TomaszDudek Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 ITALERITRUCK chodzi mi o tym zawieszenia środkowej osi scanii a 1 fotce z białą ramą i czerwoną kabina wiem że to 6x2 O to czy jest to resor czy poduszka czy poduszka na środku ze stabilizatorami czy tez poduszka na resorze tyle że mniejszym od tylnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 (edytowane) Witam brać modelarską : Mam takie wątpliwości tak, jak już wspomniałem w temacie nakładanie kalkomanii na model, a mianowicie tych większych kalkomanii na naczepę lub ciągnik, ale takie co się podwijają i są ciężko do położenia na model. Czy można stosować jakiś środek do przedłużenia czasu zanim wyschnie, ta kalka po nałożeniu na model ( na dużą powierzchnię ) Nie wiem czy się dobrze teraz wypowiem, czy do wody wsypujecie może jakąś sól, czy co, że działanie jest wolniejsze, przy schnięciu nałożenia kalki ( dużej kalki ) na model czy jak P.s chodzi mi oto zanim nałożę dużą kalkę na model, żeby ładnie się nałożyła ( żeby ją delikatnie, równo rozprowadzić na modelu ) i nie rozwaliła mi się w wodzie, co mam robić ?? Edytowane 13 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Płyny typu: Decal Fix, Set i Sol pomagają nałożyć kalkomanie. Ogólnie kalki kładzie się bardzo łatwo jeżeli zachowuje się do zasady, żeby zciągać ją powoli z tego papierka transportowego sukcesywnie nakładając na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 : Decal Fix co to jest i gdzie mogę to dostać Set i Sol i tu też co to i gdzie dostanę A cena jaka i czy dostanę to w modelarskim sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 (edytowane) Decal Fix (prod. Humbrol) to dodatkowy klej do kalek. Moim zdaniem, w tym przypadku, jak pyta Wojtek, nie jest uzasadnione jego stosowanie. Ja bym raczej dał Mr Mark Softer, do zmiękczenia kalki. Odpowiednio długie moczenie samej kalki, namoczenie powierzchni, na którą kalka ma przyjść, dodanie softera, powinno wystarczyć do odpowiedniego położenia kalek. Niedawno była gdzieś dyskusja apropos płynów. Wojtek, zajrzyj np. do MojeHobby do działu "Płyny do kalkomanii", powinien tam być i Decal Fix i Mr Mark Softer i Setter. Pozdrowienia Edytowane 13 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Dzięki chłopaki za odpowiedź w sprawie Polistyrenu . Duże dla Was. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 ...Niedawno była gdzie dyskusja apropos płynów.... viewtopic.php?t=1024&start=4935 Nie dokończona co prawda ale dobrze się zapowiadająca. Czemu ma niby służyć odpowiednio długie moczenie kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 ITALERITRUCK chodzi mi o tym zawieszenia środkowej osi scanii a 1 fotce z białą ramą i czerwoną kabina wiem że to 6x2 O to czy jest to resor czy poduszka czy poduszka na środku ze stabilizatorami czy tez poduszka na resorze tyle że mniejszym od tylnego. Zobacz in box konwersji KFS http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=8333. Wprawdzie jest to konwersja do 6x2 z osia pchną do scanii 4/R ale w 3 wygląda to bardzo podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Tomku, właśnie to zależy od specyfikacji klienta. Wiec spokojnie możesz dać 2 oś na poduszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Witam , ja z kolei mam inne pytanko: planuję zbudować Scanie T ( na bazie scanii R ) trzyosiową z obiema tylnymi osiami napędzanymi i teraz pytanie - czy na obu osiach powinny być krótkie piasty ( te od osi napędzanych ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Czy robiąc scanie jak na fotce muszę przedłużać ramę od streamlinki bo jak tak sie dokładnie przyglądam to chyba raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Czy robiąc scanie jak na fotce muszę przedłużać ramę od streamlinki bo jak tak sie dokładnie przyglądam to chyba raczej nie W kicie konwersyjnym, w mojej Scanii, rama jest minimalnie dłuższa, niż w 4x2. Pewno już widziałeś, ale jest to pokazane tu: viewtopic.php?t=7342&postdays=0&postorder=asc&start=30 Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 JarekS Tak porównywałem ale rama z r jest krótsza niż ze streamlinki ponadto w twoim modelu jest jeszcze bak paliwa a w tym co ja buduje niema sprawdziłem i raczej na 100% jest takiej samej długości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 może to głupie pytanie ale jak zrobić te czarne uszczelki przy światłach od mana tga nalepiej proszę o obrazkową instrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Pomalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 ale czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Pędzlem albo specjalnym pisakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Tylko pierw musisz zamaskowac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myeti Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Witam Czy może ktoś zna jakiś sklep gdzie można dostać dysze do aerografu iwaty ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Tylko pierw musisz zamaskowac! To jest chyba oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 No wiesz ale nie wszyscy to wiedzą :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 ale co zamaskowac a gdzie kupic ten specjalny pisak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Nie chce mi się szukać zdjęcia Mana, ale zamaskować dookoła obszaru który chcesz pomalować resztę malujesz i tyle... Tak jak z uszczelkami czy też wszystkim innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 punio Na hirohobby chyba taki sklep w uk Przerabiał z was ktoś kabine od scanii seri 2 albo 3 na niższą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi