Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Macisso nie przepraszaj! Od tego forum by pytać.

Osobiście bardzo się ciesze z każdego pytania i uwagi.

Malowanie Bismarcka, jak wiele kwestii związanych z tym okrętem, jest dyskusyjne. Rożne źródła wskazują na malowanie dachu nadbudowki o ktory pytasz kolorem jasnoszarym, ja jednak obralem schemat malowania wg Johna Asmussen'a i jego strony bismarck-class.dk

http://bismarck-class.dk/bismarck/paint_schemes/paintbism1941rheinubung.html

Ten schemat malowania potwierdzają także zdjęcia wraku Bismarcka.

http://bismarck-class.dk/bismarck/wreck/bismarck_wreck_2.html

Wyraźnie widać dwukolorowe malowanie dachu nadbudowki.

Pozdrawiam Skell

Napisano
Malowanie Bismarcka, jak wiele kwestii związanych z tym okrętem, jest dyskusyjne. Rożne źródła wskazują na malowanie dachu nadbudowki o ktory pytasz kolorem jasnoszarym, ja jednak obralem schemat malowania wg Johna Asmussen'a i jego strony bismarck-class.dk

No racja. Faktycznie gdzie nie spojrzeć to różne źródła rozmijają się w tej kwestii... W sumie mogłem głębiej podłubać zanim zapytałem Ciebie, ale jak to już bywa- czas nie bardzo pozwolił

Pozdrawiam i do usłyszenia.

Napisano

Witam pierwszy raz tu zajrzalem do ciebie i powiem ze zgrzeszyłem :P

fajnie ci idzie moj bedzie troche wiekszy zreszta z tego co wiem to go juz widziales :P ale tez nie malo pracy jest przy nim . Ogólnie podoba mi sie twoj egzemplarz . jednak ciekawostka dla mnie to ten eksploatacyjny malunek ciekawy pomysł moze nawet pozwole sobie z niego skorzystac jesli pozwolisz , jezeli mi cos nie wyjdzie z malowaniem :P

powodzenia i pozdrawiam bismarck'owców

Napisano

Civic_PL

Więcej nie grzesz - zaglądaj ile dusza zapragnie ;-)

Dzięki za uznanie mej pracy. Podziwiam Bismarcki z Hachette, ale jak dla mnie Bismarck w 1/200 to ciutkę przyduży model.... Wybrałem trzystapięćdziesiątkę i bardzo się cieszę. Osobiście wydaje mi się, że to optymalna skala do modeli dużych okrętów.

Co do malowania - staram się oddać Bismarcka z dnia bitwy w Cieśninie Duńskiej, stąd wstępne ślady "ręcznego" zamalowania pasów przez załogę w norweskich fiordach.

Malunek eksploatacyjny jeszcze mój Bismarck dostanie ;-)...

Wracając do modelu....

Zmęczyłem trały przeciwminowe.

Potrzebuję już podłubać przy jakimś większym elemencie - bardziej okazałym i efektownym, a nie przy tej drobnicy...

Trochę czuję się jakbym dreptal w miejscu, ale cóż - nikt nie mówił, że będzie prosto.....

Zdjęcia "parawanów".

IMG_5529_zpsa24cbf6d.jpg

IMG_5530_zpsac6f7660.jpg

IMG_5531_zps50222f3c.jpg

IMG_5532_zpsf235c196.jpg

Niestety "macro oko" aparatu jest bezwzględne - na żywo wygląda toto bardziej elegencko.

Pozdrawiam

Skell

Napisano
Zmęczyłem trały przeciwminowe.

I za ten mozół

Potrzebuję już podłubać przy jakimś większym elemencie - bardziej okazałym i efektownym, a nie przy tej drobnicy...

Oj bardzo dobrze Cię rozumiem

Niestety "macro oko" aparatu jest bezwzględne - na żywo wygląda toto bardziej elegencko.

Daj spokój. Genialnie to wygląda! Kiedy malujesz całą drobnicę? Ciekaw jestem jak będzie się całość prezentowała w gustownym szarym

Pozdrawiam

Maciek

Napisano

Jak tak widzę tę Twoją drobince i myślę co mnie czeka (i czego mi nie odpuścicie), to ja chyba biorę znowu urlop

...

świetna robota, tylko czekam na malowanie

...

Napisano

Co do malowania - najpierw chcę ukończyć detale nadbudówki i komina, potem naprawić deskowanie pokładu uszkodzone podczas wymiany świetlików, następnie polakierować finalnie pokład i wreszcie jazda z maskowaniem/malowaniem.

Tyle z moich planów - trzymajcie kciuki.

Napisano

Kciuki trzymamy, szczególnie mnie interesuje malowanie pokładu. Tylko czy nie lepiej Ci będzie wpierw całość prysnąć farbką, a dopiero na koniec polakierować i zmatowić (jeśli zajdzie taka potrzeba) ?

...

Napisano
Co do malowania - najpierw chcę ukończyć detale nadbudówki i komina, potem naprawić deskowanie pokładu uszkodzone podczas wymiany świetlików, następnie polakierować finalnie pokład i wreszcie jazda z maskowaniem/malowaniem.

Byle nie za długo, bo popcorn mi się kończy

Pozdrawiam

Maciek

Napisano

November4 - Lionroara kupiłem na allegro. Lufy poszły w ludzi na aukcji dawno temu, widać komuś spodobało się moje zdjęcie, albo idą dalej w świat ;-)

Na większe postępy prac ciągle musicie poczekać, a na dziś mam niewielką aktualizację:

Dorobiłem drabinki na tyle nadbudówki:

IMG_5533_zpscf73c759.jpg

IMG_5535_zpsb4529865.jpg

oraz kolejne detale pokładu, między innymi zejście pod pokład, o którym zapomniał Revell....

IMG_5534_zps59cc6426.jpg

Dla urozmaicenia otworzyłem jeden właz dodając wewnątrz schody - mała rzecz, a cieszy.

IMG_5536_zpsab74ec0b.jpg

Pozdrawiam wszystkich stoczniowców

Skell

Napisano
Dla urozmaicenia otworzyłem jeden właz dodając wewnątrz schody - mała rzecz, a cieszy.
Ano własnie - mała rzecz, a cieszy

wielkamucha

Napisano

A ja jestem pod wrażeniem odwzorowania... że też Ci się tak chce. Robota miodzio Bardzo mi się podobają zdjęcia pokładu i wszystkie zbliżenia.

Pamiętaj, obiecałeś pomóc z malowaniem pokładu

...

Napisano

U la la Panie skell. No pozazdrościć jakości i precyzji wykonania

Tylko mam jedno "ale".

Kiedy Ty to w końcu pomalujesz....????? Nie trzymaj już mnie z tym

Pozdrawiam i śledzę postępy z kapiącą na klawiaturę śliną

Napisano

Dzięki Panowie!

Wallace Oczywiście, że pomogę ;)

n1gdy Witaj w klubie Bismarckowców

NIe ma na co czekać - ruszaj z budową - wszystkiego nauczysz się po drodze!

(zaczynam podejrzewać w ostatnich czasach rozwój nowej choroby zakaźnej (z łac.): Bismarckofilia)

Btw. w końcu się admin wnerwi i wrzuci nas wszystkich do jednego wora....

Macisso Nie chcę się powtarzać, już pisałem kiedy pomaluję ;-) Co do mojej precyzji i jakości to mam jej wiele do zarzucenia, ale staram się, staram...

....a w stoczni.... uparłem się wykonać przewody instalacji elektrycznej na nadbudówce - oczywiście nie wszystkie, ale te które najbardziej rzucają się w oczy na zdjęciach - jak skończę wrzucę fotki co z tego wyszło

Pozdrawiam

Skell

Napisano

To ja przywalę śmiało: kiedy koniec ? ? ?

ps - ucieszysz się, szpachla dotarła, niedługo dłubię dalej, bo coś mi tu forum "zaśmiecacie" Bismarck'ami

...

Napisano

Macisso Nie chcę się powtarzać, już pisałem kiedy pomaluję ;-)

Nie popędzam. Tym bardziej że idzie Ci baaaardzo zacnie

uparłem się wykonać przewody instalacji elektrycznej na nadbudówce

Też o tym myślałem jakiś czas, ale doszedłem do mniosku że jeszcze nie w tym modelu takie ekscesy...

ucieszysz się, szpachla dotarła

Nieeeeee....... W końcu

niedługo dłubię dalej, bo coś mi tu forum "zaśmiecacie" Bismarck'ami

he he. Ano zaśmiecamy ile się da

Napisano

Dzięki arni.

Co do wodowania - to po skończeniu modelu pokombinuję pseudodioramkę z wodą jako alternatywa dla klasycznej dechy.

Wallace

To ja przywalę śmiało: kiedy koniec ? ? ?

Obstawiam jeszcze ze trzy, może cztery wiosny ;-), może wcześniej, a może później, a może... heh, żebym ja to wiedział....

Wracając do stoczni - elektrycy się spisali, a ja myślałem, że relingi na kominie są upierdliwe. Więcej kabelków nie robię, ale jak zwykle dodam, że warto było, zresztą oceńcie sami:

IMG_5537_zps8a8dd43e.jpg

i z moim ulubionym aktorem: Groszem Polskim

IMG_5539_zpsc0c83600.jpg

IMG_5540_zps24536194.jpg

Uff.. na tym, ogłaszam wszem i wobec, zakończenie prac z tzw drobnicą poziomu pierwszego.

Biorę się za poprawki malarskie deskowania pokładu i w końcu skleję coś z plastiku... (taką mam przynajmniej nadzieję)

Napisano

Ja jak swojego Bismarcka robiłem, to po sklejeniu całego kadłuba z głównym pokładem zrobiłem mu wodowanie w wannie ;] [ serio xD ]

Napisano

skell, no i dobrze: nie pali się. Ma być zrobione porządnie, a nie szybko. A na razie Ci to wychodzi całkiem całkiem A tak poważnie - baaardzo fajnie Rozumiem, że pokład będziesz teraz maskować, a potem pomalujesz dodatki ?

...

arni, ty chyba jakiś wariat jesteś

...

Napisano

Brawo!!!! Zaj... przewody elektryczne! Zastanawiam się kiedy dorzucisz skrzynki elektryczne z narysowanym schematem podłączeń

A tak poważnie to dokonałeś rzeczy genialnej! Jeszcze raz BRAWA!

Pozdrawiam i bacznie obserwuję

Maciek

Napisano

Wiecie co, czym więcej patrzyłem na swoją nadbudówkę, tym bardziej coś mi nie pasowało... nie mówiąc o zdjęciach makro, gdzie wszystko wygląda koszmarnie, krzywe i utytłane klejem - przede wszystkim iluminatory.

.... co to ja mówiłem?... "koniec drobnicy"? - ano nie wyszło... spróbowałem i nawierciłem pierwszy iluminator, potem kolejny i kolejny...

...i machnąłem wszystkie.

Wreszcie te blaszkowe pierdółki nabrały jakiegoś wyrazu.

IMG_5541_zps7b104a21.jpg

Pewnie już macie dość zdjęć tej nadbudówki. Obiecuję poprawę ;-) I biorę się za poprawę deskowania.

Napisano

Mówiąc szczerze to załatw sobie lub zrób małą szlifierkę elektryczną, bo jak to zaczniesz malować to gwarantuję, że te niechciane babole mocno wyjdą ...

A tak to całkiem całkiem fajnie to wygląda ;)

Jak jeszcze nie przyklejałeś tych nadbudówek do pokładu głównego to można by było porobić jakieś nie za mocne oświetlenie [ drobne druciki przewodowe to nie będzie problem przepuścić ]. Dało by t fajniejszy efekt przy tych porozwiercanych bulajach ;) Włącznik drobny, wraz z bateryjkami [np jak do zegarka ] zawsze można zainstalować w kominie, pod głównym "okapem" owego komina ;]