greatgonzo Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Moim zdaniem to płaska 150-ka, czyli szary. Ale jak koś się uprze, że108-ka, to też bym się nie kłócił. Wtedy zależnie od tego czy metalowa, czy z papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Czerwca Autor Share Napisano 29 Czerwca (edytowane) UPAŁ!!! Totalna masakra! W związku z tym armagedonem pogodowym trochę przytrzodziłem z tematem, ale coś tam delikatnie udało się polepić: i złożyć nawet w całość: Pozostało jeszcze pofarbować światełka nawigacyjne (do lotu w szyku ) na dole skrzydeł i można gdzieś kiela 12 lipca puszczać foty w świat W temacie kontynuacyjnym udało się taki progres osiągnąć : i trochę na klej, a trochę na pot - połączyć te plastikowe części w takie bryły: P-47D UN-V oraz P-47M UN-F W dniu 22.06.2026 o 17:31, greatgonzo napisał: Ale jak koś się uprze, że108-ka, to też bym się nie kłócił. I słusznie bo ja zamierzam właśnie taką 108-kę podwiesić pod tego latawca: gdyż ponieważ wygląda mi to na bardziej okrągły niż płaski zbiornik. A poza tym , na wysokości usterzenia poziomego, w trawce leżą sobie takie piękne okrąglaki (i są chyba w kolorze szarym ) A poza tym, jak napisał Gonzo: "Najbezpieczniej i charakterystycznie tylko dla M byłoby podwiesić dwa płaskie kanistry 215 gal pod skrzydłami i nic na środku." I to niestety wymaga pozyskania takich dwóch 215-tek pod UN-F, czyli jakby się nie kombinowało - trzeba pod UN-V podwiesić okrąglaka bo inaczej wystąpią braki w magazynie Co prawda na tą chwilę pojawia się dość istotny problem z tą wersją M - brakuje mi właściwej OSŁONY REDUKTORA, i jedyną szybką formą jego pozyskania jest zakup kolejnego dzbanka od Revella w wersji "M". Ale żeby nie popaść w błędne koło, ponownie skorzystam z podpowiedzi Gonza: "pozostaje ........................................................ D-40" Z tego co wyczytałem w internetach to osłona reduktora jest, nazwijmy ją sobie przewrotnie - starego typu, czyli taka jaką daje Tamiya (albo prawie taka sama ) Co prawda z tą wersją D-40 są też inne problemy - fotek amerykańskich maszyn jak na lekarstwo, kalek do nich to już w ogóle chyba nie ma. Najłatwiej więc chyba będzie zrobić w malowaniu Chile: P-47D-40-RA albo polecieć totalną egzotyką czyli w malowaniu jugosłowiańskim: I taki schemat dla wersji 40: Tylko po co komu tyle "dzbanków"? Eskadrę będzie dziergał Edytowane 29 Czerwca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca 3 godziny temu, abtb napisał: gdyż ponieważ wygląda mi to na bardziej okrągły niż płaski Po lekkim rozjaśnieniu tej fotki to chyba jednak ten spłaszczony tam powiesili 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Czerwca Autor Share Napisano 29 Czerwca 11 minut temu, lord_karton napisał: chyba jednak ten spłaszczony tam powiesili Wygląda, że masz rację. I w tym momencie cała moja koncepcja legła w gruzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Z tym , że to jest płaska 150, nie 215. Ale okrągłe zbiorniki były w tym czasie w użyciu, także w konfiguracji jedna 108-ka pod kadłubem. Bez jakiegoś superdokładnego rejestru lotów Pat nie sposób wykluczyć takiego podwieszenia, a w sensie ogólnym jest ono całkiem prawdopodobne. Pogubiłem się w tych Twoich osłonach reduktora. Po co Ci jeszcze jedna do silnika serii C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca 6 godzin temu, abtb napisał: gdyż ponieważ Poprawne sformułowanie to "gdyż ponieważ ależ że" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Chyba Hasegawa robiła to malowanie D-40 z 325th FG, ale nie wiem jak ze skalą. Ale Ty i tak raczej wolisz Chileański. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Czerwca Autor Share Napisano 30 Czerwca Zacznijmy może od początku - takie baniaki na naftę mam na stanie: które to wg tej rozpiski można określić następująco: od lewej: - 75 galonów - 108 galonów - 200 galonów (chyba ) - 150 galonów W związku z tym, że Revell dał do swojego modelu takie właśnie 150-ki, a Eduard dołożył uchwyty/stabilizatory z blaszki to mam zamiar podwiesić takie podwieszenie () Jakby jednak nie poszło zgodnie z planem, to poszukam kółek na złomie i zrobię sobie takie jeździdełko: A teraz odrobina wyjaśnień objaśnień / klarowania założeń budowlanych 17 godzin temu, greatgonzo napisał: Pogubiłem się w tych Twoich osłonach reduktora. Po co Ci jeszcze jedna do silnika serii C? Tak więc stan rzeczy jest następujący - aby poprawnie (albo PRAWIE poprawnie )zrobić ten model, który został określony jako wersja M musiałem pozyskać właściwą osłonę reduktora. Zrobiłem to poprzez zakup modelu Revella: którego, jak widać na załączonym obrazku, złożyłem sobie w jeden kawałek plastiku i mam zamiar pomalować w okładkowe "barwy" UN-F. A że jest to wersja M, to brakuje mi właściwej osłony reduktora , która została zużyta do LM-X. Co prawda UN-F nie jest tematem warsztatu więc nie ma o co kopii kruszyć . Drugi warsztatowy model(czyli wersja D, UN-V) się robi i ma się dobrze: I plan na niego jest taki, że dostanie pod kadłub płaski baniak na naftę jak na foci oryginału (ewentualnie w celu uciszenia ewentualnych protestów dam "okrąglaka) Podsumowując - zrobiłem wersję M (LM-X), robię wersję D (UN-V) i zostanę z wersją M (UN-F) bez właściwej osłony reduktora. Więc dalszy plan jest taki aby kupić kolejnego Revella (wersja M) pozyskać z niego osłonę reduktora a to co zostanie w ramkach wykorzystać do ewentualnej budowy wersji D-40, która według internetów była: "Ostatnią odmianą wersji D była D-40-RA; miała ona z powrotem silnik R-2800-59, otrzymała stację radiolokacyjną ochrony ogona, nowe celowniki K-14" Ale czy mi się będzie chciało to się okaże 17 godzin temu, greatgonzo napisał: Ale Ty i tak raczej wolisz Chileański. Niekoniecznie. Problemem są, jak wspomniałem kalki. Do malowania w barwach Chile było by najłatwiej pozyskać maski. Co prawda wg tych samych internetów od wersji D-35: "Na D35-RA dodano pod skrzydłami uchwyty dla dziesięciu rakiet" I wtedy można by było pobawić się w jakieś malowania meksykańskie, brazylijskie lub inne Peru. Ale tak jak wspomniałem - "Ale czy mi się będzie chciało to się okaże" Tymczasem rozpoczynam okres wakacyjny i zaprzestaję modelowania na czas dłuższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Kompletnie nie łapię twojego postępowania ze zbiornikami paliwa. Do malowań nazwijmy to szeroko ''pacyficznych'' ładujesz typowo europejskie zbiorniki a do ''europejczyka'' chcesz zamontować ''pacyficzne''. Oczywiście lightningi latały też w Euro, więc być może to się da... ale jednak dzban z dużymi lightningowymi zbiornikami to typowo pacyficzny (chinsko-birmański) widok. (no chyba że ja poprostu mam taki tego odbior ze względu na swoje ''skręcenie'' tematyczne) 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: to mam zamiar podwiesić takie podwieszenie () Czyli masz zamiar podwiesić zbiornik z napalmem? Edytowane 30 Czerwca przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Czerwca Autor Share Napisano 30 Czerwca 31 minut temu, zegeye napisał: Kompletnie nie łapię twojego postępowania ze zbiornikami paliwa. Przyznaję się bez bicia - dla mnie temat zagadka I nie będę go zgłębiał, gdyż temat dzbanowy po zbudowaniu modeli będących "założeniami warsztatowymi", uważam za zamknięty i wracam do tematów bliższych memu sercu 3 minuty temu, Moses napisał: Czyli masz zamiar podwiesić zbiornik z napalmem? A czy ja gdzieś napisałem, że będę ten zbiornik przerabiał? No chyba raczej nie. Dla mnie istotne jest to że miał on charakterystyczny uchwyt (stabilizujący) i wisi sobie pod P-47D-28RA. I tyle, aż bo aż tyle. A poza tym zbiornik rzecz podwieszona - NIE MUSI wisieć pod modelem lub leżeć obok niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca (edytowane) Napisałeś że chcesz zrobić takie podwieszenie. Tylko że to nie jest zbiornik paliwa, ale improwizowany zbiornik z napalmem. Nie wiem czy takie baniaki były podwieszane pod dzbankami, wiem że to co pokazales to nie baniak a bombka Jak ktoś już wspomnial, budowanie Amerykańców u nas na forum to przes*ana sprawa Edytowane 30 Czerwca przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Czerwca Autor Share Napisano 30 Czerwca (edytowane) 7 minut temu, Moses napisał: Napisałeś że chcesz zrobić takie podwieszenie. Skrót myślowy - taką formę podwieszenia Ale jak już można się domyślić - nie ten zbiornik, nie ten obszar działań, nie ...., nie..........itp Sorry, odpuszczam - zawsze to mniej malowania 7 minut temu, Moses napisał: Jak ktoś już wspomnial, budowanie Amerykańców u nas na forum to przes*ana sprawa Chyba nawet gorzej Edytowane 30 Czerwca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca (edytowane) 15 godzin temu, abtb napisał: które to wg tej rozpiski Wyrzuć tę rozpiskę. Szkoda nawet ją korygować. UN-F - ten kroplowy zbiornik nie używany w Europie. Zbyszek, może nie uchylił furtkę, ale nie zawiesił na niej drugiej kłódki, pisząc: 14 godzin temu, zegeye napisał: więc być może to się da... Ale zaraz ma rację - nie da się. Natomiast charakterystyczny stabilizator jest elementem samolotu, nie zbiornika. UN-V - weź ten okrągły zbiornik, na zdjęciu pierwszy z lewej. Jak dasz zbliżenie, to powiem Ci na jaki kolor malować. Ten płaski to jest 215-ka i w tym czasie jeszcze nie istniała. Nada się do M. Z osłoną reduktora dotarło. A D-40 nie miał znowu silnika dash 59, tylko normalnie miał montowany odpowiedni silnik serii B, jak każdy D. Ot co! Edytowane 30 Czerwca przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca no po prostu przegwizdane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca (edytowane) 20 godzin temu, greatgonzo napisał: UN-V - weź ten okrągły zbiornik, na zdjęciu pierwszy z lewej. Czyli 108-ka - Ok Powiększyłem sobie trochę i .... jak dla mnie to raczej płaski on jest i to charakterystyczne łączenie. Ale nie będę się spierał, bo mi ten okrąglak jest na rękę - zostają mi dwa płaskie do M Okrąglaka to bym pomalował na szaro - jest ewidentnie matowy i odcinający się kolorystycznie od powierzchni płatowca: 20 godzin temu, greatgonzo napisał: Ten płaski to jest 215-ka i w tym czasie jeszcze nie istniała. Nada się do M. czyli że tak będzie najlepiej: "Najbezpieczniej i charakterystycznie tylko dla M byłoby podwiesić dwa płaskie kanistry 215 gal pod skrzydłami i nic na środku" I to też mi bardzo pasuje I jak się domyślam na ............szaro je pomaziać To jeszcze jedno pytanie takie bardzo dociekliwe - jakie seriale były na usterzeniu wersji D-40, tzn od jakiego numeru do jakiego? I czy producent "wypuszczał" z fabryki samolot z naniesionym numerem seryjnym i z gwiazdami czy też bez? Edit: Już coś znalazłem: 4-90284 - 90483 Republic P-47D-40-RA Thunderbolt 45-49090 - 49554 Republic P-47D-40-RA Thunderbolt Edytowane 1 Lipca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Okrąglaka pomalowałbym srebrzanką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca (edytowane) Z fabryki z serialem i gwiazdami - tak. Seriale D-40 są ok. Pod UN-V na zdjęciu podwieszona jest płaska 150-ka. Ale w tym czasie używano też 108-ek w takiej konfiguracji. Bez szczegółowego sprawdzenia historii lotów... itd, jak było pisane wyżej. Płaskie zbiorniki do M - szare. 108-ka może i szara. Jak nie dasz zbliżenia na to co chcesz zamontować, to nie wiem. W sensie, że na plastik. Edytowane 1 Lipca przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca (edytowane) 26 minut temu, greatgonzo napisał: W sensie, że na plastik. Proszę bardzo: Jeszcze nieobrobiony, ale widać, że przód i tył są z "listków" 26 minut temu, greatgonzo napisał: Z fabryki z serialem i gwiazdami - tak. Edytowane 1 Lipca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Srebrzankowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Lipca Autor Share Napisano 12 Lipca (edytowane) Po tygodniowej przrewie wracam do tematu i rozpoczynam nieśmiałe próby malarskie: Edytowane 12 Lipca przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Jazda z dzbanami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Lipca Autor Share Napisano 12 Lipca 3 godziny temu, jachud3 napisał: Jazda z dzbanami I to całkiem ostra Poszło sreberko oraz wariacje kolorystyczne: I w sumie na tego UN-V można chlapać połysk i kłaść kalki. Trochę gorzej z UN-F - tu musiałem rozgryść czy ster kierunku jest cały "niebieski" czy jednak tylko w części swej wysokości Ale pogrzebałem trochę w necie i odgrzebałem takie foty: Fotrk UN-F jakoś nie znalazłem, ale jak powiedział Gonzo -trzeba się rozejrzeć po okolicy. I wychodzi, że ster kierunku był cały "niebieski". Jeszcze taka grafika: Niebieski na sterze to podobno kolor używany na Mustangach więc chyba tak maznę. Natomiast kolory kamo to trochę zagadka Niby ten ciemny jest bardzo zblizony do koloru używanego w znakach (patrz fotka ) a jasny jest wariacją niebieskiego z dodatkiem białego - jednym słowem trzeba kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Godzinę temu, abtb napisał: Niebieski na sterze to podobno kolor używany na Mustangach Skąd to masz? Jedyny niebieski, o którym można bezstresowo powiedzieć, że stosowano go na Mustangach, to Insignia Blue. Jeśli chodzi tu o firmowy kolor 352nd FG, to z Debden do Boxted daleko nie jest, ale teoria jak każda inna. Zresztą i tak nie wiadomo dokładnie jakiego niebieskiego używano na Mustangach 352nd, ale wiadomo, że nie jednego :). Skracając historię nie wiadomo jakich niebieskich używano w 363rd FS. Ze względów logistycznych i ze względu na wygląd na zdjęciach można spekulować, że bazą był jeden niebieski, z którego mieszano pozostałe barwy. IB pojawia się tu odruchowo, ale to spekulacja jak każda inna i wcale nie jest oczywiste, że można było łatwo zdobyć wystarczające zapasy farby, żeby wymalować cały dywizjon. Znów opowieść do snucia przy ognisku, bez konkretnych wniosków. Kolor steru to oznaczenie dywizjonu w grupie i barwy wybrane dla dywizjonów 56th FG wpisują się w wieloletnie tradycje wyróżniania kolorystycznego jednostek w USAAF. Tyle, że tradycyjnie niebieski był w takich przypadkach bardziej po stronie granatowego. Widać ta wersja była nie dość cyrkowa na potrzeby watahy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lipca Autor Share Napisano 13 Lipca 15 godzin temu, greatgonzo napisał: Skąd to masz? A pewnie, że tobie napiszę Wyczytałem to w warsztacie jakiegoś Francuza, który robił bodajże UN-T (a może Z ) i twierdził, że kolor steru jest malowany na kolor używany w Mustangach, i że jest to na 100% pewne jak śmierć i podatki Ale mniejsza o to. Ja w swoim pomalowałem na taki: I uważam, że jest ok Z twojego wywodu wnoszę, że malowanie będzie w dużej mierze na oko i wg własnego odczucia kolorystycznego i interpretacji kolorowych zdjęć z epoki. W czasach zamierzchłych zrobiłem już takiego dzbanka w tym kamo i wtedy malowałem go farbami Pactry i z tego co pamiętam kolory bardzo dobrze "podeszły" Ale że pamięć już nie ta a model zaginął w mrokach przeszłości to nie ma szans na powtórkę. Na chwilę obecną skłaniam się do wykombinowania czegoś z mieszanki Navy Blue lub Intermediate Blue z białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi