Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gwoli wyjaśnienia- model będzie miał podwieszony tylko jeden zbiornik pod skrzydłem, drugi będzie leżał na stojaku obok. Teraz tylko malowanie fotel i zabieram się za tylną część kadłuba. Pozdrawiam

Napisano

Powinni Cię zamknąć w Sevres - wzorzec modelarza - waloryzatora

Napisano

W ramach małej aktualizacji dwie fotki, pierwsza to kontynuacja zdjęć fotela. Przedstawia ona złożoną górną częć fotela i tak jak pisałem wcześnie składa się ona z 31 elementów. Wielkośc widać w porównaniu z zapałką.

Fotelpilota003.jpg

Drugie pokazuje wózek na którym będzie eksponowany jeden z trzech foteli.

Fotelpilota002-1.jpg

Wszelkie elementy wózka to samoróbka włącznie z kontownikami, które to wykonywałem za pomocą sówmiarki.

Pozdrawiam

Napisano

Irku, mógłbyś zamieścić jakiś tutorial jak wykonujesz te kątowniki?

Napisano

Irek-M1, przyznaj się! Robisz to w skali 1:12 tylko fotki robisz tak, żeby wydawało się małe?

Jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie potrafię zrobić tak małej plamki CA jak Ty element z 5 części...

Napisano

I wszystko się wydało to jest skala 1:6 HE, HE, He ale tak po prawdzie to jest 1:48. Co do wykonywania tych kontowników. Wbrew pozorom sprawa jest prosta a narzędzia - każdy nawet początkujący modelarz ma u siebie w szafce. Jako materiał stosuję blaszki z druku offsetowego, jest ona cienka i niezbyt twarda taka w sam raz. Do gięcia tak jak wspomniałem używam suwmiarki, pencenty a tak dokładnie to jej końcówki oraz ołówka. Prace zaczynam od odcięcia stosownej szerokości paska blaszki, następnie wyznaczam linię gięcia. Po tej czynności wkładam tak przygotowaną blaszkę między szczeki suwmiarki i zaginam końcówką pencety ot i cała filozofia wykonywania kątowników . Sposób bardzo łatwy i do powtórzenia przez każdego.

Powodzenia w pracach

Napisano

Irku, ja już widzę jak ja to powtórzę

W sumie to się domyśliłem, ale miałem cień nadziei że jest jakiś inny, prostszy, magiczny sposób

Napisano
Sposób bardzo łatwy i do powtórzenia przez każdego.

Nie dość że modelarz, to jeszcze kabareciarz ze znakomitem poczuciem humoru

Powodzenia w pracach

Po tym, co tu zobaczyłem, to mogę co najwyżej ziemniaki sobie obierać...

Napisano
Po tym, co tu zobaczyłem, to mogę co najwyżej ziemniaki sobie obierać...
Ja nie będę próbować nawet ziemniaków obierać. Jeszcze się potne albo co :P
Napisano

Tak w zasadzie to mógłbym uznać to za znakomitą dokumentację do mojego MiG'a - step by step ale raczej takie zaangażowanie zostawię sobie na następny model. To co tu widzicie powinno utwierdzić w przekonaniu, że wszystko można - tylko jak odkryć u siebie takie pokłady cierpliwości

Powtórzę się - wielki szacunek za wkład pracy i czekam na ukończony model.

Napisano
To co tu widzicie powinno utwierdzić w przekonaniu, że wszystko można - tylko jak odkryć u siebie takie pokłady cierpliwości

No właśnie, jakieś leki uspakajające czy cuś...

• 3 weeks later...
Napisano

No to koniec prac nad fotelem pilota a tak dokładnie to nad trzema sztukami. Po dodaniu kolejnych 31 części i pomalowaniu ich efekt możecie oglądać poniżej. Nadmienić pragnę iż pasy powstały z cienkiej folii aluminiowej i zostały one dokładnie ułożone tak jak w prawdziwym fotelu. W sumie sam fotel liczy 122 części z czego tylko trzy są z oryginalnego zestawu Trumpetera. Największą trudność sprawiły mi okrągłe zawleczki blokujące zagłówek-wielkość to kółko o średnicy 0,04 mm. Widać je na zdjęciach foteli umiszczonych w kabinie-przyjemnego szukania. No to czas na fotki i miłego oglądania:

Komplet foteli:

Fotelpilota1007.jpg

a teraz detale:

Fotelpilota1018.jpg

Fotelpilota1019.jpg

Fotelpilota1020.jpg

no to jeszcze raz widok ogólny:

Fotelpilota1021.jpg

No i fotele umiszczone w kabinie -nareszcieeeeeeeeeeeee mogę sobie odpocząć

Fotelpilota1022.jpg

Fotelpilota1025.jpg

Napisano

o matko jak tak spojrzałem na Twoje fotele i na moje imitacje pasów w Ki84 to pomyślałem sobie że moje nadają się chyba tylko na papier toaletowy dla japońskiego pilota w razie ataku amerykańców :/

GENIALNE!

Napisano
sporo zamiesza na konkursach

Wydaje mi się, że głęboko się mylisz Nie ma takiego konkursu, w którym ktokolwiek przy zdrowych zmysłach chciałby startować mając za konkurencję ten model.

Napisano

Irek-M1 Takie pytanko mam dla pewności model mam na mysli kadłub skrzydłą będzie malowany areografem ? Bo cos mi się zdaje że do tej pory pędzelków urzywałeś.

ps. czekam na podwozie.

• 1 month later...
Napisano

No i fotele umiszczone w kabinie -nareszcieeeeeeeeeeeee mogę sobie odpocząć

No może już wystarczy. Przydałaby się jakaś aktualizacja.