Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 254
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

pasjonujące

wystarczająco trudny wydaje mi się parter do zrobienia (tak by wszystko było w miarę równo i nie przechylić masztu) ale kolejne pięterka to już dla mnie masterclass

Jędrek

Napisano

No to ostatnie piętro want - bramwanty już gotowe.

IMG_4203.JPG

Zrobiłem na końcach salingów płaskowniczki miedziane przytrzymujące wanty gdyż ze wzgl. na ich szerokość nie mogłem ich przewiercić . Po tej operacji zrobiłem dziurki i teraz wanty ładnie przez nie przeszły

( zdjęcie tza mgłą , nie mogłem wyostrzyć)

IMG_4202.JPG

Teraz do wyblinek

Początek wiązania

IMG_4205.JPG

Wszystkie wyblinki wiązane są węzłem wantowym ( bez kleju)

IMG.jpg

Napisano

o żesz! przyznam, że na wyblinki czekałem i efekt przeszedł moje oczekiwania, wiązanie takiej ilości wyblinek musi dawać w kość

Jędrek

Napisano

Masz rację, już powoli wysiada mi mięsień od trzymania niteczek. A tak dla statystyki zrobiłem jedną burtę (lewą) a supełków wyszło na foku253, grocie 284, bezanie 146 , razem 683 tylko tych co zostało. Niektóre wyblinki robiłem po kilka razy bo mi się źle "sznureczek układał, czy supełek nie przeszedł odbioru technicznego. A oto jak to wyszło :

IMG_4211.JPG

Chyba to wygląda troszkę lepiej od klejonych .

Napisano

Wanty gotowe

IMG_4218.JPG

Teraz biorę sie za sztagi. Rysunek olinowania z zestawu jest kiepski więcęc czeka mnie trochę szperania po dokumentach i zdjęciach jak to zrobić.

Napisano

Podziwiam samozaparcie! Ja bym poleciał klejem...

Eh, teraz to i bym żaglowiec zrobił... Ale i Bosmarcka, i jakiś lotniskowiec, i u-boota IIB...i tyle samolotów jeszcze na mnie czeka...eh eh eh

pozdrawiam

Napisano

świetnie się prezentuje i podobnie jak Ostach też pewnie bym poleciał klejem

Jędrek

Napisano

Chwilowo jestem bez pracy, a więc wymyślam takie sobie zajęcia.

Teraz zaczynam sztagi . Fakstensztag i grotstensztag na zdjęciach są napinane na jufersach i takie też zrobiłem. Znalazłem kawałek drewienka owocowego (leży już długo wszufladie i nie wiem już co zacz) Wystrugalem z niego trójkątny patyczek i dalej już dłubaninka . Reszta patyczka poslużyła mi za uchwyt do wiercenia ( takie tr€jkątne wcięcie)

A oto i efekty (zrobiłem więcej niż potrzeba ale zawsze się przyda, a jak by pękło ?)

IMG_4224.JPG

IMG_4219.JPG

IMG_4227.JPG

IMG_4228.JPG

Teraz można dalej plątać lineczki

Napisano

przeginasz

a poważnie, bardzo dobra robota, że to drewienko nie popękało przy obróbce takich drobiazgów to jestem pełen podziwu

Jędrek

Napisano

Drewienko po wykonaniu elementu moczę parę minut w rozpuszczonym wodą VIKOLU (gdzieś o tym wyczytałem), które po wyschnięciu staje się twardsze i się impragnuje. Wszystkie linki ,ponieważ są bawełniane ,po lekkim naciągnięciu i zawiązaniu moczę wodą. Po wyschnięciu liny jeszcze się naciągną i ładnie układają. Potem węzełki wzmacniam klejem i obcinam nadmiary.

Tak to teraz wygląda po montażu

IMG_4230.JPG

IMG_4232.JPG

Napisano

Stensztagi gotowe, pora iść dalej

I nie tylko wy podziwiacie postępy prac

IMG_4234.JPG

IMG_4236.JPG

IMG_4237.JPG

Napisano

Na razie jest grzeczny i tylko obwą:bip:e. Bo jakby coś to jest sposób jaki pokazałeś

Napisano
nie boisz się, że ten widz machnie łapką?!

Jędrek

Coś ty, on tak jak moje kociaki, przychodzą naniuchają się kleju i idą spać a co do modelu - miodzio

Napisano

Główne sztagi gotowe. Biorę się za baksztagi. Wczesniej ich nie robilem, gdyż mogly by pochylić maszty do rufy. Teraz mogę za to wybrać ew. luzy na sztagach.

IMG_4240.JPG

IMG_4241.JPG

Można będzie zaczynać olinowanie ruchome i wieszać reje. Dłubaniny co niemiara gdyż nie mam żadnych planów. Robię to wszystko wg znalezionych fotografii na których w większości nie widać detali mocowania poszczególnych lin. Dlatego teraz umieszczenie bloków czy knag będzie przyprawialo o bóle glowy i mnóstwo niecenzuralnych opinii o zestawie i jego rysunkach. Ale nie poddaję się i dalej do roboty.

Napisano

Ślicznie to wygląda Nie odróżnisz od drewnianego...

A jeżeli to pomoże to w numerze specjalnym nr 4 (2/2007) Modelarstwa Okrętowego jest relacja z budowy "Le Soleil Royal", model Zdenka Kremara. Są tam zdjęcia mocowania żagla do rei i ze zdjęć gotowego modelu może coś wypatrzysz Wiem że to nie to samo co Le Glorieux ale też francuski i podobny okres...