abtb Napisano Czwartek o 06:13 Share Napisano Czwartek o 06:13 (edytowane) Cheloła W związku z tym, że prowadzę "dzbanowy" warsztat po sąsiedzku i doszły mnie słuchy, że będą tacy co to będą mi wypominać "że co to, jedne forum lepsze od drugiego" oraz inne sensacje zapachowe (śledziowe, ale co ma jedno z drugim to niech ów "sędzia" wyjaśni ), postanowiłem i tu trochę fotek z budowy pokazać. Oczywiście zastrzegam, że nie jest to warsztat dla "dzbanowych" purystów i model będzie robiony z pudła (japońskiego) przy symbolicznym wsparciu miejscowych aftermarketów toczonych z mosiądzu (chyba ). Nie będzie przykładania do planów, podpierania i uwalania budowy przy pomocy zdjęć historycznych i innych tego podobnych dupereli zatruwających życie normalnemu frajdolarzowi Dobra, starczy tych uwag, tera pora na bohatera: (dodatek w postaci "hamburgera" jest wymagany regulaminem i nie ma co drążyć tematu ) Plan malarski: Postępy w budowie: - wanna kabiny pilota (prawie jak w Su-25 ) - zestaw startowy do dalszej budowy: - to co wyżej sklejone w całość: - skrzydełka: Pasowanie "na sucho" wykazało słuszność japońskiej sztuki mierzenia i odlewania: A teraz będzie się obrabiać szwy Edytowane Czwartek o 09:10 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Czwartek o 08:13 Share Napisano Czwartek o 08:13 Już po ptokach, ale wnętrze powinno być w Dull Dark Green a nie Interior Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Czwartek o 08:57 Autor Share Napisano Czwartek o 08:57 (edytowane) 58 minut temu, jachud3 napisał: Już po ptokach Jakich ptokach?! Przecież wyraźnie napisałem: 2 godziny temu, abtb napisał: nie jest to warsztat dla "dzbanowych" purystów i model będzie robiony z pudła czyli wg tego co pan Shunsaku Tamiya napisał w instrukcji - ma być XF-5 - to jest XF-5 58 minut temu, jachud3 napisał: wnętrze powinno być w Dull Dark Green a nie Interior Green Moja sugestia była chyba zrozumiała: 2 godziny temu, abtb napisał: Nie będzie .......................................... podpierania i uwalania budowy przy pomocy zdjęć historycznych i innych tego podobnych dupereli zatruwających życie normalnemu frajdolarzowi A zatem trzymajmy się wytyczonego szlaku i kontynuujmy budowę Edytowane Czwartek o 09:12 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Czwartek o 09:03 Share Napisano Czwartek o 09:03 Tydzień hamerykanski na pwmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Czwartek o 09:07 Autor Share Napisano Czwartek o 09:07 2 minuty temu, Moses napisał: Tydzień hamerykanski na pwmie? Dokładnie! Taki od września do lipca - u nich też wszystko WIELKIE, jak u naszych wschodnich sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Czwartek o 09:11 Share Napisano Czwartek o 09:11 Może się wbije tam jak skończę morską gwiazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Czwartek o 09:21 Share Napisano Czwartek o 09:21 Godzinę temu, jachud3 napisał: powinno Powinno, nie powinno..., nie jest łatwo z kabiną P-47. Przy Klibbem bym się nie upierał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Czwartek o 09:43 Share Napisano Czwartek o 09:43 (edytowane) Kontynuując pogadanki z PWM: Jeszcze dochodzi biała piasta śmigła. Jeżeli będziesz wethearingował powierzchnię, to możesz zwrócić uwagę na rozjaśniony panel z krzyżami. Umyty, czy podmalowany, żeby nie było obić - nie mnie prorokować. Edytowane Czwartek o 09:45 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 14:45 Share Napisano Czwartek o 14:45 To ja jeszcze dorzucę parę fotek z tej serii, może się przydadzą: I jeszcze raz to samo co wrzucił Gonzo tylko nie przycięte: Zdjęcia z zasobów IWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Czwartek o 15:16 Share Napisano Czwartek o 15:16 (edytowane) 13 godzin temu, abtb napisał: doszły mnie słuchy, że będą tacy co to będą mi wypominać "że co to, jedne forum lepsze od drugiego" oraz inne sensacje zapachowe (śledziowe, ale co ma jedno z drugim to niech ów "sędzia" wyjaśni ), Bosze.Znowu ja? Ps. Dobrze że na Babarybę nie jadę bo widzę że z niektórymi musiałbym poważnie porozmawiać. Edytowane Czwartek o 19:16 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano wczoraj o 19:54 Autor Share Napisano wczoraj o 19:54 Powoli do przodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Rureczki wszelakie na tym etapie już poklejone? Odważnyś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu (edytowane) Ale to standard jest u ABTB, wklejanie dupereli jak podwozia, klapki oto na wczesnym etapie. Dziwne że mu to nie odpadowywuje w roku dalszych prac. Edytowane 15 godzin temu przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 godzin temu Autor Share Napisano 14 godzin temu 39 minut temu, jachud3 napisał: Rureczki wszelakie na tym etapie już poklejone? Odważnyś Ale że o co chodzi? Przecież to nie klejone na styk tylko powkładane w dziury wszelakie na dość słuszną głębokość i trzeba by było chyba tym modelem w stół walić, żeby to szlag trafił 35 minut temu, Moses napisał: Dziwne że mu to nie odpadowywuje w roku dalszych prac. Ja pracuję spokojnie i z wyczuciem, i nie traktuję modelu po macoszemu jak kawałka gruzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu 3 minuty temu, abtb napisał: trzeba by było chyba tym modelem w stół walić, żeby to szlag trafił Niby tak; ja lubię minimalizować ryzyko i wszystkie duperelki na samiuśkim końcu kleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 godzin temu Autor Share Napisano 14 godzin temu 17 minut temu, jachud3 napisał: lubię minimalizować ryzyko i wszystkie duperelki na samiuśkim końcu kleję. Toż "płetwy rekina" na rurce pitota jeszcze nie przykleiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Ja ostatnio długie lufy wkleiłem do Typhona prze malowaniem, no i ze 2 razy je urywałem, ale trening czyni mistrza. Teraz jak maluje BAC Lighting z piękną rurką pitota to mam szerszy gest ramiona niż zazwyczaj i jeszcze nie urwałem. Zastanawiam się jeszcze czy nie przyczepiać tych czerwonych chorągiewek na końcach wszelakich rurek i drutów ... Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 godzin temu Autor Share Napisano 13 godzin temu 5 minut temu, tomekk napisał: Zastanawiam się jeszcze czy nie przyczepiać tych czerwonych chorągiewek na końcach wszelakich rurek i drutów . OBOWIĄZKOWO! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu (edytowane) Doklejanie drobnych elementów często wiąże się z koniecznością likwidowania jakiejś szczelinki, drobnego podszlifowania. Na pomalowanym modelu to zawsze kłopot. W budowie przychodzi taki moment, kiedy kończy się bezstresowe wymachiwanie nim i trzeba przestawić się na tryb super ostrożny. Edytowane 7 godzin temu przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu W dniu 9.04.2026 o 17:16, Xmen napisał: Dobrze że na Babarybę nie jadę bo widzę że z niektórymi musiałbym poważnie porozmawiać. Ja tam bym jechał i zabrałbym ze sobą porządny kij 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, rudy0007 napisał: Ja tam bym jechał i zabrałbym ze sobą porządny kij Niestety nie można być wszędzie.Bylem pierwszy raz i raczej ostatni raz w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu 30 minut temu, Xmen napisał: Niestety nie można być wszędzie.Bylem pierwszy raz i raczej ostatni raz w zeszłym roku. O, a możesz napisać, czemu był to Twój prawdopodobnie ostatni raz na Babierybie? Coś Ci nie podeszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, socjo1 napisał: O, a możesz napisać, czemu był to Twój prawdopodobnie ostatni raz na Babierybie? Coś Ci nie podeszło? Nie chcę Tomkowi zaśmiecać wątku.Jak dostane zgodę to napiszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 52 minuty temu Share Napisano 52 minuty temu Jak to jaki? To wszystko dlatego że w innym wątku napisałem że mało prawdopodobne abym pojawił się że swoimi modelami na jakiejkolwiek wystawie , i to Xmanem wstrząsnęło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi