arre Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Prace na modelem trwały z przerwami 4 miesiące. Warsztat - viewtopic.php?t=14150. Model Dragona, zimmerit firmy Atak, liny Eureka XXL, gąsienice Friulmodel, nieliczne dodatki metalowe firmy LionRoar (brak doświadczenia w ich dodawaniu), lufa firmy RB. Kanistry oraz łuski - Tamiya. Model malowany przy użyciu farb; - podkład - Tamiya - dunkeleb - Pactra - kolory - Tamiya - lakier - Tamiya - wash - MIG Model składał się dobrze, nie napotkałem żadnych niespodzianek. Tygrys powstał na podstawie dwóch zdjęć pochodzących z 15 października 1944, przedstawiających czołg o numerze 233 z 503 Batalionu Czołgów Ciężkich. A oto moja interpretacja (daleka od ideału, wiem o tym); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Jak dla mnie wyszło całkiem fajnie i zgrabnie. Jedyna rzecz, która mi nie pasuje to błyszczenie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 (edytowane) Ładnie zrobiony model, ładne kamo, trochę się błyszczy, ale żadnej ujmy mu to nie przynosi. Edytowane 23 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 apropos błyszczenia i humbrola (sorry za trochę nie w temacie). Pomalowałem model rozcieńczonym, dobrze mrozmieszanym humbrolem bezbarwnym mat, i po dwóch warstwach trochę błyszczy, bym powiedział że jest taki pół-mat. Czy uzywać jakiejś innej firmy. Czy z humbrolowskiego mata nie da się mata zrobić ???? Zaznaczam, że puszka świeżo otwarta i dobrze wymieszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Na dobry początek - piękny model. Jedyna prośba - podawajcie skalę, to łatwiej będzie się do Waszej pracy ustosunkować. apropos błyszczenia i humbrola (sorry za trochę nie w temacie). Pomalowałem model rozcieńczonym, dobrze mrozmieszanym humbrolem bezbarwnym mat, i po dwóch warstwach trochę błyszczy, bym powiedział że jest taki pół-mat. Czy uzywać jakiejś innej firmy. Czy z humbrolowskiego mata nie da się mata zrobić ???? Zaznaczam, że puszka świeżo otwarta i dobrze wymieszana. Ten Humbrol tak ma, sam się z nim borykam prawie na co dzień. Moje rady - bardzo dobrze wymieszać, odpowiednio rozcieńczyć (wedle mnie co najmniej 2:1 na rzecz rozpuszczalnika, ale nie za bardzo) i unikać kładzenia nadmiernie grubej warstwy. Lepiej pomalować 2-3 razy cieńszą warstwą. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Ten Humbrol tak ma, sam się z nim borykam prawie na co dzień. Moje rady - bardzo dobrze wymieszać, odpowiednio rozcieńczyć (wedle mnie co najmniej 2:1 na rzecz rozpuszczalnika, ale nie za bardzo) i unikać kładzenia nadmiernie grubej warstwy. Lepiej pomalować 2-3 razy cieńszą warstwą. 3 x TAK Metodą prób i błędów doszedłem do tego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Następnym razem pisz, ze tygrys bo bym przegapił Modelik błyszczy się a jeżeli chodzi o realizm to te czerwone numery :/ . Kamo ładne tylko ten rotbraun za jaskrawy moim zdaniem. Tygrys powstał na podstawie dwóch zdjęć pochodzących z 15 października 1944 Zdjęć z nim jest o wiele więcej. Jagdtiger Porsche - trwa zbieranie materiałów Będzie w zimmericie ;) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 bardzo fajnie wyszedl,ladnie przytlumione kolory i washe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 24 Września 2009 Autor Share Napisano 24 Września 2009 Dziękuje za opinie (szczerze mówiąc, nie spodziewałem się tylu pozytywnych). Odpowiadając na pytanie kolegi jager27; Tez zastanawiałem się nad kolorem numerów taktycznych. W literaturze wszystkie czołgi miały numery w kolorze czerwonym, uznałem wiec, na pokolorowanym zdjęciu nastąpiło przekłamanie, bądź nadinterpretacja autora. Jeżeli chodzi mój następny model - Jagtiger Porsche, chciałbym bym go zrobić z zimmeritem, lecz wykonanym własnoręcznie. Posiadam już model Dragona w wersji Premium - są w nim wszystkie dodatki (lufa, grille, liny, etc), oraz gąsienice Friulmodel, zamierzam wykorzystać również kilka elementowi z zestawu LionRoar zakupionego do prezentowanego powyżej modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Tez zastanawiałem się nad kolorem numerów taktycznych. W literaturze wszystkie czołgi miały numery w kolorze czerwonym, uznałem wiec, na pokolorowanym zdjęciu nastąpiło przekłamanie, bądź nadinterpretacja autora. Lepiej trzymać się literatury. sPzAbt 503 miał podobno numery w kolorach czerwonym z białą obwódką, czarnym z białą obwódką oraz niebieskim z żółtą obwódką (3. najstarsza kompania o ile pamiętam). Co do Rotbraun to jest jak najbardziej prawidłowy wtedy stosowano już odcień RAL 8012 zamiast RAL 8017, a ten pierwszy miał właśnie ceglasty odcień zbliżony do minii podkładowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Tez zastanawiałem się nad kolorem numerów taktycznych. W literaturze wszystkie czołgi miały numery w kolorze czerwonym, uznałem wiec, na pokolorowanym zdjęciu nastąpiło przekłamanie, bądź nadinterpretacja autora. Może i tak.... wierze Ci. Jeżeli chodzi mój następny model - Jagtiger Porsche, chciałbym bym go zrobić z zimmeritem, lecz wykonanym własnoręcznie. To może zrób ten co go Amerykanie zdobyli Też porsche ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Ładnie wykonany model stonowany według mnie dobrze i nie za mocno zdewastowany Jedna prośba jak możesz to wrzócaj duże fotki bo wzrok już nie ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Fajny kociak. Teraz tylko dorobić mu kawałek budapesztańskiego bruku pod łapcie. Też mam takiego czołga na półce i też miałem zagwozdkę z kolorami numerów ale poszedłem po najmniejszej linii oporu i dałem takie jakie Armo sobie wymyślił (czyli czarne).. Tyle, że mój modelik jest nieco bardziej miniaturowy Zdjęć z nim jest o wiele więcej Mógłbyś się podzielić? Jak kiedyś szukałem to chyba tylko czterech się dokopałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi