jachud3 Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 o matko... podziwiam Cię za to że CHCE Ci się to robić... szacunek mistrzu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Świetny model Irku Co będzie miał na podwieszeniach czekam na kolejną aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Gwoli wyjaśnienia- model będzie miał podwieszony tylko jeden zbiornik pod skrzydłem, drugi będzie leżał na stojaku obok. Teraz tylko malowanie fotel i zabieram się za tylną część kadłuba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Ciekawie się zapowiadam, powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Powinni Cię zamknąć w Sevres - wzorzec modelarza - waloryzatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 1 Irek [1 Ir] - jednostka detalu na mm kwadratowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 W ramach małej aktualizacji dwie fotki, pierwsza to kontynuacja zdjęć fotela. Przedstawia ona złożoną górną częć fotela i tak jak pisałem wcześnie składa się ona z 31 elementów. Wielkośc widać w porównaniu z zapałką. Drugie pokazuje wózek na którym będzie eksponowany jeden z trzech foteli. Wszelkie elementy wózka to samoróbka włącznie z kontownikami, które to wykonywałem za pomocą sówmiarki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Irku, mógłbyś zamieścić jakiś tutorial jak wykonujesz te kątowniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Irek-M1, przyznaj się! Robisz to w skali 1:12 tylko fotki robisz tak, żeby wydawało się małe? Jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie potrafię zrobić tak małej plamki CA jak Ty element z 5 części... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 I wszystko się wydało to jest skala 1:6 HE, HE, He ale tak po prawdzie to jest 1:48. Co do wykonywania tych kontowników. Wbrew pozorom sprawa jest prosta a narzędzia - każdy nawet początkujący modelarz ma u siebie w szafce. Jako materiał stosuję blaszki z druku offsetowego, jest ona cienka i niezbyt twarda taka w sam raz. Do gięcia tak jak wspomniałem używam suwmiarki, pencenty a tak dokładnie to jej końcówki oraz ołówka. Prace zaczynam od odcięcia stosownej szerokości paska blaszki, następnie wyznaczam linię gięcia. Po tej czynności wkładam tak przygotowaną blaszkę między szczeki suwmiarki i zaginam końcówką pencety ot i cała filozofia wykonywania kątowników . Sposób bardzo łatwy i do powtórzenia przez każdego. Powodzenia w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 padłem i z podłogi wrzeszczę: genialna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Irku, ja już widzę jak ja to powtórzę W sumie to się domyśliłem, ale miałem cień nadziei że jest jakiś inny, prostszy, magiczny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Sposób bardzo łatwy i do powtórzenia przez każdego. Nie dość że modelarz, to jeszcze kabareciarz ze znakomitem poczuciem humoru Powodzenia w pracach Po tym, co tu zobaczyłem, to mogę co najwyżej ziemniaki sobie obierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Po tym, co tu zobaczyłem, to mogę co najwyżej ziemniaki sobie obierać...Ja nie będę próbować nawet ziemniaków obierać. Jeszcze się potne albo co :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Tak w zasadzie to mógłbym uznać to za znakomitą dokumentację do mojego MiG'a - step by step ale raczej takie zaangażowanie zostawię sobie na następny model. To co tu widzicie powinno utwierdzić w przekonaniu, że wszystko można - tylko jak odkryć u siebie takie pokłady cierpliwości Powtórzę się - wielki szacunek za wkład pracy i czekam na ukończony model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 To co tu widzicie powinno utwierdzić w przekonaniu, że wszystko można - tylko jak odkryć u siebie takie pokłady cierpliwości No właśnie, jakieś leki uspakajające czy cuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 No to koniec prac nad fotelem pilota a tak dokładnie to nad trzema sztukami. Po dodaniu kolejnych 31 części i pomalowaniu ich efekt możecie oglądać poniżej. Nadmienić pragnę iż pasy powstały z cienkiej folii aluminiowej i zostały one dokładnie ułożone tak jak w prawdziwym fotelu. W sumie sam fotel liczy 122 części z czego tylko trzy są z oryginalnego zestawu Trumpetera. Największą trudność sprawiły mi okrągłe zawleczki blokujące zagłówek-wielkość to kółko o średnicy 0,04 mm. Widać je na zdjęciach foteli umiszczonych w kabinie-przyjemnego szukania. No to czas na fotki i miłego oglądania: Komplet foteli: a teraz detale: no to jeszcze raz widok ogólny: No i fotele umiszczone w kabinie -nareszcieeeeeeeeeeeee mogę sobie odpocząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 o matko jak tak spojrzałem na Twoje fotele i na moje imitacje pasów w Ki84 to pomyślałem sobie że moje nadają się chyba tylko na papier toaletowy dla japońskiego pilota w razie ataku amerykańców :/ GENIALNE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Myślę że ten model sporo zamiesza na konkursach jak już urodzi sie ostatecznie. Wielki podziw dla pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 sporo zamiesza na konkursach Wydaje mi się, że głęboko się mylisz Nie ma takiego konkursu, w którym ktokolwiek przy zdrowych zmysłach chciałby startować mając za konkurencję ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 chyba coś przeoczyłem, ale dlaczego fotele są trzy? Poza tym jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Dwa w kabinie, jeden wyeksponowany na wózku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRh_positive Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Nie ma gdzieś 4go fotela, może być z błędami? Chętnie go przygarnę do mojego MiG'a-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Irek-M1 Takie pytanko mam dla pewności model mam na mysli kadłub skrzydłą będzie malowany areografem ? Bo cos mi się zdaje że do tej pory pędzelków urzywałeś. ps. czekam na podwozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 30 Listopada 2008 Autor Share Napisano 30 Listopada 2008 No i fotele umiszczone w kabinie -nareszcieeeeeeeeeeeee mogę sobie odpocząć No może już wystarczy. Przydałaby się jakaś aktualizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi