manas Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Podziękował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Czy wiecie jak wygląda element, na którym jest podwieszany AIM-120 w komorze uzbrojenia F-35A? Googlam zdjęcia i albo go nie ma, albo jest zasłonięty przez pocisk, a co model to inna koncepcja jego wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Też zrób zasłonięty przez pocisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada (edytowane) W dniu 30.10.2025 o 20:32, Wymysl napisał: Czy wiecie jak wygląda element, na którym jest podwieszany AIM-120 w komorze uzbrojenia F-35A? Googlam zdjęcia i albo go nie ma, albo jest zasłonięty przez pocisk, a co model to inna koncepcja jego wyglądu. może znajdziesz tutaj https://www.themodellingnews.com/2018/02/garys-construction-guide-meng-models.html i jak wpiszesz u wujka googla w grafice "weapons bay of the F-35A aircraft" też pojawia się sporo zdjęć i odnośników. Edytowane 3 Listopada przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada 3 godziny temu, Cypis napisał: może znajdziesz tutaj https://www.themodellingnews.com/2018/02/garys-construction-guide-meng-models.html i jak wpiszesz u wujka googla w grafice "weapons bay of the F-35A aircraft" też pojawia się sporo zdjęć i odnośników. Googlam zdjęcia i albo go nie ma, albo jest zasłonięty przez pocisk, a co model to inna koncepcja jego wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada wiem, ze gdzies i kiedys juz bylo.... Cmelak w naszych barwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staś Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada Witam kolegów . Kleję pływadła ale wymyśliłem sobie ,, ZERO " z pływakami czyli RUFE i chciałbym zaopatrzyć go w dwie bomby (50kg) których brak w zestawie . Pytanie brzmi czy tylko dostępne są te marne z KORY czy ktoś wie coś o jakimś innym produkcie najlepiej 3D ale nie będę wybrzydzał ( szukałem ale nic nie znalazłem ) Może ktoś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturo Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Pacjent to F-14A Tamiya w 1/48. Miałem wypadek w trakcie malowania. Spora kropla farby spadła mi na malowany model. Po wyschnięciu starałem się ją delikatnie zeszlifować, ale zapchała rowki. Wtedy wpadłem na jeszcze głupszy pomysł. Okleiłem to miejsce taśmą i usunąłem farbę do plastiku. Pomyślałem, że jak użyję tych samych farb, to się jakoś wyrówna. No debil. Teraz mam okropny fragment poszycia ze schodkami do niego i cała okolica spaprana. To jest do uratowania, czy śmietnik? Zmywanie farby z całego modelu nie wchodzi w grę, bo spapram jeszcze bardziej. Gdyby to było od spodu to może przymknąłbym oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Spróbuj zmyć farbę "lokalnie" z rejonu trochę większego niż schodek, a potem wyszlifować i wypolerować okolicę na błysk i maluj od nowa. To chyba najlepsze wyjście, bo teraz żadnym szlifowaniem ani domalowywaniem tego nie zniwelujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Jak wyżej radzi kolega, ale bez oklejania taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada (edytowane) W dniu 10.11.2025 o 19:37, staś napisał: Witam kolegów . Kleję pływadła ale wymyśliłem sobie ,, ZERO " z pływakami czyli RUFE i chciałbym zaopatrzyć go w dwie bomby (50kg) których brak w zestawie . Pytanie brzmi czy tylko dostępne są te marne z KORY czy ktoś wie coś o jakimś innym produkcie najlepiej 3D ale nie będę wybrzydzał ( szukałem ale nic nie znalazłem ) Może ktoś coś ? a skala ? jak w 1/72 to jeszcze USHI Edytowane 12 Listopada przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staś Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Dzięki , Cypis za podpowiedż . Szukałem prawie wszędzie ale nie wu japońców. Zakup zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada W dniu 11.11.2025 o 12:18, Arturo napisał: Pacjent to F-14A Tamiya w 1/48. Miałem wypadek w trakcie malowania. Spora kropla farby spadła mi na malowany model. Po wyschnięciu starałem się ją delikatnie zeszlifować, ale zapchała rowki. Wtedy wpadłem na jeszcze głupszy pomysł. Okleiłem to miejsce taśmą i usunąłem farbę do plastiku. Pomyślałem, że jak użyję tych samych farb, to się jakoś wyrówna. No debil. Teraz mam okropny fragment poszycia ze schodkami do niego i cała okolica spaprana. To jest do uratowania, czy śmietnik? Zmywanie farby z całego modelu nie wchodzi w grę, bo spapram jeszcze bardziej. Gdyby to było od spodu to może przymknąłbym oko. Miałem podobnie i zrobiłem jak koledzy radzą - zmycie farby z większego rejonu, a konkretnie z całego panelu - taśmą odseparowałem obszar operacji po liniach podziału, zmyłem panel do plastiku, a potem już po kolei: podkład, efekty, kolory. Po odklejeniu taśmy tylko wyrównywałem do reszty dookoła. Nawet jeśli powstała różnica w grubości powłoki, to zgubiła się dzięki granicom przebiegającym po liniach podziałowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada Dzień dobry, mam pytanie/a do osób które bardziej się orientują niż ja. Chciałbym wykonać model samolotu Spitfire Mk. IX z którymś z poniższych malowań; Moje pytanie brzmi czy zestaw Eduarda 7466 będzie odpowiedni do tego? Jeżeli nie to jaki zestaw ewentualnie byłby bardziej odpowiedni lub jakie zmiany można musiałby wykonać aby było prawidłowo ? Pozdrawiam rod190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada 9 minut temu, rod190 napisał: Moje pytanie brzmi czy zestaw Eduarda 7466 będzie odpowiedni do tego? Będzie. Z tego co widziałem, to z tego modelu można zrobić wersje z małym i dużym wlotem powietrza. Nie wiem które malowanie z Techmodu chcesz zrobić. UZ-Ż jest bardzo dobrze udokumentowany zdjęciowo, to wczesna Dziewiątka i ma mały wlot. SZ-G Gabszewicza ma już duży wlot. W SZ-A brakuje napisu Ewunia pod kabiną i też prawdopodobnie powinna mieć mały wlot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada 17 minut temu, barszczo napisał: Będzie. Z tego co widziałem, to z tego modelu można zrobić wersje z małym i dużym wlotem powietrza. Nie wiem które malowanie z Techmodu chcesz zrobić. UZ-Ż jest bardzo dobrze udokumentowany zdjęciowo, to wczesna Dziewiątka i ma mały wlot. SZ-G Gabszewicza ma już duży wlot. W SZ-A brakuje napisu Ewunia pod kabiną i też prawdopodobnie powinna mieć mały wlot. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tych malowań najbardziej chciałbym ostatnią wersję w proponowanych przez Techmod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada 23 minuty temu, rod190 napisał: Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tych malowań najbardziej chciałbym ostatnią wersję w proponowanych przez Techmod. No i super, ta maszyna jest dobrze udokumentowana. Jakbyś potrzebował zdjęć, daj znać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, barszczo napisał: Będzie. Z tego co widziałem, to z tego modelu można zrobić wersje z małym i dużym wlotem powietrza. Nie wiem które malowanie z Techmodu chcesz zrobić. UZ-Ż jest bardzo dobrze udokumentowany zdjęciowo, to wczesna Dziewiątka i ma mały wlot. SZ-G Gabszewicza ma już duży wlot. W SZ-A brakuje napisu Ewunia pod kabiną i też prawdopodobnie powinna mieć mały wlot. Nie bardzo. Z tego modelu tylko późne, z dużym wlotem... Edytowane 24 Listopada przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada 2 minuty temu, martinello napisał: Nie bardzo. Z tego modelu tylko późne, z dużym wlotem... A to ciekawe, spoglądałem na zawartość w jednym ze sklepów internetowych i było wszystko do obu wersji. Nawet zbiorniki podkadłubowe i długie końcówki skrzydeł do Mk.VIII. W instrukcji te części zaznaczone są jako nieużywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada Ale dolny plat jest przystosowany tylko do duzego wlotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada 20 minut temu, martinello napisał: Ale dolny plat jest przystosowany tylko do duzego wlotu. Fakt, płat jest późny, tak że @rod190 pozostaje Ci tylko malowanie środkowe, czyli maszyna Gabszewicza. Namieszałem, kajam się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada (edytowane) 12 godzin temu, rod190 napisał: Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Ja z kolei nie do końca wiem jak było z pokrywami skrzydłowych działek w Spitfire IX. Eduard w swoich modelach rozróżnia dwie ramki zawierające kadłub i skrzydła: ramka G -> mały wlot powietrza i szerokie (na dwa działka) wytłoczenie w pokrywie działek. Najczęściej opisywane jako early, np. Eduard 7460 Spitfire F Mk.IX Weekend edition ramka H -> duży wlot powietrza i wąskie wytłoczenie w pokrywie działek. opisywane jako late, np. Eduard 7466 Spitfire Mk.IXc Weekend edition Czy to było równoczesne - czy zdarzały się samoloty np. z małym wlotem i wąską pokrywą działek ? Edytowane 25 Listopada przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada (edytowane) Hmmm. Ok zapytam w takim razie może jeszcze raz który z zestawów Eduarda będzie lepiej odwzorowywał samolot (dowolny) z zestawu Techmodu? Edytowane 25 Listopada przez rod190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi