kzugaj Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 właśnie chodzi mi o środkową część kadłuba lewej burty najlepiej z taśmą maskującą bo chyba popełniłeś błąd przy maskowaniu. Dlatego chciałem zobaczyć fotke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Myślę, że tymczasowo faktycznie, znaki rozpoznania lotniczego zakrywane były brezentem, lecz po wyjściu okrętu na Atlantyk swastyki były najprawdopodobniej zamalowane 22 maja 1941 (na podstawie zrekonstruowanego dziennika - http://www.kbismarck.com/archives/bs-ktb.zip) i taką właśnie wersję przyjąłem w moim modelu. Popieram Twoją decyzje. Na burzliwym Atlantyku pozrywało by te brezenty. Czekam na kolejne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 26 Marca 2009 Autor Share Napisano 26 Marca 2009 okonek, dzięki za info. ...ze strony merytoryczno-historycznej, chcę poruszyć temat dodatkowych plotek 20mm przy rufowym stanowisku kierowania oginiem. W sieci znajdujemy wiele modeli Bismarcka w malowaniu z operacji, które mają pominięte plotki na górnym pokładzie rufowym, lub ustawione na standardowej lawecie morskiej. Większość publikacji jakie widziałem, albo pomija ten temat, albo na planach sugeruje użycie stojących "dwudziestek" takich jak w pozostałej części okrętu. W modelu Revell'a zaproponowano lawety lądowe dla dodatkowych plotek, zaintrygowany tym faktem (kto ma rację?) zacząłem szukać informacji na ten temat. Potwierdzenie wersji zaproponowanej w Bismarcku Revella znalazlem w Encyklopedii Okrętów Wojennych nr 017 Aj-Press'u. Jest tam wzmianka o instalacji dodatkowych dwudziestek plot na lawetach lądowych przed operacją Rheinubung, jak też plany okrętu, które to potwierdzają. Jako iż jest to jedyna znana mi publikacja dotycząca tematu, szukam kolejnych źródeł informacji, aby potwierdzić wersję z lawetami lądowymi (jako najbardziej prawdopodobną) lub ją odrzucić. BTW - co do E.O.W.#17 AJPress' u - nie zgadzam się z przyjętą przez nich wersją dotyczącą malowania okrętu w jego ostatnich dniach. kzugaj, na specjalne życzenie, lewa burta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 (edytowane) Dzieki za fotke Skell. Widze na tym ujęciu że wszystko jest ok. Chodziło mi dokładnie o te środkowe pasy. Na kadłubie jest załamanie tych pasów a na wcześniejszej fotce nie było tego widać. Przypuszczałem że nie popełniłeś tego błedu ale zrozum chciałem sie tylko upewnić. Zwracam chonory. Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 zapraszamy z bliźniakiem ;-) w kwestii tego bliźniaka to zapraszam tutaj Starsze bliźniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 27 Marca 2009 Autor Share Napisano 27 Marca 2009 Wieże oblaszkowane... ...właściwie to nie do końca oblaszkowane, brakuje jeszcze handraili - ciągle szukam odpowiednich zdjęć wieży Bruno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 bardzo fajna i czysta robota widać, że wkładasz w to dużo serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Dzięki Wallace - co do czystości - niestety, nie zawsze jestem usatysfakcjonowany z efektów mojej pracy pod tym wzglęcem... Malowania kadłuba, ciąg dalszy: Kadłub pomalowany białą farbą i (po wyschnięciu) zamaskowany. Pasy kamuflażu bałtyckiego ukończone: Później poszedł "panzer grau" na dziób i rufę. Z maskowania pozostały na kadłubie kompletne "false wave'y" na dziobie i połowiczne na rufie zakrywając białą farbę. Następnym krokiem będzie zamalowanie kamuflażu tak aby ogólny jego zarys przeświecał spod głównego koloru kadłuba. Trzymajcie kciuki. BTW ... a mógłbym od razu machnąć wszystko na szaro i już.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 (edytowane) a mógłbym od razu machnąć wszystko na szaro i już.... ;-) Mógłbyś ale patrząc na to jak podchodzisz do tego modelu później byłbyś niezadowolony. Zresztą fotki na stronie, którą sam już pokazałeś mówią, że wybrałeś dobrą drogę Edytowane 30 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 bardzo ładne malowanie, można prosić o zbliżenia ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 Okonek Mógłbyś ale patrząc na to jak podchodzisz do tego modelu później byłbyś niezadowolony ...żartowałem... ;-) Według mnie należy oddać jak najbardziej się da sposób malowania oryginału tak aby osiągnąć zadawalające efekty. Tym bardziej, że w tym konkretnym przypadku można tylko domniemywać jaki był kolor "prześwitującego" kamuflażu bałtyckiego. Wallace Co do zbliżeń - niewiele będzie widać na zbliżeniu - nie omieszkam wrzucić szczegółów po ukończenia malowania oraz naniesieniu weatheringu/wateringu ;-). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Ufff... Uporałem się z zamaskowywaniem/odmaskowywaniem, zamalowywaniem/odmalowywaniem, wstępnym washem i śladami eksploatacji. Efekt poniżej: sterburta bakburta Obiecane zbliżenia: Teraz czeka mnie maskowanie oraz malowanie części podwodnej.... ....i na podstawkę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 No i Nawet ciekawie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek1984 Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 mam pytanko?czy można gdzieś dorwać blaszki do modelu tirptza skala 1:350 academy lub tamyi? chodzi głównie o relingi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Ja właśnie kupiłem blaszki do Tirpitza. Tak jak kzugaj pisał - u przedstawiciela Eduard, we Wrocku. Nr katalogowy to 53004 - dedykowany do modelu Tamiya. Ja mam Academy, ale to podobno klon Tamiyi. Niektóe firmy "blaszkowe" produkują blachy Bismarck/Tirpitz, Eduard robi inne. Ponadto, inne są do Revella, inne do Tamiya. Do Tirpitza jest kilka zestawów Eduarda, o różnej wielkości. Same relingi chyba też są. Te co kupiłem, kosztowały 119zł (cena katalogowa 54$) - więc chyba w dobrej cenie. Zestaw składa się z czterech ramek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Jeżeli chodz Ci głównie o relingi to dlaczego by nie skorzystać z zestawów ogólnych - tylko z relingami (np. Eduard 99010 Kriegsmarine Railing 1/350). Polecam stronkę www.eduard.cz - można obejrzeć blaszki i często ściągnąć instrukcję montażu w pdf. okonek Dzięki. W realu wygląda o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Kolejna aktualizacja - kadłub pomalowany i na podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 obudź się masz okręt przy nabrzeżu wyposażeniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Nie śpię, nie śpię Okręt przy nabrzeżu, ale brakuje siły roboczej... A poważnie to walczę z układem wentylacji barbet. Dostosowuję to co zaproponował Eduard do "jako takiego" wyglądu wentylatorów po ostatnich modernizacjach okrętu w '41r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Niewielka aktualizacja, właśnie uporałem się z uchwytami na burtach wież artyleryjskich oraz skończyłem kanały wentylacyje barbet. Cezar i Dora: Bruno: Dostosowanie blaszek Edka wymagało trochę gimnastyki, ale ogólnie jestem zadowolony z efektu końcowego. BTW. chyba żaden zestaw blaszek do Bismarcka nie oferuje możliwości wykonania poprawnych wentylatorów z 1941 roku. Następny przystanek - hangary oraz nadbudówka, parter. Pozdrawiam wszystkich "Bismarckowców" ;-), a kilku na tym forum jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 piękna robota bardzo dokładne klejenie... podziwiam Cię też za oklejanie, pewnie masa roboty była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Ładnie ci idzie. Mam taką małą uwagę. Mianowicie na wierzy bruno masz chyba zbyt głębokie rysy po szlifowaniu jak usuwałeś revelloska drabinkę ;) Mam też do ciebie pytanko jakiej szerokości zrobiłeś pasy na kadłubie (chodzi mi o te czarne i białe). Pozdrawiam i czekam na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 12 Maja 2009 Autor Share Napisano 12 Maja 2009 Wallace, kzugaj - dzięki za miłe słowa kzugaj, co do wieży bruno (...i nie tylko bruno) - trochę się rozpędziłem z blachami i nie dopatrzyłem podrapanych burt wież (ech, praca nad modelem późną nocą), ale już się poprawiam i szpachluję Niedługo zaktualizuję wątek - aktualnie w stoczni waloryzowane są ściany głównej nadbudówki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 A w oczekiwaniu na ciąg dalszy, polecam film 'Polowanie na Bismarcka' - dokumentalny, świetnie zrobiony. Pod tym linkiem nr 11. http://peb.pl/filmy-dokumentalne/287869-rapidshare-history-chanel-dogfights-pilot-tvrip.html A pod nr 7 jest ostatnia bitwa Yamato - też ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 Aktualizacja - detale nadbudówki in progress... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi