Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy.Chciałbym zbudować MiG-21 PFM s belkami ,,Monsun".Proszę czy ktoś z was szczegółowe zdjęcia tej belki??

Martin

http://www.megaupload.com/?d=CK6QELAH - Mělo by být užitečné [ Powinno się przydać ]

Od kiedy na Forum działa funkcja szybkiego wybierania strony ?

Ja się chyba ......... do dziś przeszukiwałem strona po stronie. Szok.

Nie bylo zadnego marudzenia!!! samolot 1007 byl z 3 klucza eskadry B a fotke strzelilem jak trenowal sam d-ca 1 DLMW kmdr por Stanislaw Pietraszkiewicz:) a skad ty wziales ta fotke?

Jak znam życie i uzbrojeńców [ szczególnie Tych z 21 ] to było marudzenie. A fotka nie moja tylko Younga i pewnie znalazł w otchłani internetu.I za to Mu chwała i cześć .Przynajmniej mamy co oglądać i możliwość uzupełniania wiedzy i zbiorów o 21.Inaczej większość fotek zaginęła by "piwnicznych zbiorach "

A odnosnie wariantu podwieszenia -czyli przygotowanie do pokazów to się chyba ne pomyliłem ? Bo jak latał D-ca i do tego niemal goły samolot , to musiało być ostro.

Mam pytanie do grona specjalistów od MiGa 21.

Czy w malowaniu kamo maszyn z Łasku przejście kolorów było " na ostro" - od szablonu , czy było łagodne.

Chodzi mi konkretnie o malowanie samolotu 7809.

kolory na górnych powierchniach płatowca prześcia łagodne

przejście między kolorami góra - dół "na ostro"

uzupełnienie:

fotka20512.jpg

Edytowane przez Gość

http://www.lwwo.slupsk.pl

Jest trochę zdjęć Łaskich 21 na w/w stronie właśnie w łaciatych malowaniach.

Dla younga i nie tylko , jeszcze raz wrzucam linka do pliku z podwoziem i wnękami 21

http://www.megaupload.com/?d=612YOYI1

Już kiedyś przerabialiśmy temat "sztorek " [ zasłonek na kabinę do treningu lotów wg przyrządów ]Osiągnięty consensus pozwolał na stwierdzenia , iż u Nas praktycznie na bojowych nie stosowane , wg instr. Bisa było możliwośc zamontowania szmacianej zasłonki , wg czeskich wydawnictw i zdjęć było to montowane[ ale zdjęcia przedstawiają chyba muzealny egzemplarz ] , no to teraz na potwierdzenie 21 wschodnich Sąsiadów. No ale nie dziwne , wymyślili to i stosowali .Szczerze powiedziawszy pierwszy raz widzę to na bojowym 21 , dosłownie i w użyciu na samolocie z pilotem .Fotki z airforce .ru . wrzucam link do ładnej serii zdjęć z lat 80 . 21 różnych krajów "Bratniej Wspólnoty "na poligonie rakietowym w dalekim Astrachaniu .A właściwie to piloci są z różnych krajów , a samoloty udostępniali Rosjanie .

http://forums.airforce.ru/showthread.php?t=773

21mfzesztorkzasonkkny.jpg

Uploaded with ImageShack.us

21mfzesztorkzasonkkny2.jpg

Widocznie kupujacy nie chcial zaslonki uwazajac ja z jakis powodow za nieprzydatna. Czesto wyposazenie zalezalo od zamawiajacego [choc czesciej od sprzedajacego] dany typ samolotu chociazby to ze DDRowskie bis'y mialy RSBN a nasze lataly na ARK. Na MiG-23 Czesi tez mieli zaslonke w wersjach jednomiejscowych u nas byla tylko na UB, na zdjeciach MiG-23UB Libii nie ma zaslonki w wersji szkolno bojowej.

Akurat w tym wypadku to mieliśmy guzik do gadania .Zresztą w hanagarach ,pośród pozostałości po poprzednich wersjach 21walały się te zasłonki ,poowijane w folie , z zakonserwowanymi metalowymi częściami.Po prostu w Polsce chyba nikt tego nie traktował jako elementu szkolenia pilota na bojowym

Pozdrawiam Techniczną Brać z II KOPK

Witam

Jestem tu nowy.Chciałbym zbudować MiG-21 PFM s belkami ,,Monsun".Proszę czy ktoś z was szczegółowe zdjęcia tej belki??

Martin

monsun.jpg

Oczywiście Monsun będzie wisiał pod polskim samolotem

Panowie ,starajcie się nie ,,używać,, tego rysunku na innych forach.Zrobiłem go ścisle dla naszego forum .

• 2 weeks later...

Do mojej z Grzegorzem dyskusji o konwersji FAB na ZAB 100kg. Rysunek ten znam, tylko myślę czy to są wszystkie rodzaje bomb jakie mieliśmy/ mamy na uzbrojeniu...

I tak właśnie zastanawiało mnie to CK w nazwie bomby ZAB-100, bo to chyba oznacza jej konkretny typ. Czy wyklucza to istnienie bomby zapalającej 100kg podobnej korpusem do ofab-100-120? Tego nie wiem... Btw. Porównałem bomby z zestawu eduarda do zdjęć i jeżeli korpus jest w miarę ok, to już stateczniki są oddane tak "w przybliżeniu". Zmieniać tego nie będę, już i tak się namęczyłem składając je.

Dwie sprawy jeszcze.

1. Jakim kolorem malować wewnętrzną stronę pokryw podwozia głównego, tych na samych goleniach? Ciężko coś wyczytać ze zdjęć, bo zazwyczaj są tak ustawione, że tego co szukam nie widać. Kandydatów zaś mam wielu: srebrny jak płatowiec, szary jak goleń, ciemny zielony jak kołpaki podwozia/ część luków podwozia głównego lub typowy zielony do wnętrza...

2. Szukam zdjęć pokrywy działka. Najlepiej wersji M, może być późniejsza. Bo coś mi świta, że kończyła się wcięciem od strony belki, nie zaś jak w zestawie, na równo. Teraz jak na złość nie mogę niczego dobrego znaleźć...

Do mojej z Grzegorzem dyskusji o konwersji FAB na ZAB 100kg. Rysunek ten znam, tylko myślę czy to są wszystkie rodzaje bomb jakie mieliśmy/ mamy na uzbrojeniu...

I tak właśnie zastanawiało mnie to CK w nazwie bomby ZAB-100, bo to chyba oznacza jej konkretny typ. Czy wyklucza to istnienie bomby zapalającej 100kg podobnej korpusem do ofab-100-120? Tego nie wiem... Btw. Porównałem bomby z zestawu eduarda do zdjęć i jeżeli korpus jest w miarę ok, to już stateczniki są oddane tak "w przybliżeniu". Zmieniać tego nie będę, już i tak się namęczyłem składając je.

Dwie sprawy jeszcze.

1. Jakim kolorem malować wewnętrzną stronę pokryw podwozia głównego, tych na samych goleniach? Ciężko coś wyczytać ze zdjęć, bo zazwyczaj są tak ustawione, że tego co szukam nie widać. Kandydatów zaś mam wielu: srebrny jak płatowiec, szary jak goleń, ciemny zielony jak kołpaki podwozia/ część luków podwozia głównego lub typowy zielony do wnętrza...

2. Szukam zdjęć pokrywy działka. Najlepiej wersji M, może być późniejsza. Bo coś mi świta, że kończyła się wcięciem od strony belki, nie zaś jak w zestawie, na równo. Teraz jak na złość nie mogę niczego dobrego znaleźć...

O bombach się nie wypowiadam i tak dla mnie większość to SF . Autentycznie, w czasie tylu lat słuzby na zywo widziałem na okrągło 50 , czasami trafiła się 100 [ to przy lotach na poligon ] Reszta znana ew. z literatury, a część to wogóle jakieś tajemnicze .Samo życie i specyfika pułku OPK. Pewnie uzbrojeńcy widzą więcej , a zresztą nawet jak były , to nie leżały przecież w schronohangarach , a schowane w lesie na bomboskładzie

Ad 1.To napisałeś tak skomplikowanie ,że nie za bardzo wiem o co biega ?

Na goleniach znajdowały sie osłony goleni -przy kadłubie zaś osłony kół - a co miałeś na myśli pisząc o " pokrywach podwozia głównego " -te pierwsze czy drugie ?

Osłona koła- zostawiona w naturalnej barwie duralu -reszta k-ba pomalowana

7812osnakoa.jpg

Osłona koła taka jak cały kadłub

mig21smosonakoa.jpg

Goleń pomalowana na siwo -osłona od wewnatrz tak jak kolor wnęk goleni -jasno szary khaki

osonagoleni2.jpg

Tu podobnie goleń pomalowana -osłona od wewnatrz nie .

osonagoleni3.jpg

Sprawa jest bardzo prosta do wyjasnienia -miałem dostep do pistoletu , do powietrza , no to szybko zabezpieczamy przewody i amortyzatory gazetami [ najlepszy był "Zołnierz Wolności "] i pryskamy. Jak nie było sprzętu , a trochę i farby i ochoty , to w miarę równo malowałem pędzlem samą goleń .Bo komu by sie chciało ściągac osłony , bo pędzlem wszedzie nie dało rady dojść .Znowu proza życia .

Odnosnie osłony działka .Troche wyjaśnialiśmy spr. przy zasobnikach SPS-141Je.Na przystosowanych malborskich MF własnie osłona działka była w tylnej części podcięta , ponieważ przedni opływ belki podkadłubowej był troche dłuższy niż normalnie , w celu schowania złączki do SPS-a.

Zdjęcie Naszego 7812

mf7812wlocie1.jpg

osnadziakamf.jpg

Zdjęcie 1906 czyli M

21m1906.jpg

Czeski MA

mig21maosonadziaka.jpg

Nie moge znależć tak na szybko tego elementu z BIS-a, ale chyba miał osłonę dochodząca niemal do belki , ponieważ przy przeróbce jedynego BIS-a pod zasobnik , technicy musieli nieco podciąc , a raczej wyciąć własnie osłone działka, poniewaz musieli dorobic dłuższy przedni opływ belki podkadłubowej .

Dla upewnienia się przejrzyj dostępne zdjęcia czeskich MFN .Tak na szybkiego 2 zdjęcia .A z BIS-a to sam bym z chęcią dokłądnie obejrzał - po prostu nie pamiętam

21mfnczeski4.jpg

21mfnczeski2.jpg

I na koniec -przewody od "migowego ABS"

dajnik.jpg

dajnikprzd.jpg

Ps.

Osłona goleni z BIS-a -goleń jasno -szara-osłona jak widać pomalowana srebrzanką

mig21bisnr0798demonta19.jpg

mig21bisnr0798demonta11.jpg

cd .

Jedyne zdjęcia jakie znalazłem pod reką -osłona z BIS-a, niestety za bardzo nie widać końcówki -ale bez wcięcia raczej

dziakoosonabis.jpg

cd..i The End

Przy okazji polecam poniższe wydawnictwo. Zawsze pod latarnią najciemniej .

nowyobrazlf.png

nowyobraz1k.png

nowyobraz2w.png

Po kolei:

W zamyśle miałem oczywiście osłonę bezpośrednio przy goleni - osłony goleni. Widać reguły nie było, czyli będzie srebrna (jak cały s-t)... a przednie dla odmiany typowe zielone

ZAB sobie odpuszczam. Będzie OFAB, przeżyję

Osłona działka - czyli z wcięciem, widać na zdjęciu M. Natomiast zależało mi na widoku z góry, aby dokładnie określić głębokość. Jakoś dam rady.

Z tą osłoną działka w Bisie, z tego co pisze Babcia podejrzewam że:

- była dłuższa, równo zakończona - technicy przystosowując ją pod sps-141 musieli wykonać nacięcie jak w osłonach M/MF. To by miało sens czemu w zestawie Eduarda jest właśnie taka. Model wzorowany jest na późnych MF "9600" które miały trochę wspólnych części z Bisem.

To chyba tyle. Póki co

http://www.megaupload.com/?d=234BI1J0

Mam nadzieję że się przyda.

Opis przewodów dla celów modelarskich na przedniej goleni 21-m.i różnice w ułożeniu w wersji F-13-PF i póżniejszych.Wybaczcie Panowie , jeśli trochę z grubsza, ale nawet w instrukcji nie ma dokładnych rysunków i opisu co jak leci i w którym miejscu się łączy .Najlepiej to widać i "czuć" niestety w naturze.

Postaram sie jeszcze w miarę czasu opisać goleń główną i wnęki goleni. Kolorystyka -znaczenie kolorów w instalacjach , materiały. Żeby "Zegarmistrze " wiedzieli co z czym się je . :

I artykuł z airforce.ru o Jugosławiańskich wersjach 21R , a właściwie MF, BIS-ach przystosowanych do zasobników rozpoznawczych

http://www.odbrana.mod.gov.rs/arsena..._avijacija.pdf

Niestety , pisany łacino-cyrylicą, ale ciekawy.

Dla zachęty zdjęcie BIS-a z zasobnikiem rozpoznawczym RP-W-D z aparaturą umieszczoną w kontenerze na bazie PTB-490.

yugo21biszrozpozkontene.png

Witam o to śmieszne ciekawostki odnośnie Miga-21

1 zdjęcie przedstawia nam zagubionego pilota "chorwackiej szparki" Który nie zauważył znaku STOP. I kołuje chyba do swojego domu.

chorwackimig.th.jpg

Natomiast drugie zdjęcie przedstawia nam bardzo zdziwioną panią w podeszłym wieku która pewnie zastanawia się skąd ten Mig spadł.

mig21drzewo.th.jpg

Pozdrawiam Serdecznie i życzę miłego dnia.