Skocz do zawartości

Republic P-47D Thunderbolt "Razorback", Tamiya, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Cheloła :wink:

W związku z tym, że prowadzę "dzbanowy"  warsztat po sąsiedzku i doszły mnie słuchy, że będą tacy co to będą mi wypominać "że co to, jedne forum lepsze od drugiego" oraz inne sensacje zapachowe (śledziowe, ale co ma jedno z drugim to niech ów "sędzia" wyjaśni :szczerbol:), postanowiłem i tu trochę fotek z budowy pokazać. Oczywiście zastrzegam, że nie jest to warsztat dla "dzbanowych" purystów i model będzie robiony z pudła (japońskiego) przy symbolicznym wsparciu miejscowych aftermarketów toczonych z mosiądzu (chyba :hmmm:). Nie będzie przykładania do planów, podpierania i uwalania budowy przy pomocy zdjęć historycznych i innych tego podobnych dupereli zatruwających życie normalnemu frajdolarzowi  :mrgreen:

Dobra, starczy tych uwag, tera pora na bohatera:

(dodatek w postaci "hamburgera" jest wymagany regulaminem i nie ma co drążyć tematu :wpier:)

vGQVfGA.jpg

TBWNAgM.jpg

Z6SiZFq.jpg

Plan malarski:

tPGHa8G.jpg

Postępy w budowie:

- wanna kabiny pilota (prawie jak w Su-25 :chytry:)

FcxPgUi.jpg

yrcCSPO.jpg

- zestaw startowy do dalszej budowy:

2fHWE8e.jpg

- to co wyżej sklejone w całość:

pJ9DfWb.jpg

- skrzydełka:

yYF1u56.jpg

Pasowanie "na sucho" wykazało słuszność japońskiej sztuki mierzenia i odlewania:

uMBljJl.jpg

A teraz będzie się obrabiać szwy

qAKeDyn.jpg

Edytowane przez abtb
  • Like 2

58 minut temu, jachud3 napisał:

Już po ptokach

Jakich ptokach?!

Przecież wyraźnie napisałem:

2 godziny temu, abtb napisał:

nie jest to warsztat dla "dzbanowych" purystów i model będzie robiony z pudła

czyli wg tego co pan  Shunsaku Tamiya napisał w instrukcji   - ma być XF-5 - to jest XF-5 

58 minut temu, jachud3 napisał:

wnętrze powinno być w Dull Dark Green a nie Interior Green

Moja sugestia była chyba zrozumiała:

2 godziny temu, abtb napisał:

Nie będzie .......................................... podpierania i uwalania budowy przy pomocy zdjęć historycznych i innych tego podobnych dupereli zatruwających życie normalnemu frajdolarzowi  :mrgreen:

A zatem trzymajmy się wytyczonego szlaku i kontynuujmy budowę :szczerbol:

Edytowane przez abtb
  • Haha 1

Tydzień hamerykanski na pwmie?

2 minuty temu, Moses napisał:

Tydzień hamerykanski na pwmie?

Dokładnie!

Taki od września do lipca - u nich też wszystko WIELKIE, jak u naszych wschodnich sąsiadów :mrgreen:

• abtb changed the title to Republic P-47D Thunderbolt "Razorback", Tamiya, 1/72

Może się wbije tam jak skończę morską gwiazdę.

Kontynuując pogadanki z PWM:

chief2.jpg

Jeszcze dochodzi biała piasta śmigła.

Jeżeli będziesz wethearingował powierzchnię, to możesz zwrócić uwagę na rozjaśniony panel z krzyżami. Umyty, czy podmalowany, żeby nie było obić - nie mnie prorokować.

Thunderbolt_pilot_Lieutenant_Frank_W_Klibbe_of_the_61st_FS_56th_Fighter_Group.jpg

Edytowane przez greatgonzo
  • Thanks 1

13 godzin temu, abtb napisał:

doszły mnie słuchy, że będą tacy co to będą mi wypominać "że co to, jedne forum lepsze od drugiego" oraz inne sensacje zapachowe (śledziowe, ale co ma jedno z drugim to niech ów "sędzia" wyjaśni :szczerbol:),

Bosze.Znowu ja?:hmmm:

Ps.

Dobrze że na Babarybę nie jadę bo widzę że z niektórymi musiałbym poważnie porozmawiać.:wpier:

Edytowane przez Xmen
  • Haha 1

Ale to standard jest u ABTB, wklejanie dupereli jak podwozia, klapki oto na wczesnym etapie. Dziwne że mu to nie odpadowywuje w roku dalszych prac.

Edytowane przez Moses

39 minut temu, jachud3 napisał:

Rureczki wszelakie na tym etapie już poklejone? Odważnyś

Ale że o co chodzi? Przecież to nie klejone na styk tylko powkładane w dziury wszelakie na dość słuszną głębokość i trzeba by było chyba tym modelem w stół walić, żeby to szlag trafił :wink:

35 minut temu, Moses napisał:

Dziwne że mu to nie odpadowywuje w roku dalszych prac.

Ja pracuję spokojnie i z wyczuciem,  i nie traktuję modelu po macoszemu jak kawałka gruzu :mrgreen:

17 minut temu, jachud3 napisał:

lubię minimalizować ryzyko i wszystkie duperelki na samiuśkim końcu kleję.

Toż  "płetwy rekina"  na rurce pitota jeszcze nie przykleiłem :mrgreen:

Ja ostatnio długie lufy wkleiłem do Typhona prze malowaniem, no i ze 2 razy je urywałem, ale trening czyni mistrza. Teraz jak maluje BAC Lighting z piękną rurką pitota to mam szerszy gest ramiona niż zazwyczaj i jeszcze nie urwałem. Zastanawiam się jeszcze czy nie przyczepiać tych czerwonych chorągiewek na końcach wszelakich rurek i drutów ...  😆

Tomek

5 minut temu, tomekk napisał:

Zastanawiam się jeszcze czy nie przyczepiać tych czerwonych chorągiewek na końcach wszelakich rurek i drutów .

OBOWIĄZKOWO!
sqjI8zk.jpg

• Like 2

Doklejanie drobnych elementów często wiąże się z koniecznością likwidowania jakiejś szczelinki, drobnego podszlifowania. Na pomalowanym modelu to zawsze kłopot. W budowie przychodzi taki moment, kiedy kończy się bezstresowe wymachiwanie nim i trzeba przestawić się na tryb super ostrożny.

Edytowane przez greatgonzo

6 minut temu, rudy0007 napisał:

Ja tam bym jechał i zabrałbym ze sobą porządny kij :wink:

Niestety nie można być wszędzie.Bylem pierwszy raz i raczej ostatni raz w zeszłym roku.

30 minut temu, Xmen napisał:

Niestety nie można być wszędzie.Bylem pierwszy raz i raczej ostatni raz w zeszłym roku.

O, a możesz napisać, czemu był to Twój prawdopodobnie ostatni raz na Babierybie? Coś Ci nie podeszło?

2 minuty temu, socjo1 napisał:

O, a możesz napisać, czemu był to Twój prawdopodobnie ostatni raz na Babierybie? Coś Ci nie podeszło?

Nie chcę Tomkowi zaśmiecać wątku.Jak dostane zgodę to napiszę.wink3

• Haha 1

Jak to jaki? To wszystko dlatego że w innym wątku napisałem że mało prawdopodobne abym pojawił się że swoimi modelami na jakiejkolwiek wystawie , i to Xmanem wstrząsnęło 😉

• Haha 1