ryszardb Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2010 A tak wyglądają na statku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Przygotowuję szmatki, płótno przeszyte i wymoczone w herbacie. Część żagli zamierzam zrobić albo zrefowane albo zwinięte. Pod spodem dla porównania leży biały materiał wyjściowy - batyst . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Ostatnio prace poruszają się b. powoli ale cały czas do przodu. Na razie rozrysowałem szablony do żagli głównych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Lutego 2010 Autor Share Napisano 6 Lutego 2010 Z braku czasu ostatnio prace posuwają się troszkę wolniej. Uzupełniłem sztagi do sztaksli i na razie z brystolu powycinałem wszystkie sztaksle. Dziobowe sztaksel(A), kliwer(B) i bomkliwer(latacz)© wyciąłem wg plastików . Wydaje mi się jednak ze powinny być one znacznie większe. Teraz wszystko robię już poza instrukcjami z pudła w oparciu o zdjęcia modeli i plany innych okrętów tamtej epoki. Widać że jednak te żagle powinny być znacznie większe, ponieważ już mam wycięte wstępnie płótna zostanę przy tych rozmiarach, albo trzeba będzie je zrobić zwinięte. Okaże się w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Początek ożaglowania. Zacząłem od bramżagli (tych na samej górze). Najpierw narysowałem obrys żagla, teraz zmoczyłem ten obrys rozpuszczonym klejem typu vicol (przezroczystym po wyschnięciu) aby mi się płótno nie strzępiło. Po wycięciu przykleiłem vicolem likliny G- grot, B- bezan, F- fok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Dalej obklejam żagle liklinami , ale w międzyczasie zrobiłem próbę "wydęcia" żagli. Namoczyłem płótno lakierem przezroczystym do drewna i położyłem na żagielek plastikowy z zestawu . Po wyschnięciu płótna zdjąłem go z plastik, a tak to wygląda : Niestety z szyciem to u mnie kiepsko i niestety będzie krzywawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 no jak dla mnie to bomba a co do wielkości żagli to chodziło Ci o wszystkie żagle czy tylko te dziobowe ? niebawem przyjdzie do mnie listonosz z tym modelem:) także śledzę uważnie twoje poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 12 Lutego 2010 Autor Share Napisano 12 Lutego 2010 Sztaksle dziobowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 to czekam na dalsze relacje i zdjęcia ale widzę że chyba wycięty materiał jest większy od tych żagli plastikowych..... czy to tylko mi się zdaje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Lutego 2010 Autor Share Napisano 13 Lutego 2010 Tak , to była próba kleju i lakieru czy żagle nie będą zmieniały koloru i czy zachowają swoją sztywność. Wyszło ok. Klej przyjął ładnie lakier i nie ma zmiany barw płótna. Po oderwaniu od plastiku żagiel zachowuje kształt i nie trzeba go dosztywnić drugą warstwą lakieru. Przed lakierowaniem trzeba żagle okleić liklinami i zrobić reflinki (te sznurki na żaglach służące do podwiązania żagla po jego skróceniu.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Lutego 2010 Super Moderator Share Napisano 13 Lutego 2010 Niestety z szyciem to u mnie kiepsko i niestety będzie krzywawo. No, niestety nie jest to twój popisowy numer - w odróżnieniu od wszystkiego innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 15 Lutego 2010 Autor Share Napisano 15 Lutego 2010 Zgadzam się . Niestety nie potrafię szyć na maszynie i za diabła mi to nie wychodzi. Zostawię już to co mam ale muszę to jakoś zamaskować. Na razie plączę jeszcze na żaglach oczka do mocowania reflin i gordingów. Żmudna robota i trochę to potrwa. Za każdym razem trzeba pamiętać aby linkę włożyć (wszyć igłą) z tej samej strony żagla i w tą samą stronę wiązać supełek, raz w lewo raz w prawo Nigdy cierpliwości nie za dużo, chyba lepsze już łapanie ryb ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 bardzo ldanie sie to prezentuje choć więcej zdjęć by sie jescze przydalo gdyz żagle to chyba jedna z trudniejszych zadań do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 18 Lutego 2010 Autor Share Napisano 18 Lutego 2010 Pierwszy żagiel jest już chyba gotowy do "wydymania" i przywiązania do rei. Przez wiązanie uszu i wiązanie reflinek idzie to wszystko tak powoli. Reflinki mają supełki z góry jak i z dołu żagla Reszta marsli ma potrójny rząd reflinek. Fok-, grot- żagiel pojedynczy a żagle bukszprytu podwójny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 mozolna praca ale efekt imponujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Efekt wręcz powalający Panie Ryszardzie, można prosić o zbliżenia tych "uszek" na żaglach? Strasznie mnie intreraesuje jak one są zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Na życzenie zrobiłem poglądowe uszka pierwsze dwa zdjęcia - tak je robię z długiej nici , a obcinam dopiero po sklejeniu glutem węzełka Drugie zdjęcia - to jest to samo tylko wykonane z odciętych kawałków sznurka !!!! Nitka musi wchodzić z tej samej strony żagielka i końcówki supełków muszą wychodzić jakby na zewnątrz oczka. Wtedy wszystko będzie się ładnie układało.l Mam nadzieję że to dobrze pokazane i wszystko wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 a ja mam jeszcze małe pytanko odnośnie tych żagli czy mógłbyś podać albo powiedzieć jakie odstępy są miedzy tymi oczkami ?? tzn miedzy buliną reftaliną gordingi itp czy tez to się robi tak na oko ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Robię to troszkę na czuja. Ale zasady mam takie : reftalie umieszczam pośrodku lub troszkę w kierunku rei (służą one do podnoszenia liku żagla do rei podczas zwijania lub refowania żagli). Buliny służą zaś do ustawiania nawietrznego liku żagla na wiatr, aby nie zawijał się , łapał wiatr , a także przy zwrotach buliny pomagają przejściu dziobu przez linię wiatru.Umieszczam je więc tak aby trzymały dolną część żagla , lecz nie wchodziły w kolizją z rogiem szotowy , który ciągnie żagiel w przeciwną stronę. Mam parę skanów z książek i na tym się opieram. Dolne żagle główne - fok, grot, bezan Marsle Bramsle i bombramsle Wiązania bulin Powyższe skany pochodzą z podręcznika dla marynarzy i oficerów wydanego w 1902 roku w Berlinie (108 lat temu), a więc mogą być wzorem dla żaglowców z XIX w i początku XX A to z "Historic Ship Models" Przebiak bulin pokazuje rycina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 No i dostałem nawet więcej niż chciałem Podziękować pozdrówki Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 26 Lutego 2010 Autor Share Napisano 26 Lutego 2010 A oto komplet żagli do dalszej obróbki Żagle bukszprytu (zw. blinda i oberblinda) polakierowane i naciągnięte na plastik i założone na reje pod bukszprytem, jeszcze bez lin. Olinowanie będę zakładał po zamocowaniu żagli, aby linki nie przeszkadzały w pracach. Fokżagiel na plastiku, po wyschnięciu - do założenia na reję itd aż do końca Ale powoli do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Lutego 2010 Share Napisano 26 Lutego 2010 powoli do przodu Tu raczej nic nie przyspieszysz, za to efekt powala na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 26 Lutego 2010 Share Napisano 26 Lutego 2010 i tak szybko "wydziargałeś" te żagle ale zgadzam się z przedmówca efekt powalający "miodzio" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Udało się znów postawić następne szmatki.Aby relacja była pełna . Tym lakierem usztywniam żagielki A to już dalsza relacja. Każdy żagiel przywiązuję do rei Tu założone bloki do podnoszenia rei Fokżagiel zawieszony na maszcie z częściowym olinowaniem Teraz przyszła kolej na sztaksle Teraz siedzę nad grotem. Sukcesywnie będę uzupełniał olinowanie tak aby nie przeszkadzało w dalszej pracy(szoty, brasy gordingi itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 http://www.cornwallmodelboats.co.uk Sprawdź ten sklep. Wysyłka z Anglii 1,5 Ł. A mają takie wyposażenie, że szok. Powinieneś znaleźć tam wszystko, czego Ci zabraknie. Ewentualnie sprawdź u nich (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś): http://arch.navalis.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi