Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Maciek007

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie głupie pytanie... Czy jeśli wypoleruję matowy bezbarwny to będzie się błyszczał jak lakier błyszczący?

Tak będzie się błyszczał.

Witam.Czy te etapy składania modelu są wg Was dobre ? poprawcie mnie jeśli coś jest źle.Maluje pędzelkiem i wydaje mi się że podkładu nie trzeba będzie

1.Skleić model

2.Pomalować

3.sidolux

4.kalka

5.wash

6.lakier matowy

7.filter

8.obicia modelu

9.pigmenty

Mam jeszcze jedno pytanko.

Moczyłem w płynie DOT3 felgi chromowane od Hellera to na drugi dzień chrom już schodził a wrzuciłem felgi Italeri i po tygodniu nawet gdy szorowałem szczoteczką do zębów nie za bardzo chciał schodzić więc chciałbym się dowiedzieć coś o kąpieli w Krecie. Chodzi o ten od udrażniania rur w granulkach? Jak przygotować taką kąpiel i czy nic nie zrobi plastikowi?

Krzysiu

Do słoika jednolitrowego nalewasz full wody , w ciepłej wodzie , nie gorącej/wrzątku! i wsypujesz z 5 nakrętek. Możesz nawet wsypać i całe opakowanie , i tak Ci się nic nie stanie 15 min i czyste fele.

Pozdrawiam.

A tak samo można z malowanymi elementami? Bo używałem zawsze dota, ale ale on traci ważność i swą"moc" czy tak samo kret z czasem się osłabia?? A może za każdym razem trzeba to od nowa robić, kupić kreta itd?

Ten, który ci się podoba bardziej . Szczerze ja bym wziął BMW, ale nie wiem jak jest z zawartościami pudełek tych modeli i z ich wykonaniem . Jak źle radzę to umywam ręce .

Krzysiu

Do słoika jednolitrowego nalewasz full wody , w ciepłej wodzie , nie gorącej/wrzątku! i wsypujesz z 5 nakrętek. Możesz nawet wsypać i całe opakowanie , i tak Ci się nic nie stanie 15 min i czyste fele.

Pozdrawiam.

Nie wsypuj całego kreta do wody, bo wywołasz reakcję chemiczną i b. wysoką temperaturę która zniekształci plastyk. Tak załatwiłem sobie kominy od Mana . Trzeba odczekać aż roztwór będzie chłodny.

Przy okazji mam pytanie--- na co wklejacie szyby do modeli ?

Koledzy mam do Was pytanie- do czego służa te gumowe pasy? Proszę o ewentualne zdjęcia zastosowania czegoś takiego. http://44214.dynamicboard.de/t920f18-Dodge-Little-Tow-Truck.html

Podłacza sie w celu podniesienia auta do góry i żeby nie uszkodził zderzaka w pojeździe. Pod spodem widać coś w rodzaju sztywnego holu który pozwala na utrzymanie dystansu pomiedzy holownikiem a autem holowanym.

Przy okazji mam pytanie--- na co wklejacie szyby do modeli ?

Clear fix humbrola- musisz uważać bo jak spadnie ci klej na szybke to i tak będzie ślad ale nie ma takiego efektu co kropelka tzn. "parowania i matowego miejsca"

Jaki model lepiej kupić Audi 90 Fujimi czy bmw e34 Schnitzer Fujimi.

Gdzie będziesz kupował to Audi? Poszukuje tego modelu, ale nigdzie nie mogę go znaleźć

Ja w ...... na pw,mam pytanie jakich farb użyć do malowania świateł w modelach?I tu 2 zamówiłem 2 tyg. temu bmw e30 z modelcentrum i teraz weszłem na tą stronę i szkukam mojego bmw a tam bo go nie ma i co teraz,model jeszcze nie przyszedł a jak go zamawiałem "status:Dostępny" co teraz?

Pisownia!

Jeżeli nie zdążyli wysłać zanim im się skończyły zapasy, to sobie poczekasz aż dostaną dostawę i dopiero ci wyślą. Jeśli wysłali ten model zanim im się skończyły zapasy to niedługo powinieneś go dostać. Jakież to wszystko odkrywcze . Zrozumiał ktoś?

Spróbuj skontaktować się z "władzami" modelcentrum i zapytaj co i jak.

Nie śmieje się z tego, że najprawdopodobniej będziesz musiał czekać na model tylko z tego w jak niefortunny sposób udało mi się wypowiedzieć. Mogłem napisać to prościej, ale napisałem tak jak widać i to mnie rozbawiło. Nie chciałem cię urazić, o ile uraziłem. Pozdrawiam