywatnych umieją napisach kilka ciepłych słów.

Druga część osób to ta neutralna no i te ananasy które zawsze się czują poszkodowani i wytykają błędy ale jest taki gamechanger, jak im byś daj wyróżnienie w standardzie albo special prize to na wszystkich socjal mediach cię ozłocą.

Jednak te osoby co zajmują się organizacją konkursów im też należy się szacunek za poświęcony czas.

Szanujmy się tak, jakbyśmy chcieli być sami  traktowani 🫡.

3 minuty temu, eldiabllo napisał:

No dokaldnie, ale jedno mnie zastanawia dlaczego ta "wielkafala" nie podeszła do sędziów lub sędziego głównego lub organizatora i nie zapytała o szczegóły .

Nie rozumiem ludzi, jest regulamin są zasady i albo się do nich dostosowuje albo nie startuje , a widzę że ludzie nie czytaj albo czytają , ale jadą bo zrobimy aferę 🤣.

Ciekawe ilu ludzi podeszło do ludzi że sztabu organizacyjnego i podziękowało za zorganizowanie konkursu????

W Nowym Targu z 10-15 osób zawsze przyjdzie podziękować za konkurs, najwięcej tych z zagranicy, nawet jeśli nic nie wygrają , przyjdą podziękują , z Polski też są osoby ktore staną na wysokości zadania, nawet w wiadomościach prywatnych umieją napisach kilka ciepłych słów.

Druga część osób to ta neutralna no i te ananasy które zawsze się czują poszkodowani i wytykają błędy ale jest taki gamechanger, jak im byś daj wyróżnienie w standardzie albo special prize to na wszystkich socjal mediach cię ozłocą.

Jednak te osoby co zajmują się organizacją konkursów im też należy się szacunek za poświęcony czas.

Szanujmy się tak, jakbyśmy chcieli być sami  traktowani 🫡.

W sumie troche rozumiem kolegę.
Stoję czasami zarówno po jednej jak i drugiej stronie.
Raz już mieliśmy wymiane zdań natemat sedziowania w Bytomiu i wypomniał mi słusznie jeden bląd.
Dlatego jestem bardzo ciekawy co tu się stało.

Trochę dziwi podejscie organizatorów. Skoro cały konkurs to kilka miesięcy pracy, szukanie sponsorów, urzeranie się z urzędnikami. Po co psuć wszystko sędziowaniem typu "rzucę okiem, wybierzemy kilka i można w CSa".
Szacunek powinien być obustronny. 
Ludzie wydaja pieniądze by się pojawić na konkursie, zawsze trzeba się też liczyć z jakimś ryzykiem uszkodzenia modeli.
I nie udawajmy, większość jedzie właśnie po to by ten kartonik i plastikowy medal dostać. 😉 Jest to jakieś wyróżnienie, docenienie wsadzonego przez Ciebie czasu i pracy. I to jest zrozumiałe.

Inna rzecz że tu wybierany jest model na zasadzie "podoba się/ nie podoba się" i teraz kwestia co się komu podoba. 
Fajnie jakby sedziowało kilku sędziów i każdy wraził swoje zdanie. 
Z drugiej strony, chetnych do sędziowania też wielu nie ma... bo wszyscy jadą po krasnale. 😉

• Like 2

Godzinę temu, jonathan napisał:

Napisał w temacie o Babarybie

12 godzin temu, Drugafala napisał:

W okrętach NAWODNYCH wyróżniacie model na podstawce. Bez wody.

38 minut temu, jonathan napisał:

W sumie troche rozumiem kolegę.
Stoję czasami zarówno po jednej jak i drugiej stronie.
Raz już mieliśmy wymiane zdań natemat sedziowania w Bytomiu i wypomniał mi słusznie jeden bląd.
Dlatego jestem bardzo ciekawy co tu się stało.

Trochę dziwi podejscie organizatorów. Skoro cały konkurs to kilka miesięcy pracy, szukanie sponsorów, urzeranie się z urzędnikami. Po co psuć wszystko sędziowaniem typu "rzucę okiem, wybierzemy kilka i można w CSa".
Szacunek powinien być obustronny. 
Ludzie wydaja pieniądze by się pojawić na konkursie, zawsze trzeba się też liczyć z jakimś ryzykiem uszkodzenia modeli.
I nie udawajmy, większość jedzie właśnie po to by ten kartonik i plastikowy medal dostać. 😉 Jest to jakieś wyróżnienie, docenienie wsadzonego przez Ciebie czasu i pracy. I to jest zrozumiałe.

Inna rzecz że tu wybierany jest model na zasadzie "podoba się/ nie podoba się" i teraz kwestia co się komu podoba. 
Fajnie jakby sedziowało kilku sędziów i każdy wraził swoje zdanie. 
Z drugiej strony, chetnych do sędziowania też wielu nie ma... bo wszyscy jadą po krasnale. 😉

No dokładnie tak, widzę że mamy ten sam wątek myślowy 😄.

Godzinę temu, eldiabllo napisał:

Nie rozumiem ludzi, jest regulamin są zasady

A co w przypadku gdy sam organizator nie przestrzega regulaminu który stworzył?

Dawać każdemu dyplom i medal "za udział", bez względu na  to, co przywiezie, w jakim stanie i na jakim poziomie wykonania :szczerbol:

I, teoretycznie, będzie spokój :chytry:

• Thanks 1

21 minut temu, gajowy z wąsami napisał:

w Młodzikach...

I bardzo OK! Tak jest chyba na wszystkich konkursach - narybek modelarski należy zachęcać i doceniać, że im się chce sklejać a nie tylko klikać w smatfonach. 

Ale  to NIE Młodzik wszczął awanturę :chytry:

• Like 1

@eldiabllo jeśli przeczytałeś moje posty, powinieneś wiedzieć, że nie jest to szitstorm pod tytułem „czemu ja nie dostałem” skoro dosłownie opisałem jak wyglądał proces sędziowania w pancerce. Rozumiem, że nie przyjmujesz do wiadomości by na konkursie ocena miałaby być źle przeprowadzona i dla Ciebie jakikolwiek sprzeciw to frustracja egocentryków, którym nie da się dogodzić? Jeśli tak to nie mamy o czym rozmawiać. Natomiast może warto nieco otworzyć umysł i zastanowić się czy może jednak warto coś zmienić. Byłem naocznym świadkiem oceny. Opisałem jak wyglądała. Według Ciebie zerknięcie z daleka na model przez 5 sekund wystarczy by określić czy zasłużyło na wyróżnienie? Bez żadnej merytorycznej dyskusji między sędziami, po prostu spojrzenie „ten ciekawy, daj mu” i znowu omiatanie wzrokiem z daleka kolejnych kilkudziesięciu modeli. I teraz powiedz mi czy to problem jest we mnie, że oczekuję czegoś więcej i jak się nie podoba to mam nie przyjeżdżać? Musisz powiedzieć to większej części osób, bo o ile jestem świadomy iż to forum to port macierzysty osób które teraz krytykuje, tak na grupie agtomu pojawia się coraz więcej komentarzy nie zgadzających się z oceną. Wszyscy mamy zostać w domu bo oczekujemy sprawiedliwej, rzetelnej oceny? 

• Like 3

34 minuty temu, abtb napisał:

Dawać każdemu dyplom i medal "za udział", bez względu na  to, co przywiezie, w jakim stanie i na jakim poziomie wykonania :szczerbol:

I, teoretycznie, będzie spokój :chytry:

Czy mógłbyś przeczytać mój wątek ze zrozumieniem? Napisałem co i jak, naprawdę to powinno wystarczyć byś wiedział, iż Twój komentarz nijak ma się do czegokolwiek. To sędziowie przyznali wyróżnienia bez względu na to co kto przywiózł w jakim stanie i poziomie wykonania. Więc jeśli chcesz wziąć udział w tej dyskusji, zapoznaj się proszę z jej tematem. Nie obchodzi mnie to czy moje modele były ocenione źle, tylko zdruzgotało mnie to, że wszystkie modele w pancerce były oceniane na oślep, od niechcenia. Najbardziej wypełnione klasy zostały ocenione w kilkanaście minut. 

A nie przyszło Ci czasem do głowy, że modelarze, którzy sędziują dane kategorie są na imprezie od rana i zapoznają się z przywiezionymi pracami przez cały czas trwania imprezy? Zaś sam proces przyznawania wyróżnień jest zakończeniem tego procesu? 

Zazwyczaj osoby, które sędziują nie robią tego z doskoku tylko mają już wcześniejsze doświadczenia tak w budowie i ocenie prac w danej kategorii. Z reguły znają też większość zestawów, z których zbudowane zostały modele.  Takie 2 grosze ode mnie. 😉

Pozdrawiam, Marek

• Like 3

Jak najbardziej biorę to pod uwagę. Ale uwierz mi, nie na tą skalę. Wiem też, że sędzia miał na zawodach inne zobowiązania i nie miał raczej czasu na oglądanie sobie prac na bieżąco. Sędziowie nie byli zaznajomieni z pracami. Rozumiem też, że mają doświadczenie i nawet niech znają zestawy tych kilkudziesięciu prac w największych kategoriach, natomiast nie znają danego modelu, jego dodatków i sposobu wykonania. Rozumiem o czym mówisz, często modele warte wyróżnienia można wyłapać dość szybko. Ale do wnikliwej oceny. A nie zerknąć przez 5 sekund i przystawić pieczątkę, a na część nawet nie spojrzeć. 

33 minuty temu, Drugafala napisał:

@eldiabllo jeśli przeczytałeś moje posty, powinieneś wiedzieć, że nie jest to szitstorm pod tytułem „czemu ja nie dostałem” skoro dosłownie opisałem jak wyglądał proces sędziowania w pancerce. Rozumiem, że nie przyjmujesz do wiadomości by na konkursie ocena miałaby być źle przeprowadzona i dla Ciebie jakikolwiek sprzeciw to frustracja egocentryków, którym nie da się dogodzić? Jeśli tak to nie mamy o czym rozmawiać. Natomiast może warto nieco otworzyć umysł i zastanowić się czy może jednak warto coś zmienić. Byłem naocznym świadkiem oceny. Opisałem jak wyglądała. Według Ciebie zerknięcie z daleka na model przez 5 sekund wystarczy by określić czy zasłużyło na wyróżnienie? Bez żadnej merytorycznej dyskusji między sędziami, po prostu spojrzenie „ten ciekawy, daj mu” i znowu omiatanie wzrokiem z daleka kolejnych kilkudziesięciu modeli. I teraz powiedz mi czy to problem jest we mnie, że oczekuję czegoś więcej i jak się nie podoba to mam nie przyjeżdżać? Musisz powiedzieć to większej części osób, bo o ile jestem świadomy iż to forum to port macierzysty osób które teraz krytykuje, tak na grupie agtomu pojawia się coraz więcej komentarzy nie zgadzających się z oceną. Wszyscy mamy zostać w domu bo oczekujemy sprawiedliwej, rzetelnej oceny? 

A powiedz drogi kolego , będąc na tymże konkursie co stało na przeszkodzie podejść osobiście do organizatora, sędziego głównego i zapytać , wyjaśnić  tą sytuację ???

Brak odwagi, długie ładowanie boosta do odpowiedzi ????

Myślę że wysłuchali by twoich uwag osobiście, chyba że strach 🤭😁, lepiej z nowego nicka podać na forum 😄.

Tego niemoge zrozumieć , mam problem idę osobiście , a nie wylewam żale na forach żeby stworzyć wspaniała aurę.

To jest jak z Bytomiem , każdy narzeka jaki ciulowy konkurs itd, ale za kazdym razem jest cała hala i 1500modeli, fenomen złych wystaw konkursów ???

16 minut temu, Drugafala napisał:

Jak najbardziej biorę to pod uwagę. Ale uwierz mi, nie na tą skalę. Wiem też, że sędzia miał na zawodach inne zobowiązania i nie miał raczej czasu na oglądanie sobie prac na bieżąco. Sędziowie nie byli zaznajomieni z pracami. Rozumiem też, że mają doświadczenie i nawet niech znają zestawy tych kilkudziesięciu prac w największych kategoriach, natomiast nie znają danego modelu, jego dodatków i sposobu wykonania. Rozumiem o czym mówisz, często modele warte wyróżnienia można wyłapać dość szybko. Ale do wnikliwej oceny. A nie zerknąć przez 5 sekund i przystawić pieczątkę, a na część nawet nie spojrzeć. 

A ty siedziałeś w ukryciu z lornetka i obserwowałeś😄, może trzeba następnym razem zaproponować nową funkcję na konkursie -- Obserwator taktyczny 🤭

16 minut temu, Drugafala napisał:

Jak najbardziej biorę to pod uwagę...

OK, tylko do wnikliwej oceny służą klasy punktowe a nie festiwalowe.

Spróbuj proszę - dla własnego doświadczenia - na następnej imprezie pooglądać każdy model we wszystkich kategoriach np. pancernych/kołowych przez conajmniej 5 min. Postaraj się nie ominąć żadnej wystawionej pracy. Następnie (jeżeli nie zabraknie Ci czasu na tym etapie) wróć do 30% tych modeli i pooglądaj każdy z nich przez kolejne 10 min. Zakładam też, że nie jesteś robotem i chcesz przy tym coś zjeść, kupić czy pogadać ze znajomymi modelarzami przy okazji imprezy. Napisz proszę czy udało Ci się obejrzeć wszystkie modele wystawione w pancerce.  

Pozdrawiam, Marek

29 minut temu, donalyah00 napisał:

A nie przyszło Ci czasem do głowy, że modelarze, którzy sędziują dane kategorie są na imprezie od rana i zapoznają się z przywiezionymi pracami przez cały czas trwania imprezy? Zaś sam proces przyznawania wyróżnień jest zakończeniem tego procesu? 

Zazwyczaj osoby, które sędziują nie robią tego z doskoku tylko mają już wcześniejsze doświadczenia tak w budowie i ocenie prac w danej kategorii. Z reguły znają też większość zestawów, z których zbudowane zostały modele.  Takie 2 grosze ode mnie. 😉

Pozdrawiam, Marek

No chyba nie bardzo skoro modele były przyjmowane do 14 i do tej godziny rzeczywiście były dostawiane,.
A sedziowie którzy są organizatorami latali po sali w sprawach organizacyjnych 😉

" Z reguły znają też większość zestawów, z których zbudowane zostały modele." 
A co z modelami zrobionymi od podstaw?
Albo mocnymi waloryzowanymi? 

Edytowane przez jonathan
  • Like 1

Teraz, donalyah00 napisał:

OK, tylko do wnikliwej oceny służą klasy punktowe a nie festiwalowe.

Spróbuj proszę - dla własnego doświadczenia - na następnej imprezie pooglądać każdy model we wszystkich kategoriach np. pancernych/kołowych przez conajmniej 5 min. Postaraj się nie ominąć żadnej wystawionej pracy. Następnie (jeżeli nie zabraknie Ci czasu na tym etapie) wróć do 30% tych modeli i pooglądaj każdy z nich przez kolejne 10 min. Zakładam też, że nie jesteś robotem i chcesz przy tym coś zjeść, kupić czy pogadać ze znajomymi modelarzami przy okazji imprezy. Napisz proszę czy udało Ci się obejrzeć wszystkie modele wystawione w pancerce.  

Pozdrawiam, Marek

Dokładnie, zresztą lubi nie lubię ,  masz 30 parc  patrzysz 10 to szrot do oceny bo są błędy na poziomie młodzika , czyli wieku dziecięcego , 20 prac wybierasz  naprawde godne uwagi modele i oceniasz .

Wszędzie tak działa , nawet na Moson nie oglądają każdej pracy , biorą na stolik sędziowski prace które są dobre, a nie te co mają błędy  wieku dziecięcego. 

• Like 1

17 minut temu, jonathan napisał:

No chyba nie bardzo skoro modele były przyjmowane do 14 i do tej godziny rzeczywiście były dostawiane,.
A sedziowie którzy są organizatorami latali po sali w sprawach organizacyjnych 😉

Sprawy organizacyjne zazwyczaj obejmują sprawdzanie stanu stołów. 😉 Mimochodem rejestruje się wtedy jakie prace dochodzą w ciągu dnia.  Jeżeli jakieś prac dochodzą na sam koniec - tym bardziej rzucają się w oczy bo wcześniej ich nie po prostu było.  Ponownie - polecam doświadczenie empiryczne na kolejnej imprezie - będąc na niej od samego rana warto obserwować jak zapełniają się stoły. 

"A co z modelami zrobionymi od podstaw?"

Znając większość zestawów w danej kategorii automatycznie wyławia się coś czego nie ma w plastiku lub żywicy. 😉

"Albo mocnymi waloryzowanymi?" 

Wiedza dotycząca zestawów obecnych na rynku z reguły rozciąga się na waloryzacje do nich...

Pozdrawiam, Marek 

Edytowane przez donalyah00

6 minut temu, donalyah00 napisał:

Sprawy organizacyjne zazwyczaj obejmują sprawdzanie stanu stołów. 😉 Mimochodem rejestruje się wtedy jakie prace dochodzą w ciągu dnia.  Jeżeli jakieś prac dochodzą na sam koniec - tym bardziej rzucają się w oczy bo wcześniej ich nie po prostu było.  Ponownie - polecam doświadczenie empiryczne na kolejnej imprezie - będąc na niej od samego rana warto obserwować jak zapełniają się stoły. 

"A co z modelami zrobionymi od podstaw?"

Znając większość zestawów w danej kategorii automatycznie wyławia się coś czego nie ma w plastiku lub żywicy. 😉

"Albo mocnymi waloryzowanymi?" 

Wiedza dotycząca zestawy obecne na rynku z reguły rozciąga się na waloryzacje do nich...

Pozdrawiam, Marek 

Przepraszam Marku ale bredzisz.
Mamy 21 wiek.. Istnieje coś takiego jak wydruki 3D.
I co z 5 metrów będziesz wiedział czy to wydruk, czy ktos przysiadł i zrobił model sam?

Jak już pisałem @Drugafala

1.Dlaczego nie poszedłeś  do organizatora lub sędziego głównego, strach, miękkie kolana  ?

2. Jak już wytykasz błędy na konkursie w sędziowaniu , możesz się pochwalić swoim imieniem i nazwiskiem i swoim dorobkiem modelraskim????Żeby podważać decyzję innych trzeba mieć doświadczenie i argumenty ???

3. Jeśli chcesz konwersować to zapraszam na żywo jak ludzie nie jak siepacze  na forum .

4. Nie nie byłem w tym roku na Babarybie , ale jestem w IPMS Polska .