Jarekk Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Zakupiłem wczoraj reklamowaną w mediach pozycją wydawnictwa Osprey „Polska 1939. Blitzkrieg”. To chyba wyjątkowa okazja aby za 4,50 zł kupić książkę wartą ok. 20 USD. Do książki dodano płytę Video z 4 filmami dokumentalnymi w tym o polskim wrześniu. Obejrzałem go i oczom nie wierzyłem co ci dokumentaliści z UE zmajstrowali. Kilka najciekawszych fotek z filmu zamieszczam poniżej: i moje ulubione zdjęcie, chyba zrobię ten czołg z białymi krzyżami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Witam. Też to mam. Nastepny numer będzie 12 września juz nie moge sie doczekać. Ale co ciekawe. Nastepne numery bedą kosztować ok 10zł. Ale tez jest fajne jeszcze II Wojna Światowa kolekcja. Niestetu drugi numer kosztuje 25zł i jest co czwartek.Troche drogo. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lancer Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Kolega chyba nie złapał aluzji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Hmmm, coraz dziwniejsza robi się ta historia. :hahaha: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Fachowe amerykańskie podejście nie ma co ;) Pz IV z długą 75tką, zdjęcia z Rosji po 1941 roku, Pantera ( o kurde!) jednym słowem kau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 jak zobaczyłem te screeny to powiedziałem tylko: no jaaaaa.... Porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 A tam czepiacie się mało istotnych szczegółów... przecież dla przeciętnego zjadacza chleba każdy niemiecki czołg to tygrys Poza tym filmów z kampanii wrześniowej niema za wiele a czymś ekran musieli zapełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Ale jak się ktoś zna to jest kicha, żeby do kampani wrześniowej dać pantere. Pozd:Arek17\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Ktoś im taśmę z bitwą pod Kurskem podrzucił ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Wiedziałem ze to podejżana cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 A tam czepiacie się mało istotnych szczegółów... przecież dla przeciętnego zjadacza chleba każdy niemiecki czołg to tygrys Poza tym filmów z kampanii wrześniowej niema za wiele a czymś ekran musieli zapełnić. No akurat filmów z przedwojnennym WP jest dużo i można je zmontować. Dlatego właśnie mam świetną zasadę - nie kupuję żadnych dodatków na DVD do gazet, ani filmów dokumentalnych z Zachodu. Kiedy Gazeta Wyborcza reklamuje cykl DVD o II wojnie, to na reklamie w TV będzie wrzesień 1939, a na pierwszej płycie znajdziecie Francję 1940. Wiem, że od Osprey wymagamy czegoś więcej. National Geographic też ma niby wysoką renomę? Nic bardziej mylnego Panowie... W kolorowanym filmie National Geographic z serii Battlefront "Fall of Poland" są dokładnie te same ujęcia + trochę ujeć z polskich manewrów z początku lat 30-tych. Poza tym pada tam piękne zdanie "Konie bały się samolotów. Armia polska próbowała przed wojną przyzwyczaić je do samolotów, ale nie starczyło paliwa na takie ćwiczenia" - uwaga, czyto to polski lektor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Ostatnia fota powala XD dla tych co to robili XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 podejżana cena... Faktycznie, podejRZana Śmigły, filmy są ale funkcjonują na te samej zasadzie jak przedwojenne filmy z polskich miast pt "Jewish life in Poland, Wilno, Lwow, Krakow...". Jeśli Polska nie stworzy takiego filmu, to na Zachód nie ma co liczyć, niestety dla nich 1939 to opowieści z krainy OZ Tak będzie jeszcze długo, zbyt wiele czasu nic się w tej sprawie nie działo. Ciekaw jestem tekstów lektora w tym filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Ej ale jak my się przez tyle czasu broniliśmy we wrześniu jak nas Ci Niemcy atakowali tymi wszystkimi Ferydnandami, StuGami, Panterami i innymi tałatajstwem to my jesteśmy WIELCY!. Na Francję im wystarczyły krótkie IV, III, II, I i czeskie Skody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Ej ale jak my się przez tyle czasu broniliśmy we wrześniu jak nas Ci Niemcy atakowali tymi wszystkimi Ferydnandami, StuGami, Panterami i innymi tałatajstwem to my jesteśmy WIELCY!. Przecież Polacy są znani z waleczności i odwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 A Zimmerit montowano na pancerzach Pantery, bo odbijał kule z Kb URa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Ej ale jak my się przez tyle czasu broniliśmy we wrześniu jak nas Ci Niemcy atakowali tymi wszystkimi Ferydnandami, StuGami, Panterami i innymi tałatajstwem to my jesteśmy WIELCY!. Na Francję im wystarczyły krótkie IV, III, II, I i czeskie Skody Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 A jak jest z tłumaczeniem tej książki? Też są takie babole? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Każdy w miarę ogarnięty pasjonat historii powinien zdawać sobie sprawę, że to będzie gniot, podobnie jak wiele innych tego typu wydawnictw. Już sama cena sugerowała niski poziom, a i "Osprey" nie należy do wybitnych wydawnictw. Lepiej było te 4 zł wydać na piwo Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 A ja że piwa nie lubię ani papierosów nie pale to zakupiłem sobie wspomnianą tutaj pozycje wydawniczą Przeczytałem książeczkę i nie zauważyłem jakiś baboli kalibru "szarża a z szablami na czołgi" powiem że za 5 zł to warto. Choćby po to aby zobaczyć jak kampanie wrześniowa widza na zachodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Książka Osprey jest dobrze napisana. Dla Polaka nic nowego nie wnosi. Pisana oczywiście pod kątem zachodniego czytelnika. Rozwiewa parę mitów związanych z wrześniem, dużo wspomina o agresji sowieckiej. Pozytywnie, choć dla mnie nieprzydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Jendrass każdemu się zdarza ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Wiem nie gniewam się Peter, nawet arbitrowi elegantiarum czasem wolno ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 nawet arbitrowi elegantiarum czasem wolno ;) Oj widzę zabolało wytykanie błedów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Wy się z tego śmiejecie, a mi w grudniu ubiegłego roku na historii w LO puszczała nauczycielka film "dokumentalny", w którym to pokazywano szarże polskiej kawalerii na wozy opancerzone(nie wiem co to były za ujęcia - chyba z jakiegoś niemieckiego filmu propagandowego) i tym tłumaczono m.in przyczyny klęski we wrześniu... i zaznaczam, że nie jestem na żadnym mat-fiz/bio-chem gdzie historia jest na zasadzie "kupimy pani kawkę w sklepiku i damy gazetę, puści nam film i mamy 45 minut z bani" tylko na rozszerzeniu. Wybaczcie, ale jeśli takimi idiotyzmami karmią ludzi w szkołach, to czego się spodziewać w dalszej perspektywie? ciekawe, czy jak w maju będe miał na maturze pytanie o przyczyny klęski we wrześniu to mi zalicząc jak napiszę "bo koniki się bały samolotów i czołgów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi