skell Napisano 19 Września 2010 Autor Share Napisano 19 Września 2010 Macisso nie przepraszaj! Od tego forum by pytać. Osobiście bardzo się ciesze z każdego pytania i uwagi. Malowanie Bismarcka, jak wiele kwestii związanych z tym okrętem, jest dyskusyjne. Rożne źródła wskazują na malowanie dachu nadbudowki o ktory pytasz kolorem jasnoszarym, ja jednak obralem schemat malowania wg Johna Asmussen'a i jego strony bismarck-class.dk http://bismarck-class.dk/bismarck/paint_schemes/paintbism1941rheinubung.html Ten schemat malowania potwierdzają także zdjęcia wraku Bismarcka. http://bismarck-class.dk/bismarck/wreck/bismarck_wreck_2.html Wyraźnie widać dwukolorowe malowanie dachu nadbudowki. Pozdrawiam Skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 19 Września 2010 Share Napisano 19 Września 2010 Malowanie Bismarcka, jak wiele kwestii związanych z tym okrętem, jest dyskusyjne. Rożne źródła wskazują na malowanie dachu nadbudowki o ktory pytasz kolorem jasnoszarym, ja jednak obralem schemat malowania wg Johna Asmussen'a i jego strony bismarck-class.dk No racja. Faktycznie gdzie nie spojrzeć to różne źródła rozmijają się w tej kwestii... W sumie mogłem głębiej podłubać zanim zapytałem Ciebie, ale jak to już bywa- czas nie bardzo pozwolił Pozdrawiam i do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 Spoko, "trochę" już siedzę w temacie wiec wal śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Civic_PL Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Witam pierwszy raz tu zajrzalem do ciebie i powiem ze zgrzeszyłem :P fajnie ci idzie moj bedzie troche wiekszy zreszta z tego co wiem to go juz widziales :P ale tez nie malo pracy jest przy nim . Ogólnie podoba mi sie twoj egzemplarz . jednak ciekawostka dla mnie to ten eksploatacyjny malunek ciekawy pomysł moze nawet pozwole sobie z niego skorzystac jesli pozwolisz , jezeli mi cos nie wyjdzie z malowaniem :P powodzenia i pozdrawiam bismarck'owców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Civic_PL Więcej nie grzesz - zaglądaj ile dusza zapragnie ;-) Dzięki za uznanie mej pracy. Podziwiam Bismarcki z Hachette, ale jak dla mnie Bismarck w 1/200 to ciutkę przyduży model.... Wybrałem trzystapięćdziesiątkę i bardzo się cieszę. Osobiście wydaje mi się, że to optymalna skala do modeli dużych okrętów. Co do malowania - staram się oddać Bismarcka z dnia bitwy w Cieśninie Duńskiej, stąd wstępne ślady "ręcznego" zamalowania pasów przez załogę w norweskich fiordach. Malunek eksploatacyjny jeszcze mój Bismarck dostanie ;-)... Wracając do modelu.... Zmęczyłem trały przeciwminowe. Potrzebuję już podłubać przy jakimś większym elemencie - bardziej okazałym i efektownym, a nie przy tej drobnicy... Trochę czuję się jakbym dreptal w miejscu, ale cóż - nikt nie mówił, że będzie prosto..... Zdjęcia "parawanów". Niestety "macro oko" aparatu jest bezwzględne - na żywo wygląda toto bardziej elegencko. Pozdrawiam Skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Zmęczyłem trały przeciwminowe. I za ten mozół Potrzebuję już podłubać przy jakimś większym elemencie - bardziej okazałym i efektownym, a nie przy tej drobnicy... Oj bardzo dobrze Cię rozumiem Niestety "macro oko" aparatu jest bezwzględne - na żywo wygląda toto bardziej elegencko. Daj spokój. Genialnie to wygląda! Kiedy malujesz całą drobnicę? Ciekaw jestem jak będzie się całość prezentowała w gustownym szarym Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Jak tak widzę tę Twoją drobince i myślę co mnie czeka (i czego mi nie odpuścicie), to ja chyba biorę znowu urlop ... świetna robota, tylko czekam na malowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Co do malowania - najpierw chcę ukończyć detale nadbudówki i komina, potem naprawić deskowanie pokładu uszkodzone podczas wymiany świetlików, następnie polakierować finalnie pokład i wreszcie jazda z maskowaniem/malowaniem. Tyle z moich planów - trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Kciuki trzymamy, szczególnie mnie interesuje malowanie pokładu. Tylko czy nie lepiej Ci będzie wpierw całość prysnąć farbką, a dopiero na koniec polakierować i zmatowić (jeśli zajdzie taka potrzeba) ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Co do malowania - najpierw chcę ukończyć detale nadbudówki i komina, potem naprawić deskowanie pokładu uszkodzone podczas wymiany świetlików, następnie polakierować finalnie pokład i wreszcie jazda z maskowaniem/malowaniem. Byle nie za długo, bo popcorn mi się kończy Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
November4 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 A te lufy to na alegro jeszcze są. (Gzieś ty dostał lionora). Świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 6 Października 2010 Autor Share Napisano 6 Października 2010 November4 - Lionroara kupiłem na allegro. Lufy poszły w ludzi na aukcji dawno temu, widać komuś spodobało się moje zdjęcie, albo idą dalej w świat ;-) Na większe postępy prac ciągle musicie poczekać, a na dziś mam niewielką aktualizację: Dorobiłem drabinki na tyle nadbudówki: oraz kolejne detale pokładu, między innymi zejście pod pokład, o którym zapomniał Revell.... Dla urozmaicenia otworzyłem jeden właz dodając wewnątrz schody - mała rzecz, a cieszy. Pozdrawiam wszystkich stoczniowców Skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Dla urozmaicenia otworzyłem jeden właz dodając wewnątrz schody - mała rzecz, a cieszy.Ano własnie - mała rzecz, a cieszy wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 A ja jestem pod wrażeniem odwzorowania... że też Ci się tak chce. Robota miodzio Bardzo mi się podobają zdjęcia pokładu i wszystkie zbliżenia. Pamiętaj, obiecałeś pomóc z malowaniem pokładu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 U la la Panie skell. No pozazdrościć jakości i precyzji wykonania Tylko mam jedno "ale". Kiedy Ty to w końcu pomalujesz....????? Nie trzymaj już mnie z tym Pozdrawiam i śledzę postępy z kapiącą na klawiaturę śliną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Dzięki Panowie! Wallace Oczywiście, że pomogę ;) n1gdy Witaj w klubie Bismarckowców NIe ma na co czekać - ruszaj z budową - wszystkiego nauczysz się po drodze! (zaczynam podejrzewać w ostatnich czasach rozwój nowej choroby zakaźnej (z łac.): Bismarckofilia) Btw. w końcu się admin wnerwi i wrzuci nas wszystkich do jednego wora.... Macisso Nie chcę się powtarzać, już pisałem kiedy pomaluję ;-) Co do mojej precyzji i jakości to mam jej wiele do zarzucenia, ale staram się, staram... ....a w stoczni.... uparłem się wykonać przewody instalacji elektrycznej na nadbudówce - oczywiście nie wszystkie, ale te które najbardziej rzucają się w oczy na zdjęciach - jak skończę wrzucę fotki co z tego wyszło Pozdrawiam Skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 To ja przywalę śmiało: kiedy koniec ? ? ? ps - ucieszysz się, szpachla dotarła, niedługo dłubię dalej, bo coś mi tu forum "zaśmiecacie" Bismarck'ami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Macisso Nie chcę się powtarzać, już pisałem kiedy pomaluję ;-) Nie popędzam. Tym bardziej że idzie Ci baaaardzo zacnie uparłem się wykonać przewody instalacji elektrycznej na nadbudówce Też o tym myślałem jakiś czas, ale doszedłem do mniosku że jeszcze nie w tym modelu takie ekscesy... ucieszysz się, szpachla dotarła Nieeeeee....... W końcu niedługo dłubię dalej, bo coś mi tu forum "zaśmiecacie" Bismarck'ami he he. Ano zaśmiecamy ile się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 A wodowanie miał chociaż już Twój Bismarck ? ;) Bardzo ładna praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 18 Października 2010 Autor Share Napisano 18 Października 2010 Dzięki arni. Co do wodowania - to po skończeniu modelu pokombinuję pseudodioramkę z wodą jako alternatywa dla klasycznej dechy. Wallace To ja przywalę śmiało: kiedy koniec ? ? ? Obstawiam jeszcze ze trzy, może cztery wiosny ;-), może wcześniej, a może później, a może... heh, żebym ja to wiedział.... Wracając do stoczni - elektrycy się spisali, a ja myślałem, że relingi na kominie są upierdliwe. Więcej kabelków nie robię, ale jak zwykle dodam, że warto było, zresztą oceńcie sami: i z moim ulubionym aktorem: Groszem Polskim Uff.. na tym, ogłaszam wszem i wobec, zakończenie prac z tzw drobnicą poziomu pierwszego. Biorę się za poprawki malarskie deskowania pokładu i w końcu skleję coś z plastiku... (taką mam przynajmniej nadzieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Ja jak swojego Bismarcka robiłem, to po sklejeniu całego kadłuba z głównym pokładem zrobiłem mu wodowanie w wannie ;] [ serio xD ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 skell, no i dobrze: nie pali się. Ma być zrobione porządnie, a nie szybko. A na razie Ci to wychodzi całkiem całkiem A tak poważnie - baaardzo fajnie Rozumiem, że pokład będziesz teraz maskować, a potem pomalujesz dodatki ? ... arni, ty chyba jakiś wariat jesteś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Brawo!!!! Zaj... przewody elektryczne! Zastanawiam się kiedy dorzucisz skrzynki elektryczne z narysowanym schematem podłączeń A tak poważnie to dokonałeś rzeczy genialnej! Jeszcze raz BRAWA! Pozdrawiam i bacznie obserwuję Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 19 Października 2010 Autor Share Napisano 19 Października 2010 Wiecie co, czym więcej patrzyłem na swoją nadbudówkę, tym bardziej coś mi nie pasowało... nie mówiąc o zdjęciach makro, gdzie wszystko wygląda koszmarnie, krzywe i utytłane klejem - przede wszystkim iluminatory. .... co to ja mówiłem?... "koniec drobnicy"? - ano nie wyszło... spróbowałem i nawierciłem pierwszy iluminator, potem kolejny i kolejny... ...i machnąłem wszystkie. Wreszcie te blaszkowe pierdółki nabrały jakiegoś wyrazu. Pewnie już macie dość zdjęć tej nadbudówki. Obiecuję poprawę ;-) I biorę się za poprawę deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Mówiąc szczerze to załatw sobie lub zrób małą szlifierkę elektryczną, bo jak to zaczniesz malować to gwarantuję, że te niechciane babole mocno wyjdą ... A tak to całkiem całkiem fajnie to wygląda ;) Jak jeszcze nie przyklejałeś tych nadbudówek do pokładu głównego to można by było porobić jakieś nie za mocne oświetlenie [ drobne druciki przewodowe to nie będzie problem przepuścić ]. Dało by t fajniejszy efekt przy tych porozwiercanych bulajach ;) Włącznik drobny, wraz z bateryjkami [np jak do zegarka ] zawsze można zainstalować w kominie, pod głównym "okapem" owego komina ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi