Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

...mam pytanie o anteny IFF od kiedy były to nowe anteny te płaskie i prostokatne ?...

Od 1997r. na pierwszych egzemplarzach. Prostokątne to one za bardzo jednak nie są. Obecnie to standard na polskich sp:

IFF-antenna.jpg

Dzieki Mariusz

/trochę uprościłem z tym ,że są prostokątne /

W takim razie jeszcze jedno pytanie ,czy przed 1997r gdy miał anteny starego wzoru,posiadał godła jak na wyżej zdjęciu?

Jednym słowem czy mogę go zrobić z antenami IFF z trzema prętami i godłami 183534.jpg

Robert -nie jestem pewien na 100% , ale wydaje mi się że 21Bisów z Zegrza, przed 1997 rokiem nie było jeszcze w Malborku .Pierwsza partia przyleciała chyba w 1998 r..A więc przed 1997 r. powinien mieć godło Zegrzańskie.Mogę się mylić , niestety pamięć bywa zawodna , ale tak kojarzę przebieg służby i przyjście Bisów .Jeśliby okazało się że jednak były , możesz śmiało robić go z anteną IFF w postaci 3 prętów .Naipierw były malowane znaki , a anteny były wymieniane sukcesywnie , partaimi na samolotach .

Jako przykład samolotu , już z "Krzyżackimi " oznaczeniami , a anteny starego typu-9320 na przebazowaniu w Zegrzu 1998r.

zp61.png

Uploaded with ImageShack.us

zp66.png

Pilota nie rozpoznaję , ale płaszczyzna -Zegrzańska , technik Malborski [ Pozdrawiam Boguś ] , godła nie trzeba chyba opisywać , anteny widać

zp79.png

Na pierwszym zdjęciu jeszcze bez godła.

Bo godła były tylko na lewej stronie k-ba. Ale to jest ten sam samolot uchwycony w krótkim odstępie czasu , przed tym samym wylotem, w tym samym dniu .[ Porównaj "strój" technika i elementy stojanki ]

Na wszystkich samolotach i w Zegrzu i w "Krzyżakowie " godła były tylko po lewej stronie k-ba . Zresztą chyba w pozostałych jednostkach tak samo . Nie dałbym sobie uciąc głowy za BD , bo tam już pod koniec używania 21 zaczynali przesadzać z " przyozdobieniami " aż do przesady .

Kiedyś mieliśmy dyskusję o wersjach eksperymentalnych i prototypach na bazie MiG-21 i wspominałem, że istnieją modele żywiczne części spośród tych konstrukcji. Firmy to PH Model i OMEGA Model

Ponieważ nie znalazłem zdjęć nadających się na pełnoprawne in-box'y linki do modeli wrzucam tutaj.

MiG-21 I-2 Analog

Je-8 (swoją drogą, niezłe S-F z kalkomaniami

Je-152A

Je-2A

Je-5

Je-50

I jeszcze kilka innych, kolejnych wersji powyższych prototypów.

To niemiecka naszywka na kombinezon pilota [z MiG-21], wzorowana na Amerykańskiej Fighting Falcon noszona na kombinezonie przez pilotów F-16. Flaga stanowiła wyróżnik narodowościowy. [0:34 miałeś prawo być zmęczonym o tej porze ] Poważnie jedziesz do Malborka? Pamiętaj, że jadąc przez Bytów-Kościerzynę-Zblewo-Starogard Gdański jest bliżej.

Rozumiem że noszona prze pilotów niemieckich testujących 21 po zjednoczeniu Niemiec ? Bo jakoś nie widzę jakiegokolwiek DDR-owca noszącego takie imperialistyczne symbole. Ale w sumie ciekawe , no i chyba rzadko spotykane.

PS

Przed chwilą rozmawiałem z Przelotami , na razie nic nie ma w planach odnosnie przylotów na piknik. Z nasłuchów słyszeli coś o Mi-24, ale jakby coś przyleciało to tylko na pokaz statyczny .

Piknik piknikiem, a Babcia nie informujesz nas że jest ruch w temacie na twoim "podwórku". Zabrali się za MF 9106, który odnowiony będzie cieszył oko na m.in. tego typu imprezach.

Swoją drogą z ciekawości poszukałem zdjęć tego szybkiego i okazuje się, że był to najprawdopodobniej kolejny "biały" s-t

1054%252520MalborkPu%2525C5%252582k%252520MiG%25252021bis%252520NN-4.jpg

malbork_mig21.jpg

W rejonach gdzie stoi samolot nie byłem od marca.Jakoś tak nie po drodze , ale rozumiem że zdjęcia to z przed renowacji ? Nie wpadną chyba na pomysł aby znowu malować te koślawe litery? Zadaje głupie pytania -samolot rzeczywiście zabrany na lotnisko, ma być tam "pokazową " pamiątką. Może wieczorem będę miał bliższe dane odnośnie koncepcji malowania , ale wolałbym bez tych "koślawych nazw jednostki "i przy okazji wracając do Limka -jak stał tak stoi , koncepcja przemalowania [ prawidłowego a nie SF ] padła .Bida z nędzą.W lotnictwie zmienia się teraz Generałów , a nie malowania .

Ps Z okresu kiedy 9106 latał w M-ku i kiedy ja przyszedłem [ 1995 ] nie przypominam sobie żeby jakikolwiek samolot był "biały "Może wcześniej ? Nie sugerujesz się chyba wyglądem samolotu który stoi kilkanascie lat na powietrzu , o kolejnych malowaniach dla poprawienia wyglądu nie wspominam .

Właśnie nie wiem czy się sugerować w tym przypadku. Zazwyczaj tak nie robię, ale ten szary jest łudząco podobny do tego o jaki nam chodzi w przypadku białych/siwych szybkich. Na tych zdjęciach widać, jak został najpewniej potraktowany z góry na dół tą farbą...

A teraz to on jest srebrny, zdjęcie jest. Tylko nie dociekałem czy będzie już gotów na ten piknik, czy to trochę potrwa.

Ma być gotowy na piknik.Prace idą pełną parą.Tylko żeby znowu nie wyszło wg " koncepcji " kolejnego nawiedzonego przełożonego wg zasady

bo tak jest ładniej
Całe szczęście ze w JW nastała moda na tworzenie mini -muzeów , jest szansa na przywrócenie samolotu i historii do Naszego Lotnictwa.Jeszcze zeby tak ktoś się zainteresował samolotami z Rędzxikowa .