Złośliwiec Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Ja mam gęsi od Revelowskiego Shermana M4A1(76) jak Ci to może pomóc. Browinga 0.3 poszukam ale małe szanse, że się jakiś uchował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Gdynia miała T48, niestety. Sam mam na braku 2 albo 3 komplety tych gąsienic :( Abstra:bip:ąc od braków, ładnie się budowa toczy. Ryfle na podłodze przedziału bojowego z Abera czy jakaś folijka z jogurtu czy inne sreberko z papierosów? Jeśli nie masz zamiaru ubłocić zbytnio układu jezdnego polecałbym dodać po 3 śruby od spodu korpusu wózka. Ledwo widoczny w 72jce detal, ale lepiej wygląda z niż bez śrubek ;) Będziesz otwierał włazy w kadłubie? polecam zaglądnąć tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 ok, Gdynia miała T48... tylko skąd to wiadomo? ze zdjęć raczej nie da się zidentyfikować typu... w monografii Militariów jest narysowana z T54 (wiem, że to żadem argument), chciałbym się tylko dowiedzieć, skąd ta pewność? na zdjęciach najczęściej widać chyba jednak T54. wiem, że są to rozważania akademickie, ale może ktoś jeszcze się wypowie. ryfle na podłodze to... pocięte błotniki fototrawione do Pz IV Parta. model swojego czasu spartoliłem haniebnie i plątały się po szufladzie, teraz jak znalazł poszły na podłoge przedziału bojowego. o śrubkach pomyślę, bo jeszcze sporo szczegółów przede mną, włazy będą otwarte żeby pokazać trochę środeczek. bardzo sympatycznego linka podesłałeś, chociaż nie władam językami wschodu to fotki są ciekawe. jak coś wyprodukuję to pokażę, chwilowo dorabiam części przedziału bojowego i szukam gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Rysunki Gdyni w Militariach są generalnie skopane. Co do gąsienic, choć na dostępnych zdjęciach są one pokryte grubą warstwą błota łatwo dostrzec charakterystyczną gumową "podkowę" T48. T54 miały stalowy szewron, zdecydowanie cieńszy, mniej masywny niż w T48. Może dla mnie to oczywiste bo Shermanami się interesuje ;) więc więcej widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Jak na razie Twoja praca prezentuje się imponująco. Na razie nic mądrego mi do głowy nie przychodzi to sobie po cichu siedzę i podglądam. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 przekonałem się ostatecznie, że niektóre części lepiej jest wykonać samemu niż próbować rzeźbić Extratecha. w ten sposób większość wnętrza powstanie od podstaw. jest krzywo i niedokładnie ale i tak lepiej. niestety efekty pracy są odwrotnie proporcjonalne do ilości czasu i starań. a jeszcze wiele przede mną... włożone luźno do wnętrza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Pięknie Andrzeju, pięknie! Jak w 35! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 niestety efekty pracy są odwrotnie proporcjonalne do ilości czasu i starań. a jeszcze wiele przede mną... Tak się tylko wydaje że nieproporcjonalne - każdy drobiazg czasu wymaga... Bardzo ładnie na sucho to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Wow. Aż mnie zatkało. I nie mów że krzywe. Ślicznie wszystko dopieszczone! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 O Jezuś, o Jezuś!!! A ja takie pozytywne zdanie miałem o tej firmie po przygodzie z ich Firefly Ic. Andrzej_LK jedziesz dalej a jak byś coś potrzebował to pisz może się w wiaderku znajdzie albo ktoś inny będzie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 27 Listopada 2009 Autor Share Napisano 27 Listopada 2009 drogą perswazji udało mi się wszystko poskładać do kupy i nawet ułożyć w jednej względnie prostej linii. ważniejsze przeróbki to skrócenie tłumika (musi wejść w zestaw do brodzenia) i przeróbka błotników (gąsienice muszą zmieścić się pod spodem jak każe tradycja ) do tego parę dorobionych części, trochę fototrawionek z Dragona i dalsze przymiarki. Złośliwcze, dziekuję bardzo za gąsienice ale gumisie Dragona będą lepsze. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 To łączenie góry z dołem kadłuba to będzie chyba niezła gimnastyka :( Jak to wygląda z tyłu? Są jakieś szpary? Coraz bardziej się zniechęcam do brania się za swojego M-36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Andrzej Ty to masz zdrowie, babrać się w 1/72 we wnętrze i to jeszcze robić je samemu Zaglądnę, bo czuję że nauczę się kilku bajerów tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Ale tempo narzuciłeś. Stachanowiec normalnie. Jak tak dalej pójdzie to nie wyrobię się z kaczką na strzelnicę dla tej Twojej pukawki A tak serio, to bardzo fajnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 tempo jak tempo, mam trochę mniej pracy obecnie więc się staram, może tym razem uda się zdążyć przed końcem konkursu. w kazdym razie Rafale jak nie zobaczę twojego kociaka w celowniku to będę zawiedziony Jendrass, tutaj nauczysz się tylko wielopiętrowych przekleństw, mogę Ci trochę na PW podesłać łączenie wanny z błotnikami i górą kadłuba to będzie historia ale najpierw przyjemności: obudziłem się rano i zobaczyłem coś takiego: te serduszka to dzieło młodszej kobiety. starsza zatroszczyła się o zawartość: jednym słowem miło być Andrzejem. z tej radości pociągnąłem podwozie surfem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Wszystkiego Naj Żółwik ! A model, jak zwykle, klawiatury niszczył nie będę :p p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 Dziękuję bardzo Rafałku, miło, że tu zaglądasz. a teraz jedna z wiekszych atrakcji - burty pojazdu są nieco za szerokie w stosunku do błotników oraz lekko wypukłe - wymagają zeszlifowania. jedną burtę udało mi się już poprawić - jest PRAWIE prosta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Ta płyta nad silnikiem z grillem... Ale nie kuszę, widełkami nie bodę bo sam nie wiem na co by można było wymienić grill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Ta płyta nad silnikiem z grillem... Ale nie kuszę, widełkami nie bodę bo sam nie wiem na co by można było wymienić grill na przykład tym. O ile by w ogóle spasowało i jeśli jeszcze są dostępne ... Ale jak Andrzej zacznie teraz zamawiać kolejne to się do nam się relacja opóźni i klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 na szczęście Extratech przewidział blaszkę na grilla, pojawi się na dalszych etapach działań. i tak musze zrobić zamówienie w track-n-troops bo bez Browninga 0.3 Gdynia nie będzie Gdynią... tylko dlaczego oni tak koszmarnie długo realizują zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Tylko czy na pewno jest sens bawić się tam z blaszką? Gdynia była niemiłosiernie wręcz obładowana gratami, więc tą kratkę łatwo zasłonić a blaszkę która zostanie zdecydowanie lepiej przeznaczyć do mało-włazowego M4A2 Dragona gdzie element ten błaga o wymianę. Z drugiej strony samo dodanie grilla z PE nie dużo pomoże całej płycie nadsilnikowej która nie do końca wygląda tak jak powinna ( tu ratunkiem jest np. płyta z modelu UMa ). Szkoda że użyłeś kół napędowych Dragona, te z UMa mają znacznie lepsze wieńce, jedyne tak dobrze odwzorowane w 72jce. Andrzej, czy zamiast kupować zestaw Extratechu nie lepiej za 15zł kupić Willisa z Airfixa? tam masz bardzo fajny km, a sam samochodzik też przecież ładny ;) Będziesz poprawiał kształt włazów z kadłubie i ścian bocznych wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2009 Kółka Dragona nie są złe a tylko one dawały mi gwarancję pełnej współpracy z gąsienicami Dragona, na które się w końcu zdecydowałem. czy masz jakieś materiały dotyczące włazów? właśnie zastanawiam się od dłuższego czasu jak one działały - chyba jakoś się odchylały i przekręcały, prawda? co do korekt wieży też będę wdzięczny za wskazówki. Airfix kojarzy mi się z koszmarną jakością wyprasek a i tak mam parę rzeczy do sciągnięcia z tnt. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Primo, co do Airfixa, akurat ten model jest dość świeżym wypustem, podobnie jak GMC i stoi na wysokim poziomie jeśli chodzi o jakość wykonania i jakość wyprasek. Secundo, jeśli chodzi o włazy, nic się nie przekręcało ;) tam był tylko zwykły zawias, tyle że pod kątem ok 40 stopni do górnej płyty pancerza i stąd ich dziwne ustawienie w pozycji otwartej. W weekend odzyskam monografie Achillesa, poskanuje Ci zdjęcia i plany. Swoją drogą włazy wymagają korekty gdyż w modelu są prostokątne, w rzeczywistości jeden bok był lekko podcięty. Odwiedź ten link który wcześniej dałem, jest tam zobrazowana zarówno przeróbka włazów jak i wieży i to na modelu Extratechu. Jak "stoisz" z bambetlami i dodatkowymi gąsienicami? Na Gdyni na pewno są zapasowe koła jezdne, lina holownicza, skrzynki na amunicje 76mm, kanister typu niemieckiego a nawet zdobyczna zelta wisząca z boku kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Ciąg dalszy Achillesa i cała stronka z warsztatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2009 DZIĘKUJĘ!!! tego mi brakowało. ale nie jestem pewien czy dam radę wprowadzić takie zmiany. będziemy dumać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi