szlachcik1 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Robercie, według mnie dziwnie wygląda zwashowany bruk, raczej powinien być w zagłębieniach jasny w kolorze jakiegoś piasku. Czekamy na zabawy z pigmentami i olejami i ewentualne poprawki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Hmm, mi też trochę nie pasował ten kontrast. Rozjaśniłem fugi na drodze. Jak to teraz wygląda? Chyba jest lepiej. Chodniki też trochę podmalowałem. na zdjęciach tego tak nie widać ale dostały leciuteńki piaskowy filtr. I teraz ta szarość wpada w piaskowy. Zróżnicowałem tez trochę kolorystycznie. Pokrywka dostała bazę. To moja pierwsza miejska dioramka więc nie mam jeszcze wypracowanej jakieś metody malowania. Robię raczej wszystko na chybił trafił Teraz to jest jeszcze szarzyzna ale dojdzie murek z ogrodzeniem w jaśniejszych kolorkach i trochę brudu i śniegu na podstawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Na twoim miejscy malował bym to humbrolami ,bo dają pył oraz matową warstwę farby na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Na twoim miejscy malował bym to humbrolami ,bo dają pył oraz matową warstwę farby na powierzchni. ale wszystko jest pokryte sidoluxem. Będę jeszcze lakier matowy kładł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Kiedyś kolega robił coś takiego i najpierw pojechał aerografem kilka kolorów humbrola po drodze i jednocześnie mały persh. Potem bawił się pigmentami ale pracy nie skończył, w każdym razie nie próbował pokrywać sido. Każdy ma jednak swoją technikę i to od Ciebie zależy co chcesz robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Moim zdaniem tamten zwashowany bruk wyglądał idealnie. Może większe zrużnicowanie odcieni kostki... ale jak tam się komu podoba wiadomo. Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 przyłączam się do kolegi Lipy ma rację z tym brukiem naprawdę ładnie się prezentował na tym etapie prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 15 Listopada 2009 Autor Share Napisano 15 Listopada 2009 Co do koloru fugi i bruku to jest wiele możliwości. Wszystko zależy od temperatury, wilgotności, czy były opady czy nie i od samego piachu. Przeglądałem wiele zdjęć miejskich dróg i były bardzo dobrze widoczne szczeliny oraz takie kolory, że ich prawie nie było widać. Już nie chcę kombinować bo można przedobrzyć. Coś ostatnio tempo prac spadło ale wstawię kilka zdjęć. Zrobiłem sobie gruzowisko przed działem. Zawinąłem podstawkę w folię ( markerem zaznaczyłem kształt gruzowiska) i przygotowałem materiały. A były to: wikol, porwane papierowe ręczniki kuchenne i woda. wszystko wymieszałem w pojemniczku i taką papkę nałożyłem na podstawkę w zaznaczonym miejscu. Następnie przygotowałem sobie mieszankę wody i wikolu w proporcji 1:1. Ze starej nieudanej podstawki dłutem wydziobałem gipsowe odłamki, pokruszyłem trochę i sypnąłem na tego ręczniczkowego gluta Następnie nabrałem w strzykawkę wody z wikolem i igłą wpuszczałem w szczeliny i po wierzchu ten wywar. Szybko wsiąkł i po wyschnięciu dobrze trzyma wszystko. Przy delikatnym obchodzeniu się z tym nic się nie kruszy. Folia służyła do tego aby nie zapaskudzić podstawki oraz żeby łatwiej było zdjąć. Na krawędziach nie przylega dobrze bo trzeba dopasować jeszcze i już na samej podstawce podsypie się gruzem na żywice akrylową. Na końcu będzie malowanie wszystkiego. Widać też zarys namalowany markerem, który się odbił. W międzyczasie maluje się ogrodzenie i pacynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Wygląda całkiem fajnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 wg. mnie gruz wyszedł nawet fajnie tylko trochę to dziwnie wygląda, na środku ulicy? rozsypany jakby z wywrotki? jaką on ma pełnić funkcję? wygląda jak by miał ochraniać działo, ale niby jak? sorry jeżeli cię uraziłem! ale to tylko moje poglądy i nie bierz ich bardzo pod uwagę. PoZdro i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 samo usypanie wału ochronnego z gruzu wokół stanowiska jestem w stanie zrozumieć.. chowali się za czym mogli.. ale czy budowniczy dioramy może zdradzić cel mobilności tego tworu? (dlaczemu gruz nie jest po prostu przyklejony do podstawki tylko bawiłeś się z folią?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Ja bym zrezygnował z tego wału, lepiej poukładać jakieś bardziej sensowne szpargały, beczki, jakąś zaporę, zasiek czy coś w tym guście. Poza tym gruz na wierzchu bardziej przypomina mi kawałki tapet. A bruk bardzo ładny Ci wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 Po kolei: nibur92 może to teraz dziwnie wygląda ale będą jeszcze dorzucone różne odłamki w kilka miejsc. Co do sposobu rozsypania to przecież nie nosili tego na plecach , zrzucili to z jakiegoś Blitza czy coś . Ma ochraniać dolną część działa i nogi obsługi, coby nie dostawali rykoszetami idącymi po bruku. FAZZY_bez_humoru ponieważ robiłem to pierwszy raz i nie chciałem ryzykować zniszczenia podstawki, że zapaćkam. Poza tym, nie byłem do końca pewien czy zostawię tak. Dzięki temu miałem czas zobaczyć jak to wygląda. Nie jest przecież problemem przyklejenie tego i uzupełnienie szczelin. Marcin M. może teraz to tak wygląda bo nie widać jeszcze zróżnicowania kolorów. Przy remoncie chałupy jak się zbija tynk to powstają takie "płaty" i dodatkowo kawałki cegieł a nawet całe. Gruz gruzowi nierówny, mogę jeszcze posypać drobnymi kawałkami jak przykleję do podłoża. Dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 co do tego gruzu jednak nie jestem przekonany, co nie znaczy ze mi się dioramka nie podoba! dawaj dalej obserwuje bo fajny pomysł z dioramą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Listopada 2009 Autor Share Napisano 20 Listopada 2009 Witam ponownie, gruzowisko zrobione jest jak trzeba oraz trochę bałaganu wokoło. Wszystko przyklejone do podłoża na rozcieńczoną żywicę akrylowa Miga w proporcjach na oko . Nie odpada przy ruszaniu i dotyku. Może teraz nieprzekonani przekonają się do gruzu Oczywiście jeszcze pójdą na to pigmenty i trochę śniegu gdzieniegdzie ale muszę przetestować jedną metodę. Idzie to jak krew z nosa, mam nadzieję, że przez weekend coś porobię bo w tygodniu po robocie to nie chce mi się siadać do modelu. Ciekawe kiedy wreszcie przyjdzie ten kupiony lakier bo nie mogę złożyć działa w całość przez to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Ładny gruzik teraz pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 No i świetnie ! Ładnie to wyszło. Skoro robisz zimę, można by się pokusić o żelowe sopelki na podstawie działa, lub na ogrodzeniu przyszłego murku. Doda trochę klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Fajny ten szaniec z gruzu. Wygląda to jakby były tam fragmenty tynku. Jeszcze jakaś cała cegła tu i tam i będzie cacy. Kibicuję dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 Witam, wypadałoby coś pokazać. Podstawka robi się powoli. Zostało jeszcze ogrodzenie dokończyć i zająć się kawałkiem gruntu po drugiej stronie murka. Brudzenie pigmentami i olejami już zrobione. Na końcu zrobię trochę mokrych plam sidoluxem, żeby zaznaczyć topniejący śnieg. Śnieg zrobiony z sody i pobrudzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 ładnie kiedy "osiemdziesiątkę ósemkę" poskładasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Świetnie ! Murek i gruzowisko pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 fest robota, podoba mi sie, czuć ten uliczny klimat, oby tak dalej ;) ps. moznaby tez zostawić troche sladów sniegu na tym murku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 ładnie kiedy "osiemdziesiątkę ósemkę" poskładasz? Jak przyślą lakier Zrobiłem już przelew do sklepu więc na dniach powinni wysłać. Mam nadzieję, że w weekend uda się poskładać działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Nie pozostaje nic prócz pogratulować pięknej roboty i czekać na działo oraz figurantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Już to bardzo fajnie wygląda. Popracuj jeszcze nad brukiem oraz nad murkiem. Jakoś nie podoba mi się ta szarość przęseł oraz bruku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi