Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
W dniu 30.10.2025 o 20:32, Wymysl napisał:

Czy wiecie jak wygląda element, na którym jest podwieszany AIM-120 w komorze uzbrojenia F-35A? Googlam zdjęcia i albo go nie ma, albo jest zasłonięty przez pocisk, a co model to inna koncepcja jego wyglądu.

może znajdziesz tutaj

https://www.themodellingnews.com/2018/02/garys-construction-guide-meng-models.html

i jak wpiszesz u wujka googla w grafice "weapons bay of the F-35A aircraft" też pojawia się sporo zdjęć i odnośników.

Edytowane przez Cypis

3 godziny temu, Cypis napisał:

może znajdziesz tutaj

https://www.themodellingnews.com/2018/02/garys-construction-guide-meng-models.html

i jak wpiszesz u wujka googla w grafice "weapons bay of the F-35A aircraft" też pojawia się sporo zdjęć i odnośników.

Googlam zdjęcia i albo go nie ma, albo jest zasłonięty przez pocisk, a co model to inna koncepcja jego wyglądu.

Witam kolegów . Kleję pływadła ale wymyśliłem sobie ,, ZERO " z pływakami  czyli RUFE i chciałbym zaopatrzyć go w dwie bomby (50kg) których brak w zestawie . Pytanie brzmi czy tylko dostępne są te marne z KORY czy ktoś wie coś o jakimś innym produkcie najlepiej 3D ale nie będę wybrzydzał ( szukałem ale nic nie znalazłem ) Może ktoś coś ?

Pacjent to F-14A Tamiya w 1/48.

Miałem wypadek w trakcie malowania. Spora kropla farby spadła mi na malowany model. Po wyschnięciu starałem się ją delikatnie zeszlifować, ale zapchała rowki.

Wtedy wpadłem na jeszcze głupszy pomysł. Okleiłem to miejsce taśmą i usunąłem farbę do plastiku. Pomyślałem, że jak użyję tych samych farb, to się jakoś wyrówna. No debil. 

Teraz mam okropny fragment poszycia ze schodkami do niego i cała okolica spaprana.

To jest do uratowania, czy śmietnik?

Zmywanie farby z całego modelu nie wchodzi w grę, bo spapram jeszcze bardziej.

Gdyby to było od spodu to może przymknąłbym oko.

1000016461.jpg

1000016463.jpg

Spróbuj zmyć farbę "lokalnie" z rejonu trochę większego niż schodek, a potem wyszlifować i wypolerować okolicę na błysk i maluj od nowa. To chyba najlepsze wyjście, bo teraz żadnym szlifowaniem ani domalowywaniem tego nie zniwelujesz.

W dniu 10.11.2025 o 19:37, staś napisał:

Witam kolegów . Kleję pływadła ale wymyśliłem sobie ,, ZERO " z pływakami  czyli RUFE i chciałbym zaopatrzyć go w dwie bomby (50kg) których brak w zestawie . Pytanie brzmi czy tylko dostępne są te marne z KORY czy ktoś wie coś o jakimś innym produkcie najlepiej 3D ale nie będę wybrzydzał ( szukałem ale nic nie znalazłem ) Może ktoś coś ?

a skala ? jak w 1/72 to jeszcze USHI 

Edytowane przez Cypis

W dniu 11.11.2025 o 12:18, Arturo napisał:

Pacjent to F-14A Tamiya w 1/48.

Miałem wypadek w trakcie malowania. Spora kropla farby spadła mi na malowany model. Po wyschnięciu starałem się ją delikatnie zeszlifować, ale zapchała rowki.

Wtedy wpadłem na jeszcze głupszy pomysł. Okleiłem to miejsce taśmą i usunąłem farbę do plastiku. Pomyślałem, że jak użyję tych samych farb, to się jakoś wyrówna. No debil. 

Teraz mam okropny fragment poszycia ze schodkami do niego i cała okolica spaprana.

To jest do uratowania, czy śmietnik?

Zmywanie farby z całego modelu nie wchodzi w grę, bo spapram jeszcze bardziej.

Gdyby to było od spodu to może przymknąłbym oko.

1000016461.jpg

1000016463.jpg

Miałem podobnie i zrobiłem jak koledzy radzą - zmycie farby z większego rejonu, a konkretnie z całego panelu - taśmą odseparowałem obszar operacji po liniach podziału, zmyłem panel do plastiku, a potem już po kolei: podkład, efekty, kolory. Po odklejeniu taśmy tylko wyrównywałem do reszty dookoła. Nawet jeśli powstała różnica w grubości powłoki, to zgubiła się dzięki granicom przebiegającym po liniach podziałowych :) 

Dzień dobry,

mam pytanie/a do osób które bardziej się orientują niż ja. 
Chciałbym wykonać model samolotu Spitfire Mk. IX z którymś z poniższych malowań;

IMG_4218.thumb.jpeg.03e8d8c635016b9720af68b71955bbf6.jpeg

Moje pytanie brzmi czy zestaw Eduarda 7466 będzie odpowiedni do tego?

IMG_4219.thumb.jpeg.b459819ba7c02733cf3f5cfa36c51b9b.jpeg

Jeżeli nie to jaki zestaw ewentualnie byłby bardziej odpowiedni lub jakie zmiany można musiałby wykonać aby było prawidłowo ?

Pozdrawiam

rod190

9 minut temu, rod190 napisał:

Moje pytanie brzmi czy zestaw Eduarda 7466 będzie odpowiedni do tego?

Będzie. Z tego co widziałem, to z tego modelu można zrobić wersje z małym i dużym wlotem powietrza. Nie wiem które malowanie z Techmodu chcesz zrobić. UZ-Ż jest bardzo dobrze udokumentowany zdjęciowo, to wczesna Dziewiątka i ma mały wlot. SZ-G Gabszewicza ma już duży wlot. W SZ-A brakuje napisu Ewunia pod kabiną i też prawdopodobnie powinna mieć mały wlot.

• Thanks 1

17 minut temu, barszczo napisał:

Będzie. Z tego co widziałem, to z tego modelu można zrobić wersje z małym i dużym wlotem powietrza. Nie wiem które malowanie z Techmodu chcesz zrobić. UZ-Ż jest bardzo dobrze udokumentowany zdjęciowo, to wczesna Dziewiątka i ma mały wlot. SZ-G Gabszewicza ma już duży wlot. W SZ-A brakuje napisu Ewunia pod kabiną i też prawdopodobnie powinna mieć mały wlot.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tych malowań najbardziej chciałbym ostatnią wersję w proponowanych przez Techmod.

23 minuty temu, rod190 napisał:

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tych malowań najbardziej chciałbym ostatnią wersję w proponowanych przez Techmod.

No i super, ta maszyna jest dobrze udokumentowana. Jakbyś potrzebował zdjęć, daj znać.

• Thanks 1

2 godziny temu, barszczo napisał:

Nie bardzo. Z tego modelu tylko późne, z dużym wlotem...

Edytowane przez martinello

2 minuty temu, martinello napisał:

Nie bardzo. Z tego modelu tylko późne, z dużym wlotem...

A to ciekawe, spoglądałem na zawartość w jednym ze sklepów internetowych i było wszystko do obu wersji. Nawet zbiorniki podkadłubowe i długie końcówki skrzydeł do Mk.VIII. W instrukcji te części zaznaczone są jako nieużywane. 

12 godzin temu, rod190 napisał:

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Ja z kolei nie do końca wiem jak było z pokrywami skrzydłowych działek w Spitfire IX. Eduard w swoich modelach rozróżnia dwie ramki zawierające kadłub i skrzydła:

ramka G -> mały wlot powietrza i szerokie (na dwa działka) wytłoczenie w pokrywie działek. Najczęściej opisywane jako early, np. Eduard 7460 Spitfire F Mk.IX Weekend edition

ramka H -> duży wlot powietrza i wąskie wytłoczenie w pokrywie działek. opisywane jako late, np. Eduard 7466 Spitfire Mk.IXc Weekend edition 

Czy to było równoczesne - czy zdarzały się samoloty np. z małym wlotem i wąską pokrywą działek ?

Edytowane przez martinello