Qdłaty Napisano 1 Kwietnia 2010 Napisano 1 Kwietnia 2010 jakie wymiary powinna mieć rejestracja w skali 1:72 w cm/pixelach Cześć. Na to pytanie wprost nie potrafię odpowiedzieć, ale chyba najłatwiej bedzie, jak weźmiesz linijkę/miarkę, podstawisz się do najbliższego samochodu, zmierzysz i wynik podzielisz przez 72. ;-) Cytuj
kubisz Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Napisano 1 Kwietnia 2010 Wymiary polskiej jednorzędowej tablicy rejestracyjnej (zakładam, że o taką pytasz) to 520 × 114 mm. Raczej nie będziesz miał problemów z przeliczeniem Cytuj
Grzes Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Panowie, prosze o pomoc, jaki kolorek zielony jest najodpowiedniejszy dla naszych HMMWV jakie mamy w kraju? Cytuj
Zderzak Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Jako, iż ostatnio jestem miłośnikiem Humvee, a normalnie pojazdów Wojska Polskiego, pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie Niedługo ruszę z polskim M1026 i planuję pomalować go w kolorze Humbrol 102. Malowałem już nim starego Humvee(w podpisie obrazek - renowacja krajowego na używanego w Iraku). Ten sam kolor użył kubisz do swojego Hummera. Ostatnio dyskutowaliśmy o H149, gdyż jest on mocno zbliżony. Mam obie farbki i ciągle mam je porównać, lecz jakoś tak ciągle zapominam. A można wiedzieć przy okazji co planujesz? P.S. Wg Italeri malujemy model Humbrolem 149 Ale jak im wierzyć, jeśli swój model nazywają repliką polskich wersji... Cytuj
Grzes Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Jako, iż ostatnio jestem miłośnikiem Humvee, a normalnie pojazdów Wojska Polskiego, pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie Nie ukrywam, że właśnie na Twoją odpowiedź liczyłem A można wiedzieć przy okazji co planujesz? Pomyslałem że do afgańca i Tumaka (wciąż na warsztacie) może popełniłbym jeszcze jakiegos krajowego z Bielska Białej, ale to na razie plany... W każdym razie dzięki za pomoc!!! Cytuj
Zderzak Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 W każdym razie dzięki za pomoc!!! Nie ma za co, zawsze służę pomocą Pomyslałem że do afgańca i Tumaka (wciąż na warsztacie) może popełniłbym jeszcze jakiegos krajowego z Bielska Białej, ale to na razie plany... Pewnie w 1:72 Akurat w tej wersji jest masa do przerobienia, dorobienia. Ale jeśli nie pomyliłem skali, to znawcą 72 jest BaldPuma, który bardzo dobrze orientuje się w tym rozmiarze Humvee Gdybyś miał jakiś problem odnośnie polskiego Humvee, to pisz. Niedługo ruszam z warsztatem, więc temat mam nieźle rozpracowany Cytuj
Grzes Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Pewnie w 1:72 Akurat w tej wersji jest masa do przerobienia, dorobienia. Ale jeśli nie pomyliłem skali, to znawcą 72 jest BaldPuma, który bardzo dobrze orientuje się w tym rozmiarze Humvee Gdybyś miał jakiś problem odnośnie polskiego Humvee, to pisz. Niedługo ruszam z warsztatem, więc temat mam nieźle rozpracowany Oczywiście, tylko i wyłącznie 1:72 Jeszcze nie mam koncepcji co do modelu. Dwa poprzednie to (leniwa wersja modelarstwa) przeróbki gotowców Dragona i nie wiem jak to bedzie z tym trzecim... Ale zanim trzeci to zdaje się wypadałoby dokończyć jeszcze drugi, który zawisł nieco na rzecz Kraza... Cytuj
kubisz Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 Grzes - jak już wspominałem na PW - swojego polskiego Humvee też pomalowałem Humbrolem 102. Wydawał mi się (i nadal mi się wydaje) najodpowiedniejszy z gotowych farb (model kleiłem długo, osobne fragmenty były malowane w długich odstępach czasu, dlatego też mieszania farby raczej nie rozważałem). Zderzak - zrobiłbyś w końcu to porównanie Cytuj
Tysiuniek Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Dzisiaj moja małżonka zapytała mnie dlaczego kleję tylko te okropne, kwadratowe, zielono-żółte samochody. Czy ktoś ma może fotkę jakiegoś fajnego, cywilnego Humvee? Cytuj
BaldPuma Napisano 4 Kwietnia 2010 Napisano 4 Kwietnia 2010 Dzisiaj moja małżonka zapytała mnie dlaczego kleję tylko te okropne, kwadratowe, zielono-żółte samochody. Czy ktoś ma może fotkę jakiegoś fajnego, cywilnego Humvee? Życzenia kobiet są naszym obowiązkiem Te z małą ilością przeróbek (H1) A tu już trzeba się pobawić - ale czego dla własnej żony się nie robi Cytuj
Tysiuniek Napisano 5 Kwietnia 2010 Napisano 5 Kwietnia 2010 Dzięki, ale bardziej chodziło mi o przeróbki pojazdów wojskowych na cywilne. Cytuj
Skinn3r Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 kubisz dopisz: 19) Skinn3r - M1044 Armament Carrier - Dragon 1:72 A tak poza tym to panowie, nie chciałby który z was zanabyć ode mnie tego M998 Command Vehicle od Italeri?? Bo jakoś nie czuję się w 1:35. Cytuj
kubisz Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Napisano 6 Kwietnia 2010 kubisz dopisz:19) Skinn3r - M1044 Armament Carrier - Dragon 1:72 Jak wrócę z wyjazdu świątecznego, to na spokojnie pouzupełniam listę, bo zebrało się kilka zaległości. A tak poza tym to panowie, nie chciałby który z was zanabyć ode mnie tego M998 Command Vehicle od Italeri?? Bo jakoś nie czuję się w 1:35. Ja podziękuję - za dużo zakupów ostatnio. Cytuj
Skinn3r Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Panowie, wie ktoś może jak to cuś się zowie? : Bo przeglądałem zdjęcia w sieci i znalazłem takowe dwa, i za Chińską Republikę Ludową nie mogę znaleźć co to jest. Cytuj
Qdłaty Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Chińską Republikę Ludową No i co mówisz że nie wiesz jak wiesz? (Domniemam, bo pewny nie jestem. Kuba sprostuje). Otóż AM General sprzedało Hummera Chińczykom i teraz sztandarowy produkt USA będzie produkowany przez ChRL. Oczywiście dokonali kilku modyfikacji no i "najnowsze Hummery wyglądać będą mniej więcej tak jak na zdjęciach wyżej. Cytuj
Skinn3r Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 No i co mówisz że nie wiesz jak wiesz? Tak mi się powiedziało Trochę to wygląda jak częściowe skrzyżowanie M1114 z Memuganem i dziką fantazją :P Cytuj
BaldPuma Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Chińską Republikę Ludową No i co mówisz że nie wiesz jak wiesz? (Domniemam, bo pewny nie jestem. Kuba sprostuje). Otóż AM General sprzedało Hummera Chińczykom i teraz sztandarowy produkt USA będzie produkowany przez ChRL. Oczywiście dokonali kilku modyfikacji no i "najnowsze Hummery wyglądać będą mniej więcej tak jak na zdjęciach wyżej. A kuku bliższe prawdy jest: Trochę to wygląda jak częściowe skrzyżowanie M1114 z Memuganem i dziką fantazją :P Jest to nadwozie Izraelskiej firmy Plasan SASA specjalizującej się między innymi w nowoczesnych pancerzach. Ten na fotce jest wersją na max-a. Troche mniej opancerzone (też przez izrael) są portugalskie Humvee stosowane w afganistanie (drzwi i przednia szyba) foto 01 oraz greckie foto 02 i 03. 01 02 03 W Izraelu na tym modelu jest nowy system rozpoznawczy (prototyp) LEGATUS /merci Kuba/ www.platforms-mil.de/ news_2009.htm ps. nie sprzedali wersji wojskowej tylko ucywilnione H1-H3 - zresztą to i tak musztarda po obiedzie bo chińczycy tłuką od paru lat swoje kopie Wystarczyło zresztą zerknąć do naszej miniencyklopedii (Humvee around...) Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj
Qdłaty Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 Jak zwykle chciałem być mądrzejszy niż jestem. Ja już nic nikomu nie mówię. Cytuj
kubisz Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Napisano 7 Kwietnia 2010 Jak zwykle chciałem być mądrzejszy niż jestem. Ja już nic nikomu nie mówię. Nie przesadzaj z tą samokrytyką, tych wersji i wariantów jest tyle, że można się pomylić. Te Humvee ze zdjęć Skinn3ra to tak jak pisał BaldPuma - pokazówki firmy Plasan Sasa. Dodam tylko, że kojarzą mi się ze stronami "portugalskimi", więc najprawdopodobniej były to pojazdy proponowane do zakupu dla armii portugalskiej. W Izraelu na tym modelu jest nowy system rozpoznawczy (prototyp) ........................ Legatus. Cytuj
Skinn3r Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 Pytanie do "karaluchowców", czyli głównie do BaldPumy, a mianowicie, czy i gdzie w Polsce można dostać el. fototrawione i/lub żwyice do Humvee?? Cytuj
BaldPuma Napisano 8 Kwietnia 2010 Napisano 8 Kwietnia 2010 Allegro + sklepy Ja osobiście raz dopiero kupowałem na Allegro (1-szy zestaw poniżej) 2-gi raz zaopatruje się w Martoli (M998 + 3-ci zestaw) Koła żywiczne z kolei kupowałem w Jadarze /patrz mój post [HUMVEE IN-BOX] 1:72 zestawy - MIG 72-089 HUMVEE WHEELS aktualnie w ofercie Martola ma w 72 http://www.martola.com.pl/pl142/produkty16724/M_1025_Humvee http://www.martola.com.pl/pl142/produkty16898/M_1114_Humvee http://www.martola.com.pl/pl142/produkty15412/M_998_Humvee http://www.martola.com.pl/pl142/produkty15414/M_998_Hummer_add.armour_plate_Iraq na 2 ostatnie trzeba troche poczekać bo są wycofane z produkcji ale moim zdaniem warto Cytuj
kubisz Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Napisano 8 Kwietnia 2010 kubisz dopisz:19) Skinn3r - M1044 Armament Carrier - Dragon 1:72 Dopisane, pozostałe zaległości też uzupełnione. Widzę, że jednak czasem ktoś zerka na tę listę, więc możecie Panowie sprawdzić, czy komuś czegoś tam nie brakuje Cytuj
BaldPuma Napisano 8 Kwietnia 2010 Napisano 8 Kwietnia 2010 Czy ktoś (np. spec od PL Zderzak) ma fotki wnętrza tych naszych sanitarek(ki) ? (http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Humvees) poza tym (http://www.militarium.net/inne/foto/swp_07.jpg) ps wiecej o Humvee PLASAN SASA jest tu: www.altair.com.pl/ czasopisma-artykuly-1284 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi