krzychu-onisk Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Dobrze, że bunkier nie ucierpiał w wyniku ataku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Łooooooo, ale odjazd! Podziwiam Was, panowie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Zaglądają, zaglądają, ale nic nie mówią bo są zajęci oglądaniem i podziwianiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Otóż to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Miło nam bardzo Raport miał być co prawda wczoraj, ale jak zaczęliśmy koło 17tej, a skończyliśmy przed północą i po prostu padłem na pysk Ale sporo podgoniliśmy prace ziemne: Najpierw pomalowaliśmy górkę farbami w spayu - zieloną, piaskową, brązową i czarną Potem na wikol naklejaliśmy pył dla szynszyli, Następnie zajęliśmy się produkcją krzaków, Sadzenie trawy i krzewów to następny etap prac, na nim wczoraj skończyliśmy. Dziś podobny maraton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Panowie.... potworny kawał gruntu ! Szacunek i podziw. He A macie już na to pułeczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Na 100% w 1939 roku okolice stanowiska tak wyglądały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 Panowie.... potworny kawał gruntu ! Szacunek i podziw.He A macie już na to pułeczkę? Macie W bunkrze baterii Schleswig-Holstein, czyli obecnie w Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu. Na wystawię stałej poświęconej komandorowi Przybyszewskiemu. Także zapraszam latem na Cypel Helski i do muzeum A teraz uwaga do Marcina i Artura (bo chwilowo jestem w Słupsku i we wczorajszych pracach nie uczestniczyłem) - może z prawej strony, na płaskim terenie posadzimy trochę drzew? Jak co to zajmę się tym w poniedziałek Na 100% w 1939 roku okolice stanowiska tak wyglądały? Niestety materiału faktograficznego z września dużo nie ma - z tego co nam i pracownikom muzeum wiadomo na pewno nie było drzew w bezpośrednim otoczeniu armaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Była raczej jedynie niskopienna roślinność rosnąca na wydmach. Taka staraliśmy się dziś wraz z Szu odtworzyć: Teren praktycznie mamy gotowy, został tylko tył stanowiska, ale to już działka Sokola. Ja jutro biorę się za dopieszczanie armaty, Szu za figurkę wartownika. Z uwagi na szczupłość miejsca zmuszeni byliśmy odpuścić torowisko i km. plot. Finał w poniedziałek, jak dobrze pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Jejku jaki ja przystojny wychodzę na Twoich fotkach ... A na serio - kępka po kępce, myślę że w miarę sensownie, odtworzyliśmy wydmę na Cyplu Sokół wróci z weekendu i nie pozna rejonu ;) Wartownikowi trzeba pagony zmienić na te wzoru MW. Jutro mam nadzieję, że poprawię to i główkę, która odpadła na jednej z wystaw - w pierwotnym położeniu wartownik wydawał się bardziej zamyślony... Może coś przeczuwał?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Muszę przyznać, że Półwysep Helski to jedno z piękniejszych miejsc w Polsce. Ma swój klimat, zwłaszcza sam Cypel (nie tyko ze względu na "betony). Super pomysł z ta makietą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Sokół wrócił i robi schody Choć jest trochę postrzelany, to nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ale Marcinie jutro stawiam się w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 To fajnie, ja dziś podziałałem trochę temacie siatki maskującej. Kawałek gazy pomalowany w kamo aerkim, nasączony sidoluksem i posypany sproszkowanym koperkiem. Po wysuszeniu można ładnie formować i przycinać: Na parasolu kilka sztucznych drzewek. Zgodnie z ustaleniami z Dyrekcją MOW siatka jest tylko na części parasola - założona na całości utrudniałaby oglądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 No siatka wyszła elegancko - aż się nie mogę doczekać jak jutro to zobaczę na żywo. Jutro zamawiam sobie Marcin u Ciebie garaż i kończę schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Z tego co pamiętam, to schody nie były takie strome... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Z tego co pamiętam, to schody nie były takie strome... Te na zdjęciu są tylko przymierzone ale ostatecznie będą pod podobnym kątem Wiemy bo byliśmy nie raz ;) jak znajdę chwilę to wrzucę fotki/ę - chyba, że Wojtek lub Marcin będą wolniejsi i szybsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Ja też byłem I na każde stanowisko się wspinałem (bo są jeszcze 3, ale w kiepski stanie ) Szkoda, że nie ma w okolicy śladu po kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Źle patrzyłeś - przy stanowisku nr 1 są szyny Przynajmniej był jeszcze w październiku 2009. Schody są tylko przystawione - tak jak napisał Artur. Powinny być pod kątem ok. 45 stopni, może nawet bardziej stromo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Masz fotkę tego miejsca co widać szyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Czy piasek był usypany do takiej wysokości jak na makiecie? Na tym zdjęciu widać, że znacznie wyżej. Podobna wysokość obsypania jest widoczna na zdjęciu armaty z przodu zamieszczonym w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Panowie, świetnie Wam to wychodzi. Co za zgranie zespołu ! Miło że Wasza praca znajdzie takie ciekawe miejsce na "półeczce". Będąc w tej okolicy nie omieszkam zobaczyć tego własnoocznie. Czy planujecie ufigurkowić nieco dioramkę ? Zestaw 2 figurkowy Adalbertusa "Westerplatte" myślę żeby się idealnie wpasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Zdjęć przedstawiające konkretne stanowisko jest mało - także trochę wzorujemy się na tym co jest teraz, a trochę to jest robione pod kątem makiety dla muzeum - tak aby zwiedzający trochę więcej zobaczyli. Kosmonauta - mam fotki, ale zdaję się na kompie w pracy - wrzucę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Czy planujecie ufigurkowić nieco dioramkę ?Zestaw 2 figurkowy Adalbertusa "Westerplatte" myślę żeby się idealnie wpasował. Na chwilę obecną będzie 1 wartownik - pozostałe dojadą. Niestety doba ma tylko 24h a różne obowiązki nie pozwalają na szybszy postęp w tej materii (na hobby trzeba zapracować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Po prostu pytałem Wiem że ciężko z czasem, znam to A, super wyszła siatka maskująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Siatka to zasługa Marcina A ja skończyłem schody i jutro będzie ich montaż... Natomiast poniżej są obiecane fragmenty torów, które znajdują się przy dawnym stanowisku nr1 (tym, które zostało zniszczone tajemniczym wybuchem jesienią 1946) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi