abtb Napisano 13 Września Napisano 13 Września (edytowane) Witam przy kolejnej niedzielnej galerii z poranną kawą Dziś kolejny "dzbanek", ale tym razem w wersji rzadko (albo i wcale) spotykanej na forum czyli C, i w dodatku z legendarnego Kp . Wszystko na temat modelu i jego budowy można było sobie poczytać w warsztacie: Tak więc zapraszam i życzę smacznego sernicza popijanego aromatycznym napojem Republic P-47C-2 Thunderbolt, 41-6271/HV-Z "Rat Racer", pilot Frank McCauley, 61-y Dywizjon Myśliwski, 56-ta Grupa Myśliwska, Halesworth, hrabstwo Suffolk, Anglia, grudzień 1943 I tradycyjnie już arytmetyczne podsumowanie walki z drugą "piątką" 6+7+8+9 Na zakończenie dyskretnie nadmienię, że ten "dzbanek" jest fragmentem dość charakterystycznej kolekcji, o której to w swoim czasie napiszę Edytowane Wtorek o 05:14 przez abtb 17 Cytuj
jachud3 Napisano 13 Września Napisano 13 Września Nie widać, że to KP, więc szacunek się należy kolejny elegancki Jug, gratuluję. 1 Cytuj
Adamo722 Napisano 13 Września Napisano 13 Września Chyba powinniśmy ci Doktorat przyznać w sprawie Dzbanków ale fakt wygląda co najmniej jak Tamka i podoba się 1 Cytuj
barszczo Napisano 13 Września Napisano 13 Września Muzikant powinien być z Ciebie dumny, nagrodę Złotego Gwoździa masz w kieszeni na bank . A na poważnie kolejny świetny Dzbanek w kolekcji, bardzo się podoba . 1 Cytuj
Moses Napisano 14 Września Napisano 14 Września Podoba się, mimo że gdzieniegdzie albo skończył się muzikantowi gwóźdź, albo się linie zatarły i nie odtworzyłes ich, 1 Cytuj
kelly9mm Napisano 14 Września Napisano 14 Września Więcej dzbanków to już chyba tylko w Farmingdale zrobili . Super robota, biorąc jeszcze pod uwagę KP Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 14 Września Napisano 14 Września (edytowane) Dobrze, że nie ma ujęcia elewacyjnego z boku - przynajmniej nikt nie zwróci uwagi na relatywistyczne podejście do zespołu goleń - pokrywy. Oooops... . Fajne korekty zestawu w warsztacie, jednak trochę kolekcjonerskiej rutyny się wkradło. Ale zgubi się w masie :). A z eskadrami już chyba trzeba się będzie pogodzić . Edytowane 14 Września przez greatgonzo 1 Cytuj
kelly9mm Napisano 14 Września Napisano 14 Września 3 godziny temu, greatgonzo napisał: A z eskadrami już chyba trzeba się będzie pogodzić . Dywizjon? Cytuj
Moses Napisano 14 Września Napisano 14 Września Eskadra jest poprawnym zwrotem w terminologii wojskowej w odniesieniu do struktury USAF Cytuj
jmx62 Napisano 14 Września Napisano 14 Września Sam model ok Faktycznie wyciśnięte z zestawu KP co się dało. Elegancko. Tylko mam jedno pytanko o gwiazdy na spodzie skrzydeł dlaczego są dwie a nie jefna? Nie siedzę do konc3a w tym temacie i chciałbym wiedzieć coś więcej. 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 14 Września Napisano 14 Września 29 minut temu, Moses napisał: Eskadra jest poprawnym zwrotem w terminologii wojskowej w odniesieniu do struktury USAF Możliwe, nie mam pojęcia. Natomiast w przypadku USAAF trzeba by twierdzić, że cała (a przynajmniej niemal, bo są rzeczy mi nieznane) literatura tematu się myli. Tradycyjnie w strukturach RAF, USAAF i USNAF okresu squadron to dywizjon. Jednostki te są tożsame nazwą i podobne wielkością. Także tradycyjnie tak samo tłumaczone. Czyżby ostatnio zaszły jakieś zmiany w historycznej nomenklaturze lotniczej? Cytuj
Moses Napisano 14 Września Napisano 14 Września Poszperawszy w pismach zakonnych, wycofuje się z poprzedniego wpisu. Cytuj
abtb Napisano Wtorek o 05:29 Autor Napisano Wtorek o 05:29 16 godzin temu, greatgonzo napisał: przynajmniej nikt nie zwróci uwagi na relatywistyczne podejście do zespołu goleń - pokrywy. I tu się mylisz. I to bardzo. Bo sam zwróciłem na to uwagę. I się z tobą nie zgodzę - goleń i pokrywy względem siebie są ok. Niestety, i tu posypuję głowę popiołem, kąt zaklinowania goleni w płacie jest ciut za mały. Powinien być większy, wtedy goleń wysunęła by się bardziej dołem do przodu i było by ok. A tak jest jak jest, i wygląda to trochę źle. Ale nic już z tym robić nie będę ponieważ nie będę 16 godzin temu, greatgonzo napisał: jednak trochę kolekcjonerskiej rutyny się wkradło W końcu to fragment kolekcji więc o co kaman? Czasami trzeba przymknąć jedno oko i dać autorowi trochę swobody Ale solennie obiecuję, że to już prawie kres twojej męki i cierpienia z moimi "dzbankami" - zdecydowanie bliżej końca niż początku. 16 godzin temu, greatgonzo napisał: A z eskadrami już chyba trzeba się będzie pogodzić A co tam - poprawiłem! 12 godzin temu, jmx62 napisał: mam jedno pytanko o gwiazdy na spodzie skrzydeł dlaczego są dwie a nie jefna? Nie mam pojęcia, ale chyba tak bywało skoro tak jest też na innym "dzbanku" Może Gonzo wyjaśni o co kaman i dlaczego tak to ktoś wymyślił. Dziękuję bardzo panowie za opinie i uwagi Cytuj
greatgonzo Napisano Wtorek o 11:44 Napisano Wtorek o 11:44 (edytowane) C obciążony do lotu. OK, być może perspektywa zdjęć modelu mnie myli. Ale też głównie chodziło mi o ten kąt zaklinowania goleni, bo to pierwsze rzuciło się w oczy. Kiedy P-47 z VIII AF rozpoczęły loty nad kontynent pojawił się problem przelotu nad wybrzeżem i kanałem. Nieznana sylwetka samolotu sprawiała, że trigger happy operatorzy broni przeciwlotniczej stawali się jeszcze bardziej trigger happy. By jakoś radzić sobie z tym problemem dodawano drugą gwiazdę. Często powiększoną. Czasem powiększano też oryginalną gwiazdę, zależnie od posiadanego czasu na takie działania i troski o własny zadek. Po D-Day problem rozciągnął się przestrzennie - taktyka Down to Earth sprawiła, że Thunderbolty latały nisko i choć nie były już żadną nowością w rejonie, to zdawano sobie sprawę, że GI-s zmagający się z frontowymi kłopotami, mają prawo być lekko nerwowi wobec nisko latających samolotów. Do nowych na froncie Thunderboltów dość chętnie próbowali też strzelać lokalni piloci myśliwscy, latający innymi samolotami, ale tu dodatkowe gwiazdy niewiele mogły pomóc i stawiano bardziej na pełne jadu radiogramy po fakcie. Akurat te gwiazdy na spodzie, to jest coś, co trzeba sprawdzać w europejskich P-47. Tu dość znany samolot z dwoma powiększonymi gwiazdami: Ole' Cock Donovana Smitha, którego poprzedni samolot HV-M przez lata uważany był za Pengie Gładycha, jako że wiadomo było, iż Gładych był uprzejmy wysiąść z niego nad Anglią ku żalowi Donovana. Samolot z dwoma standardowymi gwiazdami: I przykład z sąsiedniego dywizjonu z gwiazdą powiększoną i standardową: Edytowane Wtorek o 14:24 przez greatgonzo 3 Cytuj
abtb Napisano Wtorek o 12:41 Autor Napisano Wtorek o 12:41 (edytowane) 56 minut temu, greatgonzo napisał: OK, być może I tu napiszę, że być może nie ok Przyjrzałem się temu problemowi i domyślam się (oczywiście mogę się w tym domyśle mylić) że chodzi ci o zachodzenie górnej części pokrywy na dolną. Istotnie, model Revella chyba cierpi tu na małą bolączkę, w której górna część zachodzi zbyt mocno na dolną. Nie jest to błąd w przyklejeniu, ponieważ górna część od strony wewnętrznej ma specjalne wycięcie na "uchwyt" który znajduje się na goleni, czyli nie możemy tu pisać o niewłaściwym montażu. Być może problem ten wynika z faktu, że model Revella ma pokrywy podwozia w wersji "całościowej" którymi można zakleić komorę podwozia do wersji w locie. Chcąc zrobić model w pozycji stojącej, należy tą pokrywę rozciąć na trzy elementy i sobie to poprzyklejać tam gdzie trzeba. Wynika z tego, że ta górna część jest za długa i należy ją przykrócić. Bardzo cenna uwaga do wprowadzenia w życie i wykonania ew. poprawek - model Revella": - golenie i pokrywy z modelu Revella: - model Revella: - model Tamiyi: - model Tamiyi" - das oryginal: Z tego nasuwa się jeden wniosek - mniej uwagi poświęcać rzeczom niewidocznym (np iskrowniki) a więcej widocznym Edytowane Wtorek o 12:41 przez abtb Cytuj
abtb Napisano Wtorek o 12:53 Autor Napisano Wtorek o 12:53 Godzinę temu, greatgonzo napisał: Akurat te gwiazdy na spodzie, to jest coś, co trzeba sprawdzać w europejskich P-47. I o to też miałem dopytać, bo zwróciłem uwagę, że w kalkach są różne rozmiary - duża na dół i mała na górę lub dwie jednakowe na dół i górę. Tak że dziękuję za odpowiedź /podpowiedź Cytuj
greatgonzo Napisano Wtorek o 13:16 Napisano Wtorek o 13:16 34 minuty temu, abtb napisał: nie możemy tu pisać o niewłaściwym montażu. Panie! Ja nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi