TomaszDudek Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 paffko Podobno zawiesili działalnośc bo ktoś próbował niedawno JarekS Lepiej zrobić szablon wydrukować wyciąć najlepiej ploterem i pomalować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 JarekS Lepiej zrobić szablon wydrukować wyciąć najlepiej ploterem i pomalować . To nie takie proste. Liter jest dużo, są "gęsto" rozmieszczone, mocne zaklejenie może spowodować zrywanie lakieru przy odklejaniu szablonu, uzyskanie czystego białego na kolorowym podłożu to kolejna komplikacja. Podłoże też nie jest płaskie, tylko "faliste" - chodzi o kontener. Jeśli nie kalka, to będę musiał zastosować folię samoprzylepną białą (zlecić wycięcie liter), ale to już nie będzie ten efekt, o jaki mi chodzi. Najśmieszniejsze jest to, że kilkakrotnie w necie napotkałem na stwierdzenie "można zlecić firmie wykonanie kalkomanii" (w różnych poradach), tylko nikt nie potrafi wskazać konkretnej firmy, która by to zrobiła. Oczywiście są firmy, robiące kalkomanie na kubki, długopisy i inne gadżety, ale są to kalkomanie na porcelanę, metal i inne materiały (nigdzie nie wspominają o plastiku) i zapewne zamówienie dotyczy hurtowych ilości. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Jarek skontaktuj się z truckmanem on może by ci to zrobił bo on się na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Mam pytanie w jakim programie najlepiej robić tablice rejestracyjne oraz inne oznaczenia do trucków. drukarke mam dobrej jakości chodzi mi przede wszystkim o program z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Mam pytanie w jakim programie najlepiej robić tablice rejestracyjne oraz inne oznaczenia do trucków. drukarke mam dobrej jakości chodzi mi przede wszystkim o program z góry dzięki Dowolny program graficzny, który "ogarniasz". Ja np. robię sobie tablice rejestracyjne w Paint, bo najłatwiej mi "wyczyścić" piksle do koloru białego (ze zdjęcia oryginalnych tablic), potem importuję do Corela i "trasuje mapę bitową", za każdym razem z inną ilością wygładzeń i szczegółów, żeby nie zniekształcić, ale wygładzić. Pzodrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam mam pytanie kiedyś widziałem taki jak by katalog z KFSu i czy mógł by ktoś mi dać link do takowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam mam pytanie kiedyś widziałem taki jak by katalog z KFSu i czy mógł by ktoś mi dać link do takowego Proszę bardzo: http://www.mad-modelle.de/pdf/cat06_2nd.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Bardzo dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asc_driver Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 koledzy zabieram sie za malowanie dafa w takich barwach tylko nie jestem pewien koloru czy jest to wisniowy metalik czy zwykły akryl więcej samochodów w tym malowaniu http://www.lkw-infos.eu/speditionen/images/g-h/haenen/teil-1/Haenen%20(1)/album/sp-haenen-1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Jak na moje oko to metalik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Jak na moje oko to metalik Też tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martines333 Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 mam pytanko, jaki podkład stosujecie? w sprayu czy może inny i jakiej firmy? Prosiłbym także o link odnośnie malowania pojazdu od podstaw, ponieważ zaczynam przygodę z modelowaniem. z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Ja stosuje samochodowy podkład w spreju Motip. Tak samo z lakierami Dostępne w każdym sklepie z artykułami chemicznymi, i w sklepach motoryzacyjnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Ja stosuje samochodowy podkład w spreju Motip. DupliColor to dokładnie ten sam podkład, tylko tańszy. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 DupliColor to dokładnie ten sam podkład, tylko tańszy Dzięki za info Będę szukał Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Mam pytanko...moze i glupie ale o co chodzi z "Washem"??? Niemam zielonego pojęcia co to oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Mam pytanko...moze i glupie ale o co chodzi z "Washem"???Niemam zielonego pojęcia co to oznacza Poczytaj sobie tu: viewtopic.php?t=6669 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 Witam, Mam pytanie jak wykonać światła stylu NL, macie pomysł? Zdjęcie pochodzi z: www.patrickvdhoeven.nl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 W zestawie akcesorii Italeri 720 są różnej wielkości klosze, można je pomalować, a chromowane obwódki wykonać np. z kawałków drutu. Ewentualnie można kupić gotowe: klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Tak, w zestawie, o którym mówi tornado są zarówno klosze, jak i zderzak, który można przerobić na taki, jak na zdjęciu. Gotowe mają tą wadę, że są jednolitego koloru. Przezroczyste, z zestawu akcesoriów, można pomalować dowolnie. Ja bym zrobił błyszczącą obwódkę poprzez wycięcie okrągłych kawałków folii samoprzylepnej błyszczącej (kupionej, lub pozostałości po folii w Scanii Atelier czy Mercedes Actros Black Edition). Można też spróbować dopasować podkładki pod śruby (nakrętki) - są również takie błyszczące. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Dzięki JarekS i Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 irizar dobre są do tego światła z zabudowy wrecker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 irizar dobre są do tego światła z zabudowy wrecker Dokładnie Ja się podłącze do ostatnio poruszonego tematu,a więc : 0,5 mm polistyren powinien pasować do zrobienia takiego zderzaka ? Czy może lepiej 0,25 ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 0,5 mm polistyren powinien pasować do zrobienia takiego zderzaka ? Czy może lepiej 0,25 ? Oba są bardzo cienkie, ale jak już masz robić z któregoś, to 0,5mm. Ja osobiście zrobiłbym z 1mm - polistyren to nie plastik, jest o wiele bardziej miękki i giętki. Element z polistyrenu 0,25mm jest tak cienki, że jak nałożysz grubszą warstwę kleju do plastiku, to się pomarszczy "na wylot". Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi