Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Głowica od rakiety, napęd elektr.od rakiety , coś od rakiety , ale nie chce mi się przerzucac tej niemieckiej strony Very Happy

No jak to ,,nie chce misie,, Szukac ,szukac .Czyli co to jest?

Leszek, Aeroplan 2 czesci a w nim zdjecia z malunkami z Krzesin.

A najlepiej ,,wybierz mnie,,! Czyli lokalny patryjotyzm.

wg0103r.jpg

Syrenki są piękne .

No jak to ,,nie chce misie,, Szukac ,szukac .Czyli co to jest?
"Misie " nie muszą się znać na wszystkim, bo w tym wieku można pomylić "wosk pszczeli z miodem "

Skoro jest na stronie poświęconej rakietom , to pewnie coś z rakiet, ale większośc nawet pracujących przy rakietach z 21 nie widziała ich "środka ", nie mówiąc o biednym zaganianym 'misiu "

A ja jestem pewien ,że tamten element nie jest z wnętrza rakiet stosowanych na 21-ym.

Robercie moim zdaniem, dzielenie wątku na poszczególne wersje nie ma sensu. Mi nie widzi się przeskakiwanie po tematach, szczególnie że wiele rzeczy się pokrywa. Już sensowniej byłoby zrobić taki spis: strona 1 - poświęcona temu i temu, 2 - kontynuacja tematu, 3 - o tym i tamtym. I tak do aktualnego stanu, a później to uzupełniać. Coś w rodzaju spisu treści.

em ale gdy Leszek jak zakładam robi tego PFM właśnie z przez lokalny patriotyzm Nie rozumie zaś o co chodzi z tym ładnym wlotem u Edka...

O to zdjęcia z Zegrza Pomorskiego z ostatnich wylotów na poligon do Wicka.

mig21biszegrzepomlotypo.th.jpg

chopakipoligon.th.jpg

9501poligon.th.jpg

9784.th.jpg

Edytowane przez Gość

241i.jpg

A teraz przypatrz sie na ten model ,własnie tak powinien wygladać wlot z brodą .Zwróc uwagę na dól kadłuba w rejonie DUA.

P

Patryjotyzm ,patryjotyzmem ale najładniejsze są Syrenki

em -może w końcu napiszesz co to za "rakietowe ustrojstwo "

young- może i dobry pomysł z tym spisem treści , ale też nierealny [ a może ciężko ] do zrealizowania. Zobacz,ile stron , każdą by trzeba było przejrzeć żeby wychwycić zagadnienie, pospisywać.Nie wiem , każdy z Nas w miarę mozliwości wrzuca jakieś materiały które trafią w ręce , albo na bieżąc staramy się odpowiadać na rzucane problemy.Jeśli ktoś jest naprawdę zinteresowany tym samolotem , to znajdzie co będzie potrzebował , tym bardziej że są jeszcze Wasze ładne warsztaty, są walkaroundy , a jak komuś się nie chce szukać , tzn. że nie jest na serio zainteresowany 21. Dostałem nieraz linka od Was na jakąś stronę z 21 , i jak to było moje pierwsze wejście , to przeglądałem i zapisywałem wzystko co było dostępne .Może trochę ostro , przepraszam , ale w końcu to nie serwer bibloteki naukowej , kazdy ma dodatkowo jakieś inne obwiązki , i teraz będziemy siedzieć po nocach i robić spisy treści ? Przecież nie będzie tego robił Mod, litości . Ewentualnie co można byłoby wyodrębnić to dział modelarskiw ramach 1:1 poświęcony konkretnym problemom z danym elementem 21 -wygląd-co to jest- zbliżenie itp. [ nie mylić z warsztatem ] Ale to tylko propozycja.

Witam

Jako, że mam w planie "eRa" zaraz po "F13" to mam pytanie:Do przeróbki wezme MF z KP z wgłębnymi liniami plus kontener anteny i ewentualnie owiewka z Pavli.Czy oprócz drobnych przeróbek kadłuba/usunięcie klapek pod dodatkowymi wlotami powietrza/ trzeba ingerowac w bryłę KP,jesli dobrze pamietam to kabina była od PFMa? jesli tak to zywica Pavli.

Bardzo prosił bym o ewentualne podpowiedzi i uwagi co do tej przeróbki.podwozie mam od Zvezdy /od Leszka/ więc ten problem nijako mam z głowy.

Z góry dziękuję

Edytowane przez Gość

manas malowanie w trzech odcieniach szarości 7809 zrobiono w 2002 roku na zlot dowódców który odbył sie w maju. Czyli długo nie polatał.

Robert- co do eR-a też mam tą samą bazę wyjściową ale mam opory. Bo tak - KP bryła, wymiary, OK ale zero detali i wypukłe linie. Na jakieś fajne kamo ujdzie ale na aluminowego blaszaka nie widze tego. Trzeba władować dopalacze w zestaw - żywicę, blaszki i dużo roboty. Te eR-y z kondora to można sobie odpuścić -w pudełku jest słabo zdetalowany bis. Fajny nasz eR z Kp na ARC:

http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal6/5001-5100/gal5050_MiG-21_Salaun/00.shtm

Chciałem zapytać o MF n.b 9012.

Tutaj fotka z okresu służby w 11 PLM:

pbmig219012pj6.jpg

(źrółdło: lotnictwo.net.pl)

W Aeroplanie 5/6/01 na str. 12 jest zdjęcie (pierwsze od góry) z okresu służby w Łasku.

Na obydwu widac wyraźnie inny kolor (odcień) części grzbietu.

Czy to sa różne odcienie szarości czy też samolot był srebrny a grzbiet pomalowany na jakiś jasny kolor (jasnoszary, biały?)) albo tez odwrotnie: samolot szary grzbiet srebrny?

Chciałbym zauważyć, iż nasze ery były zarówno z jak i bez peryskopu. Więc ta "vacu" z Pavli Robercie do każdego era się nie nada.

Edytowane przez Gość

Czy to sa różne odcienie szarości czy też samolot był srebrny a grzbiet pomalowany na jakiś jasny kolor (jasnoszary, biały?)) albo tez odwrotnie: samolot szary grzbiet srebrny?

Ta czesc odrozniajaca sie od reszty ,to zbiornik paliwa.Prawdopodobnie z innego samolotu ,stąd inny kolor .Srebrzanka .

Kolego manas element ten mógł się różnić od całości ponieważ w tym miejscu znajdował się zbiornik paliwowy nr 2 . Był on w całości zdejmowany.

A po za tym to raczej farba z samolotu schodziła bo na tych zdjęciach co wkleję widać ,że inne elementy też mają kolor dural aluminium.

mig21mfask2002r90121.th.jpg

mig21umask90121.th.jpg

Pozdrawiam

Koledzy! Czy dysponuje ktoś z Was większą ilością zdjęć tego samolotu:

pbmig2180991uq5.jpg

pbmig2180992ju9.jpg ?

Czy był on w kolorze blach, czy malowany na srebrno? Czy były na nim napisy eksploatacyjne? Da się go bezpiecznie zbudować z modelu Eduarda, czy potrzebne są jakieś modyfikacje? Czy można podwiesić do niego zbiornik z namalowaną "szczęką" jak to jest na profilu barwnym na ostatniej stronie numeru 34 Lotnictwa z Szachownicą?