Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiony w projekcie na sadziednim forum.  W zasadzie z pudla. Dodatki 3D z przedsprzedazy (fotel, rury karabiny)

oFfccoBx_o.jpg

YEKj0lNZ_o.jpg

1yCBmZ8z_o.jpg

de3FHFUI_o.jpg

JCj4AlZ0_o.jpg

VfBcfXkD_o.jpg

6Bxh2VNp_o.jpg

YDvxTJBd_o.jpg

Z31CNFyX_o.jpg

e8BrtiKJ_o.jpg

• Like 31
Napisano

Bardzo zacny konik. 

Napisano

No, no - dałeś do pieca Zbychu. Ślady po taśmach maskujących i odkurz - cymesik :super:

Napisano
6 godzin temu, abtb napisał:

Ślady po taśmach maskujących i odkurz 

No pięknie, "standardowy standard", z wytykaniem błędów poczekać do galerii. 🤣

• Haha 2
Napisano
17 minut temu, giberes napisał:

No pięknie, "standardowy standard", z wytykaniem błędów poczekać do galerii. 🤣

A to nie jest aby zamierzony efekt? 🤔 W sensie że na oryginale tak zamaskowano i malowano że wyszedł czysty pasek a za nim odkurz?

Nie znam tego konkretnego egzemplarza ale tak sobie myślę że klasyczny błąd przy budowie/malowaniu modelu dałby ślad po szerszej taśmie i bardziej rozległy odkurz,

ale jak coś to oczywiście proszę mnie poprawić

Pozdr ww 

• 2 weeks later...
Napisano

Cieszę się, że mogłem zobaczyć go na żywca w Olsztynie. Oglądanie takiego szkraba w siedemdwójce na dużym ekranie tworzy dysonans poznawczy, którego nie jestem w stanie całkiem ogarnąć. Wizerunek jest trzy razy większy niż model. Odruchowo napisałbym, że moim zdaniem najlepszym sposobem na robienie imitacji odkurzu powstałego przy niestarannym maskowaniu i malowaniu pistoletem jest zrobienie odkurzu aerografem. I pewnie tak bym zrobił nawet w tak małym modelu, bo kiedy robiłem podobne ślady eksploatacji, używałem właśnie aerografu. Mimo, że w większej skali, to rzecz dotyczyła mniejszych elementów i sam odkurz niekoniecznie był większy. Ale tu istotne  jest jak odkurz wygląda na małym Mustangu na żywo i wygląda bardzo dobrze.  Przyuważenie takich niuansów popłaca i w odbiorze modelarzy i w rywalizacji na konkursach. Gratki za wyróżnienie!

• Like 1
Napisano

Dołączam do gratulacji. Niezwykle efektowny model. 

Napisz proszę Zbyszku, jak zrobiłes ten efekt odkurzu, na który Radek słusznie zwrócił uwagę.

Napisano
W dniu 13.04.2026 o 17:23, socjo1 napisał:

Dołączam do gratulacji. Niezwykle efektowny model. 

Napisz proszę Zbyszku, jak zrobiłes ten efekt odkurzu, na który Radek słusznie zwrócił uwagę.

Maskowanie i sucha pastela nanoszona pędzlem

• Like 1
  • Thanks 1