Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisze na szybko odnosnie naszej czworeczki z pokazow na BD 1995 rok

od lewej por Wojtek Łagódka prawo skrzydłowy potem w ogonie kpt Antoni Dołęga nastepnie d-ca klucza prowadzacy kmdr ppor Józek Głowacki i lewo skrzydłowy kpt Wiesiek Krawczyk który notabene jeszcze w 98 roku bedzie latał wraz z niezyjącym juz z-ca d-cy 1 DWLMW Czesławem Bielawskim wczesniej zdjecia byly ich pary podczas deszczowego wystepu.

Pamiętam, jak obcinałem przez lornetke to lądowanie i poszła opona. Dokołował do końca pasa i tam pozostał. I się zrobiło zamieszanie, nikt nie wiedział co się dzieje. Pilot jeśli dobrze pamiętam po skrzydle opuścił MiGa, a ekipa ruszyła do sprzątania pasa. To były pokazy. Dobrze, że to się tak skończyło. Czyżby pilot za ostro przyhamował bezpośrednio po przyziemnieniu?

Edytowane przez Gość

Na pewno nie przyhamowal za mocno. MiG-i mialy bardzo sprawnie działający system ABS, po wylądowaniu i opuszczeniu przedniego koła można było zacisnąć dźwignię hamowania do końca i nic złego z oponami się nie działo. Na dodatek to lądowanie odbyło się na mokrym pasie. Jeśli pilot postanowił wypuścić spadochron to zasadniczo nie używal hamulców. Takie pęknięcie opony na dobiegu to prawdziwy przypadek. Czasami opona miała wadę fabryczną, a czasami pękała w wyniku najechania na okruch betonu.

Bardzo ciekawe jest to zdjęcie PF-a nr 703 (prawdopodobnie z 1 plm). Wyraźnie widać sposób malowania szachownicy na kadłubie oraz to, że samolot jest pozostawiony w naturalnym kolorze aluminium zabezpieczonym bezbarwnym błyszczącym lakierem.

Pozdrawiam.

Dops01

Do young- drugie zdjęcie z " podobno z Zegrza 1987" na pewno wizyta "braterska" w NRD, zesztą widać to po hangarze za kołującym s-tem. Na pierwszym też mi nie pasuje lampa na CPPS.

neubrandenburgmociunbas.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

No i chyba jednak obydwa zdjęcia z Neubrandenburga.

Odnośnie zdjęcia i komentarza że lądujący Bis złapał '' gumę " i jeszcze cały dokołował do końca pasa , dziwne ? Ewentualnie oderwał się kawałek wierzchniej warstwy opony , pilot poczuł szarpnięcie , może finiszer zauważył że coś odlatuje od koła i pilot spokojnie w obawie o dalsze uszkodzenia dokołował do końca pasa i wyłączył silnik.Nie sądzę aby po złapaniu "gumy ", mógł jeszcze cokolwiek robić .Przeważnie kończyło się to zerwaniem opony, uszkodzeniami hamulca , bębna i zarzuceniem samolotu w jedną lub drugą stronę.Dobrze jesli kończyło się na pasie.Odnośnie swtierdzenia ,ze pilot po wypuszczeniu spadochronu ,przeważnie nie używał hamulców, to radziłbym przypomnieć sobie odgłosy jakie wydawał lądujący 21, świst uderzających opon o pas , "wybuch " wypuszczanego spadochronu i dosłownie jęki konstrukcji i goleni podwozia przy hamowaniu.Jak już ładnie pilot wyhamował , i odpuszczał hamulce , to samolot dosłownie wydawał z siebie westchnienie ulgi.Żeby za chwilę nabrać oddechu , trochę gazu i skołowujemy z pasa.Pewnie jakiś modelarz-pilot mógłby opisać i sposoby lądowania z użyciem spadochronu , rzeczywiscie niemal bez potrzeby używania hamulców kól , ale to inna bajka.

Pozdrawiam Serdecznie -od wczoraj emeryt

PS. krynio70 -co z Tobą, cytujesz sam siebie ?

Wrzucę jeszcze taką ciekawostkę , mam nadzieję że nie zajedzie tu polityką, ale dziwne są koleje losu niektórych ludzi:

porsikorakposesamoobron.th.jpg

W II kabinie por.Sikora Krzysztof -póżniejszy poseł na Sejm z ramienia Samoobrony i drugie zdjęcie ,

obsuginadt.th.jpg

Obydwa chyba z tego samego okresu , przedstawiające , hmm, przerwę w wykonywaniu obsług.Tej drugiej osoby przez skromność nie będę przedstawiał, po stopniu na pagonie kojarzę że mogło to byc w latach 83-85 ?

No i zdjęcie wyciągnięte z niebytu , rozmowa z 2 pilotami NRD, po rosyjsku, D-cą eskadry i zastępcą D-cy ELM z Neubrandenburga.[ 1987-88 ] Ani w ząb nie rozumieli po polsku , dziwne , bo jeden nazywał się Kalinowski , drugi Grabowski.

neubrandenburg1987jai2n.th.jpg

No i zdjęcie wyciągnięte z niebytu , rozmowa z 2 pilotami NRD, po rosyjsku, D-cą eskadry i zastępcą D-cy ELM z Neubrandenburga.[ 1987-88 ] Ani w ząb nie rozumieli po polsku , dziwne , bo jeden nazywał się Kalinowski , drugi Grabowski.

neubrandenburg1987jai2n.th.jpg

Pewnie szpieguny ze Stasi

Spoko - bardzo dobrze rozumieli co się mówi po polsku - tylko im nie wolno było mówić po polsku. W 1982 r w Marxwalde było podobnie - inżynier uzbrojenia eskadry pochodził ze Słupska a wyjechał w wieku 17 lat i też nie rozumiał i nie mówił

Robert Ostrowski napisał

spojrz na sosny w oddali,zdjęcia zrobione tego samego dnia.

Ile odsłużyłeś?

Równie dobrze mogło być np. rok pózniej , chyba przez ten czas ani sosny , ani ja tak bardzo sie chyba nie zestarzeliśmy, tym bardziej że latem Szparki przewaznie stały na zewnątrz [ szybciej się przygotowywało na oblot pogody ].

A ile odsłużyłem ? Wydaje mi się że to był moment, a było 33 lata, 3 m-ce i 3 dni samego wojska.I pewnego letniego dnia powiedzałem stop. Od 2 dni jestem pełnoprawnym emerytem i mam w pewnej części ciała MON i Naczelnego Psychiatrę WP.

Grzegorz 5710 podał dobry przykład, Ci dwaj Panowie , a właściwie Ich Rodziny pochodziły z Gdanska i jakoś nie miały ochoty na spotkanie z "wyzwolicielami spod znaku czerwonej gwiazdy" i w 1945 roku uciekli z Niemcami na zachód. A o tym doniosło Nasze "STASI "prosząc o nie nawiązywanie bliższych znajomości . Ot cała "Przyjażn " Jeszcze jeden ciekawy moment , zastępca d/s politycznych [ pilot bo to był etat lotny ], kręcił się cały czas przy Nas. Po drugiej stronie lotniska ,ze schronów wykołowywały samoloty.Nie za bardzo widziałem co to jest , czy 23BN, czy 27 , i zapytałem tego gościa po rosyjsku, co to za typ , i usłyszałem piekną odpowiedz " nie znaju " Głupi chyba nie był , po prostu politycznie bezczelny.

Jedno im trzeba przyznać , porządek mieli niesamowiity, za to " woda ognista " do bani .I jak do tego się jeszcze doda wszędobylskie , przy lada okazji czy próbie dyskusji , nieśmiertelne "marksismus -leninismus ", to rozmowa sie nie kleiła . No i rzecz najwazniejsza, niesamowicie bali sie Rosjan. To był temat tabu.Samo życie

Jedno im trzeba przyznać , porządek mieli niesamowiity, za to " woda ognista " do bani .I jak do tego się jeszcze doda wszędobylskie , przy lada okazji czy próbie dyskusji , nieśmiertelne "marksismus -leninismus ", to rozmowa sie nie kleiła . No i rzecz najwazniejsza, niesamowicie bali sie Rosjan. To był temat tabu.Samo życie

No niestety - porządku a raczej dobrej organizacji pracy należy się uczyć od nich. "Wody ognistej" ichniejszej nie smakowałem - natomiast w sklepach czy w kasynie pełno było naszej "Zytniej z kłoskiem" czego u nas nie uświadczyłeś zresztą były wówczas kartki.

Rosjan rzeczywiście się bali oj bali

Dzięki za życzenia, to jest teraz najważniejsze.Ze swojego bibloteczno-pamiątkowego bałaganu wyskrobałem jeszcze jedno zdjęcie mojej Szparki.Do tej pory byłem przekonany że było zrobione dzien przed wylotem do NRD, kiedy niespodziewanie dla wszystkich odwiedził lotnisko MON w osobie gen. Siwickiego , wielce zaskoczonego że przygotowujemy się do przebazowania do Neubrandenburga.Nie pasuje mi pilot w I kabinie, bo to jest chyba płk.Wasilewski -Dca JW do 1983r, ale mam duże wątpliwości co do tożsamości tej osoby.Trochę skręcona twarz, nie za bardzo wyrażna .I wtedy nie pasowałyby wogóle lata.Wylot do NRD był 87-88?. w tym czasie w/w pilot nie mógłby już przylatywać na loty do Zegrza , nawet jako kontrolujący [ sprawy osobiste i Rodzinne ] Ale to są właśnie uroki odkrywania dziejów , nawet jak sie w nich uczestniczyło. A może ktoś zna osobnika o nazwisku Motyka, kpr. st. mechanik , odbywający służbę w lotnictwie w tamtych latach. To On jest przy drugiej kabinie.Lata lecą , coraz gorzej z pamięcią.

9307umoblotpkwasilewski.th.jpg

Zdjecie szaprki poprostu petarda! panowie szukam zdjecia szparki 9314 oraz 2 bojowych naszych samolotów MiG-21 bis 0786 i 9027 mozecie mi cos napisac.Powiem tylko ze samoloty byly z 34.PLM i szybko zesmy je stracili.

prawdopodobnie Waldemar promocja 88 Olesnica specjalnosc radio

Niestety to nie Waldek, jego znałem osobiście .Ten ze zdjęcia był żołnierzem sł.czynnej .

Czy ten 9307 był szary ,ze srebrnym wlotem ?

Raczej tak , jak niemal wszystkie Szparki tej serii z tamtych lat.Chyba dopiero po remoncie dostały kolor raczej srebrno -szary.

Witam

to i ja dorzucę od siebie także kilka zdjęć Miga-21UM 9307 za czasów służby w 9plm. Gdzie nawet była przedstawiona na tzw. Dniach Koszarowych JW w Zegrzu Pom. Na samolocie w mundurze to mój tata. A w kabinie i na skrzydle bliscy sąsiedzi. A następne zdjęcie to śp. Jacher Piotr "BACA" spędzający chwilę wolnego czasu z swoimi kumplami technikami. Śmieszne jest zdjęcie gdzie ma na głowie osłonę od OCP.

9307podejscie.th.jpg

9307gabrych.th.jpg

9307dorsz.th.jpg

9307waldek.th.jpg

jachersam.th.jpg

jacherocp.th.jpg

A na koniec ja w Szparce 9307 mając 5 lat już zakochany w Migu-21.

jaw9307.th.jpg

Pozdrawiam Piotr Wawer.