Gerd Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Ku mojemu własnemu zaskoczeniu zdecydowałem się na pojazd jak najbardziej współczesny i to….amerykański. Wprawdzie pomysł zbudowania modelu M-1117 miałem w głowie mniej więcej od połowy 2004, a chodziło zawsze o ten egzemplarz: jednak plan odkładałem na bliżej nieokreślona przyszłość. Główny powód: „brak odpowiedniego zestawu”. I oto 16.X.2009, Guardian, Trumpeter’a nr 01541, wpadł mi w ręce. Do sklepu wybrałem się by tylko „się pogapić” ale wyszedłem z pudełkiem pod pachą: Jego zawartość to: dwie połowy kadłuba, 6 ramek z szarego plastiku, dwie mini-blaszki z elementami fototrawionymi, ramka części przeźroczystych, cztery gumowe opony i …łańcuch. Do tego wszystkiego arkusik kalkomanii zapewniających możliwość wykonania dwóch wersji malowania: KFOR-owiskiej i pustynnej. Schematy kamuflażu pokazano na kolorowej planszy. Całości dopełnia czytelna instrukcja prowadząca budowniczego modelu małymi kroczkami na przód. Całość wygląda bardzo przyzwoicie. Czysto odlane elementy, drobne i cienkie części wyglądają dobrze. Bez nadlewek i dokuczliwych śladów po wypychaczach. Wszytsko w pudełku jest sprytnie zabepieczone i powinno wytrzmać nawet niezbyt ostroże obchodznie się z zestawem. Pora na minusy: -cena? nawet nie (ja dałem 88zł choć wiem, że można go zdobyć za ok. 75) - absolutny brak wnętrza, mimo iż włazy wykonane obustronnie zachęcaja do ich otwarcia, - gumowe opony, choć bardzo ładnie odlane. Ja nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiązań, dlatego ten 'minus' traktuję bardzo subiektywnie. Temat założyłem w dziale "pojazdy wojskowe" to sam pojazd zamierzam dołpełnić figurką lub dwoma + kawałekiem gruntu. Nie wiem czy na tym się skończy... Gdybym się zbytnio rozbrykał proszę Administrację o teleportowania mojego tematu do działu "dioramy" jeśli wykroczę po za ramkę. Zapraszam do zaglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 jak narazie to moge powiedziec ze trumpek robi coraz fajniejsze obrazki na budelkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Świetny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Ale malowniczy temat sobie znalazłeść. Fajnie uciorane to autko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Do sklepu wybrałem się by tylko „się pogapić” ale wyszedłem z pudełkiem pod pachą: też tak miałem i o mało też z nim nie wyszedłem* z chęcią poprzyglądam się jak wygląda sklejalność tego modelu Jędrek *wyszedłem z innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Gerd rozumiem że Ty zrobiłeś tego Walkarounda ? Dużo masz takich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 21 Października 2009 Autor Share Napisano 21 Października 2009 Dzień dobry Dzień dobry, Dużo masz takich ? kwestia co to "dużo" lub "mało". Kilka mam... No, ale do rzeczy. Układ jezdny: bez kłopotów i szpachli. Przednie koła skręcone. Inaczej niż na zdjęciach. Teraz kłopot. Chciało by sie otworzyć boczny właz i żeby nie ziało puchą, jak wspominałem producent pominął wnętrze. Zatem robie trochę na węch: obejrzałem kilka filmików na YouTube, znlazłem niezbyt przydatne zdjęcia, zrobiłem szkice, może wystarczy, ale jeśli macie Dobrzy Ludzie jakieś obrazki ze środka... ...poproszę. Na chwilę obecną stan rzeczy mocno w powijakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 jak narazie to moge powiedziec ze trumpek robi coraz fajniejsze obrazki na budelkach I coraz ciekawsze modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Witam! Może Ci się przyda. Przeszukałem pół Google i takie coś mam: Mam nadzieję, że na coś się przydałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 do czego mogla sluzyc ta gruba czarna karbowania rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 No jak to nie wiesz do czego ? Najprawdopodobniej do tej rury wpadają zużyte łuski wraz z resztkami taśmy od .50ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 MMM bardzo ciekawy temat. Będę kibicował z przyjemnością I z chęcią zaopatrzę się w ten modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 ładny modelik z tego powstanie! mogłeś się połasić o wykonanie sprężyn amortyzatorów (kusze ;D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 Może Ci się przyda. O tak, dzięki! Pierwsze trzy obrazki znam, ale kolejne były jak najbardziej pomocne. mogłeś się połasić o wykonanie sprężyn amortyzatorów Faktycznie mogłem. Przyszło mi to do głowy zaraz po pierwszym otwarciu pudełka, potem jednak okazało sie, że to co jest wygląda wystarczająco dobrze i zmieiłem zdanie. Ponieważ zamierzam do wnętrza wrzucić trochę różnych gratów i ostatecznie otworzyć jedne boczne drzwi (jak na zdjęciu) oraz któryś z górnych włazów specjalene zagłębianie się w szczegóły wnętrza nie ma większego sensu. Stąd poważne uproszczenia. peryskop w wieży pewnie i tak będzie nizauważalny.... za to kosz - powinieno dać się zobaczyć. to wszysko przed Mr.Surfacer'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 No, świetna robota! Dajesz dajesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 O tak, dzięki! Nie ma za co. Fajnie to wygląda, nieźle sobie radzisz z tym wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Nie ma za co. Fajnie to wygląda, nieźle sobie radzisz z tym wnętrzem. A ile napisów eksploatacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AT_Cobra_Lublin Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Mam pytanko związane z Guardian-em. Planuję zrobić dioramkę w pustynnym krajobrazem jadącego HUMVEE 1025 i właśnie Guardian-a w barwach Military Police. I tu pojawia się moje pytanie, czy taka konfiguracja jest możliwa ( tak nieopancerzony humvee z m 1117) A jeżeli tak (mam nadzieje) to czy mogą np. w Iraku wyjechać poza bazę czy tylko na jej terenie taka konfig. się pojawia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 AT_Cobra_Lublin jak najbardziej. Od kwietnia Amerykanie ściągali na gwałt M1117 do Iraku a M1025 wtedy mógł jeździć nieopancerzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 czy taka konfiguracja jest możliwa wszytsko jest możliwe, to w końcu Twoje modele i Twój pomysł. Nie znam się na tym za bardzo ale może to coś pomoże: zdaje, się pierwszy pojazd za M1117 to właśnie M1025 "golec" ale pewnie chodzi Ci bardziej o coś takiego: lecz na moje oko to jest raczej M1043 lub 45. Może się jednak warto trochę wysilić i iść w tym kierunku: na Forum jest sporo wątków HMMWV,jest co podglądać, a jak założysz swój warsztat to pewnie i dobrzy ludzie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AT_Cobra_Lublin Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Dzięki wielkie za pomoc i materiały Peter i Gerard. Start warsztatu pewnie przed grudniem ale najpierw ch-54 z 68 roku czeka. Jak się nie rozpadnie to morze wcześniej:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Gerd - na pierwszym i trzecim zdjęciu są M1114 UAH, na drugim - M1026/M1044 z opancerzeniem ASK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AT_Cobra_Lublin Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 nie wiem nie znam się na HUMVEE ale m1026 nie różni się chyba bardzo od m1025 oprócz karabinu i jego osłony jak sądzę????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 AT_Cobra_Lublin broń nei określa wersji bo jest zamienna. Mocowania obsługują km M240, wkm M2 i granatnik Mk.19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi