reggy Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Odważnie, pięknie i inspirująco. Czekam na więcej. Podoba mi się cieniowanie płotu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 reggy, a co tak nagle łapkę w dół odwróciłeś? panie rollingstones, Pantera jest niewiarygodna /reggy: Bo mi smutno, że ludzie robią modeliki a ja się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 A co sądzisz o LIFECOLOR Bardzo pożądne farby - mam ich trochę - jedyna wada to że trzeba rozcieńczać firmowym rozpuszczlnikiem. Do areografu lepsze niż wallejo - ale chyba gorsze niż gunze i tamiya - moim zdaniem oczywiście Podoba mi się cieniowanie płotu Jak by ci tu powiedzieć - malowałem ten płot z 10 minut - mokre w mokre - dużo rozścieńczlanika i oleje- ))) Bardzo proste ludzie robią modeliki a ja się uczę Nie mów tak - wszyscy się uczymy i każdy robi tak na ile umie - ważne aby jemu to sprawiało frajdę. Kolejny mały kroczek to pomalowanie trawy na zielono - zrobiłem to używajac vallejo i areografu. Najpierw ciemniejsza zieleń - natepnie brąz aby załatwić problem prześwitjącego kleju do płytek - a chcę oszczędzić pigmenty i nie wysypywać ich dużo a na koniec jasna zieleń. Całość prac jakieś 30 minut -ale dziś nie mam więcej czasu na malowanie. Teraz można zacząć robić roślinność wyższą. Wybrane są już kukiełki - na razie nie mają rączek bo dopiero się za nie zabieram. Ułożenie czołgu i płotku jest dosyć frywolne dopracuje się to przed przyklejeniem bo na etapy malarskie to wszystko jest zdejmowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Powiedz mi teatr działań wojennych to? Z jakiego zestawu figurki? Czy przęsła przy płocie to będą drewniane balki czy zrobisz je na betonowe? Tamta trawa jakoś lepiej mi się podobała, ale to moje zdanie. Wiem, wiem to dopiero początek prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Bo mi smutno, że ludzie robią modeliki a ja się uczę I takiemu to źle.. dzisiaj musiałem 12h pracować. "Uczyć się" jak to pięknie brzmi... kiedy to było... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 reggy napisał:Bo mi smutno, że ludzie robią modeliki a ja się uczę I takiemu to źle.. dzisiaj musiałem 12h pracować. Widzisz Mariusz do czego doszło - uczy sięi mu żle ech ta młodzież Kolejny etap to kolejne warstwy roślinności - myślę że jestem w połowie tego o czym myślę. Trawa heki - wysoka - malowana jak wcześniej Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 myślę że jestem w połowie tego o czym myślę Z tego co widzę, to jeszcze podczas imprezy w twym rodzinnym grodzie będziesz 376 źdźbło licząc od prawego dolnego rogu przechylał o 0,07 promila w lewo, żeby było jeszcze lepiej Jadziesz pan dalej , i to dobrze jadziesz , pozdrosy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Lordzie -zamierzam być w lepszym stanie niż w grodzie zwanym Bytom -) A ty się wybierasz? Dziś mi się nie chcę więcej bo gram głównie na gitarze. W przerwach sypałem śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Szczerze mówiąc ta zieleń mi do zimy nie pasuję, mogłeś trawke na żółto przemalować i ją bardziej położyć... To wygląda jak śnieg w lato... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Dumo a byłeś kiedyś zimą na łące - bo mam wrażenie że chyba nie. Szczerze mówiąć celem tej pracy jest przełamanie poglądu że zimą trawa nie jest zielona -)). Ja od dłuższego czasu robię sobie dokumentację foto różnych pór roku - łapię w obiektywie przyrodę, ale i kosz na śmieci jak jest fajnie zardzewiały, ciężaróki ubłocone i ciągniki rolnicze, koparki. I to jak to wygląda jest dla mnie inspiracją. Jak bym dał trawę na zółto to była by kolejna praca z obiegowym wyobrażeniem zimy - a tego nie chcę. Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Jak za oknem w lutym Masz moje poparcie jeśli chodzi o zgodność z prawd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 kurde podejscie naprawde innowacyjne ale podoba mi sie. rowniez nie raz zaobserwowalem taki efekt w realu.pytanie ponawiam:z czego trawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Trawa heki z czego trawa? niska pewnie polak. Kwestia trawy zimą i 1 i 2 ma rację - rozstrząsanie nie ma sensu...na zasadzie koloru błota zimą Dowód na rację jak Dumo tak i Seby. Trawka tuż po roztopie.Polna, średnio uczęszczana droga(nie dróżka, a droga) I zieleni jest, i brązu W relacji petera , z czymś zimowym wklejałem zimowe zdjęcia terenu. W kwestii modelu, to milczał będę na razie...dość mieszanie to odbieram - ale na półfazie to byłaby spekulacja. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 ładna trawa z czego robiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Ja od dłuższego czasu robię sobie dokumentację foto różnych pór roku Seba, ale 60 lat temu inaczej wszystko wyglądało Oczywiście żart, przyznam że patrząc na Twoją pracę czuć chłód PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 wystarczy odgarnąć w zimie snieg i zobaczyć, ze trawa jest zielona pod nim bardzo często. A na tej dioramce wyglada jak pierwszy śnieg np październikowy, listopadowy. Jest OK według mnie. Nie ma co tego roztrząsać. Podobnie jak z kolorem błota. Robię teraz king tigera porsche "Anneliese", ubłociłem totalnie podwozie (zatopiony w błocie), wyszło mi takie koloru czekolady do picia, tez nie wiem, czy za jasne, czy przyciemnić, czy przyżółcić ???? Każdy kolor błota od czarnego do żółtawego prawdopodobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 zamierzam być w lepszym stanie niż w grodzie zwanym Bytom -)A ty się wybierasz? Hej, chodziło mi o promil jako dziesiątą część procenta - po prostu widzę, że tym razem włączyłeś 4 bieg jeśli chodzi o pietyzm przygotowywania diory... Ale ciekawe, że tak ci się skojarzyło - a co do wyjazdu , będę wiedział w ostatniej chwili... Co do trawy - fakt, ocieplenie klimatu swoje robi, gatunki traw też już nie całkiem te same co "za wojny", ale jest jak dla mnie laika okejos. Wstaw może kilka wyższych, zeschniętych, żółtobrązowoszarych badyli i zadowolisz malkontentów... Słuchaj, płot już zostawiasz jak jest, raczej zadbany, czy jeszcze ciut podniszczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Fajnie że wzbudzone są emocje - to zawsze twórczy stan. Panowie - sprawa jest prosta i każdy ma rację - bo może nie zrozumieliśmy się na początku - celem mojej pracy jest złamanie pewnego wyobrażenia, zresztą słuszengo, że zimą roslinność jest zawsze brązowo bura. TO oczywiście prawda. NIe znaczy to że, tu ktoś ma monopol na mądrość - to przyroda sama udowadnia że jest różnie. Ja nie chcę robić kolejnej pracy zimowej z dominującym brązem tylko chcę aby to zielń dominowała . Kontrowersyjnie - nie nie jest kontrowersyjnie, to my widzimy zimę w sposób taki a wystarczy popatrzeć na zdjęcia =- przejść sięnałaki w różych warunkach pogodowych i obiegowe stan się zmienia . I to jest moje wyobrażenie. Rafciu - jak masz wskazwóki to pisz teraz a nie potem. Może mamy na dalszą cześć podobne wyobrażenie a może np twój pomysł był by ciekawszy i mógłby być zaimplementowany. Ja cały czas się uczę i poszkuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 A tam wskazówki od razu. Chodzi mi o śnieg na tanku.Właściwie to jego rozkład nieco mnie miesza w moim widzimisię. Szczerze? Bardzo fajnie że zakryłeś tym sodem te kółeczka.Nie wiem jaka jest dalsza koncepcja, ale teraz wejsc z błotkiem na bandażyki( a już jadąc po bandzie, to skoro chcą miec brązu, to tych chwastów powtykać między te kółeczka, no chyba że usłyszę że NIE MOGŁO TAK BYĆ ) ....uuu Facio, strzelić z aerka po pędzlu bryzgami błotka po felasiach I spekulując dalej, zamierzasz puścić nieco wody w wafelki, a być może jako zastana sztuka - jęzorki zmarzniętej wody(?). To tyle ze spekulowania, bo pisać to se można sajonara(vel PA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Kolejnym etapem działań jest zgranie wszystkiego do kupy - ułożenie śniegu na Panterze wcześniej nie było przypadkowe tylko dopasowywać miało warstwy śniegu do kamuflażu z gałęzi tak że rozumier twoje wzburzenie Rafale-))- wiem że wielu osobą się to nie podoba bo zasłania model ale ja uwielbiam krzaki na czołgach. Zreszta dały mi strasznie w kosć - soda na drzewach fatalnie współgrała z żywicą , Po wielu próbach użyłem lakieru do włosów i działa. Obszar ułożony testowo ale raczej tak zostanie. Potem podąże chyba drogą opisaną przez Rafała bo jest dosyć spójna z tym co sam myślałem. Idę grać na gitarze dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 wyższa trawa zjechała w słomkowe kolory. Własnie zakończyłem chyba zlanie pojazdu z kolorystyką ogólną - teraz zostanie trochę zabaw z śniegiem na ziemi. Wszystkie sugestie mile widziane bo brak mi już trochę dystansu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 (edytowane) o matko, to nie bylo przeklenstwo,nawet bym nie smial przeklinac na forum ale dobra.napisalem ze swietnie to wyszlo Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Rzeczywiście podłoże bardzo porządne, choć brakuje mi jakiś śladów czy to człeka czy jakiegoś drapieżcy (kot ;)), mile byłyby widziane jakieś sople (sopelki) na czołgu czy też jakieś oblodzenia. Jednak ciągle brakuje mi czegoś tu, myślę że chodzi o element ludzki czyli figurkę jakiegoś egona, odrazu diorama by życia nabrała. Bo na razie , jak dla mnie, jest bardzo statyczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 dobrze że zielsko słomobrazem podciągnąłeś, teraz jest TO Teraz odnośnie śniegu już mi gra ;) Jeśli już coś na siłę chcesz kombinować...to nadal nie wiem, czy ona jedzie, czy tam stanęłabyła. Jak jedzie dalej, to odpuknąłbym nieco tą czape śniegu na rancie,pod choinkami(rant styku płyt góra - dół I tak dłużej wpatrując się, troszkę przeszkadza mi powstanie łuku na płocie pod gąskami.Łuk mamy wszerz, ale też jest i wzdłużnie. O tyle mi to nie pasuje, że zimą na mrozie drewno (martwe) robi się twarde i kruche...roztopu nie widzę...więc stąd takie czujki. Oczywiście mógł być świeży, gdzie żywica jeszcze nie wylizła z niego...no ale to można się tak przepychać do bólu. Jeśli o sam śnieg i grunt rozprawka - jak ma być mroźno, to kolorystycznie jest jak być powinno.Nie widziałem nic kolorowego na świeżym puchu.Jedynie wystające krzaki,trawki,gałązki. A jak już zaczynasz kombinować...no to roztopy Nas czekaja... Jak w poprzednim moim poście, tak i teraz - nie ma końcowej koncepcji...to i spekulować można w każda stronę. Reasumujac - poza płotkiem(częścią opisaną wyżej) w moim odczuciu na mróz...zaczynasz kombinować w stronę zamiany dobrego na lepsze. p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2009 Dzięki - na pewno będzie mrożnie - nie będę bawił się w żadne roztopy - już mam taką pracę z Tygrysem. Opinie przekonały mnie ze wyobrażenie i jego odbiór jest juz czytelny. Nie zamierzam się długo doktoryzować nad tą pracą dalej, zrobię figurki i trochę jakiś pierdół do poprawy i kończę. Rafał Pantera ma byc porzucona tak że ona sobie stoi w miejscu. Te dwie figury wcześniejsze będa przełamywały statycznosć sceny bo są mocno agresywnych pozach. Ajeśli chodzi o sopelki to może zrobię kilka na lufie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi