Skocz do zawartości

Mayflower - Revell 1:83 (raczej tak na oko 😉)

Forest

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, zastałem Jolę? :haha:

No i znowu mnie bierze na powrót do hobby, może tym razem się uda coś więcej, niż zacząć wątek... :haha:

Witam ferajnę, chwilkę już zeszło jak tutaj ostatni raz zawitałem.

Taka mnie trochę wiosenna chcica modelarska wzięła, więc się rozejrzałem po pokoju zabaw, w czym by tutaj podłubać, a co nie jest figurkami z Warhammera... 

No i padło na Majowy Kwiat. Miesiąc odpowiedni, 30 części na krzyż, trochę sznurków i prześcieradeł. Jadymy! 

Model stareńki, w tym roku przypada 60 rocznica wypuszczenia na rynek :wow:

No i że względu na wiek, zeszło mi dobre 5 czy 6 godzin, żeby się pozbyć nadlewek z pierwszych 5 elementów... Wszystkie krawędzie trzeba było obrobić, każdą (prawie) dziurę w grettingach przetkać... Cyrk na kołach :haha:

Spasowanie też nieco kuleje, na szczęście głównie w miejscach nie widocznych po skończonym montażu. Ale plywadełko bierze szpachlę na zasadzie "lej, nie pier**l"... :haha:

Dobra, nie ma co gadać, kilka fotek, tak na start. 

No i, ponownie, dzień dobry bardzo :piwo:

IMG_20260504_211747.jpg

• Like 1

Oj, będę musiał popracować nad rozmiarem zdjęć chyba 🤣🤣🤣 

Napisano (edytowane)

Niezłego wintydża żeś wykopał. Jest nietuzinkowy - to trzeba mu przyznać. Powodzenia w budowie i po pierwsze pamiętaj: jak to od pierwszego dnia mówili Kolumbowi towarzysze: do brzegu, do brzegu!

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

no właśnie obejrzałem zdjęcia tego strucla i aż z ciekawości sprawdziłem jaki to rocznik....  

toż to ma równiutko 60 lat...   ( wg scalemates wypraski wyskrobane w 1966 )      :szczerbol:

oj będzie orka na ugorze...  

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Nie bedzie Zbychu, bo Forest jak zwykle robi ...COŚ, w związku z czym za jakieś 2-3 posty znow przepadnie na lata :haha:

W pierwszej chwili byłem w szoku, potem lekko przestraszony, potem trochę poirytowany... 

Skąd Gała wie, ja ma na imię??? :haha:

Fakt, nie mam zbyt dobrych wyników na forum, pasuje się poprawić 😅 

P. S. M.A.V., powitać imiennika :piwo:

Edytowane przez Forest

Napisano (edytowane)

Zapominasz ze dla mnie pracuje pewien pułkownik, którego nazwiska sie nie wspomina..... :haha:

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Haha 2

Napisano (edytowane)

Udało mi się się wykroić niecałe dwie godzinki, żeby podłubać... Doszły kolejne elementy... Aż dwa... :haha::haha:Przednia gródź forkasztelu oraz ledwo widoczna w tle gródź kabiny za kabestanem. Oczywiście przy tej drugiej zapomniałem o wycięciu okienek, na szczęście nie będą widoczne na gotowym modelu, więc przeżyję 😉

Doprawdy, z ilości nadlewek można by było jeszcze przynajmniej dodatkową szalupę zmontować :lol:  A i szpachli idzie sporo 😅 

Mimo tego wszystkiego, morda się cieszy, jest zabawa :piwo:

Aha, i czeka mnie remont framugi drzwi, trochę mnie poniosło przy usuwaniu nadlewek, a te grodzie są raczej mizernej grubości 🤣🤣🤣 

IMG_20260506_213601.jpg

Edytowane przez Forest
  • Like 1

Co kieruje w Twoim przypadku  wyborem takiego gruzu, nie szkoda Ci życia na mękę z tym ustrojstwem i czasu na watpliwy efekt końcowy?.  Przecież tyle jest dobrze opracowanych modeli, które są dobrze zaprojektowanene, a przedewszystkim maja proste wypraski.

No chyba ze właśnie w tym odnajdujesz przyjemnosc z budowy, zmeniajac to coś w model.

To tylko taka moja czysta ciekawość.

2 godziny temu, Bartosz.B napisał:

No chyba ze właśnie w tym odnajdujesz przyjemnosc z budowy, zmeniajac to coś w model.

Dokładnie tak 😁 Model sam w sobie jest szczerze mówiąc całkiem do rzeczy, tylko formy są stare jak świat 😅 

A dodatkowo, po prostu go trafiłem w Lidlu koło mnie, myślę że z półtora roku temu, nadszedł czas na niego 😎 

• Like 1

Rzeźbim dalej! Generalnie można zaczynać malowanki, praktycznie wszystko co mogłem, to przykleiłem przed. Jedyne, nad czym się zastanawiam, to ławy wantowe... Muszę zobaczyć, jak bardzo źle wyglądają te zestawowe po sklejeniu, może nie będzie aż takiego dramatu... Oczywiście, że będzie :lol: :lol: :lol:

Aha, i framuga naprawiona 🫡🫡🫡 

IMG_20260510_141228.jpg

IMG_20260510_141321.jpg

IMG_20260510_141357.jpg

• Like 1

Na makro faktycznie wygląda strasznie... Ale na żywo aż tak tego nie widać 😅 

Napisano (edytowane)

Dobra, zestawowe są do rzyci... No cóż, czas się zacząć bawić, zdecydowanie wcześniej, niż myślałem 🤣🤣🤣 

Na razie tylko jeden bloczek, to zdecydowanie nie jest robota, która dobrze idzie po piwie :piwo: 🤣🤣🤣 

IMG_20260510_172608.jpg

IMG_20260510_173553.jpg

Edytowane przez Forest

Cześć!

Też ten model w Lidlu widziałem i myślałem sobie - co to za pomysł, żeby coś takiego sprzedawać...

Jufersy chyba lepiej by wyglądały, jakby ten dolny odcinek nie był kręcony... Dla ułatwienia można by zrobić jeden "skręt" i schować go w ławie talrepowej.

Chain Plate with Deadeye 5mm

Życze powodzenia w budowie i pozdrawiam!

Paweł

15 minut temu, pmroczko napisał:

Jufersy chyba lepiej by wyglądały, jakby ten dolny odcinek nie był kręcony... Dla ułatwienia można by zrobić jeden "skręt" i schować go w ławie talrepowej.

Najprawdopodobniej tak. Usiłowałam się bawić z łańcuszkiem, za cholerę nie wychodziło... Więc gorąca krew wzięła górę nad rozumem (przy akompaniamencie powszechnie używanych inwektyw ozdobionych nie małą dawką licencia poetica), poszedłem na łatwiznę 🤣🤣🤣 

Generalnie nie wygląda to źle, dodatkowo traktuję ten model bardziej jako rozgrzewkę i pole do nauki, więc tak już zostanie. Przy kolejnym będę zdecydowanie mniej błądził we mgle (tak, następny już jest w planach 😎), mam zamiar wykonać dokładnie takie odciągi jufersów, jak na zaprezentowanej ilustracji... Chyba, że mnie najdzie jeszcze przy tym modelu, chociaż wątpię 😅