Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przeglądam Twój temat na forum Czyli jednak bedzie kolejna rura w srebrzance na półce, no...

To chyba będzie mały błąd bo Bisy od producenta przyszły w szarym malowaniu. Srebrnymi zostały dopiero po remoncie w Dęblinie. No ale pozostaje kwestia z jakiego okresu użytkowania ma być ten model.

Właśnie przeglądam Twój temat na forum Czyli jednak bedzie kolejna rura w srebrzance na półce, no...

To chyba będzie mały błąd bo Bisy od producenta przyszły w szarym malowaniu. Srebrnymi zostały dopiero po remoncie w Dęblinie. No ale pozostaje kwestia z jakiego okresu użytkowania ma być ten model.

Chcę wykorzystać zestawowe kalkomanie z godłem, więc będę się wzorował na zdjęciach wrzuconych przez Leszka.Sz.

I tu w sumie pytanie, bo na zdjęciach widać, że godło jest na lewej burcie, a na prawej nie - tylko czy zdjęcia są z tego samego okresu, czy może przed i po naniesieniu godeł na kadłub. Instrukcja Zvezdy głosi, że godła mają być z obu stron, ale z drugiej strony każe nanosić szachownice na górne powierzchnie płata, więc ciężko ją uznać za wiarygodną w 100%

Na wszystkich samolotach z okresu " krzyżackiego " godła malowane były tylko na lewej stronie kadłuba. Zresztą o ile dobrze pamietam , to w Zegrzu było to samo .

Niżej zdjęcia 9494 z okresu przebazowania 41plm do Zegrza Pomorskiego -1998 r.

zp06.png

Uploaded with ImageShack.us

zp30.png

zp62.png

Trochę nietypowe podwieszenia na 21;

fiski21f131x490acopodsk.png

Co on ma pdwieszone pod s-dłami ? Zasobnik foto to nie jest na pewno , czyżby przerobiony zbiornik z 15 ? Ale patrząc na datę zdj. to trochę za wcześnie na przeróbkę inst. paliwowej na samolocie.

2286721mflorapka112asys.jpg

21MF-Jugosławia -trochę inne ujęcie zasobnika foto LORAP.

21mzasobniknpr.jpg

21M-Jugosłąwia -raczej nietypowy zasobnik npr

1710121bispodwzasobnikk.jpg

21BIS -Jugosławia -zasobnik kasetowy ?

21smtub322x490.jpg

21SMT-z tymi podwieszeniami to musiał być " bardzo zwrotny "

To zabiłeś mi klina . Wydawało mi się , że miałem na stanie 1x800, 3x 490, to na Bisie. Ale zbiorniki nigdy nie były problemem, było tego w magazynach jak szarańczy. 21 zakończyły swój żywot, a na składach pozostały tego całe stosy, niektóre przez lata nawet nierozkonserwowane.To się nie psuło, nawet jak przez przypadek technik na płaszczyznie zamiast zdjąć to odstrzelił.

Ps. Poprawiam. Jak odstrzelił nieroztankowany , to pękał . Zbiornik oczywiście , nie technik.

Do tego właśnie dążę. Ciekawi mnie ile tego mogło się walać po magazynach. Chyba było trochę ponad stan, gdy w przypadku W, s-t w trakcie zadania odrzuciłby taki wypracowany zbiornik, do następnej misji coś musiał mieć w zapasie.

Odstrzelił, tzn. rozłączył od s-tu, tak?

Dodatkowe zbiorniki paliwowe ( pod kadłubowy czy też pod skrzydłowy ) miały wymuszony zrzut pirotechniczny- tzn po otwarciu zamków belki następował odstrzał pironaboju, który poprzez tłok działał na zbiornik tak aby jego przód poszedł w dół . Inaczej zachodziła obawa, że dziób zbiornika może zadrzeć sie w górę co niewątpliwie spowodowało by uszkodzene płata samolotu.

Ciekawi mnie ile tego mogło się walać po magazynach.

Odstrzelił, tzn. rozłączył od s-tu, tak?

Ad1-dosłownie setki, cwaniacy mający dojscia do wojska wykupili to za grosze jako złom.Czysty żywy dural i pieniądz .

Ad2 Tzn bardzo szybko rozłączył[ -em ] od samolotu .To i tak szczęscie że odłączałem normalnie spustem na drążku [ nie powinno sie tego tak robić , lecz mechanicznie przy belce , lecz tak było szybciej ].Spytałem uzbrojeńca -zbiornik rozbrojony -oczywiście -technika -roztankowany -oczywiście. No to łapcie za zbornik -zrzucam .No i poszedł. Bardzo głośno i bardzo szybko .Dobrze że im .......nie pourywało.Całe szczęście ze wszyscy trzymający zbiornik przy ściąganiu , mieli zwyczaj [ wpajany przez starych techników ] trzymania lekko w dłoniach i nogi szeroko z boków zbiornika .Nawet jak odstrzelony , to dłonie puszczały same i nie łamał nóg.Bo jescze częściej zdarzało się ,że zbiornik z jakiś powodów nie wypracował się do końca i zostawało dużo paliwa, a wtedy nieprzestrzeganie starych , dobrych rad mogło sie skończyć zle .[ Nie wspominając o tym że przed zdjęciem powinno się sprawdzić wypracowanie paliwa ] Uroki życia, ale wszystkiego się człowiek uczył, ale było też od kogo .

Mały schemat belki podkadłubowej i mechaniz pironaboju zbiornika .

obraz11.png

obraz22.png

http://museum.radioscanner.ru/r_855/r_855.html

Dla zainteresowanych ratowniczą techniką 21-opis , instrukcja , zdjęcia [ nawet ładne ] radiostacji ratowniczej R-855.

Pod zdjęciami trzeba kliknąć na ponizszy tekst , aby przejść do linku z instrukcją .

Радиостанция Р-855 УМ (вариант "С"). Техническое описание и инструкция по эксплуатации. ЯЕ2.000.098 ТО (765 КБ).

Witam

Ponieważ sie przymierzam do budowy Miga 21 PF 2408 i prosiłbym o pomoc:

Znalazłem tylko jedno zdjęcie

24088.jpg

ze strony:

http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/64-spis_statkow_powietrznych_wojska_polskiego/68-mig_21pf/5687-mig_21pf_762408_408_2408_a.html

Czy w białym malowaniu posiadał godło

2408.jpg

Czy w białym malowaniu posiadał godło

Jeszcze w czasach gdy nikt nie myślał o tym wątku mieliśmy na forum dyskusję na temat tego "białego". Pomysł świetny, ja bym zrobił takiego ze srebrnymi UB-16 i GP-9 też aluminium Tylko ten biały to nie biały, raczej bardzo jasny siwy, coś jak mgła o poranku jak to ktoś napisał ;)

A tak malowane R miały zasobniki rozpoznawcze także pokryte tą "białą" farbą. Są zdjęcia

W Lotnictwie z Szachownicą nr 20 jest zdjęcie 2408 z 1988 r. z Łasku - ma godło. Autor - Adam Gołąbek - twierdzi, że kolor to biały.

(Jest tez fotka białych 0614 i 8039; ten ostani to nie PF).

(wszystkie fotki czarno-białe)

W Lotnictwie z Szachownicą nr 20 jest zdjęcie 2408 z 1988 r. z Łasku - ma godło. Autor - Adam Gołąbek - twierdzi, że kolor to biały.

mam te fotke dzięki KRYSTEK

2408p.jpg

Tylko ten biały to nie biały, raczej bardzo jasny siwy, coś jak mgła o poranku jak to ktoś napisał ;)

Mógłbys przybliżyć ten kolor/mgły o poranku / jakiś nr?

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Robercie, a co z wyobraźnią?

Numerków farb podawać nie będę, bo i sam nie widziałem na własne oczy i pewnie ciężko byłoby się na coś zdecydować.

Dla ogólnego rozeznania, wiele daje moim zdaniem to marnej jakości zdjęcie 6810. W sieci trochę jego zdjęć jest... "białego". Tylko na tle naprawdę białego jaczka wygląda to trochę inaczej.

mig21c84.jpg

Nikt, nawet miłośnicy ołówka, pretensji nie będzie robił jeśli wyjdzie trochę jaśniejszy/ciemniejszy ;)

Young dlatego dałem do swojego pytania.

Tak sobie myslę, że kilka kropel szarego załatwi sprawę,chodzi o złamanie bieli,jak już będę bliżej malowania to zrobię kilka prób i wtedy przedyskutujemy który będzie akuratny ,zastanawiam się tylko czy zakładać warsztat?