Boozy Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Bardzo przyjemna i czysta robota. Czy wizjery powinny tak wyglądać? Jakieś pomarszczone są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Czy wizjery powinny tak wyglądać? Jakieś pomarszczone są. wszystkie wizjery już teraz pokryłem maskolem, żeby się potem nie gimnastykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Aha... to wszystko tłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Zerknij na Yu Tube, tam Japończyk zrobił ten czołg w fajnym zimowym kamo. Ale do Twoich szczegółów mu dalekooo.... Kibicuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2009 Zerknij na Yu Tube, tam Japończyk zrobił ten czołg w fajnym zimowym kamo Widziałem, dobra robota. Efekt końcowy łącznie z podstawką godny podpatrzenia. Nieźle poradziła sobie również ta miła Japonka ze swoim modelem A dzisiaj nie będzie odcinka czołgowego. Wziąłem się za karabin maszynowy 12,7 mm, który ozdobi wieże. Ten element wymagał nieco bardziej intensywnej pracy pilnikiem, bo szczególnie wyraźnie odbijała się linia podziału formy. Dość prymitywnie zaznaczone były muszka i szczerbinka. Na szczęście z pomocą przychodzą blaszki, chociaż prawidłowe uformowanie muszki przekraczało już zdolności percepcyjne moich zmysłów wzroku i dodytku. Widzę, że jeszcze gdzieniegdzie dobrze by było poczynić jakieś szlify... Japońskie Siły Samoobrony. Zdjęcie z militaryphotos.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 I zostawisz taką szpetną rączkę od skrzynki? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 21 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2009 pomyślę... zrobię, jak mi wyjdzie jeszcze ładniejsza od oryginalnej, to nie zostawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 A nie było rączki od skrzynki w elementach fototrawionych? Pytam, bo w moim zestawie była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 w zestawie blach są tylko boczne uchwyty od pojemnika DO którego wkłada się skrzynkę amunicyjną, natomiast samej rączki od skrzynki nie ma, już ją zrobiłem, a jak wyszła pokażę przy okazji zamieszczenia zdjęć wieży, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 wieży ciąg dalszy: na niektórych zdjęciach widać "poprawioną" rączkę od skrzynki amunicyjnej, ale jeszcze jedno zbliżenie co by nie było tak kolorowo ... przymierzam się do malowania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 No niezła blacharnia Zmotywowałeś mnie do pracy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Dobrze Ci to idzie. Ale jednak myślałem o innym uchwycie. O uchwycie do pojemnika do którego się wkłada skrzynkę na amunicję. Chyba za jakiś czas zrobię jednak jeszcze raz tego dziwaka, ale tym razem w malowaniu zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Tak, trzeba przyznać, że Japończycy wysoko podnieśli poprzeczkę w temacie "winter camo". No przynajmniej w przypadku takim jak na zdjęciu powyżej. To już nie byle maźnięcia białą farbą. Zero free stylu ! Przyznaję, że od początku chodziło mi po głowie to malowanie ale za dużo wolałem nie pisać, bo miałem obawy jak to będzie. Jak się okazało niesłusznie. Ale po kolei ... Najpierw podkład. (Humbrol 64) I kolor podstawowy. Tak jak pokazałem na początku tematu - użyłem farb Gunze Sangyo z zestawu dla współczesnych pojazdów japońskich. Koła wcześniej pomalowałem kiedy były jeszcze w ramkach. W tym modelu można sobie na to pozwolić, bo poza wycięciem nie wymagają żadnej dodatkowej obróbki. Potem tylko domalowałem bandaże. Brązowe plamy - najpierw kontury pędzlem, potem wypełnienie aerografem. Nie chciałem maskować, bo 1) wzór plam jest łatwy, a 2) nie było ryzyka, że przy zdejmowaniu maskowania odleci mi jakaś blaszana drobnica. Na cały model prysnąłem bezbarwny lakier akrylowy błyszczący f-my Microscale i położyłem kalki ale tylko te, które będzie jako tako widać spod zimowego malowania. Niestety najładniejsze oznakowania jakie ma ten czołg czyli godła dywizji byłyby zasłonięte. Trudno, ale coś za coś, albo zima, albo lato. Tak doszedłem do sedna mojego projektu... Z kartonu zrobiłem profesionalne szablony I przykładając je w odpowiednich miejscach psikałem białą akrylową Mr. Color Flat White. Robiłem to bez przesadnej dokładności, żeby niektóre koła były nieregularne i nierównomiernie natryśnięte tak jak to widać na zdjęciu na początku tego postu. I tak oto jaskrawy, biały wzór kompletnie stłumił standardowe japońskie malowanie. Na burtach trzeba się dobrze przypatrzeć, żeby znaleźć granice kolorów ale chyba o to chodzi ... Pędzlem porobiłem drobne zacieki i wytarcia. Jeszcze nad tym popracuję, ale później. Teraz zabiorę sie za obłożenie wieży białymi płachtami. Uff... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Wyglada swietnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Rany boskie Istny "posiłek Pacmana"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Ciekawe kamo, nie ma to tamto :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Biedłoneczki są w kropeczki- bardzo mi się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Rany boskie Istny "posiłek Pacmana"... na to nie wpadłem dzięki wszystkim ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Psucia ciąg dalszy ... Obłożyłem wieże różnym szpejem, w tym charakterystycznymi dla japońskich typów 90 w zimowym malowaniu płachtami. Owe "płachty" to chusteczki higieniczne zwilżone rozcieńczonym klejem typu wikol (w moim przypadku był to Pattex do drewna). Owinąłem to rozklepanym na płask cynowym drutem do lutowania i pomalowanym olive drab. Kiedy chusteczki wyschły pomalowałem je na biało, bo według mojego uznania w swoim naturalnym kolorze miały za mało bieli w ... bieli. Kosz z tyłu wieży wypełniłem podobną metodą - "zrolowane" chusteczki, kawałki plastiku, cokolwiek byle tylko sprawiało wrażenie, że kosz jest na maksa wypakowany sprzętem, który załoga wozi w sobie tylko wiadomym celu. Całość psiknąłem bezbarwnym matowym Revell 2. I tak to wygląda: narty widoczne z tyłu wziąłem od niemieckich narciarzy z zestawu Dragona Model czeka jeszcze kosmetyka, poprawienie lamp, narzędzi no i ośnieżenie. Powalczę też z figurkami i jak będę zadowolony z efektu, to figurki będą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 No i wyszło fajne cudo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Mialem plan na zrobienie takiego, ale teraz przez ciebie nie zrobie bo na pewno lepiej bym nie zrobil. Bardzo fajny i nietuzinkowy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 oj, bo będę miał wyrzuty sumienia, zawsze coś można zrobić lepiej, albo zrobić wersję z trałem przeciwminowym dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 4 Marca 2010 Autor Share Napisano 4 Marca 2010 Ostatni odcinek. Nareszcie, bo już zaczynałem odczuwać zmęczenie tematem. Przed ostatnimi szlifami postanowiłem dodać instalację do symulowania trafień. Mimo, że model był już skończony na 90%, to stwierdziłem, że lepiej się jeszcze trochę pomęczyć, niż potem patrzeć i się szczypać, że się czegoś nie dorobiło. Szumna nazwa "instalacja" to po prostu trzy elementy połączone ze sobą kablami. Na żywym obiekcie wyglądają tak: a tak zrobiłem: część detali wziąłem z modelu innego Japończyka, a mianowicie takiego: Pozostało mi zrobić figurki, podstawkę i sypnąć śniegiem. Kształt podstawki wyciąłem ze styropianu i wylałem gipsem dentystycznym. Śnieg to soda spowżywcza sypana kilka razy na rozrzedzony wikol. Całość wyszła tak: Figurki również wziąłem z modelu typa 74 pokazanego powyżej. Model uznaję za skończony. Po resztę zdjęć zapraszam do galerii: viewtopic.php?t=19633 Dziękuję za oglądanie tej relacji i komentarze, szczególnie te, które mobilizowały mnie do poprawienia czegoś. ja mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi