Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Polski MiG-23UB n/b 850 (z których o zgrozo nie został ani jeden w kraju!) stoi sobie w Belgii również z naniesionymi gwiazdami...

Kazdy w ramach powszechnie akceptowanej wśród narodów cywilizowanych zasady swobody umów może się zobowiązać do tego, że ze swoją własnością będzie postępować w jakiś określony sposób, np. w odniesieniu do zabytkowego samolotu zachowa (wykona, poprawi) oryginalne malowanie, rodzaj podwieszeń itp. itd. Może się też zobowiązać, że w każdej umowie dotyczącej tej rzeczy zastrzeże takie same obowiązki dla przyszłego nabywcy. Jeżeli by sprzedał rzecz bez takiego zastrzeżenia, to wtedy mógłby ponosić wobec pierwotnego zbywcy odpowiedzialność majątkową (ale już nie kolejny nabywca wobec pierwotnego zbywcy).

Wszystko to jednak wymaga dokonania ważnej i skutecznej czynności prawnej, czyli przede wszytskim w naszych warunkach zawarcia umowy, bo z samego prawa to nie wynika. Inna rzecz, że w obrocie międzynarodowym trudno potem dochodzić przestrzegania takich warunków.

RAV-napisał:

Jak samolot jest własnością nabywcy, to może on z nim robić, co chce (w granicach prawa, ale ono nie zabrania pomalowania go w gwiazdki ani nawet w kotki).

Wszystko się zgadza , dlatego są chyba jakieś umowy, sposoby konstruowania umów pod kątem np .przestrzegania przez nabywcę znaków przynależności państwoewj itp.

manas napisał

Inna rzecz, że w obrocie międzynarodowym trudno potem dochodzić przestrzegania takich warunków.

No i o to właśnie chodzi .Czy zastanowił Kolegów może fakt dlaczego mimo że mamy parę 29 niezdolnych już do dalszej eksploatacji , nie mamy żadnego 29 na pomniku. Kwestia umowy, szczegółów nie znam , ale z darowanych Nam przez Niemcy 29 żaden nie może trafić na pomnik [ w Polsce ] , do muzeum tak .I trzeba tego przestrzegać .

A odnośnie tego urządzenia "u nasady stat. pionowego " em to chyba coś związane z przystrzeliwaniem działka -spr. osi ? Tu potrzeba Grzegorza 5710.

Wiecie co? jak patrzę na te gadżety to płakać mi się chcę, że pamiątki po ikonie polskiego lotnictwa myśliwskiego są pokitrane u ludzi pasjonatów albo gdzieś "zagramanicą". Przykro jest patrzeć jak te samoloty niszczeją w zbiorach placówek muzealnych

Dawno mnie tu nie było więc pomyślalem, że dorzucę coś od siebie.

p1080093d.jpg

84093d136f4d84abmed.jpg

Ten machometr to jak widać akurat od iskierki.

Gdzieś miałem jeszcze wskaźnik ciśnienia komór silnika ale nie mogę znaleść.

Jak by dobrze poszukać to pewnie wygrzebałbym spado ale bez mechanizmu i linek.

Kiedyś oferowano mi zbiornik paliwa ale nie miałem jak go przywieść. Teraz wziołbym nawet taxi.

A odnośnie tego urządzenia "u nasady stat. pionowego " em to chyba coś związane z przystrzeliwaniem działka -spr. osi ? Tu potrzeba Grzegorza 5710.

Jest to przyrząd, który służy nie do samego przystrzeliwania ale do niwelacji samolotu. Przed przystrzelaniem uzbrojenia samolotu czy to na "zimno" czy to na "gorąco" zachodzi potrzeba ustawienia samolotu idealnie w poziomie a następnie zgranie przyrządów celowniczych i samego uzbrojenia ( czy to działka czy też wyrzutni ) z odpowiednią tarczą, która stoi 50 m przed samolotem ( na zdjęciu niewidoczna )

Wciurności , tego na Bisie też nie widziałem .Coś kojarzę , ale nie było jakiegoś przyrządu wkładanego w lufę GSz-a ? To było chyba bardzo rzadko robione ?

em -co Ty znowu wynalazłeś ?

Wciurności , tego na Bisie też nie widziałem .Coś kojarzę , ale nie było jakiegoś przyrządu wkładanego w lufę GSz-a ? To było chyba bardzo rzadko robione ?

em -co Ty znowu wynalazłeś ?

Musiało być - ale takie cóś było w eskadrze technicznej bo oni w głównej mierze brali się za przystrzeliwanie broni szczególnie po pracach okresowych.

TCHP - to lunetka uniwersalna z naniesioną podziałką . Wkładało się ją zarówno do lufy działka GSz 23 jak i do wyrzutni ( oczywiście w specjalnym przyrządzie ) no i również wykorzystywano do niwelacji samolotu - ale to tak na marginesie.

Ano jest to prawdopodobnie TO http://img97.imageshack.us/i/21r2213cotojest.jpg/ czyli zasobnik ZFD-1 .Ale co oznacza ten skrót? to nie wiem. Może ,,Zasobnik Fotograficzny Dzienny ,,?

Tak jak juz napisałem chciano przystosować do przenoszenia tego zasobnika samoloty M i MF Wojsk Lotniczych . Czy wszystkich ? Jak na razie nie wiem. Tak samo, czy w ogóle ten biuletyn wykonano choć na jednym z samolotów tych wersji.

I pytanie , czy pamięta ktos jak wyglądał pulpit sterowania Saturnem? I gdzie był zabudowany w kabinie ?

Edytowane przez Gość

Tym Tchp ? Czy pulpitem sterowania ? Bo jesli Ci chodzi o ten pierwszy ,to istotnie dokonałem przeskoku z tematu na temat .Czyli nic.

A jesli o pulpit Saturna , to czy to było mocowane na stałe / czy tez naprzemiennie z jakimś panelem na desce przyrządów?

Czy Saturn mógł być wieszany tylko na jednej belce , czy na obu wewnetrznych?

em -a co byś chciał usunąc z tablicy przyrządów w kabinie, ewentualnie na którejś z burt , aby zamocować pulpit sterowania .O 21R nie mam wogóle pojęcia, widziałem je 1-2 razy jak lądowały w Zegrzu gdy akurat miałem służbę , ale rzeczywiście jedyne miejsce gdzie by można umieścić pulpit sterowania Saturnem , to miejsce nad celownikiem .Tak jak były mocowane pulpity do zasobników rozpoznawczych , i tak jak był mocowany pulpit w malborskich MF do SPS-141Je.

Zresztą zdjęcie z Twojego linka pokazuje chyba jakąś starszą wersję SATURNA, pózniej był przecież zasobnik LAF [ pisałem kiedyś o nim, że bardzo przypomninał UB-eka -któtki epizod z użyciem w Zegrzu ], a pózniej już zaprojektowano LAF-Fobos , ale nie jestem do końca pewien czy pod kątem tylko Irydy , czy też wersji 21 .

Zdjęcie [ a raczej wycinek ] pochodzi z NTW z 1993 roku. Jeszcze mieliśmy jakieś marzenia o lotnictwie .

zasobnikifotodlammfbisi.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Zabrzmi tajemniczo 94M-7701-120 oraz 94M-7701-100 to ...pamieta ktoś

Po za tym zdjęcie wkleiłes Ty , a zasobnik jest jeden pod róznymi nazwami ?.Rożni sie od Saturna brakiem mozliwosci zrzutu kaset z filmami.

Zgadza się , zdjęcie wkleiłem ja , pytając się co to jest- ale konkretnie. Ty zadajesz pytania, zaczynając od tyłu , chciałbym przypomnieć że to nie jest zgaduj zgadula.No i co z tego że przypomniałeś Nam czym się różnił ten starszy Saturn od nowszego , skoro w poprzednich postach pytałeś o umieszczenie pulpitu sterowania , mimo ze Grzegorz post wyzej opisał Ci mocowanie tego pulpitu. I tak wkoło Macieju , My o jednym , Ty o drugim .Teraz wyskakujez z kolejną , zapewne sciągniętą z jakiejś instrukcji zagadką , zamiast ew. pokazać zdjęcie , rysunek itp .W ten sposób wprowadzamy pewien zamęt , rozumiem ze tematów jest sporo odnośnie 21 , ale nie szastajmy skrótami , symbolami bez konkretów , usystematyzowania w miarę możliwości .Bo nawet ludzie związani z 21 zaczną się powoli gubić .Tym bardziej , wiem to po sobie , nie jest się w stanie wiedziec wszystkiego , a co mówić o ludziach dla których 21 jest tylko historyczno-techniczną ciekawostką. Przepraszam , może trochę pojechałem za ostro, ale lubię raczej konkrety , a nie zgaduj zgadule.

Ale jak bys zechciał zauwazyć mówimy o róznych wersjach samolotu .A to zasadnicza róznica.To ze na R mocowany był w miejscu przeznaczonym dla pozostałych pulpitów ,to logiczne. Na M i MF w tym miejscu nic wczesniej nie montowano, stąd zabudowa sterowania zasobnikiem w innym miejscu.

Czyli, mozna przypuszczac iż na R miał forme podobna do pulpitów D i R .Ten dla 96A to zwykła tabliczka z AZS ami ,lampkami i przełacznikiem ,a umiejscowiaja go na prawym górnym pulpicie .

Też nie lubie niepewności ...no ale, ktos to musi rozwiazać .

O ile dobrze pamiętam kilkadziesiąt stron temu, problem pulpitów Saturna na Erach był omawiany i zdaje się nawet zdjęcie było.

Pulpit był w tym samym miejscu, co pulpit D lub R.

Też nie lubie niepewności ...no ale, ktos to musi rozwiazać .

em -błagam , nie mieszaj .Pokaż zdjęcie , rysunek , schemat- konkretnie. Albo pytanie , próba wyjasnienia czegoś połączona z w/w pomocami , albo też też zdjęcie , rysunek itd z konkretnym wyjasnieniem .

Bo co z tego że napisałeś "

Ten dla 96A to zwykła tabliczka z AZS ami ,lampkami i przełacznikiem ,a umiejscowiaja go na prawym górnym pulpicie . "
jak nikt tego nie widzi , i teraz mam myśleć , czy tak było w rzeczywistości , czy cytujesz coś z jakiejś instrukcji czego nigdy nie było .Błagam nie bawmy sie w ciuciubakę. Nawet najtrudniejsze pytanie połączone czy to ze zdjęciem , stroną z instr. itp dużo więcej wnosi do dyskusji, to raz ,pozwala łatwiej zapamiętac i przede wszystkim pozwala na usystematyzowanie Naszych i Kolegów zbiorów ,wiadomości . A tak co, zaczniemy zbierać swoje pytania ?

Jeśli się nie mylę qalimar zna się chyba na R i co pisze ? A Z twojej wypowiedzi wynika co innego . I dalej tego nie widzimy .

Może i gmatwam sprawe ,ale wyzej pisze

czy w ogóle ten biuletyn wykonano choć na jednym z samolotów tych wersji.

i Wy tez tak troszke nieuwaznie lub ukierunkowani na R czytacie ,choc od poczatku pisze ze to miało dotyczyc M i MFa . A czy to zrobiono ,i w jakiej formie ?

Tak po prawdzie to jest gdzieś dostepne zdjecie pulpitu od Saturna ?

,, dotyczy przystosowania produktów ,,96A,, serii ,,M,, i ,,MF,, do zabudowy zasobnika ZFD-1

em -to na litość boską zacytuj całe pismo, a nie zdanie wyrwane z większej całości .To samo odnośnie tabliczki dla 96A opisanej wyżej , to jest z jakiejś instrukcji , czy to Twoja interpretacja zdania z tegoż biuletynu ?

Bo za chiny nie mogę sobie wyobrazić jak tam można jeszcze umiejscowić jakiś pulpit. Tzn .miejsca troche na prawej półce jest , ale jaka jest wtedy widoczność.No ale znowu teoretyczne dywagacje , i nie rozumiem dlaczego nie można byłoby tak jak z pulpitem SPS w MF ?

Tak wygląda pulpit zabudowany w 21S właśnie nad prawym pulpitem .Nie wiem do czego to służyło , niemal same AZS .Ale widoczność musiała byc cudowna .

mig21spulpituzbr.jpg

Uploaded with ImageShack.us

,, dotyczy przystosowania produktów ,,96A,, serii ,,M,, i ,,MF,, do zabudowy zasobnika ZFD-1

em -to na litość boską zacytuj całe pismo, a nie zdanie wyrwane z większej całości

Otóz to pierwsze zdanie ,to nazwa własna tego biuletynu . Czyli nić nie nie jest wyrwane z całośći ani kontekstu.Ani tym bardziej moja trawestacja treści.

Bo za chiny nie mogę sobie wyobrazić jak tam można jeszcze umiejscowić jakiś pulpit.

Ja też ,stąd nawiązanie do pulpitu Saturna.

co to jest za urządzenie WC 5 L ??

Zechcesz rozwinąć ? Bo jeśli ma sie okazać ze to kiepska próba żartu ...