Skocz do zawartości

INDIAN 1916 - budowa od podstaw - 1:9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Indian%25201916-1.jpg

Indian%25201916-3.jpg

Indian%25201916-2.jpg

Indian%25201916-4.jpg

Wchodzę w temat tym Indianem. Jest piękny! Ale czy wyjdzie mi tak, jak na tych fotkach?!

Dariusz Beck

• Odpowiedzi 260
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

o kur... spoko, pełen szacun, piękne cudo będzie, powodzenia

Napisano
A In-Box?

Hehehe, widzę, że Kolega nie zna jeszcze 'darkowych' produkcji

Gdybyś znał, to byś się o 'inboxa' nie zapytywał, hehehehehe.

Ale spoko - zatem będziesz miał, jak my wszyscy, okazję obejrzeć jak DB buduje swoje cudeńka.

Napisano

A swoją drogą to w regulaminie stoi:

"należy wyraźnie zaznaczyć, ze jest to scratch build lub ze model powstaje ze złomu modelarskiego lub cokolwiek, co by jednoznacznie określiło, że nie jest to fabryczny zestaw."

Napisano
A swoją drogą to w regulaminie stoi:

"należy wyraźnie zaznaczyć, ze jest to scratch build lub ze model powstaje ze złomu modelarskiego lub cokolwiek, co by jednoznacznie określiło, że nie jest to fabryczny zestaw."

sprawa kosmetyczna - wystarczy dopisać dwa wyrazy w temacie

Napisano

rozumiem ze fotki to orginal bo ciezko jednoznacznie okreslic.fakt,przydalo by sie kilka slow wiecej

LoL google prawde ci powie,dla zainteresowanych link.ja cie,wiklinowe kosze z drutu miedzianego0,5mm,masakra lepsza niz w "nocnym pociagu z miesem"

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=12690&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=c82561e0aff9569cd8c3b2d13b60c332

Napisano

Już się poprawiam. Będzie to model niefabryczny,nie będzie w nim ani grama złomu modelarskiego. I wreszcie będzie to scratch build. Osobiście wolę budowę od podstaw, łatwiej wymówić i napisać, a znaczy to samo.

Pozdrawiam - Dariusz Beck

Napisano

IMG_2941.JPG

IMG_2942.JPG

Toczenie to najszybsza i najlepsza metoda wykonywania felg kół.

IMG_2943.JPG

IMG_2944.JPG

Materiał wyjściowy. Felgi są jeszcze w stanie surowym.

IMG_2945.JPG

Imitacja śrub naciągających szprychy. Robię je z igieł iniekcyjnych, w które będę wklejać szprychy.

IMG_2946.JPG

IMG_2947.JPG

"Robocza" opona na feldze.

Warsztat - INDIAN - 1916

Dariusz Beck

Napisano
Z czego będzie zrobiona opona ?

Zazwyczaj robię z igielitowych wężyków, ale w tym wypadku jeszcze nie wiem. W grę wchodzi grubość opony. Wymiar muszę dopasować do skali, a nie jest to proste.

Dariusz Beck

Napisano

Felgi zostawisz płaskie, czy wyprofilujesz jakoś

Napisano
Felgi zostawisz płaskie, czy wyprofilujesz jakoś

W oryginale felga jest płaska,jedynie zaokrąglona po bokach.

Napisano

Baaardzo fajne, szkoda tylko, że niekażdy ma dostęp do tak "perfekcyjnych" narzędzi;)

A może lepiej, konkurencji nie ma ;)

Napisano

No Dareczku miło CIę widzieć wraz ze swoją słynną maszynerią - muszę tam wpaść z piwkiem co by wszystko obejrzeć. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Napisano

No Dareczku miło CIę widzieć wraz ze swoją słynną maszynerią - muszę tam wpaść z piwkiem co by wszystko obejrzeć. Very Happy Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Hej Seb! Zapraszam! Daj znać! Wszystkiego najlepszego w Nowym 2009!

Baaardzo fajne, szkoda tylko, że niekażdy ma dostęp do tak "perfekcyjnych" narzędzi;)

A może lepiej, konkurencji nie ma ;)

Cześć Rafał! Nie od zawsze miałem takie perfekcyjne narzędzia. Mam ją dopiero od trzech miesięcy i wszystkiego nie potrafię zrobić na niej zroić. Ale się uczę! Nie zajmuję się modelarstwem już od 30-tu lat ze względu na konkurencję, ale dlatego, ze to lubię, wręcz kocham!

Napisano

No no no zapowiada się cudeńko

Siadam i oglądam

Powodzenia

Napisano

IMG_2927.JPG

IMG_2931.JPG

Zacząłem ramę. Przedni widelec niestety będę musiał delikatnie przerobić. Potrwa to kilka godzin, ale będzie dobrze, mam taką nadzieję.

IMG_2935.JPG

IMG_2936.JPG

IMG_2937.JPG

W powiększeniu widać ile czeka mnie pracy, aby to wszystko doczyścić - dopieścić.

Wszystkim życzę szczęścia i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Wielu wspaniałych modelarskich projektów!

Dariusz Beck

Napisano

Śiwetna robota. Masz jakies rysunki techniczne czy robisz wg tych fotek co były w pierwszym poście

Napisano

No właśnie. Skąd bierze się referencje do budowy takich cudeniek?